Romanya Karpat Çoban Köpeği, Carpathian Shepherd Dog, Romanya asıllı bir çoban köpeğidir. Büyük hacmi, güçlü duruşu ile bağ- bahçe- çiftlik ve sürülerin korucusu niteliğindedir. Sadık ve duyarlı büyük cins bir köpektir.
- Mükemmel bir bekçi köpeğidir.
- Aile hayatına çok uyumlu yaşar ve ailesinin tüm üyelerini sever.
- Diğer köpekler ile uyumlu yaşar ve sürü halinde yaşayabilir.
- Havlamayı sevmediği için iç mekanlarda uzun süre sessiz yaşayabilir.
- Ailesine çok sadık olmasından dolayı onları korumaya çalışır.
- Alerjisi olan bakıcılar için uygun değildir.
- Apartmanda yaşamayı sevmez ve sık sık bahçeye veya açık alana çıkmak ister.
- İlk kez köpek bakıcılarına çok enerjik olduğu için tavsiye edilmez.
- Kilo almaya çok eğilimli olduğu için beslenmesine dikkat edilmelidir.
- Koku duyusu nedeni ile küçük hayvanların peşine sık sık düşer.
Ciobanesc Românesc Carpatin, Romanian Shepherd, Romanian Carpathian Shepherd gibi farklı adları olan bu canlının anavatanı Romanya’dır. Mastif özelliğinde ve iri yapılırdır. Pek çok köpek kulübü tarafından safkan olarak kabul edilmektedir.
Carpathian Shepherd Dog Özellikleri
Carpathian Shepherd Dog özellikleri arasında yüksek zekasından özgüveni ve sakin duruşundan bahsedebiliriz. Ayrıca;
- Soğukkanlı ve dik duruşuyla oldukça sempatiktir.
- Hem bekçi köpeği olarak alan korumasında çok iyi hem de sürüyü gütme konusunda oldukça başarılıdır.
- Çok eski tarihlere dayanan yüzlerce yıllık geçmişi vardır.
- Birkaç farklı renkte kürk yapısı çift katmanı oldukça yoğun ve onu tüm iklim koşullarına karşı korur.
- Temel renkleri siyah, gri ve kahverengidir.
- Ortalama yaşam süreleri 13 senedir.
- Eğitilebilirlik düzeyi yüksek ve akıllı canlılardır.
Romanya Karpat Çoban Köpeği Karakter Özellikleri
Carpathian Shepherd Dog yaşam süresi sağlık koşulları ve karakter özelliklerine bağlı olarak genel anlamda bahçeler için uygundur. Ev ve apartman yaşamına çok uygun canlılar değildir. Fiziksel özellikleriyle oldukça büyük hem de fiziksel egzersiz ihtiyaçları oldukça yoğundur.
Günlük 2-3 saat egzersizi yerine getirmeleri gerekiyor. Hassasiyet seviyeleri oldukça yüksektir ve özellikle eğitirken cezalar verilmemelidir. Onurlu duruşuyla bilinen bu cins hem cesurdur hem de dingindir. Adeta bir bilge gibi davranır ve sürüyü yönlendirmekten küçük baş ve büyük baş hayvanları korumaktan büyük keyif alır. Yalnız takılmayı da sevdiği için zaman zaman dağlarda, ormanlarda onu dolaşırken görmek mümkündür.
Carpathian Shepherd Dog Fiziksel Özellikleri
Romanya Karpat Çoban Köpeği fiziksel özellikleri itibariyle çoban köpeklerine benzerdir. Aynı türlerde olan bu cinste fiziksel özellikler genellikle şöyledir;
- Erkeklerde uzunluk 64 santim ile 74 santim arasında, dişilerde ise 58 santim ile 68 santim arasında değişir.
- Ağırlıklar dişilerde ve erkeklerde ortalama genellikle 31 kilo ile 44 kilo arasında değişkenlik gösterir.
- Kürk yapısı, orta uzun ve yoğundur.
- Çift katmanlı ve genel sağlık durumları oldukça iyidir.
- Çevik ve güçlü yapıları, geniş ve büyük kafatasları vardır.
- Bedenleri oldukça düzgün, dengeli ve güçlüdür.
Zeki mi?
Carpathian Shepherd Dog yavruları ile yetişkinleri, akıllı canlılardır. Eğitime hızlı yanıt verirler fakat yumuşak cezalar veya ödüllendirmelerle söz dinler hale gelirler. Genellikle de bireysel kararlar alma ve diğer hayvanları yönlendirme konusunda zekalarının ne kadar iyi olduğunu göstermişlerdir.
Koku Yapar mı?
Carpathian Shepherd Dog yavru ve erişkinler genel anlamda koku oluşturmazlar ancak kulak enfeksiyonlarından dolayı dışkılama veya gaz atımlarından dolayı yedikleri mama ve beslenme ürünlerine bağlı olarak da koku oluşmaktadır.
Özellikle çiftlikler ve diğer hayvanlarla iç içe ise pire temizliği düzenli olarak yapılması gerek ve diğer hayvanlardan oluşabilecek kokulara karşı da temizlenmesi şart.
Apartmanda Bakılabilir mi?
Carpathian Shepherd Dog apartmanda beslenir mi, kolay olur mu? Genellikle bu çoban köpeklerine apartmanında bakılması tavsiye edilmez. Evler için uygun değildir.
