Kronik Egzama Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kronik Egzama

Home » Kronik Egzama
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Amerikan Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Köpeği olarak anılsa da bu köpek ırkının yaygın şekilde bilinen Eskimo halkı ile bir bağlantısı yoktur. Amerika’ya gelen özellikle Amerika’nın Orta Batı kısmında yaygın şekilde etkisi hissedilen Alman göçmenlerin etkisi ile bilinirliği artmış olan bir ırktır. Özellikle tarım alanında yaygın şekilde kullanılan bir ırk olarak ortaya çıksa da daha sonrasında şov dünyasının bu köpeği keşfetmeye başlaması ile tarım alanlarında kullanımı azalmıştır.

Kronik egzama hastalığı olan köpekler hangi ırklardır? Kronik egzama hastalığı olan köpekler hakkında bilinmesi gerekenler…

Köpeklerde kronik egzama hastalığı olarak da bilinen akut egzama, ciltte ani, şiddetli iltihaplanmaya ve bakteri üremesine neden olan bir dermatittir. Sıcak ve nemli ortamlarda ve yoğun tüylü köpeklerde ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle yağmurlu mevsimde veya yaz aylarında yağmur yağdıktan sonra gelişir.

Köpekler ayrıca kaşıntı nedeniyle saplantılı bir şekilde ısırır ve yalar, bu da genellikle iltihabın daha da kötüleşmesine neden olur. Kronik egzama ve sıcak noktaların yanı sıra süpüratif travmatik egzama olarak da adlandırılır. Köpeğiniz kaşınıyor, egzaması veya sivilceye benzer püstülleri var… Köpeğinizin cilt sorunlarının nedeni egzama hastalığı olabilir.

Kronik Egzama Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Hastalığın nedeni bilinmiyor ancak birçok faktörün birleşiminden kaynaklandığına inanılıyor. Başlangıç ​​için tetikleyicilerin, gıda alerjileri gibi bir tür alerji, pire ve keneler gibi dış parazitlerin neden olduğu alerjiler ve atopi olduğu düşünülmektedir. Alerjilerin neden olduğu dermatit, kaşıntı gibi tahrişler nedeniyle yalama ve kaşıma, cilt hasarını daha da yayar ve epidermal bariyer fonksiyonunu tahrip eder. Daha sonra, stafilokoklar gibi normalde var olan bakteriler istila eder ve ikincil enfeksiyona neden olur, bu da yaygın süpürasyona neden olur.

Sıklıkla yaz aylarında ortaya çıktığı ve yoğun tüylü köpeklerde görüldüğü için, yüksek sıcaklık ve nem, epidermisin metabolizmasını değiştirip, havasız kalmayı kolaylaştırarak cilt ortamını kötüleştiren bir faktör olarak kabul edilir. Kışın bile ısıtmanın fazla olduğu bir ortamda görülüyor. Sıcak nokta lezyonlarında stafilokok gibi bakteriler sıklıkla gözlenir, ancak bunun ana nedenden ziyade derinin yerli bakterilerinden kaynaklanan ikincil bir enfeksiyon olduğu söylenir.  Yoğun lokal inflamasyon oluşur ancak tüm vücuda yayılım genellikle görülmez.

Gördüğünüz üzere uygun her ortam da her köpekte egzama sorunu yaşanabilir. Kronik egzama hastalığı köpek cinslerinin tamamında görülse de daha çok yoğun astarlı köpeklerde görülme eğilimi gösterir ve sıklıkla Golden Retriever, Shiba Inu ve Sibirya Huskylerinde görülür.

Kronik Egzama Hastalığı

Köpeklerde Kronik Egzama Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Kronik egzama hastalığı tedavisi bulunuyor. Tedavi nedene bağlı olarak değişir. İlaçlar ve enfeksiyonlar, ilgili nedene karşı etkili olan ilaçlarla tedavi edilir.

Enjeksiyonlar ve bakterisidal etki gösteren, sebumu gideren, nemlendirici vb. özelliklere sahip ilaçlı şampuanlar kullanılabilir. Egzama ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. Yüzeysel bir epidermal enfeksiyon ise 3 hafta boyunca antibiyotikleri sıkı bir şekilde kullanırsanız iyileşecektir. Kökü köklü ise 1 ila 3 ay kadar içebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda antibiyotikler hastalığı tedavi etmez ancak nedeni bilinmemektedir. Bazı durumlarda, ilaç içeren sıcak su ile ilaçlı banyo yapmanız da istenebilir. Tedavisinde:

  • İkincil enfeksiyonların nedeni olan bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotiklerin ve alerjilerin neden olduğu şiddetli ağrı ve kaşıntı için antiinflamatuar uygulanmasını içerir.
  • Lezyon tükürük veya vücut sıvılarıyla lekelenmişse veya çok fazla dışarı sızan vücut sıvısı varsa, sıcak nokta yüzeyini temiz tutmak için sıcak nokta tıraş edilmeli ve dezenfektanlar ve ilaçlı şampuanlar gibi topikal ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Aynı zamanda yalama, ısırma gibi kendine zarar vermeleri önlemek için Elizabeth yakalığı takılmalıdır.

