Pompe Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Pompe Hastalığı

Home » Pompe Hastalığı
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Finnish Spitz

Finnish Spitz ırkının bir diğer adı Suomenpystykorva olarak anılmaktadır. Bu ırkın özellikle Rusya’nın merkez bölgelerinden Finlandiya’ya gelen göçmenler tarafından bölgeye getirildiği düşünülmektedir. Özellikle küçük kuşların avlanması sırasında çok önemli bir yere sahip oldukları bilinmektedir. 1800lerde bu ırkın varlığının tehlikeye girdiği görülmektedir. Daha sonra kurtarmak için atılımlarda bulunulmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
German Spitz

German Spitz ırkının bilhassa Taş Devri’nde yaygın olarak görülen Turba köpekleri ile akrabalıklarının bulunduğu bilinmektedir. Torfhund olarak da tanımlanmaktadır. Uzun yıllardır insanlar ile yakın ilişkiler içerisinde olan bu ırk dikkat çekici bir av yeteneği sergilemektedir. 1899 yılında ırkın standart hale getirilmesi için çaba sarf edilmeye başlanmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
ÖNEMLİ UYARI

Evcil hayvan evlat edinme ve evcil hayvan bakımıyla ilgili en son bilgiler burada.

*Sorumluluk Reddi: Burada belirtilen özellikler sıklıkla bu cinsi temsil ediyor olsa da, köpekler kişilikleri ve görünümleri değişkenlik gösteren bireylerdir. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılar için lütfen evlat edinme kuruluşuna danışın.

Pompe Hastalığı

Pompe Hastalığı, glikojen depo hastalığı ya da GSD olarak bilinir. Metabolik bir hastalık türü olup genellikle köpeklerde ırksal olarak ortaya çıkmaktadır. Glikojen ile alakalı bir sorundur, tedavisi yoktur ve fazla glikojen birikmesiyle tanımlanır.

Pompe hastalığı olan köpekler hangileridir, tedavi süreçleri nelerdir? Buna dair online kategorimiz hazırlanmıştır. Glikojen birikmesi köpeklerde neden olur, hangi köpek ırklarında görülür ve nasıl teşhisi konulur gibi konu başlıklarına dair en güncel bilgilere bu menüden ulaşabileceksin. Ayrıca kronik Pompe Hastalığı olan köpekler ve tüm köpek ırklarının genel özellikleri, fiziksel kapasiteleri ve diğer hastalıklara yatkınlıkları gibi konular için de online menümüzü istediğin her zaman ziyaret edebilirsin.

Pompe Hastalığı Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Pompe Hastalığı, bir karbonhidrat sorunu olarak tanımlanabilir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de enerji üretimi için glikojen kullanılır. Glikojen elbette bazı enzimler aracılığıyla parçalanarak diğer organlara ve genel beden sistemine iletilir. Ancak bu enzimlerin eksik olmasından dolayı diğer organlara glikojen yeterince dağılmaz.

Dolayısıyla depoda fazlaca birikir. Bu daha çok kaslar, karaciğer ve kalpte görülebilen birikme türleridir. Çoğu zaman beyinde glikojen birikmesi de olabiliyor. Genellikle yavru köpeklerde ilk 6 aya kadar çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir. Kasları yeterince gelişemez ve kas davranışlarını sağlayamaz ve zayıflık görülebilir.

Pompe Hastalığı

Ayrıca glikojen birikmesine bağlı olarak köpeklerde kalp organının büyüdüğü bilinmektedir. Kalbi çalıştıran ve kalbi saran kasların oluşmaması, organın olması gereken seviyeden daha fazla büyümesine, dolayısıyla iç organlar sisteminin anormal olmasına sebebiyet verir. Elbette büyüyen sadece kalp değildir. Yemek borusu da aynı şekilde genişleyebilir.

