Omurga Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Omurga Sorunları

Home » Omurga Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel özellikle İngiltere ile özdeşleşmiş olan sembol köpekler arasında kendini göstermektedir. 1700lerden bu yana kraliyet ailesinin ayrılmaz parçalarından biri olmuştur. Bilhassa 2. Charles’ın bu köpeklere olan düşkünlüğü ve farklı kraliyet ailelerine bu ırkın hediye olarak gönderilmesi de ilginç detaylar arasındadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Amerikan Cocker Spaniel

Amerikan Cocker Spaniel antik çağlarda dahi varlığını sürdüren Spaniel ırkının günümüzdeki temsilcileri arasındadır. Özellikle henüz ateşli silahlar yaygınlaşmadan evvel av sırasında insanların en iyi av arkadaşları arasında yerini alması dikkat çekicidir. Spaniel ırkının sömürgecilik faaliyetleri kapsamında Amerika’ya getirilmesi ile beraber yapılan gen çaprazlamalarında erişilen ırklardan biri olmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Dutch Smoushond

Dutch Smoushond ırkının ortaya çıkma sürecinde özellikle Schnauzer etkisinin bariz olduğu düşünülmektedir. Bilhassa o dönemde yaygın olarak görülen sıçanların avlanması konusunda atik yapısı ile beklenmedik bir performans sergilemektedir. Bu ırkın bilhassa İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük yara aldığı ve varlığının da ciddi şekilde tehlikeye girdiği anlaşılmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
French Bulldog

French Bulldog ırkının gen haritası kapsamında özellikle Bulldog ve Mastiff ırklarının etki sahibi olduğu düşünülmektedir. Her iki ırkın da ön planda olan özelliklerinden dayanıklılığın bu ırkta da kendini net şekilde gösterdiği anlaşılmaktadır. Özellikle Paris’te en sevilen şehir hayatına da ayak uydurabilen ırklardan biri olarak anıldığı bilinmektedir. Resmedildiği eserlere bakıldığı zaman kadınların en temel eşlikçilerinden biri olduğu anlaşılıyor.

Omurga sorunları hastalığı olan köpekler neler yaşıyor? Kronik omurga sorunları olan köpekler nelerdir?

Omurga sorunları hastalığı birçok nedeni olabileceği gibi genetik bir hastalık olarak da tanımlanabilir. Beslenme bozuklukları, yaralanmalar, travmalar, damar tıkanıkları ve toksik bozukluklar en baş nedenlerinden biridir. Bulaşıcı hastalıklar tümörler dejeneratif hastalıklar gibi. Birçok neden omurga ve kordon sorunlarına da yol açabiliyor. Köpeklerde omurga sorunu evcil hayvan sahiplerini çok endişelendiren bir durum olabilir. Çünkü genellikle semptomları, akupunktur ve vücut fonksiyonlarını köpeklerin etkiler. Hasar gördüğünde yenilenme olasılığı düşük olabileceği gibi derhal veteriner değerlendirilmesine gidilmelidir.

Omurga Sorunları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Omurga sorunu olduğunda hastalığın tanısına ve evresine göre birçok semptom değişebiliyor. Başlangıç olarak bir köpekte, eğer sorun var ise:

  • Yürüyüşünde mutlaka bir değişim yaşanır.
  • Ağrı çeker.
  • İdrar veya dışkısında tanımlanamayan bir renk veya koku oluşur.
  • Kısmi felç yad a tam bir felç geçirebilir.
  • Topallık Yaşar.
  • Koordinasyonunda veya dengesinde sorunlar yaşanır.

Gördüğünüz gibi bu sorunların yaşanma olasılığı her köpekte bulunabilmektedir. Çoğunlukla orta yaş ve üzeri büyük köpeklerde görülür, ancak küçük köpeklerde de görüldüğüne dair raporlar vardır ve küçük köpeklerin en sık görülen cinsinin kaniş olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca erkeklerde dişilere göre daha sık görüldüğü, vücut ağırlığı ve yapılan egzersiz miktarından etkilenebileceği söylenmektedir.

