Mesane Enfeksiyonları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Mesane Enfeksiyonları

Home » Mesane Enfeksiyonları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Amerikan Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Köpeği olarak anılsa da bu köpek ırkının yaygın şekilde bilinen Eskimo halkı ile bir bağlantısı yoktur. Amerika’ya gelen özellikle Amerika’nın Orta Batı kısmında yaygın şekilde etkisi hissedilen Alman göçmenlerin etkisi ile bilinirliği artmış olan bir ırktır. Özellikle tarım alanında yaygın şekilde kullanılan bir ırk olarak ortaya çıksa da daha sonrasında şov dünyasının bu köpeği keşfetmeye başlaması ile tarım alanlarında kullanımı azalmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Minyatür Schnauzer

Minyatür Schnauzer ırkının atalarının soyunun 1500lere kadar dayandığı biliniyor. Bu ırkın özellikle bir dönem Avrupa şehirlerinde oldukça büyük sorunlardan olan sıçan sayısındaki artışa karşı aktif bir silah olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Atik yapısı ile farelerin yakalanmasında tereddüt etmeden harekete geçebilmektedir. Bu ırkın temel gen stoku incelendiği zaman özellikle Continental kısmının baskın geldiği görülüyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.8/5
Bilgilendirme
Lobito Herreño

Lobito Herreño köpeğinin görünümünün kutra benzemesi nedeni ile halkın bu ırka kurt köpeği diye seslendiği ya da küçük kurt isimlendirmesini yaptığı tahmin edilmektedir. Kanarya Adaları’na özgü olan bu ırkın dikkat çekici atikliği ile koruma altına alınmasına önem verilmesine dair halkın talepleri vardır. Irkın özellikle bölgenin yerel köpeklerinden olan Cancha ile benzerlikleri mevcuttur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.3/5
Bilgilendirme
Black Mouth Cur

Black Mouth Cur Irkının Amerika’nın güney eyaletlerinden geldiği tahmin edilmektedir. Irkın genetik haritalamasına ilişkin henüz net bir veri bulunmamaktadır. Hem avcılık hem de tarım alanında kullanılması İngiliz plantasyonlarında yaygın şekilde yer bulmasına sebebiyet vermiştir. Irkın Amerika’ya İngilizler tarafından taşınmış olan Mastiff ırkı ile akraba olduğu varsayılır.

Mesane enfeksiyonları hastalığı olan köpekler neler? Kronik mesane enfeksiyonları olan köpekler türleri ve bu hastalığı taşıyan köpekler!

Mesane enfeksiyonları hastalığı köpeklerde yaygın olarak görülen, bakteriyel enfeksiyon nedeniyle mesanenin iltihaplandığı, sık idrara çıkma, hematüri gibi semptomların ortaya çıktığı bir hastalıktır. Köpeğinizin genellikle nasıl idrar yaptığını gözlemliyor musunuz? Sağlık durumunu idrara çıkma halinden kavrayabilir ve hastalık olasılığını keşfedebilirsiniz. Mesanenin iç yüzeyinin iltihaplanması yaşanabilir. Bakteriyel enfeksiyon veya mesane taşlarından kaynaklanabilir. Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu sistit genellikle etken bakterilere karşı etkili ilaçlar kullanılarak tedavi edilir, ancak tekrarlayan sistit ve iyileşmesinin uzun zaman alması gibi tedavisi zor vakalar da vardır.

Mesane Enfeksiyonları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Mesane enfeksiyonları hastalığı köpeklerde ortalama %14 oranında yaşanıyor. En yaygın nedenlerinden biri bakteriyel enfeksiyonların yaşanmasıdır. Ancak bazı durumlarda mesane taşları veya mesane tümörü gibi istenmeyen hastalıklar da yaşanabilir. Mesane adı verilen organ, idrarın depolanmasında önemli bir rol oynamasının yanı sıra, biriken idrarın dışarı atılması için de kasılma işlevine sahiptir. Bu nedenle mesane, idrar depoladıkça hacmi artar, kasılıp idrarı dışarı atarken tekrar küçülür. Boyuttaki bu değişiklik, “geçiş epiteli” adı verilen özel epitel hücrelerinin mesane duvarını oluşturmasıyla mümkündür.

