Kulak Enfeksiyonları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kulak Enfeksiyonları

Home » Kulak Enfeksiyonları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.8/5
Bilgilendirme
Russian Tsvetnaya Bolonka

1950’lerde Ruslar evde bakılacak güzel bir cins üretmek için çaba sarf ettiler ve Bolonka ortaya çıktı! Bu dekoratif ırkı üretmek için pek çok hayvan çiftleştirildi ve sonuç mükemmel oldu. İlk atası Tin Tin adında bir lapdog. Tin Tin küçük ırklarla çiftleşti. Bu nedenle Rus renkli Lapdog’u da denen bir cinstir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Border Terrier

Border Terrier ırkının İngiltere ve İskoçya arasında oldukça sık çatışmaların da yaşandığı sınır bölgelerinden kaynaklandığı görülmektedir. Ataları hakkında net bir bilgi vermek şuan için mümkün olmasa dahi, Dandie Dinmont soyunun bir parçasıdır. 1700lerden bu yana varlığını sürdürdüğü o dönemden kalma sanat eserlerinde resmedilmesinden de anlaşılır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
King Charles Spaniel

King Charles Spaniel ırkının isim babası II. Charles’tır. II. Charles’ın bu ırkı çok sevmesi ve yanında bulundurmak istemesi dikkat çekici tarihi ayrıntılardandır. Hatta farklı kraliyet ailelerine hediye olarak da gönderdiğine kayıtlarda rastlamak mümkündür.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Amerikan Su Spanyeli

Amerika’nın Yeni Dünya olarak düşünüldüğü ve oldukça geniş bir üretim alanının oluşturulduğu dönemlerde; Kıta Avrupası’ndan getirilerek Yeni Dünya’da yeniden şekillendirilen hususların başında gelmektedir. Rakun avının Amerika’da en temel geçim kaynaklarından ve zenginleşme araçlarından biri olduğu düşünüldüğü zaman Amerikan Su Spanyel ırkının geliştirilmesine neden bu kadar önem verildiği bir kere daha görülmektedir.

Kulak enfeksiyonları hastalığı olan köpekler hangi cinslerdir?  Kronik kulak enfeksiyonları olan köpekler hakkında bilinmesi gerekenler…

Hem köpeklerin hem de insanların kulağı üç kısma ayrılır: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Dış kulak ve orta kulak, kulak zarı ile ayrılır ancak köpeklerde kulak zarını dışarıya bağlayan daha uzun bir kulak kanalı vardır.

Kulak dış kulak, orta kulak ve iç kulağa ayrılır ve otitis eksterna dış kulağın iltihaplanması da yaşanabilir. Kulak kanalı ile kulak zarı arasındaki boşluğa işitsel kanal adı verilir ve iltihaplanmanın meydana geldiği yer burasıdır. Enflamasyon, bakteri ve mantarların çoğalması, kulak akarları gibi parazitler, atopik dermatit veya alerji gibi aşırı duyarlılık, yabancı maddelerle kontaminasyon ve tümörlerden kaynaklanabilir.

Kulak Enfeksiyonları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kulak enfeksiyonu hastalığı ortalama olarak her 100 köpekten 20 tanesinde görülür. Üstelik yapısal olarak köpekler insanlardan daha fazla kulak sorunları yaşarlar. Bu yatkınlık deneni ile köpeklerin kulaklarında enfeksiyon oluşması için biraz zemin hazırlanması yeterlidir. Köpeklerde kulak enfeksiyonu var ise:

  • Kulak kiri miktarında artış
  • Kulakların kaşınması
  • Başı sallamak
  • Kulağı yere sürtmek
  • Kırmızı köpek kulakları
  • Başını herhangi bir yere çok sert şekilde sürmek
  • Kulak çevresine dokunulmasından hoşlanılmaması
  • Diğer köpeklere kendi kulaklarını yalatma

Kötü bir koku, kırmızı şişmiş kulaklar ve egzama olabilir. Hafif vakalarda semptomlar kulağın rahatsız edilme sayısındaki artışla sınırlı olabilir, ancak sahipleri başını sallamak veya boynunu kaşımak gibi hareketlerin kulak kaşıntısından kaynaklandığının farkına varamayabilir.