Köpeklerde Omurga Sorunları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpeklerde omurga sorunları hastalığı yaşanmasının birkaç nedeni olabilir. Ancak temelinde omurga sorunu yaşanmasının %100 net bir nedeni bulunmazdı. Birçok farklı nedene tabi olabilir. Veterinerler tarafından en çok ise genetik ve yaş faktörü gösteriliyor.

  • Genetik omurga sorunları

Bazı durumlarda omurga sorunu yaşanmasının en büyük nedeni genetiğinde taşımasıdır. Özellikle orta ve büyük boy köpeklerde çok sık rastlanır ve teşhisi bu yüzden çok kolay olur.

  • Köpeklerin yaşı

Omurga hastalığı birçok durumda yaşa bağlı olarak görünebilir. Örneğin. Miyopati denilen omurga hastalığı 6 yaşın altındaki köpeklerde çok fazla rastlanmıyor. Ancak bu durum bir kesinlik içermemektedir ve küçük yaşlarda da görülme olasılığı düşünülebilir. Bunun yanında köpeklerin yaşı ilerledikçe omurga sorunları ya da omurga tümörleri yaşaması daha yaygınlaşır.

Hastalığın teşhisi için veterinerler tarafından 3 farklı yöntem kullanılır.

  1. Fiziksel muayenesi ve gözlem

Veteriner fiziksel bir anormallik olup olmadığını veya nörolojik bir sorun olup olmadığını muayene ederek öğrenir. Buna fizik muayenesi adı verilir ve kapsamlı şekilde yapılır. Fizik muayenesinde hangi teşhisi koyduğu ve teşhisi doğrulaması için gerekli olan görüntüleme yöntemlerine de karar verilir.

  1. Tahlillerin yapılması

Omurga sorunlarını anlayabilmenin bir diğer yolu da kan tahlili veya idrar tahlilinin yapılmasıdır. Kan tahlilinde köpeğin genel sağlık durumuna bakılır. Bulaşıcı bir süreç olup olmadığına karar verir ve idrar tahlilinde ise enfeksiyonlarını kontrol eder.

  1. Görüntüleme

Yapısal anormallikleri anlamak veya tümör varsa onu tespit edebilmek için röntgen çekilir. Genellikle MR önerilir ve omur ile daha yakından bakmak için CT gibi görüntüleme araçları kullanılır. MR ve CT Görüntülemesi sonrasında veteriner omurga hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip olur ve tam olarak teşhisi koyacaktır.

Omurga sorunlarının genellikle tedavisi zordur. Özellikle omurilik bölgesinde ise beyinden vücudun geri kalanına kadar tüm fonksiyonların değerlendirilmesi istenir. Ayrıca omurga kendini iyileştirme dediği için mutlaka dışarıdan bir müdahale gerekiyor. Omurga sorunları hastalığı tedavisi:

  • Cerrahi yöntemler genellikle çok sık tercih edilir.
  • Burada hastalıkların hemen hemen tek tedavisi olduğunu söylemek mümkündür.
  • Omurgaya zarar vermeden ameliyatla sorun çözülmeye çalışılır.
  • Eğer bir omurgasında tümör bulunuyor ise cerrahi olarak çıkarılmadan önce yerini ve büyüklüğünün değerlendirilmesi istenecektir.
  • Tartışmalı bir cerrahi tedavisinde ise omurgaya veya omurilik bölgesine basıncı azaltmak için ameliyat yapılma olasılığı daha düşüktür.

Omurgasında yaşanan bazı hastalıklarda ise semptomlarına göre köpeğin yaşam kalitesini artırmak için ilaç tedavisine başlanacaktır.

Omurga Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Sorunlu bir köpeğe sahiplenmek her zaman sağlıklı bir köpeği sahiplenmek etten daha ciddi bir karardır. Omurga sorunları hastalığı olan  köpek cinsleri  sahiplenmek istiyorsanız ciddi karara cevap vermeniz gerekiyor. Anlayabileceğiniz üzere köpekler de görülen bir tane omurga sorunu yok ve vücudun birçok yerinde sıkıntı yaşanmasına sebep olabilir. Köpeğiniz arka bacakları güçsüzler olabilir, hareket edemeyebilir veya felç kalabilir.

