Zerdava, Trabzon’a has bir ırktır. Profesyonel bir avcı olarak küresel boyutlarda üne sahip. Güvenilir, sadık ve çok güçlü. Sahip olmak ister misin?
- Av ve bekçi köpeği olarak tercih edilebilir.
- Dayanıklı ve çok yönlü avcılık özellikleri bulunur, eski yıllardan beri avcılık için kullanılır.
- Asıl sahiplerine bağlılık gösterir ve onlardan ayrılmazlar.
- Zorlu koşullara karşı direnç gösterebilirler.
- Bekçi olarak çok iyi yeteneklere sahiptir.
- Köken olarak bilgilerinin bulunması zor, bu nedenle bazı bilgilere ve tıbbi geçmişlere ulaşması güç olabilir.
- Yabancılara karşı güven sağlayamaz. Agresif davranabilir.
- Aşırı utangaç ve agresif davranışlarının engellenmesi için küçük yaştan itibaren sosyalleştirilmeliler.
- Nesli kritik bir dönemdedir, bulunması zordur.
- Diğer hayvanlarla uyumda zorlanabilirler.
,Soyu 1200’lü yıllardan günümüze dek uzanan bu ırk, Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI) tarafından tanınan bir cins. Avcılıkta yetenekleri çok gelişmiş olup, soyu tükenme tehlikesindedir.
Zerdava hastalıkları konusunda da yapılan çok fazla çalışma olmasına rağmen yatkın olduğu sağlık sorunları çok fazla değildir. Ancak tüm cinslerde görüldüğü gibi kalça ve diz displazisi görülmektedir. Bunun dışında kulakları çok iyi işitir ve görüşü çok iyidir. Ancak enfeksiyonlara karşı korumak özellikle çiftlik hayvanları varsa onlardan bulaşan tehlikelere karşı koruma, göz ve kulak sağlığı açısından da faydalı olur.
Zerdava Evde Bakılır mı?
Zerdava evde bakılır mı eve alışması mümkün müdür? Ev koşullarında yaşaması çok kolay değildir. Yavruluk dönemlerinden itibaren eğitim verilmektedir. Ve ev ortamına alıştırılırsa belki mümkün olur. Ancak daha çok müstakil evler ve bahçesi olan evlerde yaşamak onları daha çok mutlu eder.
Zerdava Evde Yalnız Kalır mı?
Zerdava evde yalnız kalabilir mi tolerans seviyesi ne düzeylerde? Karadeniz av köpeği uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Avcı genlerine sahip olduğu için genellikle sahiple dolaşmaktan sürülerle olmaktan keyif alır. Ormanda toplu avlanmaya çıktığında veya silahlı kuvvetlerle birlikte ava çıktığında onun için vazgeçilmez bir mutluluktur. Yakalanan her av onun için bir şampiyonluk kupası niteliğinde sayılmaktadır.
Zerdava En Fazla Ne Kadar Büyür?
Zerdava bakanlar büyüme potansiyellerinin orta sınıf bir köpek olduğu için belirli standartlara kadar varabileceğini söyler. Ayrıca FCI tarafından belirlenen resmi kayıtlar dahilinde büyüme potansiyelleri en fazla 25 ya da 26 kiloya kadar olur. En düşük genellikle 20 kilo civarındadır. Uzun boylu bu cins omuzlardan itibaren genellikle 28 ila 35 santime kadar çıkar.
Zerdava Tüy Döker mi?
Zerdeva tüy dökme potansiyeli çok fazla değildir. Diğer av köpeklerinde olduğu gibi onun tüyleri ve postu sağlamdır ve iklim koşullarına uygundur. Rüzgârlı havalar, sıcak iklimler ya da soğuk kış şartları zarar vermez.
Özellikle Karadeniz’in sıra dışı iklim özelliklerinden dolayı bu canlı yüzyıllardır yaşamını devam ettirebiliyor. Nemli iklimleri seven, yoğun yağışları seven bir köpektir.
Zerdava hakkında bilgi veren tüm kaynaklarda genellikle tüy dökme potansiyelinin ortadan daha az olduğunu söylüyor. Haftada bir kez bile uygun taraklarla fırça yapman onun için yeterli olacaktır.
Zerdava Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Zerdava yaşam süresi ortalama 10 ila 13 yıl arasında seyreder. Nasıl bakıldığı da önemlidir. Elbette korunan bir cins olduğu için olması gerektiği gibi beslendiği ve sağlık kontrollerini ihmal edilmediği de bir gerçektir. Bu şartlarda genellikle 13 yıla kadar sağlıklı bir şekilde yaşamını konforla sürdürüyor.
Zerdava Kaç Ayda Büyür?
Zerdeva köpeklerinin büyüme potansiyelleri oldukça hızlıdır. Gelişime müsait ve adeta enerjik hareketleriyle gelişimini kendi kendini destekleyen bir cinstir. Yavruluk dönemlerden itibaren sürekli egzersiz yapması, oyunlar oynaması onun gelişiminin hızlı destekler.
12 aydan sonra bu periyot başlar ve 18 aya kadar devam eder. 18 aydan sonra çiftleştirilmektedir. Tam yetişkin olması ise 2 yaştan itibaren sayılmaktadır.
Zerdava Kaç Tane Yavru Yapar?
Zerda cinsi tek türde bir ırk olsa da doğduğu yavru potansiyelleri oldukça geniş bir skalada sunulmaktadır. Ortalama 1 yavru ile 6 yavru arasında dünyaya getirebiliyorlar.
Zerdava Kaç Günde Doğurur?
Zerdava yorumları doğum sürecinin diğer köpeklerle aynı olduğu belirlenmiştir. Genel olarak 58 ve 64 gün aralığı tüm cinslerde verilen periyottur. Av köpekleri ise daha çok 59 ve 61 gün aralığında doğurur.
Zerdava Bakımı
PekiZerdava bakmak zor mu, çok ilgilenme gerekir mi? Zerdava bakımı oldukça kolaydır. Günlük besin ihtiyacı 3 veya 3,5 ölçek kuru mamalarla yapılmaktadır. Tüy bakımı haftalıktır ve yıkanma periyotları 1 ila 1,5 ayda bir yapılmaktadır. Veteriner kontrolleri, rutin kulak- göz bakımı ihmal edilmemeli.
Zerdava Nasıl Eğitilir?
Zerdava eğitimi yalnızca profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Trabzon Derneği sayesinde sahiplendirmeleri ve eğitimleri profesyonel şekilde yapılıyor.
Zerdava Yavru Fiyatları
Zerdava cinsi köpek fiyatları, 6.500 TL ile 12.000 TL arasında farklılık gösterir. Edinilen yavru veya yetişkin eğitimini almış bir Zerdava’ya göre bu fiyatlar belirlenmektedir. Zerdava fiyat aralığı bilgilerini alırken mutlaka aşı ve ırk için tavsiye edilen testlerin yapılmışlığını kontrol etmen önerilmektedir.