Köpekleri evde yalnız kalsın diye değil sizinle zaman geçirsin diye sahipleniriz. Ancak bazı zamanlarda nedenlerden dolayı yalnız kalabilirler. Köpeklerde yalnız kalma eğitimi ve çok fazlası yazımızda!
Mümkünse zamanınızın çoğunu köpeğinizle geçirmek istersiniz! Çoğu evcil hayvan sahibi böyle düşünür. Ancak ailenizdeki herkes işte olduğu için veya köpeklere izin verilmeyen bir yere gittiğiniz günler de vardır.
Köpekler, grup halinde yaşamak gibi doğal bir alışkanlığa sahip oldukları için yalnız vakit geçirme konusunda pek iyi değiller ve sahiplerinin yanındayken kendilerini güvende ve mutlu hissettikleri söylenir. Bu nedenle sahibi evden ayrıldığında köpek endişeli ve stresli hale gelmektedir. Köpek almak isteyen ancak işten eve geç geldiği veya çok dışarı çıktığı için sahiplenmekte tereddüt eden kişiler olmaktadır. Bu nedenle köpeklerde yalnız kalma eğitimi var! Eğitim hakkına ve köpeklerin yalnız kaldığında yapabileceği şeylerin tamamına değineceğiz.
Köpekler Ne Kadar Yalnız Kalabilir?
Köpek sahibi olan veya köpek sahibi olan kişilerle yapılan onlarca farklı anket vardır. Bizde bugün: köpeklerde yalnız kalma eğitimi konusunda neler yapabileceğinizi konuşacağız.
Yalnız bırakma süresi 3 saat ve 3 saatten az olma eğilimidir. Sahibi evde olmasa bile köpeğin yanında mutlaka bir yetişkin bulundurma eğilimi gösterebilirsiniz. Genellikle birçok köpek evde 1 saat veya 3 saat aralığında yalnız kalmaktadır. Eğer evde sürekli çalışan kişiler varsa köpek yarım gün boyunca evde yalnız kalacaktır. Bu durumda da köpekte ayrılık kaygısı yaşanır ve köpek çok huysuzlanmaktadır. Eğer köpeğinizi o veya bu nedene göre yalnız bırakmak ile ilgili kaygılarınız var ise köpeklerde yalnız kalma eğitimi verilmelidir.
İdeal olarak yetişkin köpekler bile 4 saatten fazla yalnız bırakılmamalıdır. Gerekirse tuvaleti kullanacakları bir yer verdiğinizde onlara hareket alanı tanırsınız. Ancak temel ihtiyaçları karşılandığında dahi günde sekiz saatten fazla yalnız bırakılmaları önerilmemektedir.
Ancak köpeğinizi uyurken yalnız bırakmanızda bir sakınca yoktur. Köpekler gece hayvanları değildir, bu nedenle gece boyunca uyurlar. Uyku sırasında daha az uyaran ve daha az heyecan olur. Bu süre zarfında uyanana kadar sizin yokluğunu fark etmeyecektir.
Köpeğinizi Yalnız Bıraktığınızda Ne Olur?
Köpeğinizi evde bıraktığınızda, köpeğinizin ona düzgün bir şekilde bakıp bakamayacağı konusunda sıklıkla endişelenebilirsiniz. Bu durum son derece normaldir ve köpek bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Öncelikle köpekler yalnız kaldığında:
- Köpekler yaramazlık yapar
Köpeğinizi evde bıraktığınızda stresten ya da meraktan dolayı yaramazlık yapılmaktadır. Örneğin su veya yiyecek kaplarını devirmek veya odayı ortalığı karıştırmak. Veya tuvaletten başka bir yeri kirletebilirsiniz.
Ayrıca çöp kutularını karıştırmanın kazara yutulmasına veya yutulmasına yol açar. Ağır veya kırılan eşyaların devrilmesinin yaralanmalara yol açtığına dikkat etmelisiniz.