Mesanede geçici olarak depolanan idrar, böbreklerden geçen kandan uzaklaştırılan atık ürünleri içerir. Bu idrarın konsantrasyonu fiziksel koşullardan, özellikle kan basıncından ve sıvı alımından etkilenir. Gereksiz ve zararlı maddelerin vücut tarafından toplandığını göz önünde bulundurursak koyu renkli idrarın uzun süre mesanede tutulmasının pek de iyi olmadığını anlayabilirsiniz.

Mesane enfeksiyonlarına yatkın olan belirli bir cins yoktur ve tüm cinsler etkilenebilir ancak yeterli su içmeme, tuvalete gitmekten kaçınma, fazla hareket etme istememe gibi alışkanlıklara sahip köpeklerde sistit riski artar. Pembroke ve Dalmaçyalı gibi bazı köpek ırklarının genetik olarak kristallere ve taşlara eğilimli olduğu bilinmektedir.

Mesane Enfeksiyonları Hastalığı

Köpeklerde Mesane Enfeksiyonları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Tedaviye geçmeden önce teşhisi tedavisi için çok önemlidir. Mesane enfeksiyonları hastalığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabiliyor. Köpeklerin mesane sorunları yaşamasında etken nedenler:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar

Köpeklerde bakteriyel enfeksiyonlar, normalde kalçalarda ve sindirim sisteminde bulunan, mesaneden idrar çıkışına (üretral açıklık) kadar olan geçiş yolu olan üretra yoluyla mesaneyi enfekte etmesi ve alevlendirmesiyle gelişir. Bu tür enfeksiyon genellikle dişi köpeklerde görülür çünkü dişi köpeğin üretrasının erkek köpeklere göre daha kalın olması ve üretral açıklığın anüse yakın bir yerde bulunması nedeniyle üretraya girme ihtimali yüksektir. Bakteriler mesaneye girse bile, düzenli idrara çıkma genellikle mesaneyi idrarla temizler. Ancak fazla su içmeyen ve yeterli idrar yapamayan köpeklerde, çok seyrek idrara çıkan veya her gün idrar yapmayı reddeden köpeklerde idrarın mesanede uzun süre kalması bakteri üremesine neden olur. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalık ya da ilaç bulunması ya da bebek bezi kullanılmasıyla da ilgili olabilir.

  • Mesane taşları (ürolitiazis)

Mesane taşları köpeklerde enfeksiyonların bir başka yaygın nedenidir. Köpeklerdeki mesane taşları idrardaki struvit, kalsiyum oksalat, ürat ve silika gibi mineralleri kristalleştirir ve büyüyerek taş oluşturur, ancak mekanizma net değildir. Köpeklerde bulunan en yaygın kristaller struvit ve kalsiyum oksalattır.

Köpeklerdeki struvit kristalleri genellikle idrar yolu enfeksiyonlarına ikincildir, ancak diğer kristallerin gıda mineral dengesi, idrar konsantrasyonu ve pH ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

  • Diğerleri

Endokrin bozuklukları, prostat bozuklukları, mesane tümörleri ve polipler gibi diğer durumlar da sistite katkıda bulunabilir. Bu faktörler sıklıkla bakteriyel sistite sekonder olarak ortaya çıkabilen tekrarlayan sistitlere yol açar.

Mesane enfeksiyonları hastalığı da köpeğin sahip olduğu enfeksiyona göre değişiyor. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotiklerle tedavi gerektirir. Öncelikle sistit yapma ihtimali olan bakterilere karşı etkili olan antibiyotiklerle tedavi edilir. Herhangi bir etki görülmezse bakteri kültürü testleri ve ilaç duyarlılık testleri yaparak en uygun antibakteriyel ilaca geçilir.  Maliyet sorun değilse, antibiyotik seçmeden önce bu tür denemelerin yapılması tedavinin daha hızlı ve etkili olmasını sağlayabilir.

