Şikoku, bir Japon köpeğidir. Sağlam bir arkadaş, iyi bir refakatçi ve nesli tükenme tehlikesinde olan sevimli bir ırktır. Özelliklerini keşfetmek ister misin?
- Sahibine olan bağlılığı ile fark yaratmaya devam etmektedir.
- Sevgi dolu olduğu kadar aktif ve sevecendir.
- Hareketli olduğu kadar yeni komutları almaya da bir o kadar isteklidir.
- Değişikliklere kolayca adapte olabilir.
- Zeki ve hassas duyulara sahip yapısı ile enerjisi üst seviyededir.
- Eğitim sürecinde etrafta bulunan uyarıcıların fazla olması durumunda odak sorunu yaşayabilir.
- Tüylerin dökülmeye yatkınlığı fazladır. Bu nedenle bakımı eksiksiz yerine getirilmelidir.
- Tüylerin mevsim geçişlerinde beslenme sistemi bakımından da desteklenmesi gerekir.
- Hareketli olduğu için apartman dairelerinde sıkı bir egzersiz rutini gerekir.
- Sosyalleşme konusunda başarılı olan bu köpek ailesi ile zaman geçirme ihtiyacı içindedir.
Orta boyutlarda yer alan refakatçi köpekler olarak safkan bir ırktır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’daki Şikoku Adasında yaşanan kıtlık nedeniyle soyunun tükenme tehlikesi yaşanmıştır. Savaş esnasında da pek çok Shikoku öldürülmüştür.
Shikoku Özellikleri
Shikoku özellikleri Dünya üzerinde 300’den daha az kalan Shikokuile belirleniyor. Genel olarak;
- Yetişkin erkekler de ağırlık 15 ve 23 kilo arasında kadınlarda 13 ve 20 kilo arasındadır.
- Erkek Shikoku köpeklerinin uzunlukları 45 ve 51 santim, kadınlarda 42 ve 48 santim aralığındadır.
- Sadece Japonya’nın Şikoku bölgesinde ortaya çıkmış ve sadece Japonya’da yaşıyorlar.
- Japon Wolfdog, Kochi-ken, Mikawa Inu, Shikoku köpeği diğer isimleri vardır.
- Soy, Japonya ve menşei tarihi, 18. Yüzyıl.
- Tüyleri oldukça yumuşak ve orta yoğunlukta bir kaplamaya sahiptir.
- Yaygın olarak görülen rengi kızıldır, fakat ten rengi ve siyah karışımı olan krem, rengi ve siyah renk seçenekleri de mevcuttur.
- Oldukça cesur bir o kadar temkinli, akıllı ve sadakati yüksek canlıdır.
- Sosyal yaşam, aile hayatı ve apartman yaşamlara uyum sağlar ve eğitimlerinde zorlamaz.
- Beslenme periyotları günde 2- 2,5 öğünde 2 veya 3 ölçek protein zengini kuru mama ile desteklenebilir.
- Terapi veya işçi köpeği değildir, nitelikli bir yarendir.
Karakter Özellikleri
Shikoku karakter özelliklerinin ilk sırasında elbette çevikliğinden bahsedilebilir. Refakatçi köpek olsa da ataları, adanın yamaçları engebeli arazilerinde yetişmiş ve eski dönemin kızak köpekleri arasında yer aldığı için atletiktirler. Refakatçi ve bekçi olarak kullanılmakla birlikte çok güzel tüyleri sayesinde beğeni kazanıyorlar.
Arkadaşlığı oldukça sevecen ve dost canlısı, hızlarıyla vazgeçilmez olarak değerlendirilmektedir. Enerjik yapısıyla oyun oynamayı sever. Özellikle halat çekme ve top oyunlarının onun favorisidir. Sadıktır, sahibi ve yaşadığı ailesine karşı nezaket dolu bir sevgi besler, sosyaldir. Ancak küçük yaşlardan itibaren diğer cinslere karşı mutlaka sosyalleştirilmelidir.
Şikoku sahiplendirme merkezleri bugün dünya üzerinde fazla yok. Özellikle Türkiye’de bu cinsel rastlamak neredeyse imkansızdır.
Fiziksel Özellikleri
Shikoku köpeği fiziksel olarak ortalama 11 sene boyunca sağlıklı yaşarlar. Irkın çok fazla genetik hastalığı yoktur, bacakları güçlü kemik yapısı sağlamdır. Fakat dünya üzerinde çok az sayıda Shikoku almıştır. Erkeklerde ağırlıklar 16 ve 23 kilo kadınlarda ağırlıklar 14, 20 kilo. Yükseklikleri erkeklerde 46- 51 santim, kadınlarda 42 santim ve 47,5 santime kadar değişiklik gösterebiliyor.
Kızak köpekleri ile kurt köpekleri görünümünün karışımını sunan bu cinsin en belirgin özelliği kürk yapısıdır. Orta uzunlukta, oldukça yumuşak ipeksidir. Özellikle boyun kısmında gerdanlı bir görüntü vardır ve boyun kısmındaki kürkler, katmanlı görünür. Gövdenin ön kısmı beyaz tüylerle kaplı ve arka kısmı portakal renginde olanlar en popülerleridir.
Kulakları orta büyüklükte üçgen ve tam kafatasının üzerinde sivridir. Gözleri belirgin çok az badem formundadır. Bacakları sağlam, kemik yapısı güçlü ve kuyruğu arka ortada hafif kıvrımlıdır.
Shikoku Zeki mi?
