OKB Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

OKB

Home » OKB
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Newfoundland

Newfoundland ırkını diğer köpek ırklarından ayıran en temel özelliğin kesinlikle muhteşem bir yüzücü olmasından ileri geldiği anlaşılmaktadır. Bu ırkın çok ilginç şekilde arama kurtarma ekiplerinin vazgeçilmez parçalarından biri olduğu görülüyor. Bu alanda eğitilmeye çok uygun olan köpeğin ayak kısımlarının yüzmeye oldukça elverişli olması en temel avantajdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.3/5
Bilgilendirme
English Mastiff

English Mastiff ırkının ortaya çıkma sürecinin Roma İmparatorluğu’na dayandığı düşünülmektedir. Jül Sezar’ın Britanya’ya karşı yapmış olduğu seferlerde adanın Roma’ya karşı savunulmasında kullanılan Mastiff ırkından oldukça etkilenmiştir. Daha sonrasında Britanya’dan Roma’ya bu ırkın getirilmesini istemiştir. Irkın özellikle dövüş sporlarında da yer bulduğu görülmektedir. Mastiff ırkının Avrupa tarihinin önemli savaşlarından olan Agincourt Muharebesi sırasında da savaştırıldığı görülür.

OKB

İnsan hastalığı olarak bilinse de OKB hastalığı olan köpekler var! Kronik OKB olan köpekler ve hastalıkla ilgili her şey burada! Hemen okuyarak bu soruna sahip köpekleri sahiplenebilir misiniz inceleyelim.

Köpeklerde OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk), insanlar gibi köpeklerde de görülebilen bir psikolojik durumdur. Obsesif Kompulsif Bozukluk, köpeklerin sürekli olarak tekrarlayan düşüncelere (obsesyonlar) ve bu düşünceleri gidermek için tekrarlayan davranışlara (kompulsiyonlar) sahip olmaları durumunda ortaya çıkar.

OKB Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Köpeklerde OKB’nin nedenleri karmaşık olabilir ve genellikle biyolojik, genetik, çevresel faktörler veya stresle ilişkilendirilebilir. OKB’ye sahip bir köpek için tedavi önemlidir. Tedavi, bir veteriner veya veteriner davranış uzmanı tarafından yönlendirilmelidir. Tedavi, davranış terapisi, ilaçlar veya her ikisini içerebilir.

Bu bir insan hastalığı olmasına rağmen köpeklerde de benzer semptomlar görülebilir. Genellikle stereotipik davranış veya stereotipik bozukluk olarak anılır ve temel olarak aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Aşırı yalama veya tırmalama yaşar. Köpek, vücudun belirli bölgelerini sürekli olarak yalar veya tırmalar, bu da cilt tahrişine ve yaralanmalara neden olabilir.
  • Nesne yer veya bazı nesneleri yutar. Köpek, tuhaf nesneleri (örneğin, tahta parçaları, taşlar) yutma eğiliminde olabilir.
  • Kuyruk ısırma çok fazla görülür. Köpek, kuyruğunu sürekli olarak ısırabilir, bu da kuyruk yarasına neden olabilir.
  • Köpek, sürekli olarak kendini temizler, bu da cilt sorunlarına yol açabilir.
  • Köpek, belirli bir düşünce veya uyarıcıya karşı aşırı tepki gösterebilir, örneğin, sürekli olarak kuyruğunu kovalar.

Sanki havada bir şey varmış gibi onu kovalıyorlar ve ısırmaya devam edebilirler. Bu tür nörolojik semptomların genellikle bir tür kaygı veya stresten kaynaklandığı söyleniyor, ancak belki de köpekler insanlara tanıdık hayvanlar olduğundan, insanlardaki obsesif-kompulsif nevroz üzerine araştırmalar için sıklıkla model hayvanlar olarak kullanılıyorlar.

Bazı köpek ırkları kronik olarak OKB hastalığına diğerlerine göre daha fazla yatkındır. Yatkın olan köpekler Alman çoban köpekleri ve Doberman Pinschers köpekleridir.

Köpeklerde OKB Hastalığının Tedavisi Var mı?

Obsesif kompulsif bozukluğu rahatsızlığı yaşanan köpeklerde en büyük zorluk köpeğin neye takıntı yaptığını insanlar gibi söyleyememesidir. Bu nedenle tedavisi için öncelikle teşhisi çok önemlidir. Burada en büyük iş köpeğin sahibine düşüyor ve köpeğinin neyi sorun ettiğini yerinde olacak şekilde çözümlemesi gerekir.

Veteriner teşhisi ne kadar sıra sürede koyulur ise hastalığın tedavisine de o kadar hızlı bir şekilde başlayabilir. Eğer OKB tedavi edilmez ise daha kötüleşir ve köpeğin takıntı yaptığı şeyler artar. Tedavisi için köpeğinizin video kayıtlarını veterinere göstermek çok doğru bir yöntem olacaktır.

Birçok araştırma hasta olan köpeğin serotonin hormonunu düşüklüğünü gösterirken tedavisi için serotonin ilaçları verilebilir. Bu ilacın emilimi ile bazı davranışlarının azalmasında gözle görülür etkiler oluşacaktır.

Tedavisi ayakta gerçekleştirilir ve ciddi durumlarda hastaneye yatırılması söz konusu olabilir. Tedavi için anksiyete ilaçları, terapi, gözlem ve ekstra bakım kullanılıyor.

OKB

Veteriner hekimler ilk olarak köpeği rahatlatacak ilaçları reçete eder. Bunun dışında kesin bir tedavi yöntemi yoktur.

