Obur Dil Sendromu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Obur Dil Sendromu

Home » Obur Dil Sendromu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
German Roughhaired Pointer

German Roughhaired Pointer avın yerinin tespit edilmesi ve avcıya gösterilmesinde muhteşem bir performans sergilemektedir. Bu ırk aynı zamanda Deutsch Stichelhaar olarak da bilinmektedir. Irkın özellikle sahip olduğu atikliğin onu 1800lü yıllarda ateşli silah ile yapılan avlarda en sık tercih edilen ırklardan biri yapmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.8/5
Bilgilendirme
American English Coonhound

Rakunların takip edilmesinde bir marka olan bu köpeklerin genetik haritasının İngiltere’ye dayandığı bilinmektedir. Sömürgecilik döneminde Amerika’ya getirilerek özel genetik çaprazlamalara tabi tutulmuştur. Özellikle İngiltere’nin sömürgecilerinin Amerika’da hem tilki avları sırasında hem de rakun havları sırasında aktif görev alabilecek ırklar yetiştirmek için özel gen havuzu yarattığı bilinmektedir. 1600lerden bu yana İngiltere sömürgelerinde tilki avının ne derece yaygın olduğu düşünülürse American English Coonhound ırkına verilen değer de daha net anlaşılabilir.

Obur dil sendromu hastalığı olan köpekler hangi cinsler? Kronik obur dil sendromu olan köpekler neden bu hastalığı taşıyor?

Köpekler çeşitli nedenlerden dolayı dillerini dışarı çıkarırlar. Bazıları korkutucu hastalıkların belirtileridir, bu nedenle onları gözetimsiz bırakırsanız çok geç olabilir. Köpeğin dili bir soğutma cihazı, su toplama kepçesi, yaraları iyileştirmeye yarayan ilaç, yiyecek kabı, tat ve görünüm algılayıcısı, bakım aracı ve yol arkadaşıdır. Aynı zamanda bir iletişim aracıdır ve birçok rol oynar. Genellikle ağza sığar, ancak bazen dışarı çıkar. Obur dil sendromu hastalığı genellikle bunu alışkanlık hale getiren köpeklerde görülür.

Obur Dil Sendromu Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Obur dil sendromu hastalığı bir köpeğin kontrol edebileceği bir şey değildir. Köpekler bazı nedenlerden dolayı dillerini ağızlarına çekip orada tutamazlar. Çıkıntılı bir dil sevimli olabilir ancak kuruluğa, şişmeye ve kanamaya neden olabilir. Dilinizin dışarı çıkmasına neden olan bir sağlık probleminiz de olabilir. Köpeklerde bu hastalığın oluşmasında birinci etken genetiğinde olmasıdır.

Puglar ve Pekingese gibi küçük, düz yüzlü köpeklerin genetik olarak daha küçük ağızları vardır, bu nedenle bazı bireyler dillerini ağızlarına sığdıramazlar. Veya çene kemiğiniz dilinizi taşıyamayacak kadar küçük olabilir. Bu nedenle yatkın köpeklerden birini sahiplendiğinizde dilini sık sık görecek ve obur dil sendromu olduğunu düşüneceksiniz.

Köpeklerde Obur Dil Sendromu Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Sendrom her ne kadar genetik olacaksa da altında yatan başka nedenlerde olabilir.

  • Şiddetli diş hastalığı veya çarpık dişler:

Diş çürüğü gibi eksik dişler dilinizi yerinde tutmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda dişlerin yanlış hizalanması dilin yerinde tutulmasını zorlaştırabilir.

  • İlaçlar ve geçici yaralanmalar:

İlaçlar ve tedaviler köpeğinizin dilinin dışarı çıkmasına neden olabilir. Tedavi veya ilaç tedavisi sırasında ortaya çıkan vakaların çoğu, tedavi veya ilaç tedavisi bittikten sonra normale döner. Bundan şüpheleniyorsanız, bu semptomların yan etki olarak kabul edilip edilmediğini görmek için veterinerinize danışın.

  • Travmanın Etkileri:

Eğer köpeğinizin ağzında veya çenesinde herhangi bir travma oluşmuşsa dili de dışarı çıkabilir.

  • Nörolojik sorunlar:

Aniden ortaya çıkan obur dil sendromu hastalığı nörolojik bir soruna (beyin veya omurilik yaralanması gibi) işaret edebilir. Ayrıca zehirli bitkilere veya kimyasallara maruz kalmaktan da kaynaklanabilir ve sıklıkla başka semptomlarla (baş dönmesi gibi) birlikte görülür.

  • Ağız Kanseri ve Diğer İltihaplar:

Dil, “dil sarkmasına” neden olabilecek şişme, şişlik ve siğillere neden olabilen ağız tümörlerine eğilimlidir. Glossit, stomatit ve diş eti iltihabı gibi iltihaplanmalar da bir neden olabilir.

Obur Dil Sendromu Hastalığı

Bunun yanında trapezius yetmezliği yaşanabilir.  Köpeklerde ikinci ölüm nedeni kalp hastalığıdır. En sık görülen kalp hastalıklarından biri, özellikle küçük bireylerde sık görülen trapezius yetersizliğidir. Trapezial regürjitasyon, kalpteki kapakçıkların herhangi bir nedenle anormal hale geldiği bir hastalıktır. Ağır vakalarda akciğer ödemi, kalp yetmezliği ve hatta ölüme yol açabilir. Oturma pozisyonunda oturuyorsa, dilini dışarı çıkarıyorsa ve ağır nefes alıyorsanız trapezius yetmezliğiniz olabilir.