- Sık sık havlar
Havlamak ve komşulara sorun çıkarmak yalnız kalan bir köpeğin en sık yaptığı eylemdir. Kaygı veya yalnızlık nedeniyle gereksiz yere havlar veya uluma yapar. Ayrıca mahallede rahatsızlık yaratır.
Köpeğinizden evde kalmasını istemeden önce köpeklerde yalnız kalma eğitimi vermeli ve havlamaya başlamasının ne kadar sürdüğünü kontrol etmek için bir evcil hayvan kamerası kullanmanız gerekir.
- Kaza yaşar
Elektrik kablosunu çiğnemek veya gaz sobası gibi açık alevlerle uğraşmak zorunda kalırlar. Beklenmedik bir kaza veya yangın riski vardır. Bu nedenle köpeğinizi evde bırakırken elektrik kablosunun prizden çekilmesi, gaz vanasının kapatılması gibi önlemleri almalısınız. Ayrıca, evcil hayvanınızın tesis dışındaki başka bir alana kaçması durumunda kaybolma veya trafik kazası geçirme riski vardır. Günlük olarak kaçmalarını engelleyecek bir ortam yaratmak gerekiyor.
- Hasta olur
Evden uzakta olmak bir yük olmaktadır ve stres beklenmedik hastalıklara yol açar. Örneğin ayrılık kaygısı bozukluğu gibi psikolojik bir rahatsızlık yaşamaktadır. Ayrılma kaygısı bozukluğu, köpekleri aşırı derecede kaygılı hale getirir. Ayrıca sahipleri onları yalnız bıraktığında köpeklerde görülen zihinsel bir hastalıktır. Uzakta olduğunuzda, köpeğiniz çıldırabilir ve bir şeyleri kırabilir, uzun süre çığlık atabilir veya paniğe kapılmaktadır.
Ayrılık kaygısı belirtileri ortaya çıkmadan önce, daha sonra anlatacağımız kafes eğitimi vermeyi deneyebilirsiniz.
Köpeklerde Yalnız Kalma Eğitimi İçin Kafes Kullanımı
Eğer köpek yalnız kalmayı iyi biliyorsa, muhtemelen biraz kestirecek ve sahibinin eve gelmesini sabırla bekleyecektir. Bu köpeklerde yalnız kalma eğitimi verilmesine gerek yoktur ve o ayrılık kaygısı taşımaz. Bazı yaramaz bir köpekler yalnız kaldığında kanepeye tırmanmak veya yiyecek çalmak için masaya atlamak gibi normalde yasak olan şeyleri yapabilir. Ayrıca evi onun yuvası olduğunda da başına kaza gelebilir. Bir köpeği evde yalnız bırakmak bir çocuğu evde yalnız bırakmak ile benzerdir.
Ve bazı köpekler yalnız kalmaktan korkuyor. Korku aynı zamanda yıkıcı davranışlara da yol açmaktadır. Değerli eşyalarınızı kırar veya yastıklarınızı mahveder. Afacan bir köpeğe sahibi yardım etmek için ne yapar?
Çoğu köpek sahibi için en zor şey, dışarı çıktığınızda köpeğinin çaresiz kalmasıdır. Sahibinin evden ayrılmasına üzülen bir köpeğe kimse kayıtsız kalamaz. Yapılacak en iyi şey köpeğinizin rahatlamasına izin vermek ve sizi yalnız bırakmaktır. Köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olmanın basit yolları vardır. Köpeklerde yalnız kalma eğitimi ilk olarak onun kafesinde yaşamasını sağlamak olmaktadır.
Kafes eğitimi gibi uzun süre kalabileceğiniz bir yer oluşturun. Yeni yavru köpeğinizin veya köpeğinizin her zaman evin içinde serbestçe dolaşmasına izin vermenize gerek yok. Siz uzaktayken köpeğinizin kendine ait bir yerinin olması önemlidir. Sandık, köpeğinizin siz uzaktayken rahatlaması ve beladan uzak durması için harika bir yerdir.
