St. Bernard çizgi filmlerden fırlayıp gelen bir köpek türü. Uzun kulakları, tüylü yapısı ve yere doğru uzanan yanakları ile son derece sevimli olan bu köpeği mercek altına alalım.
- Sorumluluk sahibi ve görev odaklı yapısı ile dikkat çekmeye devam etmektedir.
- Atik ve kaslı yapısı ile sizin en büyük yardımcılarınızdan olacaktır.
- Atletik olduğu kadar hareket kabiliyeti de yüksektir.
- Sahibine ve kendine verilen göreve bağlılığı çok yüksektir.
- Sevgi dolu, sadık ve korumacı yapısı ile hanenin en sevilen üyelerinden biri olacaktır.
- Arama kurtarma köpeği olarak eğitilebilen bu ırkın kesinlikle hareketlerinin sınırlandırılmaması gerekir.
- Hareket kabiliyetinin sınırlandırılması durumunda kilo almaya çok elverişlidir.
- Genetik rahatsızlıklara yatkınlığı nedeni ile sağlı kontrolleri sıkı bir biçimde yerine getirilmelidir.
- Beslenme düzeni nedeni ile kilo alırsa atletikliğini zaman içerisinde kaybeder.
- Egzersiz ihtiyacı çok yüksektir, kesinlikle açık alana ihtiyaç duyar.
St. Bernard köpeği büyük boyutları ve dostça karakteri ile bilinen bir türdür. Genellikle dağlık bölgelerde kurtarma ve çobanlık görevleri için kullanılmıştır. İsviçre’nin Alp Dağları’nda kökenlidir. Büyük ırk bir köpek türüdür. Kendilerine özgü yüz ifadesi ile tanınırlar.
Bernard Özellikleri
St. Bernard özellikleri içerisinde yer alan detaylar;
- Genellikle beyaz-kırmızı veya beyaz-kahverengi olabilir.
- Bernard büyük boyutlara sahiptir. Büyük kafaları, kalın kemik yapısı ve güçlü vücutları vardır.
St. Bernard hastalıkları arasında büyük özgü olan sağlık sorunlarına yatkın olur. Özellikle eklem problemleri, kalça displazisi, mide torsiyonu gibi sağlık sorunları görülebilir.
Karakter Özellikleri
St. Bernard bakanlar tarafından da onaylanan bu köpeklerin karakteri özellikleri ise şu şekilde;
- Bernardlar genellikle insanlarla iyi geçinmektedir. Ve sevecen bir karaktere sahiptir.
- Kendi ailesini ve evini koruma içgüdüsüne sahiptirler. Sahiplerine bağlı ve sadık bir köpektirler.
- Genellikle sakin bir doğaya sahiptirler, ancak yine de egzersiz ve aktiviteye ihtiyaç duyarlar.
Fiziksel Özellikleri
St. Bernard hakkında bilgi olarak sunabileceğimiz fiziksel özellikleri ise aşağıdaki gibidir;
- Büyük bir köpektir. Erkekler genellikle 70-90 kg, dişiler ise 55-75 kg ağırlığındadır.
- Uzun tüylü ve yoğun bir kürke sahiptir. Tüyleri sık, düz veya hafif dalgalı olur.
- Genellikle yavaş hareket ederler, ancak birçok fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar.
Zeki mi?
St. Bernard köpekleri genellikle orta derecede zekaya sahiptir. Genellikle köpekler arasında bireysel farklılıklar görülmektedir. Ve bu ırkta bazı köpekler iyi bir şekilde öğrenmektedir. Erken bazı köpekler öğrenme konusunda zorluk yaşar. St. Bernard çok havlar mı; bu köpekler doğal olarak koruma içgüdüsüne sahip oldukları için yabancılara ve kendi gördükleri potansiyel tehlikelere havlar.
Koku Yapar mı?
Bu köpeklerin tüyleri uzun olduğu için koku yapma ihtimali var. Bu nedenle mutlaka köpeğinizin tüylerine çok iyi şekilde bakmanız gerekir. St. Bernard yavruları bir şekilde bakıldığı zaman ve iyi mamalarla beslendiğinde çok daha az miktarda bir koku yapar.
Apartmanda Bakılabilir mi?
St. Bernard apartmanda beslenir mi; bu köpeklere apartmanda bakmanız tavsiye edilmemektedir. Hem boyut olarak çok büyükler hem de enerji ihtiyaçları fazla. Bu nedenle apartman daireleri onların rahat edebileceği bir ortam olmayacaktır. Eğer apartmanda köpeğinize varmak istiyorsanız yeterli ortamı sağlamanız gerekir.
Bahçede Beslenir mi?
Bu köpekler bahçede beslenebilirler ancak bahçenizin genişliğinin köpeğin boyutlarına uygun ve onun rahatlıkla hareket edebileceği kadar geniş olması gerekir. St. Bernard yorumları bu köpeklerin bahçede bakıldığı zaman mutlaka sosyal eleştirilmesi ve eğitimi sağlanması gerektiğini belirtiyor.
Evde Bakılır mı?
St. Bernard evde bakılır mı; St. Bernardlar evde bakılmaktadır. Ancak, büyük boyutları ve enerji seviyeleri göz önüne alındığında, yeterli alan ve günlük egzersiz sağlamak önemlidir. Aksi takdirde köpeğiniz evde istenmeyen davranışlar göstermeye başlar.