Mesane taşları veya Struvit taşları durumunda terapötik bir diyete geçiş yapmak taşları eritebilir. Ayrıca struvit kristalleri ve taşları sıklıkla idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığından idrar tahlili, tercihen bakteri kültürü testleri ve ilaç duyarlılık testleri ve optimal antibakteriyel ilaç tedavisi de gereklidir. Sebep kalsiyum oksalat ise tedavi edici bir diyetle taşı eritmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle özellikle mesanedeki büyük taşların cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Sonuç olarak mesane enfeksiyonu köpeklerde nispeten yaygın bir hastalıktır. Bazı durumlarda sadece antibiyotik verilerek iyileştirilebildiği gibi, detaylı incelemeler yapılarak ve sebebin araştırılarak tekrarının önlenmesi, taş ve tümörlerin erken dönemde tedavi edilmesi de mümkündür. Sistite ek olarak köpeklerde sıklıkla idrar yolu hastalıkları gelişir. Bu nedenle düzenli olarak işemenin miktarına, rengine ve sıklığına dikkat edebilirsiniz.

Mesane Enfeksiyonları Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Mesane hastalığının olması köpeklerin sahiplenilmesine engel bir durum değildir. Tedavi sürecine girildiğinde ölümcül olmadığı için sahiplenme yapılabilir. Burada yine üzerinde durulması gereken esas nokta maddi olarak tedavi sürecinin olması ve belki de cerrahi müdahale yapılacağıdır. Maddi sorununuz yok ise mesane enfeksiyonu olan köpeği sahiplenerek kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Herhangi bir sorun teşkil etmez.

Mesane Enfeksiyonları Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Mesane enfeksiyonları  hastalığının ilk belirtileri “sık idrara çıkma” ve “idrar artığı hissidir”. Mesanenin içinde iltihaplanma meydana geldiğinde, sürekli idrara çıkma dürtüsü uyarılır. Sonuç olarak, mesanenizde yeterince idrar oluşmadan idrara çıkarsınız. İdrar yapma sıklığındaki bu artışa pollakiüri denir ve idrar miktarının bir defaya mahsus normal idrar miktarından az olması nedeniyle “az ve sık idrara çıkma” olduğu kabul edilir.

İdrar hissine gelince, köpek cinsleri her zaman idrara çıkma isteği hissettiğinden, mesane neredeyse boş olsa bile idrar yapma duruşunun benimsenmesiyle bu durum doğrulanabilir. Bu durum, köpeğin idrarını bitirmiş olması gerekirken idrar yapmaya devam etmesi veya köpeğin idrar yapma pozisyonunda olmasına rağmen idrar yapmaması durumları için geçerlidir. İdrar yolunun (idrar yolu) herhangi bir yerinde bir taş tıkandığında da benzer bir işlemin yapıldığı unutulmamalıdır. İdrar yollarının taş vb. nedenlerle tıkanması kabaca “idrar yolu tıkanıklığı” olarak sınıflandırılır. Bazı durumlarda idrar yolu tıkanıklığı ile sistit birbiriyle ilişkilidir. Tedavi yöntemleri farklıdır ancak her durumda erken tedavi gerektiren bir durumdur. Başlangıç seviyesinde ise tedavi kısa sürede hızlı ilerler.

Mesane enfeksiyonları hastalığı ilerlemiş ise tedavisi daha uzun sürer. İlerlediğinde:

  • Şiddetli hale geldiğinde idrarda bir iltihaplanma ürünü olan irin bulunabilir.
  • Bu tür idrara piyüri denir, idrar bulanık görünür ve koku güçlü olabilir.
  • Eğer iltihap şiddetliyse veya mesanede taş varsa mesanenin içi hasar görebilir ve idrarda kan tespit edilebilir.
  • Piyüri veya hematürinin mevcut olduğu durumlara genellikle ağrılı idrara çıkma eşlik eder.

Bu nedenle, mesanenin geçiş epitelinde sürekli inflamatuar hasar, mesanenin doğal elastikiyetini etkileyerek ağrılı hale getirebilir ve toplu idrara çıkmayı daha da zorlaştırabilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekir ve iyileşme ortalama bir ay kadar sürer.