Sandık eğitimi almış pek çok köpek, yalnız bırakıldıklarında sandıklarında kendilerini güvende hissederler. Yavru köpekler için, sandıklarına bir köpek feromon difüzörü yerleştirmeyi veya yataklarına feromon spreyi püskürtmeyi deneyin. Sakin davranışı teşvik edebilir ve bu sayede siz gelene kadar kafesinde hiçbir kaygısı olmadan yaşamaya devam etmektedir.
Köpeklerin Yalnız Kalabilmesi İçin Güven Duygusu
Köpeklerde yalnız kalma eğitimi köpeğin kendisini güvende hissetmesi ile başlar. Bir köpek kendini güvende hissetmiyor ise o köpek hiçbir zaman tek başına kalamaz. Her ses onu ürkütür, her zaman bir tehlike olacağını düşünür ve evinde de sığınacak bir kişi bulamaz. Korkmak sadece ona psikolojik olarak zarar veren bir duygu değildir. İştahı kesilir, ishal olur veya cildinde döküntüler meydana gelmektedir. Bu nedenle evde yalnız kalsa bile evinde güvende olduğunu her zaman ona hissettirmelisiniz.
Evinin güvende olduğunu hissettirmek ilk adım olurken ikinci adımda her zaman ona döneceğinizi bilmesidir. Yani siz gitseniz de bir zaman dilimi sonra eve döneceğinizi bilmelidir. Bunu da ancak kurduğunuz iletişim ve güvene göre yapabilirsiniz. Köpeğiniz hem evine hem de size her zaman güvenmelidir.
Sizin onu her koşulda koruyacağınızdan ve ne olur olsun güvenliğinizi sağlayacağından emin olan köpekler yalnız kalabiliyor. Eğer birlikte olduğunuz zaman onunla çok ilgileniyorsanız siz gidince endişeleri artacaktır. Bunun için kısa süreli başka bir odaya giderek onun bir odada tek başına zaman geçirmesini sağlamak için adım olmalıdır.
Köpek bu sırada boşluğa düşmeden yanına gidin ve onu överek yalnız kaldığı için takdirinizi paylaşın. Bu durumu bir süre tekrarladıktan sonra ise diğer odaya geçmek yerine evden çıkmayı denemeye başlamanız köpeklerde yalnız kalma eğitimi için devam ettirilir.
Köpeklerin Yalnız Zaman Geçirmeleri Nasıl Sağlanır?
Köpeğiniz siz evde yokken sadece bir köşede saklanarak sizi bekliyor ise onu iyi bir şekilde eğitemezsiniz. Siz yokken dışarı çıkamayacağını bilir ancak bu evde sıkıcı zaman geçireceği anlamına gelmez. Evde siz yokken de iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaşadığı yere sevdiği ödül mamaları koyarken ev sevdiği oyuncakları ile oyun oynanmaktadır. İzlemekten keyif aldığı görseller var ise siz evden çıkarken bu görselleri açabilirsiniz. Örneğin bazı köpekler müzik dinlemekten hoşlanır o zaman onun sevdiği müzikleri dinlemesini sağlayabilirsiniz.
Köpeğinizi heyecan verici bulmaca oyuncakları veya en sevdiği doldurulmuş hayvanla meşgul edin ve eğlendirebilirsiniz. Uzun süre yalnız kalacak ise o zaman sizinle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Evcil hayvan kameraları vb. kullanarak güvenlik hissi sağlayın. Teknolojideki ilerlemeler evcil hayvanlarımızla yanlarında olmadığımızda bile iletişim kurabilmemizi mümkün hale getirdi ve sizlerde bunları kullanabilirsiniz.
Köpeklerde Yalnız Kalma Eğitimi Nasıl Verilir?
Odanızda yalnız kalma konusunda güven kazandıktan sonra, bir sonraki adım evde oturma pratiği yapmaktır. Köpeğinizin buna alışması için birkaç dakikanızı ayırın ve sonra bekleyebildiği için onu övün.
