Konjonktivit Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Konjonktivit

Home » Konjonktivit
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Minyatür Schnauzer

Minyatür Schnauzer ırkının atalarının soyunun 1500lere kadar dayandığı biliniyor. Bu ırkın özellikle bir dönem Avrupa şehirlerinde oldukça büyük sorunlardan olan sıçan sayısındaki artışa karşı aktif bir silah olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Atik yapısı ile farelerin yakalanmasında tereddüt etmeden harekete geçebilmektedir. Bu ırkın temel gen stoku incelendiği zaman özellikle Continental kısmının baskın geldiği görülüyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.8/5
Bilgilendirme
German Shorthaired Pointer

German Shorthaired Pointer ırkının özellikle küçük kuşların avlarında en başarılı performanslardan birini sergileyen ırklardan olduğu iddia edilmektedir. Bu ırkın bilhassa çok yönlü olmasının nedeni işaretçi köpeklerin farklı alt ırk branşları ile melezlenmiş olmasıdır. Bu ırkın bir diğer özelliği de bedensel özelliklerinin yüzmeye oldukça yatkın olmasıdır. Su ile temas halinde olmaktan müteessir olmayacaktır.

Konjonktivit

Konjonktivit hastalığı olan köpekler hızlı bir tedavi sürecine girmeli! Kronik konjonktivit olan köpekler hangileri ve bu köpek hastalığı hakkından detaylı bilgiyi yazımızdan okuyabilirsiniz.

Konjonktivit köpeklerde gözün dış yüzeyini kaplayan ince zar olan konjonktivanın iltihaplanması durumudur. Göz kapakların içerisinde pembe dokunun iltihaplanması ile çok sık karşımıza çıkar. Bu nedenle hastalığın diğer bir ismi pembe göz hastalığı olarak da bilinirken, bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan 2 türü vardır. Ortaya çıkması birçok farklı nedene sebep olurken, yabancı bir cismin göze kaçması, gözün enfeksiyon kapması veya bir travma sonucu sıklıkla görülür.

Konjonktivit Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Hastalığın yaygın nedenleri her köpek sahibi tarafından bilinmelidir. Çünkü genetik olarak ortaya çıkabilirken birçok nedene bağlı gelişmesi söz konusu olabilir. Sorunun yaşanmasında etkin nedenler şunlar olabilir:

  • Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, konjonktivit sorununa yol açabilir. Örneğin, köpeklerde göz enfeksiyonları pembe göze yaşanmasını sağlıyor.
  • Havada bulunan alerjenlere karşı duyarlılık, konjonktivite yol açabilir. Polen, toz, evcil hayvan tüyleri veya gıda alerjenleri gibi faktörler alerjik konjonktivite neden olabilir.
  • Gözündeki yabancı cisimler de neden olabilir. Köpekler, gözlerine giren toz, kum veya diğer yabancı cisimlerle sorun geliştirebilirler.
  • Kimyasal maddelere maruz kalma, gözlerin tahriş olmasının sebebidir. Örneğin, temizlik maddeleri veya tahriş edici yanıcı maddeler.
  • Göz bölgesine gelen darbeler veya travmalar en basit hastalık nedenleri arasındadır.

Köpeklerde genetik olarak belirli bir köpek ırkıyla sınırlı olmayan yaygın bir göz sorunudur. Örneğin, bazı köpek ırkları daha fazla tüy yapısına sahip olduğu için, gözlerindeki iltihaplanma ve tahrişe daha yatkın olabilirler. Bu tür ırklar arasında Shih Tzu ile Pekingese cinsleri sayılabilir.

Köpeklerde Konjonktivit Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Tedavi, altta yatan nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi ile başlar. Veteriner hekiminiz, göz damlaları, merhemler veya oral ilaçlar gibi ilaçları reçete edebilir. Ayrıca, gözün temizlenmesi ve göz damlalarının veya merhemlerin uygulanması da önemli olabilir. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, daha ciddi göz sorunlarına yol açabilir, bu nedenle belirtiler görüldüğünde bir veteriner hekime başvurmak önemlidir.

Köpeğiniz de kaşıntı, rahatsızlık veya gözlerinde ovuşturmak gibi çok sık belirtiler varsa mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. Veteriner hekim gerçek bir pembe göz mü yoksa bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık mı olduğunu kolay bir şekilde tespit eder. Eğer bulaşıcı değilse ciddi bir hastalık değildir ve kendi kendine geçebileceği gibi hızlandırmak için tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Hastalığın tanısının konulabilmesi için köpeğin hem gözünün hem de göz kapaklarının iyice incelenmesi gerekiyor. Burada teşhis için çeşitli testler yapılır, kornaya incelenir ve sıyrık varsa derecesine bakılır.

Konjonktivit

Tedavisi için reçete edilen ilaç köpeğin neden hasta olduğuna göre değişiyor. Eğer gerçek bir göz tembelliğine sahip ise bu durumda antibakteriyel ilaçlar, göz damlaları veya merhemler verilecektir. Şişlik bulunuyor ise bu şişliğin azaltılması için anti-inflamatuar ilaçlar verilir.

Yabancı bir cisim girdiği için sorun yaşandıysa zarar vermeden genel anestezide ile cisim orada çıkarılır. Farklı bir hastalıktan kaynaklanan bir durum ise o zaman altta yatan durumu tedavi etmek için diğer tedavi yöntemleri kullanılacaktır.

