Pati Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Pati Sorunları

Home » Pati Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Sporting Lucas Terrier

Sporting Lucas Terrier ırkının geliştirilme sürecinde en temel aktörlerin başında Sir Jocelyn Lucas gelmektedir. Bu ismin yeni bir ırk oluşturmak istemesinin nedeni köpeklerin doğum esnasında yavruların hayatını kaybetmesinin en azından genetik seçilim nedeni ile ortaya çıkmasını engellemektir. Yapılan melezlemeler ile 1990larda standart seviyesi de belirlenmiş oldu.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Lancashire Heeler

Lancashire Heeler ırkının Welsh Corgi ile bir akrabalığı olduğu düşünülmektedir. Genetik yapısında Manchester Terrier ırkının da etkisi olduğu kabul ediliri. Farklı alanlarda 1700lü yıllardan bu yana insanlara katkı sağlamıştır. Hayvanların güdülmesinden başlayarak özellikle 1700lerde büyük sorunlardan biri olan farelerin yakalanmasına kadar verimli bir katkısı mevcuttur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Rough Collie

Rough Collie ırkının tarihi temelleri İngiltere’ye dayanmaktadır. Uzun yüzyıllardır küçükbaş hayvanların güdülmesi sırasında çok büyük bir öneme haizdir. Hem arama kurtarma köpeği olarak hem de çoban köpeği olarak en sık tercih edilen ırklar arasındadır. Irkın en bilinen versiyonlarının başında Lessie gelmektedir. Ayrıca köpek şovlarının da vazgeçilmez ırkları arasındadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Schipperke

Schipperke ırkının temel genetik özellikleri göz önünde bulundurulduğu zaman bu ırkın Belçika kökenli olduğu düşünülmektedir. Belçika’nın simge ve oldukça işlevsel köpek ırkları arasında yerini almıştır. Irkın genetik özelliklerinin su kenarlarına çok yatkın olmasının nedeni yüzlerce yıl kayıkçıların görev köpeği olarak yer almalarından kaynaklanmaktadır.

Pati sorunları hastalığı olan köpekler neler yapıyor ve nasıl anlaşılıyor? Kronik pati sorunları olan köpekler hangileri?

Bir köpeğin topallamasına veya garip bir şekilde yürümesine neden olan hastalıklar nelerdir? Dışarıdan farkında olmayabilirsiniz ama bir kemiğiniz kırılmış ya da ciddi bir hastalığınız olabilir. Köpeğinizin davranışında veya davranışında herhangi bir anormallik veya değişiklik fark ederseniz derhal veterinerinize başvurun.

Köpeğiniz normalden farklı yürüyorsa veya bir bacağını yerden yukarıda tutuyorsa bacak ağrısı çekiyor olabilir. Düne kadar enerjik bir şekilde koşuşturan köpeğinizin bir anda adımları yavaşlamaya başlarsa endişelenebilirsiniz. Pati sorunları hastalığı köpeğin patisini koruması, saklaması veya kullanmaya çalışması ile belli olur.

Pati Sorunları Hangi Köpeklerde Var?

Köpeğinizin bacağı ağrıdığında ilk kontrol etmeniz gereken şey herhangi bir yaralanma olup olmadığıdır. Öncelikle aşağıdakileri kontrol edelim.

  • Ayaklarınıza diken veya yabancı cisim sıkışmış mı?
  • Herhangi bir kesik veya çizik var mı?
  • Pedlerde yanık var mı?

Yaz aylarında patileri yakmamaya dikkat edin. Asfalt özellikle yoğun sıcakta ısındığında tehlikelidir, bu nedenle gün içinde yürümekten kaçınmak gerekir. Öte yandan anlaşılması zor olan aynı dış neden “kırılma”dır. Köpeklerin bir kemiği kırsalar bile büyük bir tepki vermediği durumlar vardır, bu nedenle sahibi bunu küçük bir yaralanma sanabilir. Özellikle aşağıda gösterildiği gibi uzun ve ince bacaklı köpek ırklarında kemikler de ince olduğundan kırılmaya nispeten yatkın oldukları söylenmektedir.