Köpeklerde yalnız kalma eğitimi öncelikle köpeğin yalnızlığa alıştırılması ile yapılmalıdır. Köpeğinizi yalnız kalmaya alıştırmak için:
- Öncelikle evden ayrılmadan önce köpeğinizle bunun için birkaç çalışma gerçekleştirin.
- Sanki dışarı çıkacakmış gibi üzerinize giyinin köpeğinize hiçbir selam vermeden kapıdan dışarı çıkın ve kapıdan çıktıktan sonra hızlı bir şekilde içeri girin.
- Hiçbir şekilde dışarıya çıkmamış gibi köpeğinizin yanına gidin ve onunla ilgilenmeye devam edin.
- Gün içerisinde kapıdan dışarı çıkıp içeri girip köpeğinizle ilgilenmeyi sürdürme gerekiyor.
- İkinci gün tekrardan dışarı çıkacakmış gibi hazırlanın. Kapınızı kapatın ve birkaç dakika dışarıda bekledikten sonra yeniden içeri girin.
- Dışarıda kaldığınız birkaç dakikadan sonra eğer içeri girdiğinizde köpeğiniz ağlıyorsa ağlamasının bırakmadan yanına gitmeyin.
- Üçüncü gün yine dışarı çıkın fakat köpeğin ağlama süresini aşabilmesi için ağlamadan önce mutlaka siz içeri girmiş olun.
Eğitim süreci sayesinde köpeğiniz ilk 10 dakika yarım saat veya bir saat kadar yalnız kalmaya alışmış olacaktır. Bu çalışmayı ne kadar düzenli yaparsanız, köpeğinizin yalnız kalma süresi o kadar artacak ve bu sayede de evde sizi beklerken ağlama veya saldırganlık gibi eğilimler göstermeyecektir.
Köpeklerde Yalnız Kalma Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpeğinize yalnız kalma eğitimi verirken, yukarıda da sizlere açıkladığımız üzere köpeğinize ben dışarı çıkıyorum gibi cümleler kullanmıyorsunuz. Giyiniyorsunuz, anahtarınızı alıyorsunuz, çıkıyorsunuz ve bir süre sonra içeri giriyorsunuz. Köpek buna ne kadar alışkın olursa olsun, sahiplerinin evinden gitmesinden ve yalnız kalmaktan hiçbir köpek hoşlanmaz.
Bundan dolayı da evden çıkarken köpeğiniz ile uzun bir süre vedalaşma ayınız. Eve geldiğinizde köpeğiniz sizi sevinçle karşılayacaktır. Ancak siz o sakinleşene kadar o sakinleşene kadar ilgi göstermeyin. Ne zaman ki kendini kontrol etmeye başlar ve sakin bir şekilde sizi karşılar ise o zaman eve girer girmez, onunla ilgilenebilirsiniz.
Dışarı çıktığınızda ve eve döndüğünüzde birbirinizi selamlamaktan kaçınmak çok etkilidir. Köpeğinizin, insanların eve girip çıkmasının büyük bir olay olmadığını öğrenmesine yardımcı olarak ona yalnız kalma eğitimi verebilirsiniz.
Eve geldiğinizde köpeğinizin sizi mutlu bir şekilde selamlaması harikadır, ancak aşırı selamlaşmalar (ortalıkta dolaşmak, kontrol edilemeyen sesler çıkarmak veya sonsuza kadar mutlu olmak gibi) ayrılık kaygısının bir işareti olabilir. Köpeğinizi mütevazı bir şekilde selamlarsanız köpeğiniz birkaç gün içinde sakinleşecektir. Köpeğinizin rahat olduğundan emin olduğunuzda eğitimi almış demektir. Köpeklerde yalnız kalma eğitimi köpek bu durumu normal bir şekilde karşıladığında sonuçlanmış olur.
Hangi Köpekler Yalnız Kalma Eğitimi Alamaz?
Bir köpek yavrusu yetiştirmek ve tam zamanlı bir işte çalışmak imkansız bir görev gibi görünebilir ancak biraz çaba ile çok mümkündür.