Malta teriyeri bu hastalığın en çok görüldüğü köpek türleri arasında yer alıyor. Güçlü yapılarıyla bilinen Alman Çoban köpekleri, pek çok hastalığa yatkınlığı olduğu gibi yine pompe hastalığı yakınlığıyla bilinen ırklar arasındadır. Mide bulantısı ve kusma bu hastalığın belirtileri arasında olabilir.

Özellikle havlama eğitimi alan Alman çoban köpeklerinde daha çok dikkat çeken, alakasız havlama durumları yine bu hastalığın belirtisi olur. Pompe hastalığının genellikle tedavisi bulunmamakla birlikte kalp yetmezliğiyle sonuçlanabilir ve çoğu zaman ötenazi uygulanabilir.

Glikojen depolama hastalığı için çeşitli yan tedaviler uygulanmaktadır. Ancak bu hastalık henüz yavruluk dönemlerinde görüldüğü ve köpeklerde gelişim bozuklukları, anormallikler ve organlarda fonksiyon sorunları oluşturulduğu için genellikle Pompe hastası büyük köpekler bulunmamaktadır.

Köpeklerde Pompe Hastalığı Hasatlığının Tedavisi Var mı?

Pompe Hastalığı 4 farklı türde görülebiliyor. İlk 2 aydan itibaren özellikle teriyer yavrularında çeşitli davranışlarıyla anlaşılabilir bir hastalıktır. Malta terierlerinde kan şekeri düşüklüğü ve gelişmede durma, gerileme gibi fonksiyonlar bu hastalığın en temel belirtileridir ve genellikle yavru Maltesse Terrier’lerinde ötanazi uygulanır.

İkinci tip pompe hastalığında ise yine kas zayıflığı görülmektedir. Kalp sorunlarını tetikleyebilir ve anormal durumlar gözlemlenebilir. Tip 1 hastalığına göre biraz daha uzun yaşarlar ve fakat bu genellikle en fazla 2 yaşına kadar olur.

Pompe hastalığının üçüncü türü, daha çok nörolojik etkiler ya da psikolojik etkilerle anlaşılmaktadır. Hem fiziksel olarak halsizlik, uyuşukluk, uygulama hali gibi etkiler hem de depresif davranışlarda pompe hastalığı tespit edilebiliyor. Üstelik gelişim sürecinde ilerlemek yerine gerileme ile görünür.

Dördüncü tip pompe hastalığında doğrudan kan hücreleriyle ilgili sonuçlar görülmektedir. Doğrudan kırmızı kan hücrelerinin kaybolduğu ve gelişiminin bayağı gerilediği hastalık türü olarak bilinmektedir. Vücuda oksijen taşınmasından dolayı yine ötenazi ile sonuçlanabilir bir hastalıktır. Daha çok Spaniel türü köpeklerde görülür.

Pompe Hastalığı Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Pompe Hastalığı esasen bir depolama sorunu olarak bilinir. Glikojenin gereksiz yere depolanmasında dolayı işlevsel sorunlar görülmektedir. Vücutta taşınması gereken değerlerin, gerekli organlara gitmemesinden kaynaklı olarak belirli yerlerde bu glikozlar depo edilir.

Hastalık tespitli olan köpekler genellikle sahiplenilmez. Yavrularda 2 yaşından önce ötenazi uygulanır veya yaşamı sonlanan köpek cinsleri olarak bilinmektedir. Ancak sahiplenilmiş bir köpekte ise yine sonuç değişmez olacaktır. Zira pompe hastalığını tedavi etmek için herhangi bir program geliştirilmemiştir.

İlaç tedavisi ya da cerrahi müdahale gibi bir çözüm bulunmuyor. Genellikle yavruların 2. ve 6. ay arasındaki dönemlerinde hastalık kendini göstermekte ve bu süreç içerisinde köpeklerde ölüm gerçekleşebilmektedir.

Hastalığın en temel ilerleyiş metodu zaten organlarda işlev bozukluğudur. Karaciğerden böbreklere, akciğerden kalp ve beyine dek her birinin fonksiyonunun azalması, oksijenin ve kan hücrelerinin taşınmaması, glikojenin fazlaca depolanmasından dolayı köpeklerin iç sistemi çalışmaz.

