Titreme
Titreme, hemen her köpek ırkında görülebilen bir hastalık yansımasıdır. Pek çok nedene bağlı olarak köpeklerde titreme ya da kronik titreme görünebiliyor. Bazı köpek cinslerinde ise bu kalıtsal bir hastalıktır.
Titreme hastalığı olan köpekler, genellikle kafa titremeleri ya da vücut titremeleri gibi etkilere göre farklı hastalıklara yakalanmış olabiliyor. Hipoglisemi gibi bazı hastalıklara bağlı olarak da köpeklerde titreme görülebilir. Kronik titreme olan köpekler hangileridir? Tedavi ve teşhis süreçleri nelerdir? İyileşme süreci nasıl sürdürülür gibi konular için online kategorimiz hazırlanmıştır.
Sahiplenmeyi düşündüğün köpeğin için hastalıklara dair tüm bilgileri, güncel eklemelerle bu katalog üzerinden 7/24 inceleyebilirsin.
Titreme Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Titreme hastalığı olan köpeklerde ne tür etkiler görülür ve tedavi süreçleri nasıldır gibi konular için hazırlanmış bu kategori üzerinden bilgi alabiliyorsun. Üyelik işlemine gerek olmadan günün her saatinde giriş yapabilir, her köpek cinsine ait bilgilerle inceleme yapabilirsin.
Peki köpeklerde titreme hastalığının başlıca sebepleri nelerdir? Hangi sağlık sorunları köpeklerde titremeye neden olabilir? Öncelikle köpeklerde titremenin bölgesel ve bütünsel olduğundan bahsedelim. Bazı hastalıklara bağlı olarak köpeklerin sadece kafa bölgesinde bazılarının diz ve bacak bölgelerinde titreme görülebiliyor.
Bazı hastalıklardan dolayı da tüm vücutta titreme türü yansımalar görülebilmektedir. İstemsiz kas hareketleri olarak adlandırılan bu titremeler, ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor ya da bazı hastalıkların habercisi niteliğinde değerlendirilebiliyor.
Örneğin white shaker sendromuna bağlı olarak görülebilen çeşitte titremeler vardır. Daha çok küçük cins köpeklerde görülmektedir. Kaniş köpeklerinde, Pomeryanlarda veya teriyer türlerinde genellikle white shaker sendromuna bağlı olarak çeşitli titreme hastalıkları görülebilmektedir.
Yaygın olarak beyaz tüylü köpeklerde görülebilen bir hastalık türü olarak biliniyor ve bu durumda köpek kendi sinirlerine saldırı yapıp bağışıklık sistemini bozabiliyor. White shaker olan beyaz tüylü köpeklerde genelde stres ve davranışlara göre bu hastalık anlaşılabilir.
Zaten kronik hale gelen titremeleri, köpekte belirgin olarak görülür ve buna bağlı davranış bozuklukları, asabi haller, huzursuz davranışlar, havlama gibi çeşitli belirtilerle anlaşılabilir. Tedavi süreçlerinde steroidler kullanılabiliyor veya prednizon içeriği bulunan çeşitli ilaçlarla titremesi geçirilmeye çalışılıyor.
Köpeklerde Titreme Hasatlığının Tedavisi Var mı?
Titreme ve kronik titremeye bağlı olarak öncelikle hangi hastalığın oluştuğu analiz edilir. Sadece veteriner hekimin muayenesi, çeşitli tahliller ya da gerekirse radyografi görüntülemeleri ile hangi hastalıktan kaynaklandığı belirlenir ve ardından da tedavi programı uygulanır. Çoğu titreme hastalıkları ilaçla veya beslenme periyotlarında düzenlenmesiyle geçirilebiliyor. Ancak bazı hastalıkların operasyona alınması gerekebilir.
Titremeye neden olan temel hastalıklardan birisi de epizodik titremelerdir. Bu daha çok kafa titremeleri olarak bilinen bir hastalıktır ve sendrom olarak tanımlanabilir. IHTS şeklinde tanımlanabilen titreme hastalığı idiopatik kafa titreme sendromu olarak tanımlanmaktadır.
Yine daha yaygın olarak küçük cins köpeklerde görülebilen ve kafasını bedeninden bağımsız olarak istemsiz şekilde titremesi şeklinde görülebilir. Daha çok ritmik titreme olduğu ve bunun çok zararlı olmadığı titreme hastalıkları grubunda yer alır.
Belirli dönemlerde veya belirli kısa sürelerde ortaya çıkabilir ve daha sonra kendi kendine geçilebilir, en zararsız titreme hastalıklarından biri olarak belirtiliyor. En çok görüldüğü tipler arasında Doberman cinsleri bulunmaktadır. Ayrıca Bulldog cinsi köpeklerde de bu sinir sistemiyle alakalı olarak sadece baş kısımlarında titreme veya ritmik sallanma hareketleri görülebilmektedir.
Hastalığın temeli nedeni hakkında herhangi bir sonuç bulunmamakla birlikte tahminler üzerine köpeklerde nöbet olduğu düşünülmekte veya çeşitli nörolojik sorunlardan dolayı kafa bölgesinde titremeler görüldüğü söyleniyor.
