Volvulus Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Volvulus

Home » Volvulus
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.5/5
Bilgilendirme
Papillon

Papillon ırkının en ilginç özelliklerinden biri uzun yüzyıllar boyunca Avrupa’da soyluların en sık tercih ettikleri köpeklerden biri olmalarıdır. Özellikle soylu kadınların hayatlarının en temel eşlikçilerinden biri oldukları bilinmektedir. Avrupa’ya damgasını vurmuş olan ressamlardan Rembrandt’ın resimlerinde bu ırka rastlamak mümkündür. Irk bakımından Fransa ile bağlantıları kuvvetli olsa da özellikle türün tam ortaya çıkışında İtalya ve İspanya’nın yeri reddedilemez.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog Britanya temelli ırklar arasındadır. Irkın standart hale getirilmesi için büyük çalışmalar yapılmıştır. Bu ırkın kullanım amacı özellikle küçük boyutlu hayvanların güdülmesidir. Irkın boyutlarının küçültülmeye çalışılmasının nedeni bu ırkın özellikle bulunduğu bölgede sıklıkla kıtlık sorunu ile karşılaşılması; daha az yiyen ve masrafsız bir köpek ırkına ihtiyaç duyulmasıdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Skye Terrier

Skye Terrier ırkının sevimliliği ve atik yapısı ile 1500lerden bu yana insan hayatının çok önemli parçalarından biri olduğu anlaşılıyor. Bu ırkın ortaya çıkışında İskoçya’nın çok özel bir yere sahip olduğu da tespit edilmiştir. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarından olan samur ve porsuk avlarında muhteşem bir performans sergiler.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Sporting Lucas Terrier

Sporting Lucas Terrier ırkının geliştirilme sürecinde en temel aktörlerin başında Sir Jocelyn Lucas gelmektedir. Bu ismin yeni bir ırk oluşturmak istemesinin nedeni köpeklerin doğum esnasında yavruların hayatını kaybetmesinin en azından genetik seçilim nedeni ile ortaya çıkmasını engellemektir. Yapılan melezlemeler ile 1990larda standart seviyesi de belirlenmiş oldu.

Volvulus

Volvulus, GDV olarak tanımlanan bir köpek hastalığıdır. Halk arasındaki tanımlaması; şişkinlik olarak adlandırılır. Fakat tehlikeli bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumlarda köpeklerde ölüme neden olabiliyor.

Volvulus hastalığı olan köpekler ve bu hastalıkla ilgili tedavi süreçlerine dair hazırlanmış bir kategoridir bu. Hangi köpek cinslerinde görülebildiğine dair bilgiler alabilir, köpeklerin hangi yaş aralığında volvulus görüldüğünü öğrenebilirsin. Üstelik teşhisi nasıl konulur, nasıl tedavi edilir gibi soruların için de yine kaynak bu kategoridir.  Kronik Volvulus olan köpekler ile ilgili yapılmış listelerimizde köpek sahiplenmek isteyen kişilere tam kapsamlı bilgiler veriyoruz.

Bu hastalık basit şişkinlik olarak tanımlanır. Peki neden midede bu derece şişme olur, bunu merak ediyor musun? İşte hastalığa dair tüm detaylar!

Volvulus Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Volvulus, köpeğin midesindeki şişkinlik olarak biliniyor. Herhangi bir nedene bağlı olarak görülebilir. Bu doğrudan gaz şişkinliği olabilir. Fazlasıyla tükettiği su veya herhangi bir sıvıdan kaynaklanabilir. Çoğu zaman aşırı beslenme, yiyecek tüketiminden dolayı da volvulus etkileri görülmektedir.

Ancak bu boşaltım sistemi çalıştığı zaman geçebilen bir durum değildir! Kalıcı şişkinlik olarak biliniyor. Köpeğin karın bölgesi adeta hava ile doldurulmuş gibi şişkin görünmektedir.