Şiddetli vakalarda belirtiler arasında şiddetli iltihaplanma nedeniyle ağrı, kulağın yakınındaki bölgeye dokunulmasında isteksizlik, kulak kanalının şişmesi ve kulak kanalının tıkanması ve kulağın içinden irin damlaması yer alır.

Sarkık kulaklı köpek cinsleri cocker spaniel ve kulak kanalları yoğun tüylü ırklar teriyer kaniş daha duyarlıdır.

Kulak Enfeksiyonları Hastalığı

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Kulak enfeksiyonları hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır.  Kulak sorunu yaşadığınızda köpeğinizi hızlıca veteriner hekim kontrolüne götürebilirsiniz. Tedavi genellikle iki türlü olacaktır. İlaçlar tercih edilebileceği gibi durumuna göre cerrahi tedavi de yapılabiliyor. Genel olarak kulakları temizlemenin yanı sıra, soruna neden olan şeye karşı etkili ilaçlar kullanın. Çoğu durumda kulak damlaları kullanılır, ancak bazı durumlarda ağızdan alınan ilaçlar da kullanılır. Hafifse yaklaşık bir hafta içinde düzelir, ancak iltihap şiddetliyse tedavi uzayabilir.

Ayrıca iltihap çok şiddetli ise ağrılı olduğu için kulağı temizlemekten kaçınabilir, düzenli olarak hastaneyi ziyaret ederek iltihabı baskılayan ilaç kullanarak kulağı azar azar temizleyebilirsiniz. Yabancı cisimlerin veya tümörlerin neden olduğu kulak enfeksiyonlarında ise bunları ortadan kaldırmak için tedavi edilir. Cerrahi tedavi için ise kronik, tedavi edilemeyen kulak enfeksiyonları için cerrahi tedavi düşünülebilir.

Eğer kulak enfeksiyonları hastalığı varsa, iltihabın neden olduğu kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için size kulak damlaları reçete edilecektir. İlacın iltihaplı bölgeye ulaşmasını sağlamak için kulak damlasını uygulamadan önce kulak kanalının temizlenmesi önemlidir.

Köpekler için çoğu kulak damlası steroid ve antibiyotik karışımıdır. Sonuç olarak kaşıntı ve şişlik gibi iltihaplar bastırılır ve aşırı çoğalan bakteri sayısı azalır. Bazı steroidler tüm vücutta daha az yan etki yaratacak şekilde tasarlanmıştır ve çeşitli kulak damlaları vardır. Şimdiye kadar evde her gün kullanılan ilaç türü kullanılırken, son zamanlarda veteriner hastanesinde uygulanabilen ve etkisi bir hafta süren bir ilaç türü de ortaya çıktı. Belirtileriniz ve köpeğinizin kişiliği hakkında veterinerinizle konuşun.

İltihap şiddetli ve ağrılı olduğunda kulağı temizlemek veya kulak damlası kullanmak kulağa dokunmak travmatik olabilir. Bu nedenle enfeksiyon semptomları şiddetli ise steroid gibi ağızdan alınan ilaçlar geçici olarak reçete edilebilir

Herhangi bir kulak damlası veya ağızdan ilaç uyguladıktan sonra, köpeğinizin kulaklarının durumunu kontrol etmek için veterinerinize başvurduğunuzdan emin olun. Enfeksiyonlar çok sık görülen hastalıklardan biri olmasına rağmen bazı durumlarda iltihap hızla ilerler ve ilaç kullansanız bile tedavinin etkisi olmaz, korkutucu bir hastalıktır. Sonuçta ameliyat gerekebilir. Bunun olmasını önlemek için veteriner hastanesinde düzenli kulak bakımı ve kontrolleri yaparak erken teşhis ve erken tedaviyi deneyelim.