Titreme Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Titreme hastalığı olan köpekleri sahiplenmek sorun olmayabilir ve sonradan görülebilen titreme hastalıklarına bağlı olarak köpeklerde tedavi uygulanabilir. Titreme hastalığı genellikle kafa titremesi ise çok sorun yaratabilen bir durum değildir ya da diyabet hastalığına bağlı olarak görülebilen titremelerde de çok sorun görülmemektedir.
Genellikle çok kalıcı bir sorun olmayıp, tedavi edildiği zaman geçebilen ve köpeğin normal hayatına kaliteli bir şekilde devam ettiği bir hastalık olduğu için sahiplenmesinde genel anlamda çok bir sakınca görülmez.
Hipoglisemi hastalıklarında görülebilen titremeler genellikle kan şekerinin düşmesinden dolayı oluşabiliyor. Halsizlik, yorgunluk hali, şapşal davranışlar gibi pek çok yan davranış veya etki görülebiliyor.
İnsülin miktarının çok yüksek seviyelere gelmesinden dolayı köpek adeta nöbet geçirmiş gibi bedensel olarak titrer. Çoğu zaman da pankreas bölgesinde kanser hücreleri bulunan veya vücudunda tümör bulunan köpeklerde bu tür titreme davranışları veya istemsiz hareketler fark edilebilmektedir.
Köpeklerde düşük kan şekerine bağlı olarak titreme hastalığında genellikle ksilitol toksisitesi nedeniyle olur.
Etkilerinin geçmesi için elbette tip 1 diyabet hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Genel olarak da intravenous glikoz çalışmaları ile tedavi edilir ve titremeler geçer.
Hepatik ensefalopati olarak bilinen ve doğrudan karaciğerle alakalı bir hastalıktan dolayı da köpek çeşitlerinde titremeler görülebiliyor. Kan değerlerindeki toksinin değerleriyle alakalı bir titreme nöbeti olarak yorumlanabilir.
Portosistemik şant olarak tanımlanan nedene bağlı olarak toksinlerin birikmesi ve karaciğerin fonksiyon sorunlarını etkilemesinden dolayı, köpeklerde titreme, ağrı, acı, halsizlik, yorgun düşme gibi etkiler görülebilmektedir. Çoğu zaman da nörolojik kaynaklı olabilmektedir.
Titreme Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Titreme hastalığı olan köpekler genellikle iyileşir. Hastalığın türüne göre ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Çoğu zaman da kendiliğinden geçen titreme hastalıkları olabiliyor. Titremesi olan köpekleri sahiplenmek genellikle çok sorun olmaz ya da sahiplenilmiş bir köpekte titreme olduğu zaman veterinere mutlaka götürülmesi gerektiğini belirtelim.
Böylelikle; öncelikle teşhis ve tanı konulur, ardından tedavi uygulanır ve rutin olarak alınacak ilaçlar veya beslenme programlarına göre köpeklerde nöbetler olmaması hedeflenir. Ancak bazı durumlarda, ki özellikle hepatik ensefalopati durumunda köpeğin yaşamı boyunca tedavi ve ilaç programları uygulanması gerekebilir. Bu nedenle tam testleri yapılmış, tamamen sağlıklı bir pet edinmek çok daha mantıklı olacaktır.
Tıpkı düşük kan şekerinde olduğu gibi kalsiyum düşüklüğünde de köpeklerde titreme görülebiliyor. Buna hipokalsemi adı verilir. Kaslarda istemsiz hareketler, titreme nöbetleri gibi pek çok davranışı ile bu hastalık tespit edilebiliyor. Kansere bağlı olarak görülebildiği gibi D vitamini toksisitesinde tespit edilebilir bir durumdur. Ayrıca petlerde böbrek enfeksiyonlarının tam olarak yerine getirilmemesi, bazı işlev sorunlarından kaynaklı olarak da titreme hastalığı görülebilir.
Evcil hayvanlarda titreme krizleri, titreme nöbetleri veya periyodik olarak görülebilen titremeler bazen hastalıklara, bazen de dış faktörlere bağlı olarak gelişebiliyor. Toksinin yutmadan, yanlış beslenmelerinden veya alerjik bir reaksiyondan dolayı oluşabilir. Kan şekeri düşüklüğünden, kalsiyum düşüklüğünden ya da tamamen alerjik durumlardan dolayı titreme görülebilir. Bunun kaynağı temel olarak belirlenmeli ve mutlaka sağlık periyotlarına göre tedaviye geçilmelidir.
Online hazırlanmış olan köpeklerde titreme hastalıkları, nedenleri ve tedavi yöntemleriyle alakalı menülerimizi günün her anında inceleyebilirsin. Ayrıca köpek ırklarına dair kalıtsal hastalıkları ile ilgili bilgilerin tamamına erişilebilir. Türlerine göre köpeklerde bakım ve beslenme önerileri gibi tüm ırklara ait bilgiler için sistemimiz düzenli olarak güncellenmektedir.
Sahiplenmeden önce yapılması gereken öneri testler ve tahlillere göre pet edinmek, en önemli konudur.