Testis Retansiyonu
Testis Retansiyonu, köpeklerde görülen bir testis hastalığıdır. Diğer bir adı Kriptorşidizm olan hastalık, köpek türlerinin çoğunda görülüyor. Testisin normal konumunda değil, böbrek civarında oluşması durumudur.
Testis Retansiyonu hastalığı olan köpekler hangileri, tedavileri var mıdır? 7/24 online kategori üzerinden Kronik Testis Retansiyonu olan köpekler listesini görebilir, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında tam kapsamlı bilgiler alabilirsin.
Testis Retansiyonu Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Testis Retansiyonu, Kriptorşidizm olarak bilinir. Testislerin birinde ya da 2 testiste birden görülebiliyor. Yumurtalıkların gerçek konumunda olmaması ve vücudun diğer kısımlarında olmasına bağlı görülen bir hastalıktır.
Bu çoğu zaman köpeklerde ırksal bir yakınlıktır ve doğuştan görülebiliyor. Böbreklerin yakın bir konumunda gerçekleşmesi elbette bu köpeklerde anormal bir duruma neden olmaktadır. Çoğu köpekte daha sonradan görülebilir bir hastalık türü olduğu biliniyor.
İlk belirlendiği dönemler, genellikle yavru köpeklerin 6 aya vardıkları dönemlerdir. 2 aylıktan 14 aylığa kadar olan süreç içerisinde de köpeklerin testisleri muayene edildiğinde bu bölgede görülmüyor ise hastalık şüphesi anlaşılabilir.
Dachshund, Fransız Kanişleri ve Alman Çoban Köpek türlerinde yaygın olarak görülebiliyor. Hem doğduklarında hem de 6 aylıktan sonraki dönem içerisinde tek bir yumurtalık ya da 2 yumurtalıkta birden görülebilir bir sendrom olarak bilinmektedir. Ayrıca Minyatür Schnauzerler ve Pomeranya türlerinde de testis problemleri görülebilmektedir.
Skrotum adı verilen testislerin olduğu bölge, yumurtalık kesesi olarak adlandırılabilir. Erkek köpeklerde bu bölge içerisinde şayet 2 yumurta yok ise vücudunun herhangi bir yerinde gelişmiş olabilir. Tam olarak bu duruma kriptorşidizm ismi veriliyor.
Kasıklar ya da karın duvarı içerisine yerleşmiş olabilir. 1 ya da 2 adet, vücudun farklı bir bölgesinde gerçekleşen yumurtalıklar, vücutta anormal durumların oluşmasına neden olabiliyor. Çoğu zaman derinin hemen altında, çoğu zaman da kasık civarında görülebilir. Bazen daha derin bölgelerde iç organlara yakın konumlanabiliyor.
Abdominal kriptorşidizm olarak tanımlanan testis tutulumu, çeşitli teşhisler yapılarak belirlenebiliyor. Çoğu zaman dışarıdan tespit edilemeyebilir. Bunun için ultrasonografi görüntüleme cihazlarından yararlanım sağlanıyor. X ray ışınları aracılığıyla ultrason ve radyografi çekilerek testisinin nerede olduğu tespit edilebilir.
Çoğu zaman ameliyat uygulanabiliyor. Ancak bazı durumlarda da testislerin herhangi bir risk oluşturması gibi bir şey söz konusu değilse ameliyat uygulayabilmektedir.
Tek bir bölgede olmasına; tek taraflı kriptorşidizm denir. Bazı erkek köpeklerde de testis olmayabilir. Ancak köpek, erkek gibi davranışlar sergileyebilir. Bu tür durumlarda da bir dizi hormon testleri yapılarak cinsiyeti belirlenebiliyor. Bunun için stimülasyon testleri HCG olarak yapılır.
Köpeklerde Testis Retansiyonu Hasatlığının Tedavisi Var mı?
Testis Retansiyonu, köpeklerde tek taraflı tutulum ya da çift taraflı tutulum olarak adlandırılabilir. Muayene sonucunda belirlenecek bölgeye göre tedavi süreci belirlenmektedir. İlk etaplarda şayet köpeğin testis bölgesinde yumurtalıklar görülmüyor ise en geç 8 haftaya kadar mutlaka veterinere götürülmesi ve bu konuda testis muayenesinin yapılması şarttır.
Elbette bu hastalığın çeşitli fiziksel etkileri de vardır. Örneğin yan etkileri veya belirtileri olarak adlandırılabilir. Mide bulantısı ve kusmadan bahsedilebilir. Testis tutulumu olan köpeklerde ani ya da belirli periyotlarda görülebilen kilo kaybı söz konusudur.
Üstelik karın bölgesinde kitle oluşumu da çoğu zaman dıştan dokunularak anlaşılabileceği gibi çoğu zaman gözle görülebilir hale gelebiliyor. Genel anlamda iştahsızlık baş gösterir. Yeme problemleri, iştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo dengesizliği gibi çeşitli fonksiyonlara bağlı olarak, köpeklerde yumurtalık tutulması olup olmadığı anlaşılabiliyor.