Çok fazla hareket edememesi, onu daha fazla size bağlar ve onu çok fazla yalnız bırakmamanızı neden olabilir. Egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır ancak omurga sorunundan ötürü düzenli egzersiz yapamadığı için çok fazla enerji harcamaz ve kilo alma problemi yaşayabilir. Bunun birçok soruna neden olabileceği için uzmanlar tarafından omurga sorunu olan köpeklerin sahiplenilmesi çok önerilmez. Ancak hastalığının durumu ve tedavi sürecine bakıldığında iyileşme oranı veya güçlenme oranı yüksekse sahiplenen bilirsiniz.

Omurga Sorunları Olan Köpek İyileşir Mi?

Omurga sorunları hastalığı iyileşir mi? yanıtı için hastalığın tam teşhisinin bilinmesi gerekiyor. Semptomları tedavi sürecinde izlemek çok önemlidir ve kötüleşmesi durumunda da veterinere derhal götürülmelidir.

Omurga hastalıklarında tedavi seçenekleri gelişmiş olsa da sınırları çok belirlidir. Burada temel amaç köpeğin yaşam standartlarını yükseltmek ve 10’a çıkart en iyi yaşam kalitesini sağlamaktır. Ayrıca bu rahatsızlığı yaşayan köpeğin iyileşme durumu süreç içerisinde 10’a çıkart yardımcı olacak araçları da kullanmanıza bağlıdır. İyileşme sürecini desteklemek veya hızlandırmak için:

  • Köpeğinizin yaşadığı ağrıyı belirleyebilirdiyseniz onu mutlaka yönetmelisiniz.
  • Veteriner ağrı kesici ilaçlar reçete ettiyse düzenli kullanılması gerekiyor.
  • Ayrıca köpeğinize verirken semptomlarını izleyerek en iyi dozajı vermeye çalışmakta süreci hızlandırır.
  • Omurga üzerinde daha fazla baskıyı önlemek için mutlaka ağırlık kontrolü yapılmalıdır.
  • Fizik tedavi yoluyla kas tonusu korumak bu dönemde çok etkili bir iyileşmeye yardımcı olabiliyor.
  • Hafif egzersizler de yaptırılmalı ancak omurgasına daha fazla zarar vermeyecek kadar küçük olmalıdırlar.
  • Yaşadığı omurga problemine göre yaşam alanında değişiklikler de yapmanız gerekebilir.
  • Örneğin merdiven onun için zorlayıcı ise ve tehlikeli ise ve evinizde merdiven bulunuyor ise köpeğinizi buna karşı korumalısınız.
  • Küçük adımlarla hareket etmesini sağlamalısınız ve onun için yaşam alanı küçültebilirsiniz.
  • Kanepede veya yatakta dinlenmeyi seviyor ise çok fazla hareket etmemesi için bu süreçte onunla daha fazla vakit geçirmeye çalışabilirsiniz.

Bu süreç hayatındaki küçük değişiklikler onun özerk yaşam sürmesini ancak daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlar. Ayrıca fiziksel olarak eğer köpeğinizi kaldıramayacağınız kadar büyük ise bu durumda onun yürümesini kolaylaştırmak için yardımcı araçlar da kullanabilirsiniz.

Kemiklerini güçlendirmek için vitaminlerini dikkat etmeli ve eğer vitamin eksikliği varsa mutlaka beslenme yoluyla takviye etmelisiniz. Bazı omurga sorunları kronik hale gelebiliyor. Bu durumda köpeğin yaşı büyüdükçe yavaş yavaş koordinasyon bozukluğu yaşayacak ve arka bacaklarında zayıflıklar yaşanabilecektir. Bu gibi durumlarda ne yazık ki spesifik bir tedavi yöntemi yok. Ve çoğuna birkaç yıl içerisinde ötenazi yapılıyor. Bu nedenle iyileşme durumu tamamen sizin emeğiniz ve köpeğin sahip olduğu omurga sorununa göre değiştiğini söylemek doğru olur.