Persistan Pupiller Membranlar
Persistan Pupiller Membranlar, köpeklerde görülen bir göz hastalığıdır. Bazı türlerde kalıtsaldır ve köpekler doğdukları anda görülebilir. Göz bebeğinin üzerini kaplamış bir tabakadan oluşan membranlar, yani zarlara verilen isimdir.
Persistan Pupiller Membranlar hastalığı olan köpekler, çeşitli yan tedavi programlarıyla daha kaliteli bir yaşam geçirebilirler. Ancak bu ırksal bir yatkınlığa bağlı olarak görülebilen bir hastalıktır ve genellikle tedavisi yoktur. Kronik Persistan Pupiller Membranlar olan köpekler ve kedilerde görülen bu sorun, embriyonik büyüme olarak da adlandırılabilir.
Gözün üzerinde çeşitli atıklardan dolayı oluşmuş bir tabakadır ve zar tamamen kaybolmaz. Sadece göz bebeği üzerinde değil gözün diğer kısımlarına geçebilir. Peki bu hastalıkta tedavi programları nelerdir, belirtileri ve tanıları nelerdir? Bunlar için online PPM olan köpekler kategorimiz hazırlanmıştır.
Persistan Pupiller Membranlar Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Persistan Pupiller Membranlar kısaca PPM olarak adlandırılır. Kalıcı göz bebeği zarları olarak köpek cinslerinin bazılarında görülen bir hastalık türüdür. İlk etapta katı şekilde görülebilen bu zarlara, mezodermal doku adı verilir.
Bu tabakalar esasen gözün oluşumu için gereklidir. Fakat bazı durumlarda, bazı cinslerde daha sonradan bu doku kaybolmuyor. Göz kapaklarının altına veya yan kısımlarına bitişerek oraya yapışabiliyor. Bu da elbette görme sorunları ve görüşte işleyiş bozukluklarına neden oluyor.
Göz zarı şeritleri olarak görülebilen PPM’ler; irisin üzerinde ya da gözün mercek kısmında olabilirler. Pigmentli doku şeritleri aynı zamanda irisin kenarlarında da oluşabiliyor. Bu da ilerleyen zamanlarda köpeklerin gözlerinde katarakt gerçekleşmesine neden olabiliyor. Bazı köpek cinslerinde daha yaygın olarak görülmektedir. Örneğin Chow Chow köpekleri bunların başında yer alıyor.
Basenji, Pembroke Welsh Corgie, Mastiff cinslerinde genellikle kalıtsal yatkınlık olarak belirtilen hastalıklardır. Merceksi damar sisteminin kendini tam olarak geliştirememiş olmasına bağlı olarak görülebilmektedir. Köpekler, yeni doğduktan sonraki ilerleyen birkaç hafta içerisinde bu süreç gerçekleşir. Bazı cinslerde ise bu durum aylarca sürebiliyor.
Zarların yapıları birbirinden farklı olabilir. Kimisinde noktalı görüntü varken kimisinde doğrudan şerittir. Bazılarında ince bir zar, bazılarında daha kalın veya kahve tonlarında göz üzerinde çeşitli lekeler görülebiliyor.
Göz merceğinde oluşan şeritlerin boyutları ve yapısı da elbette farklılık gösterebiliyor. İristen merceğe kadar ya da korneaya kadar devam edebilir. Köpeklerde göz membranı oluşumu tek gözde olabilir veya 2 gözü birden kaplayabilir. Ancak yaygın olarak görülen doğduklarından sonraki süreçte 2 gözü birden kaplamasıdır. Bu kategoride PPM türü hastalık görülebilen veya yatkınlığı olan köpek cinsleri hakkında bilgi edinebilirsin. Belirtileri nelerdir, teşhis ve tanı süreçleri nasıl ilerler veya iyileşme sürecinde neler yapılması gerekiyor gibi konular için online kategorimiz 7/24 erişimlere açıktır.
Üstelik köpeklerin var olabilecek diğer hastalıkları hakkında ve tedavi süreçleri hakkında da dünya üzerindeki tüm köpek cinslerine dair bilgi alabiliyorsun.
Köpeklerde Persistan Pupiller Membranlar Hasatlığının Tedavisi Var mı?
Persistan Pupiller Membranlar önce teşhis edilir, tanısı konulur ve ardından tedavi programları uygulanır. Ancak bu zarların iyileştirilmesi konusunda kalıcı veya kesin çözüm olabilecek bir tedavi programı bulunmamaktadır. Halk arasında inatçı göz bebeği zarları olarak bilinen bu membranlar, çoğu zaman kendiliğinden geçebiliyor.
Göz merceğinin bulanıklaşmasına yani doğrudan katarakta neden olabilen bu hastalık doğrudan geçmeyebiliyor ya da daha ağır sorunlara neden olabiliyor.
Çoğu köpekte de korneanın daha fazla bulanıklaşması, görme sorunlarına ve ilerleyen süreçte de kalıcı körlüğün oluşmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla bazı köpek kulüplerinde ırklarına göre belirtilen hastalıklarda genellikle körlük yer aldığında bunun başlangıcı çoğu zaman inatçı göz zarları olarak tanımlanabilir.