Pati sorunları hastalığı yaşamaya eğilimli köpek ırkları İtalyan tazı ve minyatür pinçer örnek gösterilebilir.

Köpeklerde Pati Sorunları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpeğiniz topallıyorsa veya garip bir şekilde yürüyorsa, muhtemelen acı çekiyordur veya stres içindedir, bu nedenle onun için sessiz bir ortam yaratın. Bununla birlikte, özel bir şey yapmak köpeğinizi gergin hale getirebilir, bu nedenle normal rutininizi sürdürmeniz yeterlidir. Ayrıca lütfen ayaklarınıza dokunmayın, dokunmaya çalışırsanız sizi ısırabilirler. Yürüme durumunun gözlemlenmesi topallık tanısı için çok önemlidir. Köpeğiniz hastanede gerginleşirse topallamayı bırakabilir. Ayrıca dar bir hastane ortamında topallığın doğru bir şekilde değerlendirilmesi mümkün olmadığından lütfen birkaç video çekebilirsiniz.

Köpeklerin patisinde bir sorun olduğunda bunun bir nedeni vardır.

  • Tırnaklar uzamış veya içe doğru büyümüş olabilir.

Düzenli olarak tırnak kesmeye özen gösterelim. Batık ayak tırnakları cerahatli ve ağrılı hale gelir. Tırnak kesimini siz yapamıyorsanız o zaman yardım almaktan çekinmemelisiniz.

  • Ayak tabanları veya pati arasına yabancı bir cisim sıkıştı veya diken sıkışması

Köpekler ayak tabanlarında rahatsızlık hissettikleri için patilerini kaldırıyor olabilirler. Ayrıca yazın sıcak asfaltta yürümek canınızı yakabilir, kışın ise donmuş kar patilerinizi kesebilir. Yanık durumunda öncelikle etkilenen bölgeyi iyice soğutun ve bir süre dinlenmeye bırakın. Yine de topallama, ayak tabanlarını yalama, yürümede isteksizlik veya alışılmadık pati renkleri gibi belirtiler görürseniz, köpeğinizi en kısa sürede bir veterinere götürün.

Pati Sorunları Hastalığı

  • Ayaklarda uyuşma olması

Uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra bacaklarınız geçici olarak uyuşabilir ve bacaklarınızı kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. Uzun süredir aynı pozisyonda olup olmadığınızı hatırlamaya çalışın. Bacak yalnızca geçici olarak kaldırılmışsa özel bir sorun yoktur ancak durum devam ederse veya defalarca tekrarlanırsa bir veterinere başvurun.

  • Kas, kemik ve eklem yaralanmaları ve hastalıkları

Hareketsiz dururken bacağınızı kaldırırsanız, bunun nedeni büyük olasılıkla artrittir. Eklem hastalıklarının yaşla birlikte ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle yaşlı köpeklerin eklemlerine aniden çok fazla baskı uygulayan hareketler konusunda dikkatli olmaları gerekir. Özellikle yüksek yerlerden atlamalarına izin vermeyin. Ayrıca küçük köpeklerde sık görülen patellar luksasyon (patella), kalça eklemi, diz ve omuz çıkıkları, bağ yırtıkları, burkulmalar ve kırıklar gibi durumlar da vardır.

  • Eklem hareket açıklığında azalma

Kalça eklemi veya dirsekteki bir anormallik nedeniyle eklem hareket aralığı daralmışsa ve adım uzunluğu sağlıklı bir insanınkine uymuyorsa kişi tek ayak üzerinde yürüyebilir.

Her zaman bir sorun olmak zorunda değildir. Bazı durumlarda patisine baktığınızda bir farklılık veya ağrı olduğunu göremeyebilirsiniz. O zaman:

  • Ön bacaklarınızdan birini kaldırıyorsa ancak bacağı ağrımıyorsa, bir çeşit stres hissediyor ve kendini sakinleştirmeye çalışıyor olabilir.
  • Sahibi, yakınlarda bilinmeyen bir köpek veya alışılmadık bir yerde olmak gibi köpeği neyin strese soktuğunu belirlemelidir.
  • Bazen yalnızca ön bacağınızı kaldırdığınızda iyi bir şey beklersiniz. Sahibinin elinde bir ödül tuttuğunu gördüklerinde ön patilerini kaldırabilirler.
  • Bir nesneye bakıp ön patilerinden birini kaldırma hareketi av köpeklerinde sıklıkla görülür.
  • Herhangi bir nedenle sahibinin dikkatini çekmeye çalışıyor olabilir. Bir kişinin hasta taklidi yaptığında görülebilecek davranışları olabilir.

