Kars, bir çoban köpeğidir, safkan ırktır ve Slovenya kökenlidir. Farklı isimlerle adlandırılır vefalı ve sadık bir türdür.
- Kars Köpeği olarak da bilinen bu ırk oldukça sadıktır.
- Sahiplendiği haneye gelecek olan tehditlerin kısa sürede tespit edilmesini sağlar.
- Cesareti ile dikkatleri üzerine toplamaktadır.
- Görev odaklı köpeklerdendir. Sorumluluk alabilir.
- Sahibinin komutlarını yerine getirmede oldukça başarılıdır.
- Uzun ve yorucu eğitim süreçlerinde konsantrasyonu dağılabilir.
- Tüy bakımı düzenli olarak yapılmazsa tüy köklerinde sorun yaşanabilir.
- Beslenme düzeninin yeterliliği yakından takip edilmelidir.
- Diğer hayvanlar ile anlaşma ve sosyalleşmede sorun yaşayabilir.
- Bölgesini paylaşmak istemeyecektir.
Kraški ovçar ya da Kars Çoban Köpeği olarak adlandırılıyor. Safkan cins olarak çok eski kayıtlara sahiptir ancak genel olarak tanınması 1930 ve 50’lerde sonra oluşmuştur. Pek çok köpek kulübü tarafından da resmi olarak tanınıyor.
Kars Özellikleri
Kars özellikleri arasında sevimli ve nazik davranışlarından bahsedebiliriz. Uslu haller ile ailede sevilmektedir. Genel olarak şöyledir;
- Sadakati yüksek ve koruyuculuk konusunda profesyonel sayılabilir.
- Uyanıktır, dikkatlidir ve risk durumlarında oldukça şüpheci davranır.
- Sahiplerine ve yetiştiricilerine son derece bağlıdırlar.
- Diğer insanlara karşı temkinli davranmak ve onların genel özellikleridir.
- Oyun oynamayı sever ve oldukça oynaktır.
- Slovenya’nın Karst bölgesinde ortaya çıkmış bir türdür.
- Göğüs kafesi oldukça geniş bedeni ile orantılıdır.
- Orta boy sınıfta adlandırılır ve bekçilik görevini çok iyi bir şekilde yerine getirir.
Kars Karakter Özellikleri
Kars köpekleri karakter özellikleri ile oldukça sosyal ve iletişim yönleri güçlüdürler. Diğer insanlar, ailesi ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Yaşlılara karşı da son derece sevimlidir.
Genel olarak sepet taşıma huyları veya küçük görevleri yerine getirme gibi faaliyetlerde etkilidirler. Diğer canlılara karşı da çok sosyal değillerdir. Sadece sürüyü yönlendirme konusunda iyidirler. Fakat kendi ırkı dışındaki diğer köpeklerle de çok iyi anlaştığı söylenemez. Havlama eğilimleri yüksek değildir ve ısırma potansiyelleri fazla değildir. Genellikle saldırgan davranışlar bu cinse görülmez.
Kars sahiplendirme düşünenler hangi alanlarda besleneceğini ve yetiştirme için kullanıp kullanılmayacağına göre değerlendirme yaparlar. Sen de sağlıklı bir Kars çobanı edinmek istiyorsan mutlaka nerede dünyaya geldiğini ve yetiştiricinin kim olduğuna göre karar vermelisin.
Kars Fiziksel Özellikleri
Kars köpeği fiziksel özellikleriyle tam manasıyla bir çoban köpeğidir. Dağ köpekleri, sürü köpekleri olarak değerlendirilirler. Aynı zamanda çiftlik ve köy hayatının da bekçileri olarak biliniyorlar. Genel olarak popülerliklerini orta seviyelerdedir. Slovenya kökenine sahip bu cinsin ağırlıkları genellikle 25 ve 40 kiloya kadardır.
Erkek olanların da uzunluklar 57 ve 64 santim kadın olanlarda ise 53 ile 59 santim arasında farklılık göstermektedir. Tüyleri orta uzunlukta ve çok sert değildir, 2 katmanlıdır. Alt daha kalın üst kısım daha seyrektir.
Kuyrukları kalçalarının tam arka kısmında ortada ve uzundur. Baş kısmı büyük ve vücuduyla orantılıdır. Bacakları yüksek, sağlamdır. Patileri yere sağlam basar ve oldukça kaslı bir yapıya sahiptir. Güçlüdürler, sağlıklıdırlar ve genel formlarıyla kayalıklarda, taşlarda, topraklarda atik davranırlar. Ancak çok hareketli ve çok yüksek enerjiye sahip cinsler değildir.
Kars Zeki mi?
Kars yavruları zekasının çok parlak olduğundan bahsedemeyiz. Genel olarak orta seviyede zekaya sahiplerdir. Fakat bu eğitimde itaat etmeyeceği anlamına gelmez. Yavruluk dönemlerinden itibaren alıştırdığında ezberleri satış şekilde yapıldığında ve bu pozitif yönde yapılırsa genellikle öğrenirler.
Koku Yapar mı?
Kars yavru ve yetişkin köpeklere orta düzeyde koku salınımı yapar. Bu kokular genellikle dışkılama gaz atımında görünür. Tüy yapısının alt kısımları oldukça yoğun olduğundan dolayı düzenli olarak taramak fırçalamak gerekiyor. Zira özellikle çiftliklerde pire oluşumu veya cildinde tahrişler, enfeksiyonlar görülmektedir. Bu durumda da koku olur.