Öncelikle yavru köpeğinizin yaşına dikkat etmelisiniz. 6 aydan küçük genç yavru köpekler 2 saatten fazla yalnız bırakılamaz. Daha uzun sürelerde yalnız kalması gerekecek ise bir evcil hayvan bakıcısı veya köpek bakıcısı tutmanız gerekiyor.
Yavru köpeğinizi yalnız bıraktığınızda, onun için geniş ve rahat bir kafes veya odanızın olduğundan emin olmalısınız. Yavru köpekler her şeyi çiğnemeyi severler, böylece her şeyi parçalayabilirler. Güvenli bir yerde saklamazsanız yaralanabilir ve bazı ev kazaları yaşanabilir. Yavru köpeğiniz büyüdükçe yalnız başına geçirdiği zamanı yavaş yavaş artırabilirsiniz. Yavru köpeğiniz yalnız kalmaya alıştıktan sonra, çalışırken onu yalnız bırakma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır ve bu sayede kısa süre içerisinde yalnız kalma eğitimini doğal olarak almış olur.
Bazı ırklar yalnız kalmaya daha eğilimli olurken bazı ırklar ise yalnız kalmaktan hiç hoşlanmaz. Yalnız kalma eğitimi alamayan bir köpek var mı? sorusuna yanıt olarak yoktur demeliyiz. Ancak bazı ırklar genetik olarak yatkın olmadığı için yalnız bıraksanız dahi kısa süre içerisinde yanına dönmeniz gerekecektir. Pes etmeyerek uzun süre ona eğitim verirseniz ancak birkaç saatliğine sizsiz zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Doğal olarak yalnız kalmaya meyilli köpekleri 8 saat gibi bir süre evde tek başına bırakabilirsiniz.
Evde Yalnız Kalan Köpekler İçin Uygun Ortam Nasıl Hazırlanır?
Köpeğiniz evde yalnız kalsın istiyorsanız ona stres yaratmayacak bir ortam sunmalısınız. Aksi durumda siz ne kadar eğitim verirseniz verin köpeğiniz kısa süre sonra ağlamaya veya istenmeyen davranışlar göstermeye başlayacaktır. Bunun için öncelikle hastalanmamasını sağlayın.
Yazın sıcak çarpmasına, kışın soğuktan korunmaya karşı önlem almak gibi ortamınıza dikkat edin. Evcil hayvanınızı kafeste tutarsanız ister sıcak ister soğuk olsun onu hareket ettiremezsiniz. Özellikle klimanın sıcaklık ayarına ve kafesi yerleştireceğiniz yere dikkat edin.
Ayrıca köpeğinizi serbest bırakacaksanız, yaramazlık yapmamak için köpeğinizin yiyemeyeceği, çiğneyemeyeceği hiçbir şeyi ulaşabileceği yerlerde bırakmayın. Evcil hayvanınızı kafeste veya daire içinde bırakıyorsanız veya özgür olsa bile yatak, su, tuvalet gibi minimum ihtiyaçlara sahip olduğundan emin olun.
En sevdiği yatağını ve battaniyesini hazırlayarak gönül rahatlığıyla bekleyebileceği bir ortam yaratmak çok önemlidir. Köpeğinizin siz yokken yalnız kalmasını önlemenin bir yolu da seveceği oyuncaklar ve eğitim malzemeleri hazırlamaktır. Eğitici oyuncaklarla oynamasına izin vermek de iyi bir fikirdir.
Eğer köpeğiniz özellikle temkinli davranıyorsa ve müstakil bir evde yaşıyorsanız kafesi pencerenin dışına, yürüyen insanların seslerinin yakınına veya arabaların gelip gittiği alanların yakınına yerleştirmek köpeğin daha temkinli olmasını sağlayacaktır bunun için önermiyoruz. Ancak bazı köpekler dışarıda olup biteni görmekten ve kuş seslerini duymaktan hoşlanırken, bazı çocuklar pencerenin yanında kendilerini daha rahat hissederler, bu nedenle sahipleri bunun farkında olarak alanını belirleyebilirsiniz.