Patella Dislokasyonu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Patella Dislokasyonu

Home » Patella Dislokasyonu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Finnish Spitz

Finnish Spitz ırkının bir diğer adı Suomenpystykorva olarak anılmaktadır. Bu ırkın özellikle Rusya’nın merkez bölgelerinden Finlandiya’ya gelen göçmenler tarafından bölgeye getirildiği düşünülmektedir. Özellikle küçük kuşların avlanması sırasında çok önemli bir yere sahip oldukları bilinmektedir. 1800lerde bu ırkın varlığının tehlikeye girdiği görülmektedir. Daha sonra kurtarmak için atılımlarda bulunulmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
ÖNEMLİ UYARI

Evcil hayvan evlat edinme ve evcil hayvan bakımıyla ilgili en son bilgiler burada.

*Sorumluluk Reddi: Burada belirtilen özellikler sıklıkla bu cinsi temsil ediyor olsa da, köpekler kişilikleri ve görünümleri değişkenlik gösteren bireylerdir. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılar için lütfen evlat edinme kuruluşuna danışın.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Havanese

Havanese ırkının Barbichon ile akrabalığı olduğu düşünülmektedir. Özellikle Avrupa’dan gelen küçük köpek ırkları ile yerli köpeklerin melezlenmesi sonucunda ortaya çıkan ırklardan biri olduğu düşünülmektedir. Irkın 1950li yıllarda Küba’da yaşanan iç karışıklıklar nedeni ile büyük sorunlar ile karşılaştığı ve yok olma sorunu ile sınandığı görülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Lucas Terrier

Lucas Terrier ırkının ortaya çıkışında Sealyham Terrier ırkının Norfolk Terrier ile melezlenmesinin çok büyük öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Bu melezlemelerin amacı Sealyham ırkının ölü doğum olasılığının olabildiğince düşük seviyeye çekilmesidir. Ortaya çıkan Lucas Terrier ırkının oluşumunda Sir Jocelyn Lucas isminin çok büyük bir öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Patella Dislokasyonu

Patella dislokasyonu, köpeklerde görülebilen bir hastalık türüdür. Diz kapağıyla alakalı olup tam olarak çıkıklık olarak adlandırılır. Aynı zamanda lüks patella olarak bilinen diz kapağı çıkığı hastalığı bazı ırklarda kalıtsaldır.

Patella dislokasyonu hastalığı olan köpekler, genellikle küçük ırklardır. Eklem yapılarının hassas olması ya da bacaklarının ince yapısından dolayı diz kapaklarında genellikle çıkıklar görülür. Bazılarında doğuştan, bazılarında daha sonra oluşabilen bir sorundur.  Kronik patella dislokasyonu olan köpekler ve tedavileri ile alakalı hazırlanmış bu katalog üzerinden hangi cinslerde olduğunu görüntüleyebilirsin. Böylelikle edinmek isteyeceğin ırk hakkında, tedavi süreçlerine dair bilgiler alabilirsin.

Patella Dislokasyonu Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Patella dislokasyonu ya da lüks patella olarak adlandırılan bu hastalıkta, diz kapakları çıkar. Lüksasyon yaşanması nedeniyle, durum diz kapağının kayması ile sonuçlanabilir. Pek çok köpek ırkında ve özellikle küçük sınıf, oyuncak sınıf köpeklerde görülebilen bu hastalık, genellikle %70 ve 74 civarında görülebiliyor. Daha çok arka partilerinde, bacaklarında görülebilen bu lüksasyon MPL olarak adlandırılıyor.

Köpeklerde lüks patella; diz kapağının, dizin ön kısmındaki normal pozisyondan yana doğru kaydığı veya lüksasyona uğradığı yaygın bir durumdur. Diz kapağı lüksasyonu 2 farklı şekilde görülebilir. İlk tipinde çıkan diz kapakları içe doğru konumlanmıştır. Diğer tip ise çıkmış ve konumundan farklı yere gitmiş diz kapaklarının arka bacaklara yönelmesi olarak adlandırılmaktadır. İkinci tip yeni bir hastalık grubu olarak adlandırılır, MPL olarak medial patellar lüksasyon tanımlamasıyla teşhisi yapılır.

