Vajinal Hiperplazi
Vajinal Hiperplazi, köpeklerde görülen bir genital hastalıktır. Mukus şişmesine bağlı olarak vajinal dudaklarda, dışarı doğru çıkıntı ve şişliklerin oluşması hiperplazi olarak adlandırılıyor. Peki hangi ırklarda görülüyor dersin?
Vajinal Hiperplazi hastalığı olan köpekler hakkında tam kapsamlı kategori hazırladık. Online kategoride; bu hastalığın görüldüğü tüm köpekler hakkında bilgiler alabiliyorsun. Üstelik sadece bu hastalık değil, ilgili ırkta görülebilen diğer hastalıklar, sağlık sorunları ve kalıtsal yatkınlıklarına dair de bilgileri bulabileceksin. Kronik Vajinal Hiperplazi olan köpekler nasıl tedavi edilir ve hastalığın teşhisi nasıl yapılabiliyor? Peki sence geçen bir hastalık mıdır? İşte tüm detaylar!
Vajinal Hiperplazi Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Vajinal Hiperplazi olan köpekler, doğrudan kısırlaştırma programına dahil edilebilirler. Zira hoş olmayan bir hastalık olduğu için muhtemel şekilde o dişide görülen bu hastalık, petin üremesi halinde yavru köpeklerde de görülebilmektedir. Bu nedenle köpeğin üretimi yapılmamalı ve kısırlaştırılarak daha sağlıklı, daha konforlu yaşaması hedeflenmelidir.
Ancak sadece gözle tespit edilmesi veya belirtilerine göre analiz edilmesi çok mümkün olmayabilir. Bu, sadece veteriner hekimin kontrolü, muayenesi ve yapacağı çeşitli analizlere göre tanıyı koymasıyla ilgili bir durumdur.
Genellikle köpeklerde vajinada oluşan iltihaplar ya da iltihaplı astar ile ilgili bir hastalık türüdür. Östrojen hormonunun fazlaca üretilmesi ve iltihaplı olması durumunda vajinal yapı ve dış dudaklarda oluşan şişlikler şeklinde tanımlanabilmektedir.
Dış taraftan da fazlaca görülen bu kabarıklıklar tedavi edilmediği zaman vajinal akıntılar, iltihaplar ve köpeğin üreme organlarında ilerleyen süreçlerde iç organlarında daha ciddi hastalıklar görülebilir.
Köpeklerde Vajinal Hiperplazi Hasatlığının Tedavisi Var mı?
Vajinal Hiperplazi hastalığının tanısı ne kadar erken konursa o kadar hızlı tedavi edilebilir durumdadır. Genellikle hormon tanımlaması yapılmaktadır. Uygulanacak prolapsus ile östrojen seviyeleri tespit edilmeye çalışılır.
Köpeklerde çiftleşmeyi getiren döneme, kızgınlık dönemi deniyor. Bu dönemden önceki süreçte östrojen seviyeleri, en üst düzeylerine ulaşır ve bu esnada elbette köpekteki vajinal değişiklikler daha belirgin olur. Tanının konulması için de bu dönemde veterinere götürülmesi çok daha doğru olacaktır. Genellikle bu dokularda ve şişliklerde sarkmalar görülmektedir.
Genellikle vajinal yapının sarkıklığı, adeta dışarı doğru çıkmış gibi görünmesinden dolayı vajinal hiperplazi tanısı konur.
Gerekli fiziksel muayene ve görüntüleme işlemleri yapıldıktan ve hastalığın seyri hakkında, ölçüsü hakkında bilgi edindikten sonra tedavi programı uygulanır. Çoğu zaman biyopsi alınarak kanser oluşum incelemesi yapılmaktadır. Pek çok köpekte ise görülebilen vajinal hiperplazi durumu çoğu zaman kendiliğinden düzelebilir.
İleri seviyede olmayan hiperplazi durumlarında ise lokal bölgelere lokal şekilde uygulanabilecek antibiyotik etkileriyle de tedavi edilebilir. Piyasada köpekler için üretilmiş çok sayıda antibiyotik merhem cinsi bulunuyor. Bu doğrudan bu bakteri ve enfeksiyonların kurutulması, vajinal yapının temizlenmesi ve çoğu zaman da iç kısmına uygulanacak olan çeşitli fitil ya da merhemler sayesinde iyileşmesi sağlanabilir.
Ancak genel olarak önerilen, bu durumda kısırlaştırma yapılması ve tedavinin bu süreçte uygulanmasıdır. Şayet kısırlaştırma düşünülmüyor ise antibiyotik tedavisinden sonra çiftleştirme, tohumlama yöntemiyle suni şekilde yapılabilir. Günümüz teknolojileriyle insanlarda olduğu gibi köpeklerde de pek çok cerrahi müdahale yöntemi ile çiftleştirmeler sağlanabiliyor. Bu aşamada suni tohumlama ile köpeğin üremesi sağlanabilir.
Uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden birisi de doğrudan hormondur. Şayet enfeksiyon ileri boyutlarda değilse ve işerken herhangi bir yanma, ağrı sorunu bulunmuyor ise genellikle hormon tedavileri uygulanır ve antibiyotiğe gerek kalmayabilir.