Pati sorunları hastalığı çok farklı değişkenleri olan bir sorundur. Bir köpeğin topallamasının veya yürümekte zorluk çekmesinin birçok nedeni vardır, ancak en yaygın önlemler dinlenme, kilo kontrolü ve antiinflamatuar analjezikler ve takviyelerdir. Bazı anormallikler ameliyat gerektirebilir.

Pati Sorunları Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Pati soruların hastalığı olan köpeğin sahiplenilmesinde sorunun ne olduğu önemlidir. Patilerinin bir kısmını kullanmayarak kalıcı bir felç durumuna da olabilir ayağına bir şey batması sorunu da. Burada sahiplenip sahiplenmemek tamamen yaşanan sorunun ne olduğu ile ilgilidir. Ciddi bir problem yok ise sahiplenerek tedavisini yaptırır ve daha sonra sağlıkla yaşamasına yardımcı olabilirsiniz. Burada temel olan hangi hastalığa sahip olduğudur ve buda köpeklerin özel durumuna göre değişir.

Pati Sorunları Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Köpeğiniz patilerini kaldırmayı hemen bırakıyorsa, yürümesinde herhangi bir anormallik yoksa, iştahı ve enerjisi iyiyse, onu bir süre evde gözlemleyin. Ancak iştahı ya da enerjisi yoksa, patilerinde kanama ya da şişlik varsa ya da ayaktayken ayaklarınızı yere hiç değdiremiyorsa durumunun tedavi edilmesi gerekebilir. Onu mümkün olan en kısa sürede hastaneye götürün. Ayrıca belirtiler acil müdahale gerektirecek kadar ciddi olmasa bile köpeğinizin doğal olmayan bir şekilde yürüdüğünü hissediyorsanız hastaneye gitmelisiniz.

Köpekler hastanede sinirlenebilir ve doğal olmayan bir şekilde yürümeyi bırakabilir, bu nedenle akıllı telefonunuzla köpeğinizin yürürken bir videosunu kaydedip bunu veterinerinize göstermeniz iyi bir fikirdir. Video çekerken tek bir yönden ziyade farklı açılardan çekin, böylece veteriner hekim herhangi bir semptomu gözden kaçırmaz ve doğru teşhis koyabilir. Yaşlı köpeklerde yaygın olarak görülen bir hastalık osteoartrittir. Vücudunun büyüklüğü ne olursa olsun, yaşlanma eklem iltihabına ve ayaklarınızda ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda semptomlar kolayca ortaya çıkmaz ve köpeğinizde enerjisiz görünme veya yaşlandıkça daha olgun hale gelme gibi anormallikleri fark etmek zor olabilir; bu nedenle dikkatli olun.

Orta ve büyük köpeklerde kalça ekleminin normal şekilde gelişmediği ve “kalça displazisi” adı verilen hastalık sıklıkla görülür. Kalça displazisinin kalıtım, beslenme ve çevresel etkilerden kaynaklandığı söylenir ve kemikler ile eklem kıkırdağı çarpıştığında iltihaplanma meydana gelir ve bacaklarda ağrıya neden olur. Sorun ayağın ucunda değil kökünde olduğu için ayağını sürükleyen ya da yaralı bacağını örterek yürüyen köpek cinsleri görebilirsiniz. Pati sorunları hastalığı köpeklerde çok fazla nedenden dolayı oluyor. Ancak genellikle tedavisi vardır ve iyileşir. Bu nedenle yapmanız gereken onu iyi izleyerek en kısa sürede veteriner hekim kontrolüne götürmektir.