Mide Torsiyonu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Mide Torsiyonu

Home » Mide Torsiyonu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Airedale Terrier

Airedale Terrier İngiltere’de özellikle Sanayi Devrimi dönemine damgasını vurmuş olan ırklar arasında yer alır. Birinci Dünya Savaşı sırasında da İngiltere Ordusu’nda yer alan ve özellikle gözcülük konusunda harikalar yaratan ırklardandır. Genetiği üzerinde iyileştirmeler ve bilhassa koku duyusunun gelişmesi için Otterhound gibi farklı ırklar ile çaprazlanmıştır. Amerika’da da bilinen bu ırk o bölgede genelde av sırasında kullanılmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Newfoundland

Newfoundland ırkını diğer köpek ırklarından ayıran en temel özelliğin kesinlikle muhteşem bir yüzücü olmasından ileri geldiği anlaşılmaktadır. Bu ırkın çok ilginç şekilde arama kurtarma ekiplerinin vazgeçilmez parçalarından biri olduğu görülüyor. Bu alanda eğitilmeye çok uygun olan köpeğin ayak kısımlarının yüzmeye oldukça elverişli olması en temel avantajdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Grand Griffon Vendéen

Grand Griffon Vendéen ırkının ortaya çıkış sürecinin neredeyse 400 yılı aşkın melezleme çalışmalarının sonrasında kendini gösterdiği görülmektedir. Bu ırkın yaygın şekilde kullanılmak istenmesinin nedeni maddi durumu at sahibi olmak için yeterli olmayan halkın av sırasında bir eşlikçiye ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır. Club du Griffon Vendéen’in kurulması ile beraber ırkın korunması çalışmalarına büyük önem verilmiştir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
German Shepherd

German Shepherd ırkının gelişim aşamasında Alman ordusunun bir mensubu olan Max von Stephanitz’in büyük katkısı olduğu düşünülmektedir. Bu ismin ideal Alman çoban köpeğinin yetiştirilmesi için büyük çaba sarf ettiği ve bunu kendine bir ideal olarak belirlediği düşünülmektedir. Bu ırkın bilinirliğinin özellikle 1900lerde artış gösterdiği anlaşılmaktadır.

Mide torsiyonu hastalığı olan köpekler tedavi sürecine acilen girmelidir. Kronik mide torsiyonu olan köpekler hangileri?

Köpeklerde mide torsiyonu hastalığı ve volvulus, başlangıç ​​ve başlangıç ​​belirtilerinden itibaren birkaç saat içinde ölüme yol açabilen korkutucu bir hastalıktır. Köpeklerde mide şişkinliği, midenin gaz veya sıvı ile genişlemesi, mide torsiyonu ise midenin daha fazla bükülmesi durumudur. Mide şişkinliğinin şiddetlenmesi mide torsiyonuna yol açar. Mide burkulması durumu uzun süre devam ederse kan dolaşımı bozulacak ve şok durumuna düşeceksiniz, bu nedenle acilen önlem alınması şarttır.

Mide Torsiyonu Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Bu hastalık köpeğin yaşına, beslenme düzenine ve beslenme sonraki alışkanlıkları ile ortaya çıkma olasılığı yükseliyor. Ancak genetik olarak yatkın köpeklerde yaşanma ihtimali daha yüksektir.

Büyük köpeklerde daha sık görülür ancak her cinste ortaya çıkabilir. Minyatür Dachshund ve Alman Çoban Köpeği’nde genetik olarak görülme olasılığı yüksektir.

Köpeklerde Mide Torsiyonu Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Mide torsiyonu hastalığı belirtileri nettir. Bu belirtilerden biri var ise köpeğinizi çok acil veteriner hekime götürmelisiniz. Acil müdahale gerektiren durumlar:

  • Kendini iyi hissetmeme, huzursuz olma ve etrafta dolaşma durumu.
  • Midesini anormal derecede şişiyor olması ve ona dokunulmasından rahatsız olması.
  • Bugün iştahı var, iyi yedi ve çok su içti ama sonrasında kendini halsiz ve huzursuz hissetmesi.
  • Kusmaya çalışması ama kusamaması.
  • Eğer salyası akıyorsa, kusmayı denettirin ama yapamıyorsanız, sırtını kıvırıp uzanması.
  • Eğer bir yeri ağrıyor gibi görünüyorsa kıvrılması ve dinlenmesi, sonra ayağa kalkması.
  • Her iki ön bacağınızı da uzatamaması, sonunda yere yığılması, hareket edememesi ve midesinin aniden genişlemesi.

