Kas Krampları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kas Krampları

Home » Kas Krampları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.5/5
Bilgilendirme
Papillon

Papillon ırkının en ilginç özelliklerinden biri uzun yüzyıllar boyunca Avrupa’da soyluların en sık tercih ettikleri köpeklerden biri olmalarıdır. Özellikle soylu kadınların hayatlarının en temel eşlikçilerinden biri oldukları bilinmektedir. