Kutanöz Demodikazis Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kutanöz Demodikazis

Home » Kutanöz Demodikazis
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Chilean Terrier

Chilean Terrier Amerika’da yer alan İngiliz plantasyonlarının etkisi ile meydana gelmiş olan ırklardandır. İngilizlerin getirmiş olduğu Terrier ırkı ile Şile’de yer alan yerel ırkın bir araya getirilmesi ile oluşturulduğu tahmin edilmektedir. Melezleme süreçlerinden bu yana sergilemiş oldukları yüksek dikkat ile özellikle bir bekçi köpeği olarak tam performans sergiledikleri anlaşılmaktadır.

Kutanöz Demodikazis

Kutanöz Demodikazis hastalığı olan köpekler özel bir bakıma ihtiyaç duyuyor mu? Kronik Kutanöz Demodikazis olan köpekler nasıl yaşamını devam ettirir? Gibi hastalık hakkında sorularınıza yanıtlarınız profesyonel olarak yazımızda.

Kutanöz Demodikazis  köpeklerde görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, Demodex canis adı verilen bir cilt paraziti nedeniyle ortaya çıkar. Demodex canis, köpeklerin ciltlerinde doğal olarak bulunan bir akar türüdür. Genellikle köpeklerin bağışıklık sistemi bu parazitleri kontrol altında tutar, ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında veya köpeğin stres altında olduğu durumlarda Demodex canis aşırı ürer ve sorun çıkarır.

Kutanöz Demodikazis Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kutanöz Demodikazis köpeklerde Demodex canis adlı bir cilt paraziti nedeniyle ortaya çıkıyor. Parazit, normalde köpeklerin cildinde bulunan ve köpeklerin bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulan bir akar türüdür. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında veya köpekler stres altındayken, bu parazit aşırı üreyebilir ve ciltte enfeksiyona neden olur.

Ortaya çıkmasında birden fazla sebep olurken en yaygın nedenlerden biri de genetik yatkınlığıdır. Hastalığın nedenlerine baktığımızda:

  • Köpeğin bağışıklık sistemi, Demodex canis parazitini kontrol altında tutamazsa, parazitin aşırı üremesi gerçekleşiyor.
  • Bazı köpek ırkları, genetik yatkınlık sahibidir ve hiçbir nede yokken de rahatsızlanabilir.
  • Köpekler stres altında olduklarında, bağışıklık sistemi zayıflayabilir, bu da parazitlerin çoğalmasına neden olur.

Genetik olarak yatkın olan cinsler Dachshund  ve Boston Terrier köpeğidir. Ancak ırkların sadece belirli bireyleri hastalığa yatkın olabilir ve herhangi bir köpek ırkında Demodex canis enfeksiyonu görülebilir.

Özellikle genç köpeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf veya baskılanmış olan köpeklerde Kutanöz Demodikazis riski daha yüksektir. Bu nedenle tüm köpek sahipleri yukarıdaki nedenlere karşı köpeğini her zaman korumalıdır.

Köpeğim Kutanöz Demodikazis hastalığına mı sahip diye düşünüyorsanız hastalık belirtileri ile gelir. Özellikle cildinde kızarıklık, pullanma, kabarma, döküntüler ve ciltte kaşıntı gibi değişiklikler görülebilir. Bunun yanında kıllarında dökülme yaşanırken bakteriyel enfeksiyonlara da rastlanır.

Köpeklerde Kutanöz Demodikazis Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Yoğun bir şekilde parazitlerin büyüme ise tedavisinin daha zor gerçekleşmesine neden olur. Ancak tüm türlerinin tedavisi vardır. Atopik dermatit gıda alerjileri ve piyoderma sıklıkla bu hastalıkla ortaya çıkar.

Burada o yüzü tedavi etmek için uyuzu ortadan kaldırılan ilaçlar veteriner hekimi tarafından reçete edilir. Ayrıca haftada bir kez yapılan enjeksiyon ile tam tedavi süreci başlatılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçların yanında şifalı banyolar yapmakta, tüyler üzerinde oluşan parazitlerin giderilmesinde çok etkilidir. Ancak bu banyo içerisinde kullanılan segmentlerden dolayı yan etkilerinin yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Amitraz kullanılan banyolar yan etkisi yüksek olduğu için artık birçok veteriner hekim tarafından tercih edilmiyor. Hastalığın yanında ikinci bir bakteriyel enfeksiyon oluşmuşsa bu enfeksiyon duyarlılık testi yapılarak teşhis edilir. Yeni enfeksiyon için antibiyotikler kullanılarak tedavi süreci ilerletir.

Genellikle köpekler ilaca yanıt verirken, iyileşme süreci de hastalığın sebebi ve hastalığın sonucuna göre değişir. Cilt lezyonlarının tedavi edilmesi için topikal ilaçlar sıklıkla tercih ediliyor. Bu ilaç ciltteki enfeksiyonları kontrol altına alırken, aynı zamanda parazitlerin de çoğalmasını engellemektedir.

Veteriner hekim kontrolünde kullanılması gerektiği için reçete edilmeyen veya önerilmeyen topikal ilaçları kullanmamaya özen gösteriniz. Her zaman deri üzerinden ilaç kullanmak işe yaramadığı için bazı durumlarda veterinerler oral yoldan ilaçları da tavsiye edebiliyor.

