Renal Displazi hastalığı olan köpekler hayatına nasıl devam ediyor? Kronik Renal Displazi olan köpekler hakkında ayrıntılar!
Köpeklerde Renal Displazi hastalığı böbrek yetmezliği, böbreklerin işlevini yerine getirememesi sonucu vücutta çeşitli olumsuz etkilere neden olan bir hastalıktır. Sağlıklı bir köpeğin böbrekleri vücuttaki besinleri dengeler ve atık ürünleri idrar olarak ortadan kaldırır. Ancak böbrek yetmezliği oluştuğunda böbrekler artık normal şekilde çalışmaz. Böbrekler idrar üreten, vücutta ihtiyaç duyulmayan atık ürünleri ve toksinleri idrarla dışarı atan, hormon salgılayan organlardır. Bu böbrekler hasar görürse ve düzgün çalışamazsa, köpeğinizde polidipsi (çok su içmek), iştahsızlık ve kusma gibi çeşitli belirtiler görülecektir. Bu duruma ” Renal Displazi ” denir. Böbrek yetmezliği, ölüm oranı yüksek ve yaşlı köpeklerde yüksek başlangıçlı bir hastalıktır.
Renal Displazi Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Böbrek yetmezliği olan köpekler çeşitli semptomlar gösterebilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, evcil hayvanınızı bir veterinere muayene ettirin.
- Zayıf olmak/iştahsızlık,
- İnce diş etleri,
- Pamukçuk yaralarının olması,
- Dengeyi kaybetmek veya tökezlemek,
- Ağız kokusunun çok fazla olması,
- Kusma veya ishal yaşaması
Gibi çok etken belirtiler gösterir. Renal Displazi hastalığı hiçbir köpek cinsleri böbrek hastalığına özellikle duyarlı değildir; tüm ırklar etkilenebilir.
Kronik böbrek hastalığı yaşlı köpeklerde daha sık görülür.
Köpeklerde Renal Displazi Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Böbrek yetmezliği, böbreklerin düzgün çalışamaması ve köpeğin vücudundaki atık ürünlerin düzgün şekilde dışarı atılamaması sonucu oluşan bir hastalıktır.
- Konjenital bozukluklar
Bir veya her iki böbreğin yokluğuna neden olabilen, doğuştan gelen bir bozukluk.
- Leptospirosis gibi bakteriyel
Enfeksiyonlar böbreklerin iltihaplanmasına ve içindeki hücrelere saldırmasına neden olabilir. Kirli suda yüzmek veya içmekten kaynaklanır. Zambak çiçeği, üzüm gibi besinlerin yanı sıra sıklıkla kullanılan ilaçları tükettiğinde birçok zehirli madde böbrek hücrelerine zarar verebiliyor.
- Diş hastalığı
Köpeğinizin dişlerinde ve diş etlerinde bakteri birikirse diş hastalığı ilerleyebilir. Bakteriler köpeğin kanına ve organlarına girebilir ve böbreklere, kalbe ve karaciğere zarar verebilir.
- Geriatrik Sendrom
Köpeğiniz yaşlandıkça vücudundaki hücreler parçalanmaya başlar. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir. Renal Displazi hastalığı ilerledikçe çeşitli semptomların ortaya çıktığını görürüz. Aslında köpeklerde böbrek yetmezliğinin, kandaki atık ürünlerin ve idrardaki protein miktarının artışına bağlı olarak hastalığın ciddiyetini ölçen bir “evresi” vardır. Aşamalar 1’den 4’e kadar derecelendirilir; 4’ü en şiddetlidir; aşama sayısı ne kadar yüksek olursa semptomlar da o kadar şiddetli olur.
Erken Aşama 1
Semptomlar nadiren ortaya çıktığı için yalnızca kan ve idrar tetkikleriyle gözden kaçabilir. Ortalama hayatta kalma süresi 400 günden fazladır.
Aşama 2
Hafif kronik böbrek hastalığı. Evre 1’deki gibi asemptomatik olabileceği gibi anoreksik ve uyuşuk da olabilir. Ortalama hayatta kalma süresi yaklaşık 200 ila 400 gündür.
Aşama 3
Orta derecede kronik böbrek hastalığı. Semptomlar genellikle aralıklı iştah kaybı, tüylerde değişiklikler, kusma/ishal, uyuşukluk ve idrarda kan içerir. Ortalama hayatta kalma süresi yaklaşık 110 ila 200 gündür.
Aşama 4
Son dönem böbrek yetmezliği. 4. aşamadaki köpeklerin çoğu yukarıda listelenen semptomların tümünü sergileyecektir. En kötü durumlarda, köpeğin daha fazla acı çekmesini önlemek için sıklıkla destekleyici bakım (palyatif bakım gibi) kullanılır. Medyan ortalama hayatta kalma süresi 14 ila 80 gündür.