Tek bir yumurtası olan köpeklerde diğer yumurta iç organlara yakın bir yerde ya da derinin hemen altında olabilir. İkili olduğu zaman; testis kesesinin tamamen boşalması ve her 2 yumurtanın da vücudun diğer bölgelerinde olması durumu görülür. Ancak daha çok yaygın olan tek taraflı tutulum olarak biliniyor. 2 yumurtalığın birden olmaması daha nadir görülen bir durumdur ve köpek ırklarının pek çoğunda bu hastalık görülebilmektedir.
Testis Retansiyonu Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Testis Retansiyonu olan bir köpek sahiplenilebilir mi? Bu tamamen şahsi bir karardır. Özellikle köpek üretim çiftliklerinden sahiplenecek ise ırklara özel önerilen testlerin mutlaka yapılması gerekiyor.
Yumurtalık testleri, kalp tahlilleri, göz- kulak testleri gibi pek çok rutin muayeneden geçirilerek köpeklerin sahiplenilmesi çok daha önemlidir. Zira çeşitli operasyonlar veya tedavi süreçleri gerektiği için köpek sahiplenme konusunda ayrılan bütçeye tamamen aykırı olabilir.
Genel görülebilen oran ise %70 ve 75 oranlarında tek testis tutulumudur. Çiftinde birden tutulum ise %25 oranında görülmektedir. Sağ ve sol testislere bağlı olarak da yine dünyadaki görülme oranı, farklılık göstermektedir. Daha çok sağ yumurtalığın farklı bölgede geliştiği bilinmektedir. Ancak genel bir değerlendirme yapılırsa dünyadaki köpek ırkları ve köpek cinsleri analiz edildiğinde bu hastalığın görülme oranı %1 civarındadır.
Tek bir yumurtanın tutulumu halinde her zaman kısırlık olmayabilir. Fakat 2 yumurta birden tutulmuş ise genellikle köpek kısırdır. Şiddetli karın ağrıları görülebilen bölgelerde daha çok testis kanserleri oluşabiliyor.
Evcil hayvan sahibinin kararına göre köpekte kısırlaştırma uygulanabiliyor. Tek bir yumurtalığın olması hâlinde bu testis bölgesinden kesi açılarak giriş yapılması ve testisin alınmasıyla uygulanabilir.
Vücudun farklı yerlerinde oluşmasına bağlı olarak yine operasyon uygulanması halinde yumurtalıklar çıkarılabilir. Şayet 2 yumurtalıkta, aynı bölgede böbrek civarında yerleşmiş ise tek bir kesi açılır ve tek seferde ikisi birden çıkarılabilir. Ancak her 2 yumurtalıkta farklı bölgelerde yerleşmiş ise 2 ayrı bölge açılır ve ikisinden giriş yapılarak yumurtalar çıkarılır.
Retansiyon görüldüğü zaman köpeklerin yetiştirilmemesi tavsiye edilmektedir. Genellikle üretim çiftliklerine ve yanlış üretimlere bağlı olarak bu tür kusurlar görülebilmektedir ve bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olabilmektedir. Ayrıca organlarda da çeşitli türlerde tümör gelişimine neden olabiliyor.
Testis Retansiyonu Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Testis Retansiyonu hastalığı, sadece veterinerin muayenesiyle anlaşılmaktadır. Çoğu zaman evcil hayvan sahibinin elle muayene yapması halinde testis varlığı veya yokluğu bölgede fark edilebilir. Ancak nerede olduğu olup olmadığına dair kesin tanı konulması için mutlaka klinik ortamda muayene edilmesi ve X Ray cihazlarıyla görüntülenmesi gerekmektedir.
Yavru köpeklerde yapılacak ilk muayenelerde genellikle anlaşılır. 6 haftaya vardığında köpeklerin rutin muayeneleri esnasında tek yumurta ya da her 2 yumurtanın birden sorunu anlaşılabiliyor.
Fiziksel kontrolü yapılırken kalp kontrolü sağlanmakta, fiziksel kapasitesi, ideal ölçüleri ve hatta kan basıncına dair de bulgular incelenmektedir. Tam teşekküllü şekilde muayene yapıldıktan sonra da idrar tahlilleri yapılır, gaita örnekleri alınır ve köpekten sperm örneği alınarak analiz ediliyor.
Son etapta ise röntgen çekimi yapılır ya da ultrason cihazlarıyla görüntüleme sağlanır. Kesin teşhis konulduktan sonra yine evcil hayvan sahibiyle görüşme yapılarak bir tedavi programı çıkarılır.
Bu hastalığın genellikle tedavisi, kısırlaştırma yöntemi olarak bilinir. Tutulan testisler vücuttan çıkarılır ve köpek kısırlaştırılır. Genellikle ameliyatları kolay şekilde uygulanmaktadır. Çok fazla risk taşımakla birlikte her köpeğe göre ve yumurtaların nerede tutulum gösterdiğine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Ameliyattan sonra ise genellikle 15 gün boyunca istirahat sürecinde köpek toparlanmış olabiliyor. Daha sonra rutin yaşamına devam edebiliyor.