St. Bernard tuvalet eğitimi de köpüklerin ev ortamına uyum sağlamalarına yardımcı olduğu için küçük yaştan itibaren tuvalet eğitimi vererek köpeğinizin evde daha iyi bir şekilde yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Evde Yalnız Kalır mı?
St. Bernard evde yalnız kalabilir mi; bu köpekler de aslında diğer köpekler gibi yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ama yalnız kalma süreleri üzerine küçük yaşlardan itibaren eğitim yapılırsa evde yalnız kalmayın uyum sağlayabilirler.
En Fazla Ne Kadar Büyür?
St. Bernard boyutları erkeklerde 70 ile 90 cm arasında dişilerde ise 65 ve 80 cm arasındadır. Bu köpekler oldukça büyük köpekler olduğu için ağırlıkları da 90 kiloya kadar yaklaşmaktadır.
Tüy Döker mi?
St. Bernard tüy döker mi; bu köpeklerin tüyleri uzun olduğu için tüy dökme eğilimleri var. Hem normal zamanlarda hem de mevsim geçişlerinde köpek tüy dökme problemiyle karşılaşabilirsiniz. Tüy dökme problemin azaltılması için ise yapılan şey köpeğinizin tüylerine iyi bir bakım sağlamaktır.
Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
St. Bernard yaşam süresi ortalama köpek ırkları ile karşılaştırıldığı zaman normal bir düzeye sahip. Bu köpekler genellikle 8 ila 10 yıl arasında yaşar. Büyük köpeklerin yaşam süresi genellikle küçük köpeklere oranla daha az oluyor.
Kaç Ayda Büyür?
Bu köpekler hızlı bir şekilde büyür. Ancak yetişkin boyutuna ulaşmaları için biraz zaman geçer. Genellikle 6 aydan itibaren çok ciddi bir büyüme görülmektedir. Yetişkin boyutlarına ulaşmaları ise 18 ile 24 ay arasında değişmektedir. St. Bernard sahiplendirme için bu köpekler büyüdüklerinde daha zor olduklarından kaynaklı yavru köpekler daha çok tercih edilmektedir.
Kaç Tane Yavru Yapar?
St. Bernard yavru sayısı dişi köpeğin yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ortalamamı bu köpeklerin 6 ile 8 yavru yapması beklenmektedir. Ancak köpeğinizin genetik faktörlerine bağlı olarak her bir doğumda dahi farklı yavru sayılarıyla karşılaşabilirsiniz.
Kaç Günde Doğurur?
Bu köpeklerin hamilelik ve doğum süresi genellikle ortalama olarak 63 ile 65 gün arasında sürüyor. Köpeğimizin hem hamilelik sürecinin hem de doğumunun profesyonel bir kişi tarafından takip edilmesi köpeğinizin çok daha sağlıklı doğum yapmasına yardımcı olacaktır. St. Bernard ilanları genellikle doğumdan 3 ila 4 ay sonra oluşturulmaktadır.
Bakımı
St. Bernard bakmak zor mu; bu köpeklerin büyük boyları ve yoğun tüylü yapısı nedeniyle diğer köpek türleriyle karşılaştırıldığında biraz daha zor bir bakımının bulunduğunu söyleyebiliriz.
Bu köpeklerin günlük enerji ihtiyacını karşılamak için ona bol bol zaman tanımalı ve onunla beraber vakit geçirmelisiniz. Ayrıca bu köpeklerin en az 2 günde bir tüylerinin taranması tavsiye edilmektedir. Çünkü tüyleri kolay bir şekilde düğümlenmektedir.
Ayrıca bu köpeklerin düzenli olarak kulaklarının ve gözlerinin temizlenmesi gerekir. Ayrıca tırnaklarda düzenli olarak kontrol edilmelidir ve diş temizliği sağlanmalıdır.
St. Bernard fiyat aralığı genellikle biraz daha yüksek olur çünkü bu köpeklere bakmak biraz daha masraflı olabiliyor. Ayrıca bu köpekler biraz daha yüksek ücretlere sahip olur.
Nasıl Eğitilir?
St. Bernard eğitimi için nazik ve sabır dolu bir eğitim süreci düzenlemelisiniz. Ayrıca eğitime küçük yaşlardan itibaren başlamak eğitim sürecinin çok daha kolay olmasına yardımcı olacaktır. Erken yaşlarda Kemal itaat eğitimi, komutlar ve sosyalleştirme teşvik edilmelidir.
Bu köpekler genellikle duygusal ve duyarlı köpeklerdir. Bu nedenle eğitim sürecinde onlara karşı olumlu davranma eğitimi hem kolaylaştırır hem de hızlandırmaktadır. Aksi takdirde köpeğiniz eğitim sürecine katılma istememektedir. Ve aranızda olumsuz bir bağ olur.
Yavru Fiyatları
St. Bernard cinsi köpek fiyatları 7.500 TL ile 22.500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Sahiplenme istediğiniz köpeğin yavru olması, daha önceden eğitim alması ya da saf kan özelliğinin bulunması gibi detaylara bağlı değişiklik gösterir.