Doğrudan acil müdahale gerektiren GDV hastalığı, aynı zamanda genişleme olarak biliniyor. Küçücük bir midenin ne kadar büyük bir çapa ulaşabileceği bu hastalık ile görülebilir. Kendiliğinden görülebilir bir etki olduğu gibi, çoğu zaman da kendiliğinden geçebiliyor.

Çoğu zaman birkaç saat boyunca sürebilen geçici bir durum olmasına rağmen çoğu zamanda günlerce sürebilir. Ancak acil müdahale gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Ayrıca pek çok cinste bu hastalık görülebilir. Oyuncak sınıf, orta sınıf, orta veya devasa sınıflarda görülebiliyor.

Aslında bu hastalıkta var olan şişme, midenin ilginç bir şekilde bükülmesinden kaynaklanıyor. Mide herhangi bir faktöre bağlı olarak adeta konum değiştiriyor. Buna genel olarak hastalık tanımlamasında “midenin takla atması” deniliyor. Midenin aşırı doldurulmasından ve şişmesinden dolayı diğer organlara baskı yapılır ve bu da kan dolaşımının olumsuz etkilenmesine neden olur.

Midenin olağan pozisyonu değişir, durduğu yön değişir ve böylelikle, ağrı ve sancı aniden görülmeye başlar. Bir yandan bükülen bir yandan diğer organlar arasında sıkışan mide, elbette şiddetli bir reaksiyona girer. Hem mide içerisine giden kan hem de diğer organlara giden kan, doğrudan etkilenmiş olur ve anında kan basıncı değerleri değişir. Bu esnada ani bayılmalar da görülmesi mümkündür.

Hızlı bir şekilde müdahale edilmediği durumda arter ve damar baskılamasından dolayı toksik birikmesi ve çoğu zaman bazı organlarda patlama, dokularda hızlı hayati fonksiyonların sonlanması gibi bir süreç görülebilir. Şayet köpek yalnız ise ve müdahale edilmemiş ise o esnada ölüm gerçekleşebilir.

Köpeklerde Volvulus Hastalığının Tedavisi Var mı?

Volvulus, köpeklerin fiziksel özelliklerine göre de yaygın şekilde görülebiliyor. Midede bükülme olarak bilinen bu etkinin bir başka versiyonu da şişkinlik olur. Bu da daha çok mide genişlemesi şeklinde tanımlanır.

Genel olarak ileri yaş köpeklerde görülebildiği gibi oyuncak sınıf süs köpeklerinde de oluşabiliyor. Mide hastalıklarına yatkın olan köpek cinslerinde elbette görülmesi muhtemeldir. Özellikle teriyer cinslerinde ve refakatçi köpek cinslerinde, Spaniel türlerinde bu hastalık görülme olasılığı biraz daha yüksek olabiliyor.

Volvulus

Volvulus gerçekleştiğinde köpeğin fiziği dışarıdan da gözlemlenerek tespit edilebiliyor. Doğrudan şişmiş bir görüntü anlaşılır. Bu, mide bölgesinde veya göğüs kafesinde olabilir. Zira mide şiştiği zaman diğer organlara da baskılama yaptığından dolayı; karın bölgesinde, gövde bölgesinde balon efekti görülebilir.

Daha çok sol kısımda görülebilen volvulus, kaburganın arkasında oluşur. Kurban kesilirken koyunların karın kısmının hortum yardımıyla şişirilmesi görüntüsünün neredeyse aynısı görünmektedir. Bu krizin bir etkisi de diyaframdır. Ani solunum sorunları, nefes alma güçlüğü elbette diyaframın sıkışmasıyla görülebilir etkilerdir.

Volvulus Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Volvulus etkisiyle hızlı şekilde şok etkisi görülebilir ve tüm sistem etkilenir. Kan basıncı artık ideal seviyelerde çalışmıyordur. Organlara kan gitmiyordur, nefes alınması zorlaşmıştır ve sistem adeta son demlerini yaşıyor olabilir.

Bazı nedenler, köpeklerde volvulus oluşmasını tetikler. Örneğin yetersiz beslenme, köpeklerde diyet yapmak, tıpkı insanlarda olduğu gibi tüm gün boyunca hiçbir şey yemeyip tek bir öğüne bütün besinleri sığdırmak, midenin adeta takla atmasına neden olabilir.

