Legg - Perthes Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Legg - Perthes

Home » Legg - Perthes
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Manchester Terrier

Manchester Terrier ırkı İngiltere’nin sanayileşme döneminde en önemli merkezlerinden biri olan Manchester şehrinin sembollerindendir. Bu ırkın özellikle atikliği ile haşerelere karşı en temel silahlardan biri olarak karşımıza çıkması dikkat çekicidir. Irk özellikle Doberman Pinscher ile yakından bağlantılıdır. Fakat bu noktada ata durumunda olan ve melezleme sırasında kullanılan Manchester Terrier ırkıdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Minyatür Fox Terrier

Minyatür Fox Terrier özellikle Fox Terrierler gibi hızlı ve atik olmalarına rağmen, aynı zamanda geniş alanlara küçük boyutları ile hakim olabilecek bir bedensel yapıya sahiplerdir. Uzun melezleme çalışmaları sonrasında bu küçük boyutlara ulaşmış olan köpek ırklarındandır. Irkın melezleme çalışmalarının Smooth Fox Terrier üzerinden yürütülmüştür. Bilhassa genetik haritada Chihuahua ırkının da önemli bir yer tuttuğu anlaşılıyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher ırkının melezleme süreçlerinde özellikle Dachshund ve İtalyan Greyhound ırkının ön planda olduğu görülmektedir. Koku takip yeteneğinin bu iki ırkta olduğu gibi ortaya çıkan küçük boyutlu köpekte de ön planda olduğu görülüyor. Özellikle Avrupa’da sahiplenilme oranı yüksek olan seçeneklerdendir. Aile yaşantısına olan uyumu ile tam bir şehir köpeğidir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Toy Manchester Terrier

Toy Manchester Terrier ırkının gelişim sürecinde Dobermann ile yakın akrabalığı olduğu tespit edilmiştir. Bu ırkın kullanım süreci içerisinde diğer Terrier köpeklerde olduğu için fare yakalayarak etraftaki hijyen sorununa çözüm bulmanın en temel amaçlardan biri olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda tavşan avlarında da görevlendirilebilmektedir.

Legg – Perthes

Legg – Perthes hastalığı olan köpekler ağrı, topallama, kas kaybı ve hareket kısıtlanması gibi belirli belirtiler ile tanınır. Kronik legg – perthes olan köpekler ameliyat ile tedavi edilebilir.

Legg-Perthes hastalığı köpeklerde kalça eklemi ile ilgili bir sağlık sorunudur. Bu hastalık genellikle genç yaştaki köpeklerde görülür ve köpeğin kalça eklemine kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucu gelişir. Hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörlerin ve kan akışının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Legg – Perthes Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Bu hastalık genellikle küçük ve oyuncak ırklara ait köpeklerde daha sık görülen bir sağlık sorunudur. Bu hastalığa sahip köpeklerin ırkı genellikle Yorkshire Terrier, Chihuahua, Pomeranian ve Maltese gibi küçük ırklar ya da cinsler olabilir. Ancak bu hastalık diğer ırklarda da nadiren görülebilir.

Hastalığın ırk bazlı sıklığı kalıtımsal faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Özellikle küçük ırklar arasında daha yaygın olması genetik yatkınlığın bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca genç yaşlarda daha sık ortaya çıkar. Genellikle 6 aylık ile 1,5 yaş arasındaki köpeklerde teşhis edilir.

Legg -Perthes hastalığı köpeğin kalça eklemi ile ilgili önemli sağlık sorunlarına neden olabilir ve tedavi gerektirebilir. Köpeğinizin sağlığına dikkat etmek ve belirtiler konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Bu hastalık bazı ırklarda daha yatkın olsa da tüm köpeklerde görülebilecek bir durumdur. Bu nedenle yalnızca köpeğin ırkına bakarak bir seçim yapmak bu riski tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Oluşma nedenleri ise tam olarak bilinemediği için köpeklerin bu durumdan korunması özellikle küçük yaşlarda iken dikkatli olmalıdır.

Köpeklerde Legg – Perthes Hasatlığının Tedavisi Var mı?

Bu hastalık için uygulanan tedavi, köpeğin yaşına, hastalığın şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi içerisinde şu durumlar bulunabilir;

  • Cerrahi Tedavi: En yaygın tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyat sırasında femur başı çıkarılır ve daha sonra yerine yerleştirilir. Bu durum kalça eklemine kan akışının geri dönmesini ve kemiklerin yeniden şekillenmesini teşvik eder.
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Ameliyat sonrası dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması yaygın bir uygulamadır. Bu tedavi adımları köpeğin kas gücünün ve eklem hareketliliğinin geri kazanılmasına yardımcı olur.
  • İlaç Tedavisi: Ağrı yönetimi ve iltihap kontrolü için ilaçlar kullanılabilir. Tedavi için reçete edilen ilaçları kullanmanız yeterli olacaktır.
  • Diyet ve Beslenme: Köpeğinizin kilosunu kontrol etmek ve kemik sağlığını desteklemek için uygun bir diyet uygulanması da tedavi sürecini kapsar.

Legg – Perthes hastalığının kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde kalıcı problemlerin oluşmasına neden olabilecektir.

Legg – Perthes Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Bu hastalığa sahip bir köpek sahiplenilebilir ancak bu durum bazı ek sorumlulukları ve dikkat gerektirebilir. Öncelikle bu hastalığa sahip olan köpekler özel tıbbi bakım ve takip gerektirebilir. Bu durum da düzenli veteriner ziyaretlerini içerebilir.