Gibi durumlardır. Acil hayat kurtarma gereklidir ve en kısa sürede veteriner hekimle götürülerek tedavisine başlanmalıdır.

Mide Torsiyonu Hastalığı

Mide torsiyonu hastalığı şiddetine göre değişmekle birlikte öncelikle gaz çıkarılmalı, damardan damlama yapılmalı, mideyi stabilize etmek için oksijen verilmeli (yapmayın) ve ameliyat edin. Bu korkunç bir hastalıktır ve evcil hayvanınızı hareketsiz hale geldiğinde veteriner hastanesine götürürseniz ölüm oranı %40-50 kadar yüksek olabilir. Herkes, daha bir dakika önce iyi beslenmesine ve yemek yemesine rağmen durumunun neden birdenbire değiştiğini soruyor kendine. Eğer bilmiyorsanız buna inanmak zor. Şu anda sadece daha önce büyük köpek cinsleri yetiştirmiş olanlar bu hastalığın farkındadır. Bu hastalığı önceden bilerek, daha erken tespit etmek ya da başlangıcını baskılamak mümkün olabilir. Ancak ciddi vakalarda ameliyattan önceki saatlerde 1-2, ameliyat sırasında ise 3-6 personelin sürekli gözetim ve denetimi gerekebilir. Bir başka sorunda, ameliyattan sonraki bir ila üç gün içinde, bir ila üç personelin 24 saat tedavi ve hemşirelik bakımını gerektirmesi ve toplam maliyet yükünün çok büyük olmasıdır. Bir bakıma ameliyat sonrası bu hastalığın yönetiminin ameliyatın kendisinden daha zor olduğu söylenebilir. Bunu da bilmeniz gerekecektir.

Mide torsiyonu yönelik cerrahi komplikasyonu olan zor bir ameliyat olmasıyla karakterize edilir. Genel olarak %76 oranında komplikasyon meydana gelir. Birincisi, vakaların yaklaşık %50’sinde kardiyak aritmi (EKG ile doğrulanmıştır) meydana gelir. Daha sonra %20’sinde midenin burulmasına bağlı olarak nekroz meydana gelir. Vakaların %16’sında dalak fonksiyonunun kötüleşmesi görülür. Bu nedenle ameliyat, bol miktarda sıvı verildikten sonra gerçekleştirilir. Bu ameliyatın normal bir veteriner hastanesinde yapılması zordur ve zor bir süreç olduğu için teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilmelidir.

Mide Torsiyonu Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Mide torsiyonu hastalığı hastalıklardan farklı kılan, acil bir hastalık olmasıdır. Ayrıca hem tıbbi hem de cerrahi durumların nasıl tedavi edileceğini bilmemek, ciddi vakalarda yardım etmeyi zorlaştırır. Derecesi hafif ise sıradan tıbbi bakımla tedavisi mümkün olabilir, ancak ciddi vakalarda ameliyat öncesi dahiliyede ciddi bir hastalıktır. Dolayısıyla bu hastalığın veteriner hekimliğin kapsamlı yeteneklerini gerektiren bir hastalık olduğu söylenebilir. Birçok vaka veteriner hastanelerinde 24 saat gözetim altında tedavi edilmektedir. Bu nedenle ciddi bir mide torsiyonu olan köpeği sahiplenmek mantıklı değildir. Çünkü yakın zamanda hayatını kaybetmesi çok yüksek ihtimalli olurken tedavi sürecine de çok hızlı girmesi gerekecektir.

Erken dönemde ise o zaman sahiplenme hızlı bir şekilde yapılması köpek derhal veteriner hekime götürülmelidir. Zamanla yarışılan ve mide gibi ciddi konularda sorunlar olduğunda köpeklerin hayatı tehlikeye girebiliyor.

