Bakması Yasak Olan Köpek Cinsleri Listesi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Bakması Yasak Olan Köpek Cinsleri

Home » Bakması Yasak Olan Köpek Cinsleri
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
French Bulldog

French Bulldog ırkının gen haritası kapsamında özellikle Bulldog ve Mastiff ırklarının etki sahibi olduğu düşünülmektedir. Her iki ırkın da ön planda olan özelliklerinden dayanıklılığın bu ırkta da kendini net şekilde gösterdiği anlaşılmaktadır. Özellikle Paris’te en sevilen şehir hayatına da ayak uydurabilen ırklardan biri olarak anıldığı bilinmektedir. Resmedildiği eserlere bakıldığı zaman kadınların en temel eşlikçilerinden biri olduğu anlaşılıyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Airedale Terrier

Airedale Terrier İngiltere’de özellikle Sanayi Devrimi dönemine damgasını vurmuş olan ırklar arasında yer alır. Birinci Dünya Savaşı sırasında da İngiltere Ordusu’nda yer alan ve özellikle gözcülük konusunda harikalar yaratan ırklardandır. Genetiği üzerinde iyileştirmeler ve bilhassa koku duyusunun gelişmesi için Otterhound gibi farklı ırklar ile çaprazlanmıştır. Amerika’da da bilinen bu ırk o bölgede genelde av sırasında kullanılmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Newfoundland

Newfoundland ırkını diğer köpek ırklarından ayıran en temel özelliğin kesinlikle muhteşem bir yüzücü olmasından ileri geldiği anlaşılmaktadır. Bu ırkın çok ilginç şekilde arama kurtarma ekiplerinin vazgeçilmez parçalarından biri olduğu görülüyor. Bu alanda eğitilmeye çok uygun olan köpeğin ayak kısımlarının yüzmeye oldukça elverişli olması en temel avantajdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Komondor

Komondor ırkının kökenlerinin Tibet Mastiff ırkına kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Göçebe yaşam süren ve Avrupa’ya göç eden Magyarlar tarafından bu ırk Macaristan’a kadar getirilmiştir. Getirilen bu çoban köpeklerinin mevcut yerel köpekler ile çiftleşmesinin sonrasında ırkın ortaya çıktığı öngörülmektedir.

Alınan son kararlara göre Türkiye’de bazı köpeklerin bakılması yasaklandı! Peki yasaklanan bu köpekler arasında hangi köpekler bulunuyor ve neden bakılmaları artık yasaklandı? Bakması yasak olan köpek cinsleri hangileri?

Türkiye’de bakması yasak olan köpek cinsleri bulunuyor. Alınmış olan kararlara göre bazı köpek cinslerinin bakılması tamamen yasaklandığı ya da belirli sınırlamalar dahilinde bırakılmalarına izin veriliyor. Bu yasaklar genellikle kamu güvenliği ve halk sağlığının göz önünde bulundurulması sonucunda belirlenmiştir.

Günümüzde artık ülkemizde bakması yasaklı olan cinsler arasında Pitbull Terrier ve benzeri cinsleri bulunuyor. Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, Bull Terrier gibi köpekler ülkemizde bakması yasak olan köpek cinsleri arasında yer alır.

Bu köpek cinslerinin yasaklanmasının altında yer alan temel neden güçlü çene yapısı ve agresif davranışlar gösterme potansiyeli olmasıdır. Öyle ki bu köpekler erken yaştan itibaren sosyalleştim bilmezse ya da yanlış bir şekilde eğitilir ise yabancı olan kişilere karşı ciddi zarar verebilme potansiyeline sahiptir.

Bakması yasak olan köpek cinsleri bu cinsler ile kalmıyor. Dogo Argentino köpek cinsi de bakılması yasak olan köpekler arasında yer alıyor. Bu köpeklerin de yasaklı olmasının altında yatan neden genellikle avcı ya da koruma köpeği olarak kullanılan bu köpek cinsinin iyi bir şekilde sosyalleştim bilmemesi durumunda yine yabancı kişilere ve çocuklara karşı ciddi zarar verebilecek potansiyele sahip olmasıdır.

Aslında bu köpek cinsine tamamen yasaklı diyemeyiz. Gerekli izinlerin alınması ve kullanım amacının gösterilmesi durumunda bu köpeklerin beslenmesi mümkün olabiliyor. Ancak bu durum yalnızca Dogo Argentino köpekleri için geçerli bir durumdur.

Japon Tosa köpek ırkı da geçmişten beri dövüş köpeği olarak yetiştirilmiş bir cinstir ve yanlış bakılması durumunda son derece agresif davranışlar geliştirir. Aslında bu köpekler tamamen insanların zamanında onları yanlış kullanmış olmasından kaynaklı olarak kötü bir imaja sahiptir.

Ancak ülkemizde doğru eğitimin verilmesi konusunda tam bir eminlik yaşanmadığı için bu köpeklerin yüksek agresif olma derecesi bulunduğundan kaynaklı bakması yasak olan köpek cinsleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Ülkemizde güçlü ve büyük olan, aynı zamanda bakım için sınırlandırılması getirilmiş olan bir diğer köpek cinsi ise Brezilyalı Mastiff köpek cinsel oluyor. Aslında bu köpeklerle beraber Cane Corsa yani İtalyan mastiff cinsini söylemekte mümkün.

Çok güçlü yapıya sahip oldukları ve zamanında koruma köpeği olarak kullanıldıklarında kaynaklı köpeklerin agresif olma eğilimi bulunuyor. Bu nedenle ülkemiz tarafından alınmış olan son kararlarda bu köpeklerin de bakılması yasaklanmış.

Ülkemizde bakılması yasak olan köpek cinsleri arasında bir inceleme yaptığımızda aslında şu durumları çıkartmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz;

  • Bu köpekler çok korumacı ve akıllı bir köpek cinsleridir. Bu nedenle özelliklerinin suiistimal edilmesi mümkün. Kişiler tarafından gerçekleştirilen yanlış eğitimler bu köpeklerin olduklarından daha agresif olmalarına neden olabilir.
  • Bu köpeklerin eğitilmesi için profesyonel kişilere ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda çok küçük yaştan itibaren pozitif bir eğitim ortamında kalmalıdır. Sahiplenen kişilerin böyle ortamları sağlayıp sağlayamayacağı kontrol edilemez. Bu durumda da köpekler toplum içerisinde tehlike potansiyeline sahip olacaktır.
  • Bakılması yasak olan köpeklerin agresif olma potansiyelleri diğer köpeklerle karşılaştırıldığı zaman biraz daha yüksek. Bu durumda da bu köpeklerin yanlış eğitilmesi durumunda çok agresif davranışlar göstermesi mümkün olacaktır.
  • Bazı köpekler ise geçmişten beri kötü amaçlarla kullanıldığı için günümüzde bu agresif özelliğini hala taşımaya devam ediyor. Hatta bazı kişiler bu kötü amaçlarla kullanmaya devam ediyor ve köpeklerin toplum içerisine çıkarttıkları zaman bu köpekler çocuklar ya da yabancılar için ciddi tehlikeler oluşturuyor.

Yani aslında yasaklamaların amacı hak güvenliği ve köpeklerin kontrol altında tutulmasıdır. Sahiplenen kişilerin denetlenmesini sağlayarak hem köpeklerin sağlığı hem de toplumun sağlığı ön planda tutuluyor. Böylece daha iyi bir ortam oluşturularak köpeklerin denetlenmesi amaçlanıyor.