Ayrıca kalıtsal şekilde Volvulus görülebiliyor. Soy kütüğünün incelenmesi köpek sahiplenirken yapılması gereken unsurlardan biridir. Mide hastalıklarına yatkınlığı olan köpek cinsleri konusunda tam ve detaylı bilgi almak, ideal sahiplenmenin ana anahtarıdır.

Ayrıca hızlı yeme alışkanlıkları da midede şişmeye, genişlemeye ve takla atmaya neden oluşturan unsurlar arasındadır. Kilo verme, kilo kontrolü dönemlerinde köpeklerin beslenmelerine çok özen göstermek gerekiyor. Ayrıca aşırı zayıf köpek cinslerinde örneğin Şivava gibi cinslerde de bu tür hastalıklar görülebiliyor. Fazla zayıflıkta, midede volvulus etkisine neden olabilir.

Köpeklerin karakteristik özellikleri de yine midede şişmeye neden olabilir. Korku ve kaygıya bağlı olarak köpekte nefes alma veya mide hareketlerinde değişiklik gibi etkilere neden olduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir. Genellikle gergin köpeklerde zaten mide hastalıkları, mide ağrıları veya midede yer değişikliği gibi çeşitli etkiler görülebiliyor.

Benzer durumların habercisi olarak midede sorunlar yaşanıyor ise köpekte daha öncesinde sinyallerle tespit edilmiş olması mümkündür. Zira huysuz davranışlar veya saldırganlık eğilimleri gibi pek çok davranışa bağlı olarak volvulus tespit edilebilir.

Volvulus Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?

Volvulus hastalığı, anında müdahale edilmediği durumlarda öldürücü olabiliyor. Dişi köpeklere oranla erkek köpeklerde daha fazla görülebilen bu hastalık, çoğu zaman 7 yaş üzerindeki köpek cinslerinde ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli kuru mama ile beslenmek ve strik asit alımı bunu etkileyen faktörler arasındadır.

Volvulusu önleyen bazı unsurlar da bulunmaktadır. Örneğin günde bir öğün yerine 2 veya bu ölçekleri bölerek günde 3 öğün beslenmesi sağlanabilir. Sadece kuru mamayla besleniyorsa, arada bir ıslak gıdalar, yaş konservelerin eklenmesi, mide sağlığını devam ettirecektir. Üstelik stres faktörünün geçirilmesi ve daha ılımlı bir ortamda yaşaması da yine bu hastalığın oluşmasını önler.

Hastalığın tedavisinde genellikle intravenöz ile acil müdahale uygulanır. Sıvı gönderme yöntemiyle midenin ideal seviyesine gelmesi sağlanır. Çoğu zaman da cerrahi operasyon uygulanabilir. Bunun için genel anestezi uygulanır.

GDV operasyonlarındaki temel amaç; takla atan veya konum değiştirmiş midenin ideal lokasyonuna yerleştirilmesidir. Üstelik kriz anında ölmüş dokuların temizlenmesi de yine ameliyatın hedefleri arasındadır. Fonksiyonlarını kaybetmiş ve fakat henüz ölüm gerçekleşmemiş olan mide dokuları da yine operasyon esnasında çıkartılır.

Midenin giriş kısmı, çıkış kısmı ve gövde kısmı kontrol edilir. Müdahale edilmesi gereken yerler tedavi edilir ve daha sonra midenin kalın duvara dikilmesi sağlanır.

Genellikle köpek cinsiyetine göre yaşları ve fiziksel kapasitelerine göre bu operasyonlar uygulanıyor. Şayet acil müdahale yapılmış ve şok uygulamaları gerçekleştirmiş ise hayatta kalma oranları daha yüksek olabiliyor. Çoğu zaman bu şoka bağlı olarak kalp hastalıkları veya daha ciddi sorunlar görülebilir. Erken müdahale her zaman önemlidir.