Bu ilaçlar sistemik ilaçlardır ve parazitin yayılmasını engellerken, köpeğin bağışıklık sistemini de güçlendirir. Eğer dişi bir köpekte hastalık yaşanıyor ise hastalığın yayılmasını önlemek için kısırlaştırma çok yaygın yapılır.

Kutanöz Demodikazis tedavisinde köpeğin bağışıklık sistemi zayıf olduğunu ortaya çıktığı için bağışıklık sistemini güçlendirmek de tedavilerden biridir. Bu nedenle maması ve takviye edici gıdalar çok sık kullanılıyor. Ortaya çıkmasında hormonal dengesizlikler varsa tekrarlanmaması için hormonal dengesizliğin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince her zaman veteriner kontrolüne gidilir ve hastalığın seyri bu şekilde kontrol edilir.

Kutanöz Demodikazis

Kutanöz Demodikazis Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Cilt hastalığı olan bir köpeği sahiplenebilirsiniz. Ancak bu kararı çeşitli faktörlere göre vermeniz kararınızdan pişman olmamaktır köpeğin kalıcı bir yuva bulması adına son derece gereklidir.

Çift parazitleri nedeniyle ortaya çıkan deri hastalığı tedavisi zaman alabilen bir hastalıktır. Sahibi olarak dikkatli bir şekilde hekim önerisini takip etmeli ve köpeğinizin bakımını diğerlerine göre daha özenli yapmalısınız.

Tedavi sırasında birçok ilaç kullanılacağı ve farklı temizlik ürünleri tercih edilebileceği için maddi harcama oranı yüksektir. Cilt bakım ürünleri ve diğer tıbbi giderleri düşündüğünüzde sorun değil ise köpeği sahiplenmenizde genel bir sorun olmayacaktır.

Sahiplenilmesinde en çok merak edilen durumlardan biri ise hastalığın bulaşıcı olup olmama durumudur. Hastalık bulaşıcı değildir ancak diğer hayvanları çok fazla köpeğin temas ettirilmemesi daha sağlıklı olur. Diğer evcil hayvanlara bulaşma riski olmazken, insanlara bulaşma riski de oldukça düşüktür. Yine de tedbirli olmak açısından bu süre içerisinde köpeğinizin cildine eldiven gibi koruyucu ekipmanlarla tutmanız hekimler tarafından tavsiye edilir.

Evinizde birden fazla yavru köpek var ise hastalığa sahip köpeği izole etmeniz gerekiyor. Çünkü yavru köpekler birbirine çok fazla temas ettiği ve tükürük yoluyla da parazitleri kapabileceği için izole etmek en mantıklı seçimdir.

Sonuç olarak baktığımızda cilt hastalığına sahip bir köpeği sahiplenen bilirsiniz. Ancak önemli olan iyileşme sürecine kadar geçireceğiniz evredir. Bakımını yaparken zorlanmam izole edebilirim ve veteriner masraflarını karşılayabilirim diyorsanız büyük bir hastalık değildir. Tedavi sürecinden sonra tıpkı diğer köpekler gibi yaşarken her zaman hastalık ihtimalini göz önünde bulundurmayı unutmayınız.

Kutanöz Demodikazis Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Kutanöz Demodikazis sorunu Tedavi edilebilen bir cilt hastalığıdır. Burada kritik zaman erken dönemde başlanması ve hekim tarafından doğru takip edilmesidir. Birçok köpek tamamen tedavi sonrası iyileşiyor. Ancak tedaviye yanıt verme süreci, köpeğin bağışıklık sistemiyle doğrudan orantılı olduğu unutulmamalıdır.

Cilt lezyonlarının iyileştirilmesi ve parazitlerin kontrol altına alınması için reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalı. Bu süreç içerisinde köpeğin cilt bakımıyla ilgili hekim tarafından bilgiler almalı ve yanlış uyguladığınız yöntemler varsa derhal bırakılmalıdır.

İyileşme sürecine baktığımızda haftalara veya aylara kadar iyileşme süreci uzayabiliyor. Çünkü bu hastalık cilt hastalığı olurken aslında köpeğin genel sağlığını da derinden etkilemektedir. Unutulmaması gereken önemli bir konu var ki bu da yeniden nüks edebileceğindir. Köpeğinizle genetik yatkınlık varsa yaşanma ihtimali çok artarken, stres de çok önemli bir faktördür.

Bunun yanında köpeğin bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, genel sağlık durumunun da iyinin üzerinde olması iyileşmesi için gerekiyor. Eğer köpek sahibi olarak sadece ilaçlarını kullanır, takviye gıdalarına dikkat etmez ve strese girmesine neden olursanız kısa süre içerisinde tekrarlanacaktır.

Temel olarak baktığımızda köpeğin yaşam tarzını iyileştirmek, uygun beslenme programı oluşturmak iyileşmesi için önemli oluyor. Hastalığı bir kere geçirdiğinde tamamen iyileşme sağlandıktan sonra tekrarlayabilir. Sonuç olarak iyileşmesi mümkündür ancak sık sık tekrarlamaması için köpeğin genel yaşam düzeni her zaman kontrol altında tutulmalıdır.

İyileşme sonrası önleme çalışmaları yapabilirsiniz. Önleme çalışmaları köpeklerde parazit oluşumuna neden olacak etkinliklerden uzak durmak ve günlük bakımına düzenli yapmaktır.