Diz kapağı çıkıkları her köpek ırkına veya her bir köpeğe göre farklılık göstermektedir. Diz kapağı kayması dışa doğru olabilir, içe doğru olabilir ve arka tarafa doğru yönelmiş veya diğer bacağa yaklaşmış olabilir.

Affenpinscher ve Amerikan Su Spanieli cinslerinde yaygın olarak görülür. Irksal yatkınlığı bulunan türler arasında bir de Boston Terrier cinsi bulunur. Diz kapağı lüksasyonu belirtileri elbette gözlemlenebiliyor. Bazı köpeklerde ağrı, sızı olabilir veya yürüyüşlerinden, sekmelerinden lüksasyon olduğu anlaşılabilir. Ancak bazı köpekler de bu durum hiç algılanmayabilir.

Yürümelerindeki değişiklikler kısa süreli topallama, sekerek yürümeler veya yürüyüşte zorlanmalar gibi davranışlara göre diz kapağında kayma, açıklık olduğu anlaşılabilir. Lüksasyonun olduğu bacağın hareketleri de diğer bacaklara göre farklılık göstermektedir.

Şayet 2 diz kapağında birden çıkık olduysa köpek yürüme konusunda bayağı bir zorlanacaktır. Daha çok yanlış hareketler yapmak, hoplama, atlama, zıplama, yanlış egzersizler yapmak, sert zeminler, engebeli zeminler gibi durumlara bağlı olarak görülebiliyor.

Köpeklerde Patella dislokasyonu Hasatlığının Tedavisi Var mı?

Patella dislokasyonu tedavi sürecinde köpeğin hangi bacağında olduğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Irkı, kilosu, ağırlığı, fiziksel gelişimi, tedavi sürecini belirleyen temel faktörler arasında yer alıyor. Çoğu zaman köpek kafese kapatılabiliyor.

Fazla hareket etmemesi ve çıkan diz kapağının yerine gelmesi için genellikle kafes uygulamaları yapılır. Bu tür durumda genellikle 6 hafta, bazen de 3 aya kadar kafeste tutulması mümkün hale gelebilir. Çoğu zaman operasyonlar uygulanabilir.

Patella Dislokasyonu

Şayet köpeğe çeşitli fiziksel tedaviler, rehabilitasyon uygulamaları veya tedaviler, ilaç tedavileri uygulanmış ve sonuç alınmış ise bu kez ameliyat uygulamasını düşünülebilir. Ancak bu tür ameliyatların her zaman başarılı olduğu da söylenmemektedir. Çeşitli komplikasyon durumları oluşabilir.

Ameliyat uygulanmış köpeklerde tedaviden kısa bir süre sonra veya belirli bir periyottan sonra yeniden diz kapağında çıkma veya kayma görülebilir. Lüks patella yenileyebilir bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Üstelik ameliyat edilen ya da tedavi programına dahil olan köpeklerin yaklaşık %37’si oranında yeniden lüks patella oluşumu gözlemlenmiştir.

Köpeklerde diz kapağı çıkması, çeşitli enfeksiyonların, iltihaplarının oluşmasına neden olabilir. Ayrıca ameliyat sonrasında da yine sağlıklı koşullarda bakılmaması ve iyileşme sürecinde özen gösterilmesinden dolayı yine enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklar görülebilir. Çoğu zaman yeterli derecede uygulama yapılmayabiliyor veya implantın başarısız şekilde konumlandırılmasından dolayı ameliyat her zaman başarılı sonuçlanmıyor.

Patella lüksasyonu sonrasında yine diz kapaklarında sıvı birikimleri oluşabiliyor. Aşırı kilolu köpek cinslerindeki ameliyatlarda veya ilaç tedavi programlarında yine her zaman başarılı sonuçlar alınmayabilir. Yaşlı köpeklerde genellikle ameliyat yapılmaz. Obez olan evcil hayvanlarda genellikle kilo verdikten sonra bu tür uygulamalar yapılıyor ve çoğu lüks patella sorunu, aşırı kilodan obezden kaynaklanabiliyor.