Veteriner hekimin bakımı oldukça önemli olurken, kötüleşmesini engellemek için evde bakım da yapmak gerekiyor. Köpeğin gözüne veya yüzüne dokunmadan önce mutlaka köpek sahibi ellerinin temiz olduğundan emin olmalıdır. Bulaşıcı olmayan bir rahatsızlık varsa ciddi olmadığı bilinir. Ancak semptomları gözden geçirerek acil tedavi uygulanması gerektiğini mutlaka unutmayınız.

Sahiplenmeden önce son bilgi vermek istediğimiz detay ise bulaşıcı ise iyileşme sürecine kadar evinizde ki diğer köpekler ile temasını engellemeyi unutmayınız.

Konjonktivit Hastalığı Olan Köpekler Sahiplenilir Mi?

Konjonktivit hastalığı olan bir köpeği sahiplenmek istiyorsanız, bu durum önünde çok ciddi riskler bulunmamaktadır. Genellikle tedavi edilebilir bir göz rahatsızlığı olduğu için doğru bir tedavi uygulandığını, köpeğine ilk günkü gibi sağlıklı yaşayabiliyor.

Ölümcül bir hastalık olmaması da sahiplenilmek olasılığını ciddi şekilde arttırmaktadır. Ancak. Bu köpekleri sahiplenir iken düzenli olarak tedavi ettirmeniz gerektiğini, bunun için maddi bir yük oluşturacağını unutmayınız.

Yavru köpeği görme ihtimaliniz bulunuyor ise mutlaka sahiplenmeden önce veteriner hekim kontrolüne götürmeniz sizi en doğru kararı verecektir. Bu sayede tedavinin nasıl olacağını, köpeğin iyileşme süreci hakkında ve sonraki hayatı hakkında gerçek fikirleri öğrenebilirsiniz.

Ancak ülkemizde köpek sahiplendirme öncesinde çok fazla görülme olasılığı olmadığı için yetiştiricisi hakkında veya genetiği hakkında bilgi sahibi olmak yeterli olabilir. Altında yatan bir alerji söz konusu ise bu durumda köpeğinizin alerjisi hakkında bilgi alarak onun yaşantısında bu hastalığa bir daha yakalanmasını sağlayabilirsiniz.

Amaç her zaman köpeğin sağlığını ve refahını korumaktır ve bu yüzden de köpek sahibinin bu ona vereceğinden emin olması gerekir. Konjonktivit Kalıcı veya geçici bir rahatsızlık olabilirken, köpeğin yaşantısını çok yüksek miktarda olumsuz etkilemiyor. Köpeğinizin iyileştirilmesini sağladıktan sonra hastalığı olduğunu bilerek ona uygun bir şekilde bilinçli yaşayarak sorunsuz bir şekilde yaşamasını sürdürmesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak baktığımızda bu hastalığa sahip köpeklerin sahiplenilmesi keyfi bir durum yok. Burada seçim tamamen size kaldırmıştır ve iyi bir bakım gerçekleştirebileceğiniz düşünüyorsanız sahiplenebilirsiniz. Tedavisi edildikten sonra sağlıklı bir köpek gibi yaşayacak ve farklı sorunu yok ise herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Konjonktivit Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Konjonktivit köpeklerde iyileşme oranı yüksek bir hastalıktır. Gözün dış yüzeyini kaplayan tabakanın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu hastalığın iyileşme olasılığı fazla. Ancak iyileşme durumunu etkileyen birçok farklı faktör bulunuyor. Öncelikle köpeği iyi bir veteriner hekime götürmeli ve göz muayenesi yapılarak hastalığın nedeninin teşhisi konulmalıdır.

Veteriner hekim enfeksiyonun türüne bağlı olarak antibiyotik, antiviral veya çeşitli ilaçlar verilerek iyileşmesini sağlamaya çalışır. Bu ilaçlar sayesinde hem enfeksiyon olan bölge kontrol altına alınır hem de gözdeki iltihabın azaltılması sağlanır.

Gözde bir sorun olduğunda iyileşmesi için gözün her zaman kuru ve temiz tutulması oldukça önemlidir. Bunun için veteriner tarafından da önerilen özel solüsyonlar ve serumlar kullanılmalı ve tek başına nemli bezle silmek yeterli gelmemektedir.

Altında yaşam başka bir sağlık veya alerji durumu var ise bu durumda tedavi süreci altta yatan nedene bağlı değişiyor. Neden değiştiği içinde köpeğin iyileşip iyileşmeme durumu farklılaşır.

Farklı bir sağlık sorunu var ise tekrarlamasını önlemek için mutlaka o sorun çözülmeli ve göbeğin göz bakımına özen gösterilmelidir. Her ne kadar köpeklerin gözlerinin dayanıklı olduğu düşünülse de, nasıl ki insanlar her gün yüzlerini ve gözlerini temizliyor ise köpeklere de uygulanmalıdır.

İyileşme süreci köpeğin genel sağlık durumuna ve hastalığın neden ortaya çıktığına göre değişir. Eğer erken teşhis edilir ve uygun bir tedavi uygulanır ise iyileşme süreci de hızla gerçekleşiyor.

Ancak genç bir şekilde fark edilir ise daha ciddi sorunlara yol açabileceği için iyileşme süreci haftalara yahut belki de aylara kadar uzayabilir. Güzel olan şudur ki, hastalığın tedavisi vardır ve tedavisi uzun sürse dahi köpek de büyük olasılıkla iyileşme görülecektir.