Apartmanda Bakılabilir mi?
Kars apartmanda beslenir mi, sorularının tamamına ırkının genel kayıtları yanıt veriyor. Zira bu cins apartman yaşamına çok uygun değildir. Avlama potansiyelleri çok fazla olmamakla birlikte egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Ayrıca bağımsız ruh halleri keşfetmeyi ve doğayı seven tavırlarından dolayı da apartmanda tavsiye edilmemektedir.
Bahçede Beslenir mi?
Kars köpekleri bahçede beslemeye çok uygundur. Özellikle iklim koşullarına uygun post sayesinde sıcak ve soğuk havalara çok fazla aldırış etmez. Engebeli arazi yapıları, toprak zeminler, çim zeminler gibi farklı fonksiyonlara göre bahçelerde de rahat eder.
Ancak ilk etaplarda sahiplenirken testlerini yaptıran ve Kars hastalıkları konusunda dış iklimlerde yaşadığı zaman düzenli olarak veteriner kontrollerini yaptırman önerilmektedir.
Evde Bakılır mı?
Kars evde bakılır mı apartmanın şehir yaşamına uygun mu? Kars çoban köpekleri ve evler için çok uygun değildir. Şayet bir refakatçi ya da bekçi köpeği olarak düşünüyorsan, bu ırk senin için uygun olmamaktadır. Onlar sürücülerle mutlu, bahçe ve köy evlerinde daha rahattır.
Evde Yalnız Kalır mı?
Kars evde yalnız kalabilir mi çiftliklerde yalnız yaşayabilir mi? Bu cins genellikle bahçelerde, dağlarda ve açık arazilerde yalnız kalma potansiyellerini bulundururlar. Ancak çok uzun süre yalnız kalmak, onun içine kapanması veya bazen melankolik ruh halini sahip olmasına neden olabiliyor? Çok fazla yalnız bırakılmaması tavsiye edilmektedir.
En Fazla Ne Kadar Büyür?
Kars bakanlar sevimli ırkın genellikle 40 kiloya kadar büyüdüklerini gösterir. Uzunlukları ise en fazla 63 santime kadar çıkar. Yaş ortalamaları 12’dir.
Tüy Döker mi?
Kars hakkında bilgi yetiştiricileri ve ona bakanlar genellikle çok fazla tüy dökme potansiyelleri olmadığını söylüyor. Diğer köpeklerde olduğu gibi sonbahar veya ilkbahar girişlerinde tüy döker biliyorlar. Ancak haftalık 2 defa fırçalanması yeterli olur.
Kars Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Kars yaşam süresi hastalıklarına ve yaşam koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ev formatlarına çok uygun olmadıklarından dolayı doğru iklimlerde doğru çiftliklerde yaşıyor ise genellikle 12 yıla kadar sağlıklı vardır. Irkın yatkın olduğu hastalıklar arasında ise kalça displazi, katarakt ve çeşitli göz problemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda epilepsi, kalp hastalığı veya lüks patella görülmektedir.
Kaç Ayda Büyür?
Kars çoban köpekleri büyüme potansiyelleri 2 yaşından sonra tam manasıyla ifade edilmektedir. 18 aydan sonra gerçek bir Kars çoban köpeği haline dönüşürler. Çiftleşmeleri de genellikle bu aylardan sonra önerilmektedir.
Kars Kaç Tane Yavru Yapar?
Bu cinsin her yıl bir kez çiftleştiğini ve genellikle doğurduğu söylenir. Tek seferde doğurma potansiyeli ise ortalama 5 genel olarak da 3 ile 6 yavru arasındadır. Bu, kaçıncı doğumu olduğu ve yaşına bağlı olarak da farklılık gösterir.
Kaç Günde Doğurur?
Kars yorumları genellikle Doğum sürelerinin 61 gün olduğunu söyler. Yavru sayısına ve anne yaşına bağlı olarak da 59 ile 63 gün arasında farklılık gösterir.
Bakımı
Kars bakmak zor mu, çok fazla masrafı çıkar mı? Kars çoban köpekleri genellikle günde 3 veya 4 ölçek kuruma mamalarla beslenmektedir. Aynı zamanda köylerde ve çiftliklerde besleniyorsa ev yemekleri de yedikleri bilinmektedir. Tüy bakımları çok yüksek seviyede atımları olmadığı için genellikle kolaydır. Senede bir kez veterinere mutlaka gösterilmesi gerek. Ve ırkının yatkın olduğu hastalıklar konusunda da testleri kontrolleri mutlaka yapılması gerek.
Nasıl Eğitilir?
Kars eğitimi kolaydır. İlk defa çoban köpeği bekleyecekler için dahi tavsiye edilmektedir. Söz dinleyen, itaat eden çoğu zaman da kendi kararlarını alabilen ideal canlılardır. Zekâ seviyesi ortalama düzeyde olsa da iyi huylu, yumuşak davranışlarıyla da eğitime olumlu yanıtlar verir.
Yavru Fiyatları
Kars cinsi köpek fiyatları, güncel 2023 değerlendirmelerinde 21.500 TL ile 27.000 TL arasında farklılık gösteriyor. Yaşları ve nerede dünyaya geldiğine bağlı olarak Kars fiyat aralığı 750 $ ve 1.000 $ arasında değişkenlik gösterir.