Mitral kapak yetmezliği hastalığı olan köpekler ciddi tedavi sürecine girmelidir. Kronik mitral kapak yetmezliği cinsler hangileri ve bu köpekler hayatına nasıl devam eder?
Mitral kapak yetmezliği hastalığı, köpeğin kalbindeki mitral kapağın düzgün kapanmaması ve bu kısımda kanın geri akışı nedeniyle çeşitli sorunlara neden olan bir hastalıktır. Mitral kapakta kanın geri akışına neden olan birçok başka hastalık vardır ancak en yaygın olanı mitral kapak yetersizliğidir. Kan reflüsünün erken evrelerinde belirli bir belirti görülmez ancak hastalık yavaş yavaş ilerler ve sonunda çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Eğer düzenli olarak veterinere gitme alışkanlığınız yoksa, bulduğunuzda durumunuz ciddi olabilir.
Mitral Kapak Yetmezliği Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Köpeklerde mitral yetersizliğinin nedeni net olarak bilinmemekle birlikte mitral kapakta “miksomatöz dejenerasyon” adı verilen bir değişiklik ile başlamaktadır. Bu, mitral kapağın kırılgan ve kalın olmasına neden olur. Köpeklerde mitral yetersizliğinin orta yaşlı ve yaşlı küçük köpeklerde daha yaygın olduğu söyleniyor.
İnsidans oranı 7 yaş civarında artmakta olup, veriler 8 yaş üzerinde yaklaşık %30, 10 yaş üzerinde ise %50’nin üzerinde olduğunu göstermektedir. köpek cinsleri şunları içerir: Charles spaniel ve Pomeranian köpeklerinde yatkındır. Özellikle Cavalier King Charles Spaniel’lerin genetik olarak mitral yetersizliğine yatkın olduğu ve hastalığı genç yaşta bile geliştirebildiği bilinmektedir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız mitral yetersizliğiniz olabilir:
- Öksürük,
- Sallanmak,
- Nefes almak hızlı ve kabadır,
- Olağandışı dil rengi (mavimsi-mor veya beyazımsı),
- Bayılmak,
Ancak bu belirtiler hastalık bir miktar ilerledikten sonra ortaya çıkar ve başlangıçta hiçbir belirti görülmez. Bu nedenle belirtiler ortaya çıkmadan önce kalbinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.
Köpeklerde Mitral Kapak Yetmezliği Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Mitral kapak yetmezliği hastalığı teşhis etmek için hangi testler vardır? Tedavi politikasına karar verebilmek için çeşitli açılardan incelemelerin yapılması gerekmektedir.
- Oskültasyon ve röntgen muayeneleri yoluyla
Birçok köpeğe kalp hastalığı tanısı ilk kez düzenli kontrollerle konulur. Kalpteki anormallikler, tespit edilmesi nispeten kolay olan kalp üfürümleriyle başlar. Bu nedenle ister rutin kontrol için ister köpeğinizin kendisini iyi hissetmediği için ziyarete gidiyor olun, veteriner hekiminiz köpeğinizin göğsüne stetoskop yerleştirirken başını eğerse, kalpte üfürüm duyuyor olma ihtimali vardır.
Oskültasyon ve sorgulamanın ardından röntgen muayenesi (röntgen) çekilecektir. X ışınları, kalbin gerçek boyutunu, deforme olup olmadığını ve akciğer ödemi, plevral efüzyon veya asit olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. Mitral kapak yetmezliğinin tedavi politikasına karar vermek için röntgen muayenesi vazgeçilmezdir. Bu aşamada kalp hastalığı ihtimalinin belirlenmesi durumunda ultrasona ihtiyaç duyulacaktır.
- Ultrason
Ultrason aynı zamanda yankı olarak da adlandırılır. Bebeğin hamile kadının karnına konularak durumunun kontrol edilmesi muayenesi ile aynıdır. Kalbin büyüklüğünü ve şeklini kontrol etmek için röntgen kullanılırken, ultrason kalbin içini detaylı olarak görmemizi sağlar. “Mitral yetersizliği” sorunu olan mitral kapağın durumu da oldukça doğru bir şekilde kavranabilmektedir
- Kan Testleri
Kalbin durumunu kontrol etmek için de kan testlerinden yararlanılır. Mitral kapağın durumunu kontrol etmek yerine, mitral kapak dışında daha kötü olan yerlerin olup olmadığı, ilaçların kullanılıp kullanılmadığı gibi tüm vücudun kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca kanın pıhtılaşma kolaylığını değerlendirmek için kan pıhtılaşma sistemi testi yapılır.
İlaç mitral yetersizliğinin en popüler tedavisidir. Tedavide öncelikle kalp hipertrofisini baskılayan ilaçlar ve aritmiyi iyileştiren ilaçlar kullanılarak semptomların hafifletilmesi amaçlanır. Tıbbi tedavi, kalp üzerindeki yükü azaltmayı ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlamaktadır. Ayrıca duruma göre ağızdan alınan çeşitli ilaçlar kullanılır ancak yaygın olarak kullanılan ilaçlar kalbin kasılma gücünü artıran ilaçlar ve kan dolaşımını iyileştirmek ve kan basıncını düşürmek için kan damarlarını genişleten ilaçlardır. Diüretikler akciğer ödemi için de kullanılır.