Mide Torsiyonu Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Hastalık yemekten hemen sonra ortaya çıkmaz, birkaç saat sonra ortaya çıkar. Semptomların yarısından fazlası gece geç saatlerde veya sabahın erken saatlerinde, gece yemeğinden birkaç saat sonra ortaya çıkar. Bu nedenle geceleri acil ve hayat kurtarıcı tedavi sağlayabilecek bir veteriner hastanesine sevk talebinde bulunmanız veya önceden kendiniz aramanız önerilir.

Büyük köpeklerde görülen bu hastalığı bilmenizi istememin nedeni geç yakalanırsa kurtarılamaması. Bir an önce hayvan hastanesine gidip, midedeki gazı çıkarmak, bol miktarda kan vermek ve ameliyata girmek gerekiyor. Bu hastalığın teşhis edilmesi nispeten kolaydır (ve özellikle zor olabilir), ancak tedavi edilmesi gerçekten zordur.

Mide torsiyonu hastalığı bazen ne kadar dikkatli olursanız olun ortaya çıkar. Ancak bu hastalığın nihai bir önlenmesi var. Önceden “mide sabitleme” ameliyatı geçirmektir. Mide genişlemesi olsa bile mide sabitlenir ve torsiyon oluşma ihtimali daha azdır. Evcil hayvanınıza, örneğin kısırlaştırma sırasında, bu hastalığa aşina bir veteriner hastanesinde anestezi yaptırmanızı öneririz. İyileşmesi sırasında ve öncesinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çok miktarda yiyeceği bir defada beslemeyin.
  • Köpeğinizi çok hızlı yemek yemekten (daha hızlı yemek için diğer köpeklerle rekabet etmekten) vazgeçirin.
  • Öğünlerinizi günde bir defadan günde iki defaya veya mümkünse günde üç veya daha fazla defaya değiştirin.
  • 6-7 yaş üzeri büyük köpekler için, onları sık sık küçük miktarlarda besleyin.
  • Kaygı, stres veya heyecan zamanlarında meydana gelebilir, bu nedenle diyetinizi kısıtlarken dikkatli olun.
  • Hastalık en sık kış aylarında meydana gelir, bu nedenle kış aylarında özellikle dikkatli olun.
  • Yemeklerden önce ve sonra 2 saat su içirmeyin.
  • En önemli korunma yöntemi oluşmadan önce koruyucu ameliyata girmektir.

Çoğunlukla gece veya sabahın erken saatlerinde hastalık şiddetlenecektir. Bu nedenle bu hastalığın tespit edilmesi zordur. İyileşmenin hızlandırılması için yemeklerden hemen sonra egzersiz yaptırmayın. Sindirim gerçekleştirildikten sonra köpeğin hareketlenmesi sağlanmalıdır.

Hastalık, yüksek ölüm oranıyla ünlüdür. Nispeten erken teşhis edilse bile ölüm oranı %20-30, geç tespit edilirse ölüm oranı %40-50’dir.

Yaşam desteği hastalık başlangıcından itibaren 2-3 saat içinde idealdir, ancak 5-6 saat sonra zorlaşır. Ancak süresi kısa olsa bile belirtiler şiddetli olabilir. Midenin burkulması ve mide nekrozunun ve dalak felcinin aritmi gibi belirtiler olmaksızın derin ve sessiz bir şekilde ilerlemesi durumudur. Uysal ve sabırlı bir kişiliğe sahip köpekler, bir hastalığı olsa ve keşfi gecikse bile sabırlı olma eğilimindedirler. İyi bir karakter dayanacak ve sonunda hayal kırıklığı yaratan sonuçlarla karşılaşacaktır. Bu hastalık büyük cins köpeklerde ikinci önde gelen ölüm nedenidir.

Klinik semptomların yanı sıra torsiyonu belirlemek için kan testi laktat düzeyleri de kullanılır. Bu değerin yüksek olması ve üzerine çıkması oldukça tehlikeli hale gelir ve ölümle sonuçlanabilir.