Diğer birçok durum gibi böbrek yetmezliğinin tedavisi de köpeğinizin sağlığına ve altta yatan böbrek sorununun ne olduğuna bağlıdır. Teşhis için kan ve idrar testleri yapılır ve sonuçlara göre anormal kısmın giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Akut böbrek yetmezliğinin sıvı infüzyonu ile başlangıç tedavisi. Bu infüzyon, köpeğin vücudundaki su miktarını düzenleme ve kandaki toksinleri böbreklerden temizleme rolüne sahiptir.
Böbrek yetmezliğinin bir enfeksiyondan kaynaklandığı biliniyorsa veya şüpheleniliyorsa antibiyotik verilir. Eğer başka belirtiler mevcutsa uygun ilaçlar uygulanarak belirtiler hafifletilecektir. Beslenme tüpü kullanan köpeklerde böbrek yetmezliği, onların fiziksel olarak bitkin düşmelerine ve iştahlarının kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle, beslenmeyi sağlamak için geçici olarak bir besleme tüpü kullanmak köpeğin durumunun stabil hale getirilmesine yardımcı olabilir.
Renal Displazi Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?
Renal Displazi hastalığı olan köpeklerin sahiplenilmesi doğru değildir. Çünkü bu hastalığa yakalandığında yaşam süresi 2 yıl ile 1 hafta arasında değişebilir. Bu diyaliz tedavisi dahi uygulansa köpeğin yaşantısının uzun sürmesi gerçekleştirilemiyor. Acısız ve daha rahat zaman geçirmesi için kullanılan ilaçların da maddi yükü fazladır. Bu nedenle sahiplenmek doğru değildir. Genetiğinde olmadığı sürece yavrularının hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebileceği için hasta olanı değil sağlıklı olan köpekleri sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Ölümcül bir hastalıktır ve köpek bu hastalıktan sonra uzun süre hayatta kalamaz. Son karar her zaman olduğu gibi sizindir ancak sahiplenilmesi önerilmez.
Renal Displazi Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?
Akut böbrek hastalığında sistit veya mesane taşlarından dolayı idrar yolu tıkanıklığı meydana gelebilir. İdrar yapma durumunuzu, idrarın rengini ve miktarını günlük olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca ilaçlar ve bitki zambakları da sebep olabilir, bu yüzden dikkatli olun.
Kronik böbrek hastalığı için köpeklerde ortalama başlangıç yaşı 7’dir. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen yaşla birlikte artma eğilimi gösterir, bu nedenle yaşlılık yıllarından itibaren düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak önemlidir. İlerlemiş böbrek yetmezliği olan köpekler için ideal beslenme, böbrekler üzerindeki yükü azaltmak için düşük protein ve düşük fosfordur. Köpek maması seçerken bu iki besin maddesini aklınızda tutmanız gerekir. Düşük protein böbrek yetmezliği olan köpekler için neden iyidir. Bir köpeğin diyetindeki protein miktarını azaltmak, protein metabolizması sırasında üretilen atık ürünlerin miktarını azaltabilir, böbreğin filtrasyon sistemine giren protein miktarını azaltabilir. Başka bir deyişle, proteini azaltılmış bir diyetle beslenmek, böbrekler üzerindeki yükü azaltarak böbreklerin daha uzun süre çalışmasına olanak tanıyabilir.
Düşük fosfor neden iyidir çünkü:
- Köpeğinizin böbrekleri iflas etmeye başladığında kandaki fosfor konsantrasyonu kaçınılmaz olarak artacaktır.
- Yüksek fosfor konsantrasyonlarının, D vitamini eksikliği ve kalsiyum metabolizmasının azalması gibi çeşitli olumsuz etkilere sahip olduğu söylenmektedir.
- Böbrekleri strese sokmamak için fosfor açısından düşük bir diyet yemek, kandaki fosfor seviyelerini normalleştirmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Renal Displazi hastalığı olan köpeğinizin beslenmesi onun son yaşam günlerini iyi ve daha konforlu geçirmesini sağlayacaktır. Bu nedenle iyileşme sürecine onu sokmasa da yaşam kalitesini arttırmak için ondan uzak tutmanız gereken besinler:
- Potasyumun vücuttan tuz atma etkisi vardır ancak aşırı alımı düşük tansiyona ve aritmiye neden olabilir, bu nedenle ölçülü tüketmek önemlidir.
- Yeterli protein kas gelişimi için gereklidir ancak böbrek metabolizmasını zorlayabilir.
- Bazı tıbbi durumlar protein kısıtlamasını gerektirebilir.
- Böbrek sağlığını korumak için böbrek bakım gıdalarından yeterli miktarda protein tüketmek önemlidir.
- Köpeklerin böbrek fonksiyonları doğal olarak zayıftır, bu nedenle hafif aromalı olsalar bile insanların tercih ettiği güçlü aromalı yiyeceklerle beslenmeleri böbreklerini zorlayabilir.
Ondan uzak tutmanız gereken yiyecekleri ve vermeniz gereken yiyeceklerin listesini veteriner hekiminizden de isteyebilirsiniz. Unutmayın, bu hastalık ilerlediğinde iyileşme olmaz ve derecelerine göre köpeğin hayatta kalma gün sayısı kısalır.