Bir diğeri ise ameliyat. Regürjitasyona neden olan mitral kapağın onarılarak radikal bir tedavi sağlanmasına yönelik bir operasyondur. Her zaman ilaç mitral kapak yetmezliği hastalığı tedavisinde yeterli gelmez. Ameliyat iyi geçerse orijinal sağlıklı vücudunuza dönebilirsiniz. Ancak kesinlikle bir riskin olmadığı söylenemez. Köpeğinizin yaşı, hastalığın seyri, aile durumu vb. dikkatle değerlendirildikten sonra siz ve köpeğiniz için en uygun tedavi yöntemi seçilecektir.
Daha önce de belirtildiği gibi, mitral yetersizliğinin tedavisi genel olarak iki seçeneğe ayrılabilir: ilaç tedavisi ve ameliyat. Veteriner hekiminizin sizi tedavi seçenekleri konusunda doğru şekilde bilgilendirme görevi vardır. Bu nedenle veteriner hastanesinde “ilaçla durumu takip etmekten başka çare yok” açıklaması alırsanız mutlaka “İlaç dışında başka yöntem var mı?” diye sorun. Çünkü bu ameliyat riskleri bulunur ve köpeğin hayat kalitesi doğrudan etkilenecektir.
Mitral Kapak Yetmezliği Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?
Mitral kapak yetmezliği hastalığı önemli bir hastalık. Bu nedenle eğer sahiplenmek istediğiniz köpekte bu hastalık var ise önerilmiyor. Çünkü ilaçla tedavi sürecinde ilaçların uzun süre kullanılması gerekecektir. Ameliyat yapılması durumunda ise ameliyat için büyük ve teşekküllü bir hastane gerekiyor. Bu durumda ameliyat masraflarını arttırırken sonraki süreçte de sizi zorlayacak maddi nedenler çıkabilir. Ameliyat ile %100 iyileşme sağlanma olasılığı düşüktür. Bu hastalığa sahip olan köpeklerin yaşam süresi çok kısalıyor.
Başarılı bir ameliyat sonrası bile köpeğin hayatı 1-2 yıl gibi kısa bir süre de sonlanmaktadır. Özellikle yavru değil ise ve yaşlı bir köpek ise bu sürenin daha kısalacağını söylemek mümkün olabilir. Doğrudan ölüme yol açabileceği gibi ölüme giden süreci hızlandıran bir hastalık olarak da bilinir. Bu nedenle sahiplendirilmesi tavsiye edilmez. Ancak sonuçta karar sizindir ve hasta bir köpeği alarak son yıllarını veya aylarını iyi geçirmesi için çabalamak isterseniz tercihinizdir.
Mitral Kapak Yetmezliği Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?
Köpeklerde mitral kapak yetmezliği hastalığı ameliyatla tedavi edilebilir. Ancak ameliyat her vakayı iyileştirmez. Bu nedenle eğer sahibi ameliyat olmak istiyorsa bunun artılarını ve eksilerini iyi değerlendirmek gerekir. Aşağıdaki durumlarda ameliyat düşünülebilir:
- Aile üyeleriniz sizi görmeye dayanamıyorsa, örneğin kötü bir öksürük ve uyuyamama veya nefes almada zorluk ve baygınlık geçirme gibi.
- Ani tendon yırtılması nedeniyle acil bir durumda düşünülebilir.
Ayrıca köpeğin ameliyata hazır olup olmadığını da öğrenmeliyiz. Bunun nedeni, kanın kolayca pıhtılaşmaması veya karaciğer veya böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi kalp dışındaki koşulların kötü olması durumunda anestezi riskinin son derece yüksek olmasıdır. Ayrıca ameliyat sonrası durumun ne kadar düzeleceğinin dikkatle araştırılması önemlidir.
Köpeklerde mitral yetersizliği semptomlarını hafifletmek için kalp hastalığının ilerlemesine bağlı semptomların ilaçlarla baskılanması, kalp üzerindeki yükün hafifletilmesi gibi medikal tedavi uygulanır. Örneğin akciğer ödemi, suyu boşaltmak için bir diüretikle tedavi edilebilir. Ancak belirtiler çok şiddetli ise ilaçla kontrol altına alınamayabilir. Ayrıca yorucu egzersizler kalbe baskı yapar, bu nedenle mümkün olduğunca onun daha sakin ve minimum hareketli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Mitral kapak miksomatoz dejenerasyonunun ilerlemesi bireyler arasında büyük farklılıklar gösterir ve hızı her zaman sabit değildir. Göreceli olarak pek çok vakada hastalığın başlangıç evrelerinden belirtiler ortaya çıkana kadar yavaş ilerlediği, daha sonra belli bir noktadan sonra hızla ilerlediği söyleniyor. Özellikle akciğer ödemi olan köpeklerin çeşitli tedavilere rağmen yaşam beklentisinin 6-9 ay kadar olduğu bildirilmektedir. Öte yandan kalp ameliyatı bu gibi durumlarda bile yaşam süresini 1-2 yıl veya daha fazla uzatabilmektedir.