Hastalığın tam olarak neyin sebep olduğu bilinmezken birçok neden köpeğin psikolojik olarak rahatsızlanmasına neden olabilir. Tedavisi sadece köpeği rahatlatmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için kullanılıyor. Uzun süreli iyileşmesi için davranış eğitimi alınması şarttır. Veteriner hekim ilaçlar ile desteklerken davranış eğitimi alarak köpek eğitmeni ile takıntı yaptığı davranışları yapmaması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor.

Tedavisi için:

  • Veteriner, köpeğin durumunun ciddiyetine bağlı olarak antidepresanlar veya anksiyolitikler gibi ilaçları önerebilir. Bu ilaçlar, belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, ilaç tedavisi sadece bir parçasıdır ve davranış terapisi ile birlikte kullanılmalıdır.
  • Köpeğinizin çevresindeki stres faktörlerini azaltmak, belirtileri kontrol altına almada yardımcı olabilir. Örneğin, köpeğin daha fazla fiziksel ve zihinsel uyarılma almasını sağlamak, onun daha rahat ve dengeli hissetmesine dikkat edilebilir.
  • Profesyonel bir veteriner davranış uzmanı veya eğitmen, köpeğinizin belirtilerini yönetmek ve değiştirmek için özel bir eğitim programı geliştirmelidir. Bu, köpeğin tekrarlayan davranışlarını azaltmaya ve obsesyonlarıyla başa çıkmayı destekler.

Tedavisi için yapılacaklar bununla sınırlıdır.

OKB Hastalığı Olan Köpekler Sahiplenilir Mi?

OKB hastalığı bir işlevi olmayan ve çok sık tekrarlayan gözle görülür hareketler sonrası teşhisi konulabilir. Kendini yaralama, olduğu yerde dönme, kuyruğunu kovalama veya çeşitli hayaller görmesi ile anlaşılabiliyor.

Hastalığın başlangıcı köpek olgunlaştıkça ne kadar ileri gittiği ortaya çıkar. Genellikle hastalığın anlaşıldığı dönem köpek 12 aylıktan 36 aylığa kadar görüşmektedir. En erken belirtilerini 12 aylıktan itibaren göstermeye başlar. Erken belirtilerini gördüğünüze dahi hemen tedavi olması için uygun bir merkeze götürmeniz hastalığın ilerlemesini durdurmak için önemlidir.

Bu hastalığa sahip köpekler sahiplenilir mi? köpek sahipleri tarafından çok tercih edilecek bir durum değildir. Çünkü ileri seviyelerde köpeği cinnet geçirtebilecek kadar büyük ve sorunlu bir durumdur. Bazı köpeklerde saldırganlık ortaya çıkarırken bazı köpeklerde ise normal köpek hareketlerinin dışında çok fazla eylem yaptığı görülüyor. Ancak söz ettiğimiz gibi yavruluk döneminde hızlı bir şekilde anlaşılan bir hastalık değildir. Bunu anlamanın en iyi yolu köpeğin genetiğine bakmak ve ebeveynlerinde bu tarz bir sorun olup olmadığını sorgulamaktır.

Eğer obsesif kompulsif bozukluğu olan bir ailesi var ise köpeğin de rahatsız olma ihtimali çok büyüktür ve sahiplenilmez. Ayrıca bu soruna neden olan durumun tam olarak neyden etkilendiği bilinmemektedir. Yani genetik olmasa da köpek rahatsızlanabilir.

Sonradan hasta olmasının nedeni olarak ise çok fazla yalnız kalması olduğu düşünülüyor. Sahiplenmeden önce bozukluk var ise sahiplenilme durumu hastalığın seviyesine göre değişir. Erken teşhis olduğunda tedavi süreci daha iyidir. Sahiplenilmesi uzmanlar tarafından çok fazla tavsiye edilmez çünkü kesin bir tedavisi vardır gibi bir durum söz konusu değil. Tüm çabalara rağmen köpeğinizin davranışlarında her zaman sıkıntı yaşanabilir ve hayatını hasta bir köpek olarak devam ettirebilir. Bu köpeklerin gürültülü ortamlarda çok fazla durmaması gerektiğini de eklemeliyiz. Gürültü sevmezken aynı zamanda yalnızlıkta sevilmez ve hayatını buna göre kurmak zorundasınız.

OKB Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Hastalığa sahip bir köpeği tedavi etmek sabır ve zaman gerektiren bir süreç olabilir. Tedaviye erken başlamak ve tedavi planına bağlı kalmak önemlidir. Ayrıca, sahibin köpeği dikkatle gözlemlemesi, tedaviye nasıl yanıt verdiğini anlaması ve gerektiğinde tedavi planını ayarlaması da önemlidir.

Her köpek farklıdır, bu nedenle tedavi sonuçları da farklılık gösterebilir. Bazı köpekler tamamen semptomsuz hale gelebilirken, diğerleri belirtileri kontrol altında tutabilir. Tedaviye düzenli olarak devam etmek ve veterinerin veya uzmanın yönlendirmelerine uymak, köpeğinizin en iyi şekilde desteklenmesine yardımcı olacaktır.

Bu nedenle OKB hastası köpeğin kesin olarak iyileşeceğini söylemek doğru olmadığı gibi yanlışta değildir. Köpeğin iyileşmesi tek başına yapabileceği bir süreç değildir. Köpeğinizin hastalığı ile uğraşmak istemiyor ve gerek tedavisi için gerek ilaçları için ödeme yapmak istemiyorsanız kendi başına iyileşmesini beklemeyiniz.

Hastalık tamamen tedavi ile iyileşebilir ve tedavi edilmediği durumlarda köpeğin takıntılarını unutması söz konusu değildir. İyileşme ise sahibinin tedaviye vereceği öneme göre değişiyor. Bazı köpeklerde tamam iyileşme yaşanırken bazı köpeklerde ise semptomları hafifleyerek en az etki ile yaşamına devam eder.