Shikoku yavruları zekilikleriyle biliniyorlar. Hem bireysel yaşamlarında hem sahiplerinin komutlarını yerine getirmede oldukça akıllı davranırlar. Sosyal iletişimlerinde adeta insanlara sezip kişiye göre muamele yaptıkları da bilinmektedir.
Koku Yapar mı?
Shikoku yavru koku yayma oranı orta düzeylerde. Görüntüsüyle çok temiz bir imaj veren bu köpekler, Japonların geleneksel olarak temiz ve titiz davranışlarını adeta genetik olarak benimsemiş gibiler. Tüyleri dökülmemektedir, koku yapmamaktadır. Bakımları düzenli olarak yapıldığı sürece hasta olmazlar.
Apartmanda Bakılabilir mi?
Shikoku apartmanda beslenir mi, evde çok ses yapar mı? Bu cins köpekler asaleti benimsemişlerdir. Çok fazla havlamaya eğilimleri yoktur, gürültü yapmaz, etrafı fazla dağıtmazlar. Fiziksel egzersiz ihtiyaçları orta düzeyde olup, çok fazla hareketlilik görmek mümkün değildir. Apartmanda yaşama uygunlardır.
Bahçede Beslenir mi?
Shikoku cinsi bahçede beslemeye orta düzeyde uygundur. Ancak ona sahip olanlar zaten bahçede yaşamalarına izin vermiyorlar. Zira çok az sayıda olduğu için adeta Japonya’da kutsal bir ırk haline gelmiştir.
Shikoku hastalıkları araştırmalarında sağlık koşullarının beslenme ve yetiştiricisinin ona özenle bakıyor ise çok fazla problem olmadığını sonucunu verir. Displazi ve lüks patella gibi hastalıklar çok nadir görülmektedir.
Evde Bakılır mı?
Shikoku evde bakılır mı diğer evcillerle yaşayabilir mi? Shikoku, arkadaş köpeklerdir. Yani refakatçi oldukları için evde bakmaya son derece uygunlardır. Ayrıca hem yaşlılar için ideal bir cins olup hem de evde çocuğu olanlar için önerilen bir ırktır, diğer evcilllerle sosyalleştirildiği sürece sorun çıkmaz ve saldırma huyları yoktur.
Evde Yalnız Kalır mı?
Shikoku evde yalnız kalabilir mi yalnızlığa, hoşgörüsü ne düzeydedir? Refakatçi köpek olduğu için refakat etmekten ve refakat edilmekten keyif alır. Uzun süre yalnız kalması düşünülemez.
En Fazla Ne Kadar Büyür?
Shikoku bakanlar ve onun yetiştiricileri bu ırkta büyüme potansiyellerinin en fazla 51,5 santim ve ağırlıklarının en fazla 23,9 kiloya kadar çıkabileceğini söylüyor.
Tüy Döker mi?
Shikoku hakkında bilgi alabileceğin tüm kaynakları araştırdığında bu cinste tüy dökme potansiyelinin düşük olduğunu görebilirsin. 2 katmanla postu vardır. Sonuç olarak alt kısım daha sık dokuma ve kalındır. Ayrıca üst kısım ise nispeten biraz daha ince ve daha uzundur. Yani yaz ve kış iklim koşullarına uygundur. Her 2 mevsimde tolere seviyesi yüksektir. Ancak fazla tüyü dökülmemektedir.
Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Shikoku yaşam süresi ortalaması 11 yıl olarak belirtiliyor. Genel olarak 10 ya da 12 yıla kadar konforlu bir yaşam sürebilirler.
Kaç Ayda Büyür?
Shikoku arkadaş köpeklerinin büyüme periyotları 24 aydan sonradır ilk 2 sene genellikle gelişim süreçlerdir. 15 ve 18. aylar arasında yetişkinlik evrelerinin ilk aşamalarının tamamlarlar.
Kaç Tane Yavru Yapar?
Shikoku Japon köpekleri yılda bir kez daha fazla çiftleştirilmemelidir. Ayrıca ortalama 4 yavru doğurup maksimum 6 yavruya kadar yıllık doğum yapabiliyorlar.
Kaç Günde Doğurur?
Shikoku yorumları ve tavsiyeleri doğum süreçlerinin 58 ve 62 gün aralığında olduğunu, annenin kaçıncı doğumuna göre belirlendiğini söylüyorlar.
Bakımı
Shikoku bakmak zor mu, maliyetli bir cins midir? Shikoku köpeklerinin bakımı oldukça kolaydır. Şayet tırnak bakımını yapabiliyorsan kuaföre götürmene bile gerek olmaz. Ayrıca yılda 2 defa çok az bir şekilde tüy dökümü problemi olur. Sonuç olarak bunun dışında kulak ve gözlerini temizlediğinde, mamalardan dolayı ağız ve diş bakımını yaptığında sağlıklıdır.
Shikoku Nasıl Eğitilir?
Shikoku eğitimi zeki ve komutları yerine getirmeyi seven canlılar olduğu için genel olarak kolaydır. Ezber tekrarlarında 20- 25 defadan sonra alışkanlığa dönüştürebiliyorlar. Ayrıca sadece Japonya civarında görülen bir cins olduğu için Türkiye’de bu konuda eğitimleri verilmiyor.
Shikoku Yavru Fiyatları
Shikoku cinsi köpek fiyatları, çok az sayıda olmalarına rağmen Japonya’daki ekonomiye bağlı olarak çok yüksek değildir. 550 $ ve 850 $ seviyelerinde Shikoku yavru bulma mümkündür. Shikoku fiyat aralığı Türkiye 2023 satış grafiklerinde genel olarak 17.500 TL ile. 25.000 TL arasında değerlendirmeler yapılmaktadır.