Patella Dislokasyonu Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Patella dislokasyonu görülen köpekleri sahiplenmek, belirli oranlarda özen göstermeyi de gerekir. Zira ilaç tedavisi de olsa ameliyat da olsa onun bakımı, masrafları, maliyetleri veya ona özel zaman ayırmak gerekebilir.

Köpek sahiplenirken tüm testlerinin yapılması, sağlık kontrollerinden geçirilmesi özellikle ilk aylarda 1,5 veya 2 yaşı civarında sahiplenmek çok daha mantıklı olabilecektir. Ancak patella daha sonradan da görülebilen bir hastalıktır ve sahiplenmek tamamen evcil hayvan sahibiyle alakalı bir durumdur. Edindikten sonra görülebilir durumlarda ise köpeğin cinsine, yaşına, fiziksel ölçülerine, genel sağlık durumuna bağlı olarak ilaçlar, rehabilite çalışmaları veya doğrudan operasyonlar ile tedavi edilebilir. Geçebilen veya tekrar yenileyebilen bir hastalıktır.

Lüks patella, köpeklerde genellikle çarpık bacak duruşlarıyla tespit edilebilir. Üstelik duruş ve postür bozukluğu da olduğu için kambur görünürler ve özellikle alt sırt kısımları daha eğilimli durur. Diz kapaklarında çıkık olan, kayma olan köpekler dik duramazlar.

Dizleri büküldüğünde de çeşitli kemik sesleri gelebilir. Daha çok zorlamaya bağlı olarak çatlama sesleri veya çıtırtı sesleri duyulabiliyor. Her adım attığında çoğu köpekte dayanılmaz sancılar, ağrılar olabilir. Bu da doğrudan yürümesine yansıyabilir. Ancak bazı köpekler de özellikle büyük sınıf ve aşırı kilolu köpeklerde bu çok anlaşılmayabilir.

Papillon, Pekinez ve Shih Tzu köpeklerde yaygın olarak görülebilen bir hastalık türüdür. Bu köpeklere dair temel sağlık bilgileri, bakım önerileri, ırksal özellikler gibi tüm bilgilere bu arşivlerden istediğin her zaman ulaşabilir, tam kapsamlı bilgiler edinebilirsin. Böylelikle evcil hayvan sahiplenirken hangi köpeği seçmelisin, hangisinde ne tür sorunlar çıkar, önceden analizini yapabilirsin.

Patella Dislokasyonu Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?

Patella dislokasyonu hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık olarak biliniyor. Kalıtsaldır ve fakat bazen köpeklerde daha sonradan görülebiliyor. Yapılan yanlış yürüyüş veya egzersiz çalışmalarında veya tamamen anatomik yapı, iskelet sistemi veya köpeğin sağlıksız beslenmesine bağlı olarak görülebilir.

Vitamin ve mineralleri tam alamaması, vücudunun özellikle diz kapakları altında üretilen sıvıların tam olarak tedarik edilememesinden kaynaklı, yani doğrudan beslenme problemleriyle de görülebilen bir hastalıktır.

Patella; temel olarak çarpıklık olarak bilinir. Sadece diz kapaklarında değil, dirseklerde de çıkık olabiliyor. Yerinden çıkan diz kapakları, bacaklarının farklı bir konumuna yerleşebiliyor veya olağan yerinde durup tamamen bağımsız olarak kemiklere zarar verebiliyor.

Köpeğin yaşamını ve doğrudan konforunu, kalitesini etkileyen unsurlardır. Ancak iyileşme sürecine uymak önemlidir. Ameliyat gerekmediği durumlarda da veterinerin önerdiği şekilde kafeste tutulması ya da ilaçlarının mineral desteklerinin ve rehabilite çalışmalarının, sargıların tam olarak uygulanması halinde çoğu zaman kısa sürede iyileşme gösterebiliyorlar.

Bu tür durumlarda yeniden nüks etmemesi için de özen göstermek, özellikle yaşadığı alanda, oynadığı, egzersiz yaptığı alanda zemin konforunun sağlanması önem taşıyor. Obeziteye de elbette dikkat etmek gerekir.