Bu, daha çok köpeğin kızgınlık döngüsünü hızlandıran bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda bu verilecek hormonlar sayesinde vajinadaki şişme ve dışarı sarkmaları da kendiliğinden düzelir.
Vajinal Hiperplazi Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Vajinal Hiperplazi olan köpekler elbette tedavi sonrasında sahiplenilebilir veya edinilmiş bir köpekte daha sonradan görülebilen hiperplazi ve sorunsuz bir şekilde tedavi ile iyileştirilmesi mümkün bir hastalıktır.
Erken teşhis edildiği zaman cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir. Kendiliğinden geçebilir veya bir sonraki kızgınlık döngüsünde yeniden görülebilir. Hormon tedavisi, topikal kremler ile uygulanacak bir dizi tedavi süreçleriyle tamamen iyileştirilebilir. Dolayısıyla köpeğinde böyle bir sorun olduğu için endişeye kapılmaya gerek yoktur. Doğrudan tedavi edilebilir.
Köpeklerde görülen vajinal hiperplazi bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun en büyük unsuru elbette östrojendir. Direkt olarak vajinal astarın şişmesi ve yapısının dışarı taşmasına neden olur.
Elbette her zaman vajinanın şişmiş olması, kabarık ya da kırmızı olması hiperplazi olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman kızgınlık döneminde de köpeklerde vajina adeta dışarı çıkmış gibi kabarık ve sarkık görünebilir. Üstelik oldukça kırmızı ve çoğu zaman dokusu bozuk görünebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında ya da herhangi bir vajinal enfeksiyon halinde de yine köpeklerde hiperplaziye benzer etkiler görülmektedir. Dolayısıyla doğru teşhisin konulması için mutlaka veteriner ziyareti gerekir.
Alman Kurdu, Labrador köpeği, Walker Tazı ve Fransız Bulldog Köpek ırklarında yaygın şekilde görülebilen bir hastalıktır. Dişi köpeklerde kısırlaştırma yöntemiyle cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Köpeğin yaşına ve daha önceki durumlarına bağlı olarak da program uygulanabilir. Şayet ilk kez doğum yapacaksa ve üremesi planlanıyor ise buna göre doğrudan aşılama yöntemi uygulanarak hamile kalması sağlanabiliyor.
Vajinal Hiperplazi Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Vajinal Hiperplazi hastalığı olan köpekler, genellikle iyileşir fakat sahiplenilmiş köpeklerde ilgili tedaviyle düzelebilir bir durumdur. Çoğu zaman sokak köpeklerinde bu tür hastalıklar görülebiliyor ve gerekli veterinerlere ya da köpek geçici bakım merkezlerine bilgilendirme sağlanmadığı için genellikle bu hastalığın ilerlediği görülmektedir.
Bakterilere bağlı olarak enfeksiyon sadece vajinada değil, iç organların tamamına dağılabilir ve köpeğin sağlığında ciddi problemlere neden olabiliyor. Ancak edinilmiş köpeklerde veteriner kontrolleri zamanında ve eksiksiz şekilde yapıldığında çok önemli olan bir hastalık değildir.
Östrojene bağlı olarak görülebilen kızgınlık döngüsünün düzenlenmesi sayesinde köpek hem kısırlaştırılabilir hem de kısırlaştırma olmadan tedaviyle normal üreme sürecine devam edebilir. Ancak iyileşme sürecinde de veterinerin önerdiği şekilde sağlık periyotlarını uygulamak önemlidir. Ayrıca yeniden nüksetmemesi için de hijyen koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir.
Bakterilerin oluşmaması için; kaldığı yerden, yeme içme kaplarına kadar her unsurun düzenli şekilde temizlenmesi gereklidir. Mineral desteklerinin verilmesi önem sağlıyor. Ayrıca köpeklerin ırklarına göre çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak hem tüylerinde hem de vajinasının civarındaki kürk kaplı kısımlarda ağrı ve acının seviyesini azaltacaktır.
Cilt bakımı, köpeklerde vajinal bakım, özen gösterilmesi gereken bir hobi olarak düşünülebilir. Sadece köpeklerle hoş zaman geçirmek, gezmek maksadıyla değil, ona özenli şekilde bakabileceksen mutlaka edinmen gerekiyor. Ayrıca ırklarına göre mutlaka yatkın olduğu hastalıkları incelemeli ve bu konuda bilgi almalısın.
Köpek sahiplenmeden önce de pek çok köpek kulübü ve otorite tarafından önerilen bazı sağlık testlerinin yapılması önem taşıyor. Vajinal hiperplazi çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilen bir unsur değildir. Ancak ırkların yatkın olduğu hastalıklara göre köpek seçmek, önem taşıyor.
Ayrıca onlara zaman ayırabilmek için de yine herkese göre köpek bilgisi edinebilecekleri online kategori hazırladık. Hem hastalıkları hem tedavi süreçleri hem de neler yapılması gerektiğiyle ilgili tüm bilgilere istediğin her zaman bu menüden ulaşabilirsin.