Belirtiler kaybolsa bile reçete edilen antibiyotiği sonuna kadar kullandığınızdan emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde bakteriler yarım kalmış olarak kalacak, bu da nüksetmeye veya dirençli bakterilerin gelişmesine yol açabilecektir.

Ayrıca egzamaya neden olan mama değişikliği yapabilir ve vitamin eksikliğini giderebilirsiniz. Yıkanma sıklığını azaltmak ve enfeksiyonlu bir köpek olduğunu kabul ederek, egzamaya göre yaşantısını değiştirmek de en iyi tedavi süreçlerinden biridir. Ek olarak bölgesel olarak doğal kürler de kullanarak doğal yöntemlerle veterinerin de kontrolünde iyileşmesini sağlamak mümkündür.

Kronik Egzama Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kronik egzama hastalığı olan köpek sahiplenilebilir. Bu hastalığa sahip bir köpeği sahiplenmeden önce onda neler olacağını bilmeniz gerekiyor. Egzaması olan köpekler nemli yaş ya da kuru egzaması olmak üzere 2 ayrı tipten birine sahip olabilir. Islak egzaması varsa lezyonlarının çiğnemeye yalamaya veya tüylerini bölgesel olarak dökmeye başlar. Genellikle ıslak, egzamalı, çok kötü kokar ne nemlidir, akıntıdır ve rengi de kırmızıdır.

Kuru egzamalı arda ise daha çok soyulma cildinde döküntü veya kullanma görülür. Çok fazla kaşıma gereksinimi duyacağı için bu taşımalar sonucu bölge tarih olur ve canı acır. Kronik egzaması olan bir köpek sahiplenecek misiniz? Onu düzenli, taramalı ve sürekli cilt kontrolü yapmak zorundasınız. Çünkü egzaması fark edemezsiniz. Eğer tedavisini de yapamazsınız ve uzun süre köpek bu acıyla yaşamak zorunda kalır. Ek olarak kötü bir koku yaydığı için mi 10’a çıkart yaklaştığınızda yine kötü bir koku alacağınız için de bu durumdan memnun olmayabilirsiniz. Bu köpeği elbette sahiplenebilirsiniz.

Ancak sık sık kronik egzama problemi yaşayacağınızı bilmelisiniz. Bu yüzden köpeğin standartlarını da hastalığına göre belirlemeniz gerekiyor. Yani ona rahatlatıcı, merhemler veya pomatlar sık sık uygulamanız gerekir. Egzamalı çok arttığında onu veteriner hekime götürmeniz gerekir ve bu maddi olarak sizce sarsa bilir. Antibakteriyel köpek şampuanlarıyla belirli sıklıklarda yıkanması gerekmektedir.

Bakımını üstleneceğini bizi düşünüyorsanız ve bunları yapmak sizin için zor değilse. Kronik egzaması olan bir köpek elbette ki sahip eklenebilir. Son olarak bilmeniz gerekir ki bu egzama insanlar için bulaşıcı değildir. Ancak evde farklı bir evcil hayvanınız varsa ona karşı biraz daha dikkatli olmanızda yarar var.

Kronik Egzama Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Tedavi iyi giderse, bakteriyel enfeksiyon ve iltihaplanma birkaç gün içinde yavaş yavaş azalacak, kabuklar bir haftadan biraz daha kısa bir süre içinde aşınacak (kabuklanma) ve tüyler birkaç hafta içinde yeniden büyüyecektir. Kronik egzama hastalığı genellikle mevsimden mevsime tekrarlanır ve bu gibi durumlarda, yaz aylarında oda sıcaklığının düşürülmesi, tüylerin kısa tutulması ve daha sık şampuanlanması gibi köpeğin yaşam ortamının iyileştirilmesi gerekli olabilir.

Ayrıca alerjileri azaltmak için cilt hastalıklarında önemli rol oynayan pire, kene gibi dış parazitlerin önlenmesi ve bazı durumlarda diyet alerjilerine daha duyarlı gıdalara geçiş yapılması gerekebilir.

Yapılacak ilk şey doğru cilt bakımını yapmaktır. Özellikle şampuanla çok fazla yıkamamaya dikkat edin. Ayrıca sıcak ve nemli ortamlar cilt için iyi olmadığından lütfen sıcaklığı ve nemi kontrol edin. İnsanlar rahat olduğunu düşündüğü sürece sorun yok. Kıyafetlerinizi açık bırakırsanız nem artacaktır, dikkatli olun. Cilde zarar vermeyecek şekilde orta derecede fırçalayın.

Aşırıya kaçmak iyi değildir ama tam tersine çok fazla yapmazsanız ve saç değişim döneminde saç dökülmesi birikirse nemin yükselmesine neden olur. Orta derecede fırçaladığınızdan emin olun. İyileşen bir hastalıktır ve sık sık kontrollerini sağlayıp köpeğinize hastalığını bilerek baktığınızda çok sorun yaşanmaz. Egzama iyileşir ancak kısa bir süre sonra farklı bir yerde çıkabileceği gibi aynı yerde de çıkabilir. Bu yüzden iyileşme sürecinden bölgesel olarak söz etmek doğru olacaktır. Bu hastalık tüylerine bakmaksızın her köpek ırkında meydana gelebiliyor. Kronik değilse bile sık sık köpeğiniz cilt problemi olan egzamayı yaşar ise kronik hale gelecektir.