İnsanlarda da görülebilen katarakt hastalığından nispeten biraz daha farklı gülebilen bir göz sorunudur. Daha çok rehabilitasyon çalışmaları yapılmaktadır. Dolayısıyla bir evcil hayvan sahiplenirken ırkına özel önerilen tüm testleri, programları yaptırmak önemlidir.
Ayrıca veterinerin muayene etmesi, göz- kulak- burun- ağız sağlığını, iskelet sistemi veya kalp hastalıkları görülebilecek durumlarda köpeklerin tahlillerinin yapılması oldukça önemlidir. Üstelik evcil hayvanlar genellikle gözlerinin parlaklığı, temizliği veya olabilecek lekelere dair de zaten üstten dahi bir analiz yapıldığında belli edecektir.
Persistan Pupiller Membranlar Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Persistan Pupiller Membranlar, kalıcı zarlar olarak tanımlanmaktadır. Geçmeyen ya da kendiliğinden geçen bu hastalıkta köpeği sahiplenmek, tamamen kişiye bağlı değişebilir. Zira bu süreçte kalıcı körlük görülebilir veya daha ağır etkileri olduğu için yan tedaviler uygulanması gerekebilir. Ayrıca köpeğin daha kaliteli yaşaması için bütçe açısından da ekstra masraflar gerekebiliyor.
Görme bozukluklarına neden olabilen göz zarları, kornea üzerinde bulanık, bulutlu, sisli görüntülere neden olabiliyor. Çoğu köpekte de göz bebeğinin kenarlarında oluşan minik iplikçikler olarak yansıyabilmektedir. İriste anormal hareketler fark edilir.
Bu ancak veteriner kontrolü ve göz muayenesiyle tespit edilebilir bir durumdur. Elbette köpeğin sahibi ilk bakışta göz göbeğindeki renk farklılıkları, şerit doku ve iplik farklılıklarını tespit edilebilir. Ancak kesin tanının konulması için mutlaka göz muayenesinin yapılması gerekiyor.
Herhangi bir türe ait bir göz hastalığı olmamakla birlikte pek çok türde de görülebiliyor. Ancak bazı cinslerde daha yaygın görülmektedir. Örneğin mastif türü köpeklerde yaygın olarak göz sorunları ve kalıcı göz sorunları görülmektedir. Yine Basenji köpek türleri en yaygın görülebilen sınıflardan biridir.
Persistan Pupiller Membranlar Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Persistan Pupiller Membranlar hastalığı öncelikle tanı konularak, tedavi programına ya da alternatif programlara başlama süreciyle devam eder. Uzman göz veterinerin mutlaka görmesi gerekmektedir. Bir dizi görsel aktivite uygulanır, çeşitli analizler ve tahliller yapılır. Köpeğin soy kütüğüne bakılır ve kalıtsal sorunları olan aile yakınlarına dair bilgi alınır.
Çeşitli göz görüntüleme makineleri ayrıntılarının yanı sıra mikroskobik aletler aracılığıyla da bu tanı sağlanır ve şeritlerin ya da ipçiklerin boyutu, ebatları, türleri analiz edilir.
İnsanların göz muayenesinde olduğu gibi köpeklerin muayene aşamasında da çeşitli ilaçlar kullanılır. Köpeğin gözlerinin içine bazı damlalar sıkılır. Bu da göz kapaklarının kırılmaması ve gözünün genişlemesi için uygulanan damlalardır. Dolayısıyla rahat bir şekilde muayene sürecinin geçmesi ve yeterince mikroskobik analizler yapılmasıyla şayet var ise persistan mebran tanısı konulur.
İristen irise veya iblisten merceğe gibi 2 farklı türde görülebilen bu hastalıkta maliyetlerde oldukça yüksektir. Köpeklerin genellikle 4 haftasından itibaren etkisinin geçmesi beklenir. Ancak bu tür hastalıklar kendiliğinden geçmediği durumda çeşitli göz tedavileri gerekmektedir.
Ortalama 45.000 TL ile 50.000 TL civarında tek göz veya 2 göze bağlı olarak ve uygulanacak işlemlere bağlı olarak göz tedavileri fiyatları farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla bir evcil hayvanın sahiplenirken sağlıklı bir pet edinmek için yapılacak analizler, en önemli husustur. Hem köpeğin sağlıklı ve kaliteli yaşayabilmesi hem de belirlenen bütçe opsiyonundan dolayı köpeğe destek olmak amacıyla bu tür konular mutlaka incelenmelidir.
Online PPM kategorisi, görülmesi muhtemel köpek cinsleri ve bakım önerileriyle oluşturulmuştur. Her köpek ırkına ait bilgiler ile yenilenen tıbbi çalışmaların güncel şekilde eklendiği bu kategoriye tüm cihazlardan giriş yapabilir ve tam kapsamlı bilgilere her an ulaşabilirsin.