Bahçede Beslenir mi?
Carpathian Shepherd Dog sahiplendirme için bahçede beslemek, arazilerde ve çiftlik evlerinde bakmak son derece makul olacaktır. Zira dış alanlarda bekçilik ve koruma yapmak için sürüye yön vermek için kullanılırlar.
Bahçede ona uygun bir kulübe veya alan ayarladığın zaman son derece mutlu olacaktır. Ayrıca kürk yapısından dolayı ve kalıtsal olarak sağlıklı yapısından dolayı iklim koşullarına da uyarlanmaktadır.
Evde Bakılır mı?
Carpathian Shepherd Dog evde yalnız kalabilir mi, bu onun için sorun olur mu? Evet, tüm cinslerde olduğu gibi Romanya Karpatları da duygusal canlılardır, sahiplerine bağlanırlar ve güçlü bir bağ hissederler. Bu nedenle çok uzun süre yalnız kalmaları önerilmemektedir. Genel anlamda dingin ve sessiz yapıları olduğu için uzun süre yalnızlıklarda daha çok içe kapanır veya uzaklaşabilirler.
Evde Yalnız Kalır mı?
Carpathian Shepherd Dog bakanlar, hayvanlarla ya da insanlarla birlikte tutmanın daha mantıklı olacağını söylüyorlar. Sosyal yönleri gelişkin ve cana yakın canlılar olmakla birlikte yalnızlığa karşı toleransları yüksektir. Ancak bu belirli sürelerdir, çok uzun süre yalnız kalırlarsa bu onlar için çok sağlıklı olmaz ve davranışları değişmektedir.
En Fazla Ne Kadar Büyür?
Romanya Karpat çoban köpeklerinin büyümeleri genellikle 18 aydan itibaren başlar. Yaşamları boyunca da genellikle kütleli canlılardır. Ortalama uzunlukları 65 santim civarında ve ağırlıkları da genellikle 40 kilo civarındadır.
Carpathian Shepherd Dog Tüy Döker mi?
Karpat Çoban köpekleri neredeyse çok az tüy döker. Ancak yılda bir kez tıraş ettirmek daha sağlıklı tüy yapısına sahip olmalarını destekleyecektir. Düzenli olarak tımar etmek ve haftada 2-3 defa onları uygun fırçalarla taramak daha sağlıklı olmalarını sağlar, bakımı çok zor değildir.
Kaç Yaşına Kadar Yaşar?
Carpathian Shepherd Dog hakkında bilgi araştırmaları ve köpek kulüpleri tarafından resmi kayıtlara geçen bilgiler dahilinde ortalama yaşam sürelerinin 11 yıl ile çok sağlıklı oldukları zaman 15 yıla kadar vardıklarını söylüyor. Genel ortalaması ise 13 senedir.
Kaç Ayda Büyür?
Carpathian Shepherd Dog yorumları ve ona bakanlar genellikle ilk 12 ay boyunca tüy dökümlerinin fiziksel gelişimlerinin devam ettiğini ve ancak 15 aydan sonra gerçek bir karpat çobanına dönüştüğünü söylüyorlar. Genel olarak büyük cinslerde de olduğu gibi18 ila 24 aydan sonra tam manasıyla büyürler.
Kaç Tane Yavru Yapar?
Carpathian Shepherd Dog hastalıkları incelemesinde diğer cinslere göre çok daha avantajlı olduğunu gösterir. Nitekim kalıtsal olarak çok fazla hastalıkları yoktur ve genel anlamda güçlü çevik canlılardır. Doğumları da genellikle yılda bir kez tekrarlanır. Yavrulama süreçleri ise 5 ila 10 yavru arasında ve ortalamaları 7 yavru potansiyelindedir?
Kaç Günde Doğurur?
Carpathian Shepherd Dog evde bakılır mı, doğum süreci kaç gün devam eder? Romanya Karpat çoban köpeklerinin doğum süreçleri genellikle 57 ila 64 gün arasındadır. Genel olarak da yavru sayısına ve kaçıncı doğumuna bağlı olduğuna göre fark eder. Genel süreç, 60 ve 61 gün arasındadır.
Bakımı
Carpathian Shepherd Dog bakmak zor mu, banyo yaptırılır mı? Karpat çoban köpeklerinin banyosu süreleri genellikle 3-4 haftada bir şeklinde tekrar olur. Orta seviyede tüy atma özellikleri vardır. Çok fazla bakım gerektirmez ancak kulak, göz ve diş bakımları yapılmalıdır.
Nasıl Eğitilir?
Carpathian Shepherd Dog eğitimi hangi alanda kullanılacaksa buna göre yapılması çok daha mantıklı olur. Eğitimleri çok zor değildir. Ayrıca ilk defa sahiplenen kişiler için de önerilmektedir. Yavru aylardan itibaren veya yetişkin de olsa ilk geldiği andan itibaren hızlı şekilde öğrenir ve komutları uygular.
Yavru Fiyatları
Carpathian Shepherd Dog cinsi köpek fiyatları, genellikle 23.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir. Cinsiyetine göre yaşına göre renk ve sağlık durumuna bağlı olarak. Carpathian Shepherd Dog fiyat aralığı, 800 $ ve 1.000 $ arasındadır.