Kulak Enfeksiyonları Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Köpeklerde kulak enfeksiyonu iyi ve dikkatli bir bakım yapılmaz ise kısa sürede oluşabilir. Genel olarak çok korkulması gereken bir hastalık değildir. Bu nedenle sahiplenmek istediğiniz köpekte kulak enfeksiyonu var ise tedavisi ile sorunu çözebilirsiniz. Kulak enfeksiyonu olduğundan onu veteriner götürerek ilaçla veya cerrahi tedavi ile tedavisini yaptırabilirsiniz. Eğer çok ileri bir durumda ise o zaman ameliyat da yapılabilir. Ancak ölümcül bir rahatsızlık olmaması ve tedavisinin kısa sürede gerçekleşiyor olması olumludur. Burada sahiplenirken düşünmeniz gereken en önemli şey tedavi masraflarının olmasıdır. Eğer düşük bütçeniz buluyor ise o zaman enfeksiyonu olan ve hasta bir köpeği sahiplenmeyebilirsiniz. Burada seçim şansı sizindir. Ancak enfeksiyonu olan köpekler sahiplendirildiğinde kısa sürede sağlığına geri kavuşur.

Kulak Enfeksiyonları Olan Köpek İyileşir Mi?

Kulak enfeksiyonlarının iyileşmesi için önce neden köpeğin enfeksiyona sahip olduğunu bilmek gerekir.  Kulak enfeksiyonları hastalığı çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabiliyor. Enfeksiyonların genel nedenleri:

  • Köpek atopik dermatiti ve gıda alerjileri gibi alerjik hastalıklar,
  • Kulak akarları,
  • Bitki gibi kulaktaki yabancı cisimler,
  • Tümör veya polip gibi kanamalar,
  • Sebore ve hormonal hastalıklar gibi enfeksiyona neden olan hastalıklar

Aşağıdakiler tek başına kulak enfeksiyonuna neden olmaz, ancak kombinasyon halinde köpeğinizde yoğun ve ciddi bir enfeksiyon riskine neden olabilirler.

  • Bakteri ve Malassezia gibi mikroorganizmaların büyümesi
  • Uygunsuz kulak temizliği
  • Sarkık kulaklı ve Fransız bulldog gibi brakisefali ırklarda görülen dar kulak kanalı
  • Sıcak ve nemli ortam

Gibi durumlar köpekte enfeksiyon oluşmasına neden oluyor. Düzenli ve doğru kulak temizliği yapıldığı takdirde iyileşme hızlı gözlenir. Alkolsüz, Nötr (pH 7 civarında) kulak kirini, bakterileri vb. giderebilecek temizleme etkisi yüksek ürünler. Ayrıca, köpeğinizin kulak durumuna bağlı olacağından temizlik aralıkları konusunda veterinerinize danışın. Kulakları hiç temizlememek iyi değildir ancak son zamanlarda aşırı kulak temizliğinin kulak enfeksiyonları hastalığı neden olduğu veya kulak enfeksiyonlarını şiddetlendirdiği birçok vakanın olduğu söylenmektedir.

Köpeğinizin kulaklarını evde temizlemenin yanı sıra, kulak sağlığını korumak için köpeğinizin kulaklarını ayda bir kez bir veteriner hastanesinde kontrol ettirmek iyi bir fikirdir. Küçük yaşlardan itibaren kulaklarınıza dokunulmasına alışmak gelecekteki bakımı kolaylaştıracaktır. Ancak köpeğiniz kulaklarının evde temizlenmesinden hoşlanmıyorsa aşırıya kaçmayın ve veterinerinize danışın. Kulak enfeksiyonu ilaçla tedavi ediliyor ise 1,2 hafta içerisinde köpekte iyileşme görülür. İlerlemiş enfeksiyon vakalarında ise bu süreç 1 aydan daha uzun sürebiliyor.

Korkulması gereken bir durum değildir. İyileşme sürecini düzenli bakım yaparak sağlayabilirsiniz. Özellikle köpeklerin kulakları her zaman kuru kalmalıdır. Nemli kaldığında kulakları yapısından dolayı çok kolay bir şekilde hastalık üretebiliyor. Bu durum hem onu rahatsız ederken hem de köpeğin kulaklarının kötü kokmasını sağlar. Kulak enfeksiyonlarında dikkatli olunması gereken tek bir tip enfeksiyon olmamasıdır. Orta kulak rahatsızlığından akarlara kadar birçok şey yaşanabilir ve hepsinin iyileşme süreci de farklılık gösterir.