Genel olarak;

  • Tip Ia glukoz-6-fosfataz eksikliğinden,
  • Tip II asit glukozidaz eksikliğinden,
  • Tip III amilo-1 ve 6-glukosidaz eksikliğinden
  • Tip VII fosfofruktokinaz eksikliğinden

Oluşan türleridir. Eksiklikler elbette bazı kan tahlilleri, tetkikler ve analizlerle belirlenmektedir. Ayrıca kalp incelemesi yapılarak EKG görüntülemesiyle de bu hastalığa dair bilgiler edinir.

Çoğu zaman genetik inceleme yapmak üzere de bir dizi test uygulanmaktadır ve bu testlerin tüm radyografi görüntüleme işlemlerinin belirli maliyetleri vardır. Dolayısıyla köpek sahiplenmeden önce pompe hastalığına yatkın olan cinslerin incelemesinin yapılması, ortalama bütçe ve maliyet hesaplamasının yapılması büyük önem taşıyor.

Pompe Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?

Pompe Hastalığı olan köpeklerde iyileşme genellikle görülmüyor. Sadece belirli süreçlerde yan etkileri veya bu hastalığa bağlı olarak görülebilen diğer hastalıklarda bazı tedavi programları uygulanabilir. Örneğin birinci tipte görülen pompe hastalığında daha yaygın olarak kan şekeri eksikliği oluşur.

Bu, ilaçlarla ve beslenme programlarıyla bastırabilir ya da etkileri azaltılabilir. Daha çok karbonhidrat odaklı beslenme programlarıyla yüksek glikojen düzenlemesi yapılabiliyor.

Hipoglisemi veya benzer hastalıklar, belirli bir sürece kadar kontrol edilebilir veya köpeğin en azından bu süreç içerisinde sağlıklı bir şekilde konforlu şekilde yaşama devam etmesi sağlanabilir. Ancak uygulanacak tedavi programlarının çoğu işe yaramayacaktır. Zira bu hastalığın kesin bir çözümü bulunmamakta ve iyileşme görülmemektedir.

Köpek yavrularında genellikle ötenazi uygulanıyor veya kendiliğinden organlar özelliklerini kaybettikleri için yaşama tutunamıyorlar. Bu nedenle pompe hastalığı görülen köpeklerin yetiştirilmesi önem taşıyor. Köpek sahiplenmek isteyen kişilerin de sadece soy kütüğü belli ve safkan cinsi yetiştiren köpek çiftliklerinden hayvan edinmeleri önerilmektedir.

Zira köpekleri aldıktan sonra herhangi bir hastalıkta sokağa bırakmak veya atmak, hayvan sevgisiyle uyuşmayan unsurlardandır. Ayrıca insanlar için de bu tür tedavi programları çok yüksek maliyetler gerektiği için, ilk aşamada iyi analiz yapılmalı ve hastalık testleri yapılmış, tahlilleri yapılmış herhangi bir sağlık sorunu olmayan köpekler sahiplenilmelidir.

Pompe hastalığı ve pompe olan köpek ırkları ile ilgili hazırlanan online kategorimiz, yepyeni veriler ve tıptaki gelişmelerle güncellenmektedir. Ayrıca dünya üzerinde nesli tükenmiş veya nesli artarak devam etmekte olan tüm köpek ırklarıyla ilgili bilinen tüm köpek hastalıklarının analizleri yapılmaktadır.

Evcil hayvan sahiplerine özel öneriler, bakım programları, beslenme koşulları, tedavi süreçlerinden sonra uygulanması gereken adımlar gibi pek çok püf nokta, bu kategorilerde yer alıyor. Herhangi bir üyelik işlemi gerektirmeden tüm cihazlardan istediğin her zaman giriş yapabilir ve glikojen depolama hastalığıyla ilgili bilgileri alabilirsin. Böylelikle sen de evcil hayvan seçerken daha ideal kararlar vermiş olursun.