Yaşlı köpeğin ağzının yan taraftan dışarı çıkmasının nedeni dişlerinde sorun olmasından kaynaklanmaktadır. Köpekler yaşlandıkça diş etleri incelir, diş eti iltihabına daha yatkın hale gelir ve dişlerini kaybetme olasılığı artar. Dişleriniz kırılırsa ya da dişlerinizin hizası bozulursa, bir boşluk oluşacak ve dilinizin dışarı çıkması kolaylaşacaktır. Ve eğer köpeğiniz dilini sokmayı unutursa, obur dil sendromu yaşıyor olabilir. Obur dil sendromu, adından da anlaşılacağı gibi, köpeğin uzun süre dilini dışarıda tutması veya kaldırmayı unutması durumudur.

Veterineriniz nedene ve duruma bağlı olarak tedaviyi deneyebilir. Bazı durumlarda, altta yatan hastalığın tedavisine uygun olabilecek ilaçlar, takviyeler ve diyet veya diş tedavileri ile iyileştirme denenebilir. Günlük yaşamınızı etkiliyorsa (örneğin yemek yemede zorluk çekiyorsanız) ameliyat düşünülebilir.

Sebep genetik ise ve dikkat ederseniz sorunsuz yaşayabilir, köpeğinizle sevimli bir kişilik olarak dışarı çıkar. Egzersiz miktarını ayarlamak, uygun zamanlarda yeterince dinlenmek ve suyu her zaman hazır bulundurmak önemlidir.

Obur Dil Sendromu Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kalıtım veya yaşlanma nedeniyle obur dil sendromu hastalığı kaçınılmazdır, ancak köpeğimin dilinin hastalık nedeniyle dışarı çıkmasına üzülüyorum, bu yüzden lütfen en kısa zamanda bir doktora görünmelidir.  Bu sendroma sahip köpeği sahiplenebilirsiniz. Ölümcül bir rahatsızlık değil ve düzenli bakımını yaptığınızda herhangi bir sorun ile karşılaşılmamaktadır. Köpeğinizin obur dil sendromu yaşadığını bilerek kabul edin ve sahiplenin. Düzenli kontrolünü yapar, diş ve dil temizliğinizi yapar ve ilgi gösterirseniz herhangi bir sorun yaşamadan hayatına devam edebilir. Ancak istemiyorsanız yaygın olan ırklardan uzak durmanız ve obur dil sendromuna yatkınlığı olmayan köpeklerden seçim yapmanızı önerebiliriz.

Obur Dil Sendromu Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Sıcak bir günün veya antrenmanın ardından köpeğinizin dilinin dışarı çıkması genellikle sorun değildir. Sadece kendini soğutmaya çalışıyorsun. Ancak diliniz uzun süre dışarı çıkıyorsa sıcak çarpmasından, geri dönmezse başka hastalıklardan endişe etmelisiniz. Veterinerinize danışmak en iyisidir.

Bir köpeğin dili sürekli olarak dışarı çıkarsa, dili kuru ve ağrılı hale gelebilir. Kuruluk aynı zamanda dilinizin çatlamasına ve renginin bozulmasına da neden olabilir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar ve kış donmaları konusunda da endişelenebilirsiniz.

Bu nedenle, dili dışarı çıkmaya devam eden köpeklerin sahipleri, dilin dokusunda herhangi bir değişiklik, kanama, şişme veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol etmeli ve herhangi bir anormallik tespit edilirse bir veterinere başvurmalıdır. Obur dil sendromu hastalığı her zaman bir hastalık olduğunu da göstermiyor. Köpek cinsleri dillerini çok aktif bir şekilde çeşitli nedenlerden dolayı kullanabilir. Köpeklerin heyecanlandığında veya koşarken nefes nefese kaldığını ve dillerini çıkardığını görmüş olabilirsiniz.

Köpeklerin ter bezleri insanlara göre daha azdır ve yalnızca burunları ve patileri terler. Etkisiz termoregülasyonları nedeniyle sıcak çarpmasına daha duyarlıdır. Yaz aylarında yürürken sıcak çarpması riski vardır, bu nedenle sıvı alımına ve sıcaklık kontrolüne dikkat etmek gerekir.

Köpeğiniz uyurken veya heyecanlanmadığında bile dilini dışarı çıkarıyorsa muhtemelen rahatlamıştır. İnsanlar rahatladığında ağız çevresindeki kaslar gevşer. Köpekler ayrıca ağızlarının etrafındaki kasları gevşetir, böylece dilleri dışarı çıkabilir. Uyurken dilinizin ucunun kurumasından endişe duyabilirsiniz, ancak çoğu durumda bu bir sorun değildir, bu yüzden onu uyandırmayın. Ayrıca en önemlisi ise:

  • Ağzınızda tümör veya iltihap varsa, ağzınızdaki rahatsızlıktan dolayı diliniz dışarı çıkabilir veya dilinizi yalayabilirsiniz.
  • Ağız hastalıklarında dilin dışarı çıkmasının yanı sıra köpek maması yemede zorluk, mama miktarının azalması, ağız kokusu gibi belirtiler de sıklıkla aynı anda ortaya çıkar.
  • Obur dil sendromu olarak görünse de altında yatan köpekte ciddi bir diş rahatsızlığı yaşanmasıdır.
  • Köpeklerin dilleri insanlara göre daha uzun olduğundan dişleri dili yerinde tutar.
  • Diş çekimi nedeniyle dişleriniz eksikse, dişlerinizin düzeni bozuksa diliniz dişlerinin arasındaki boşluklardan dışarı çıkabilir.
  • Dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmeniz ve sağlıklı tutmanız önemlidir.

Ek olarak obur dil sendromunda köpeğin stresli olma durumuna da yaşanabilir. Stres işareti ise o zaman onu strese sokan durumları inceleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere birçok nedene dayalı bir sendromdur ve iyileşme oranı yüksektir.