Legg – Perthes

Çoğu durumda bu hastalığı tedavi etmek için cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat sonrası dönemde köpeğinizin fiziksel rehabilitasyona ve kontrollü egzersizlere ihtiyacı olabilir. Bu süreç zaman ve çaba gerektirebilir. Yani köpeği sahiplenmeden önce vakit ayırmanız gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Cerrahi müdahale, rehabilitasyon ve düzenli veteriner ziyaretleri maliyetli olabilir. Legg -Perthes hastalığına sahip bir köpeği sahiplenmeden önce bu mali sorumlulukları göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Bu hastalık aynı zamanda köpeğinizin kalça eklemi ve hareketliliği üzerinde kalıcı etkilere yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin hayat kalitesini artırmak ve ağrıyı hafifletmek için özel bir ilgi ve bakım gerekebilir.

Bu hastalığa sahip bir köpeğin fiziksel sınırlamaları olabilir. Bu durum özellikle evdeki yaşam düzenlemelerini ve köpeğinizin ihtiyaçlarını dikkate almanız gerektiği anlamına gelir.

Yani bu hastalığa sahip olan köpekleri sahiplenmenin bir problemi bulunmuyor. Yalnızca köpeğin tedavi süreci için hem maddi hem de manevi olarak hazır olmanız gerekir. Ayrıca hastalığın sonrasında kalıcı etkiler oluşursa bu durumu da göze almanız ilerleyen zamanlarda problem yaşama ihtimalinizi azaltacaktır.

Bu hastalık bulaşıcı olmadığı için evdeki diğer kişiler ya da evcil hayvanlar için problem oluşturmaz. Genellikle iyi bir bakım ile hastalığın etkisi en az seviyeye indirilir ve köpek iyi bir şekilde ev ortamında yaşayabilir. Ancak dışarıda köpeğinize bakmak istiyorsanız bu köpekler hem boyutları hem de hareket kısıtlaması ile dışarıda yaşamak konusunda zorlanabilir.

Eğer hastalık ve tedavisi konusunda olumlu bir ortamınızın bulunduğunu düşünüyorsanız bu köpekleri sahiplenmek köpeklerin yaşamı için birçok pozitif durum sağlayacaktır. Bu köpekler de diğer köpekler gibi sevgi ihtiyacı duyar ve hastalıkları tedavi edilebilecek özelliklere sahiptir.

Legg – Perthes Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?

Legg -Perthes hastalığına sahip bir köpek uygun tedavi ve bakım ile iyileşebilir ya da semptomları büyük ölçüde hafifletebilir. Ancak iyileşme süreci köpeğin hastalığın şiddeti, yaş ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bu köpeklerin iyileşmesi için uygulanan yöntemler şöyledir;

  • Çoğu durumda bu hastalığın tedavisi cerrahidir. Cerrahi müdahale femur başının çıkarılmasını ve yeniden şekillendirilmesini içerir. Bu müdahale kalça eklemine kan akışının yeniden başlamasını ve kemiklerin iyileşmesini teşvik eder.
  • Ameliyat sonrası dönemde fiziksel rehabilitasyon ve egzersizler köpeğin kas gücünün ve hareketliliğinin geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Veteriner hekiminiz ya da bir veteriner fizik terapisti uygun rehabilitasyon programını önerir.
  • Süreç sırasında köpeğinizin ağrı ya da diğer durumlarının giderilmesi için ilaç da reçetelenir. Böylece bakım süresince köpeğinizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak iyileşme süreci zaman alabilir ve köpeğin durumuna bağlı olarak değişebilir. İyileşme sürecinde sabır ve düzenli veteriner kontrolü önemlidir. Bu hastalığa sahip olan köpekler iyileştikten sonra bile kalça eklemi ve hareketliliği üzerinde kalıcı etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte uygun bakım ve rehabilitasyon ile bu etkiler minimize edilebilir.

Kalıcı etkiler özellikle geç yapılan tedavilerde ortaya çıkar. Tedavinin ertelenmesi gibi durumlardan kaçınılması köpek sağlığı açısından çok daha fazla yarar sağlayacaktır.

Bu hastalığa sahip olan köpeklerde erken teşhis durumunda tedavi daha kolay olabilir. Ayrıca iyi bir bakım ile tamamen iyileşmeleri sağlanabilir. İyileşme süreci ve sonrasında kalan etkiler ise hastalığın seviyesine, tedavinin ilgisine ve köpeğin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Köpeğin daha kısa sürede iyileşmesi için mutlaka rahat bir ortam ile stresten uzak bir yaşam sunulması gerekir. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan bir köpeği sahiplenmek istiyorsanız alacağınız sorumlulukları kabul etmelisiniz. Ayrıca ameliyat sonrası bakım konusunda da dikkatli olarak açık yaralarına karşı darbe ya da kaşıma durumlarından kaçınmalısınız.

Bu hastalık köpeklerde ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Ancak tehlikeli olarak tanımlanabilecek bir hastalık değildir. Bu hastalık köpeğin kalça eklemi ile ilgili bir sorundur ve genellikle belirtiler köpeğin yaşına, hastalığın şiddetine ve tedaviye bağlı olarak değişebilir.

Bu köpekleri sahiplenmeye karar verirseniz daha önceden bir tedavi aldığını öğrenmek var olan tedavi sürecinin devam ettirilmesini sağlayabilir. Böylece tedavi çok daha çabuk bir şekilde biter ve hastalık kalıcı olarak etki göstermeden ortadan kaldırılabilir.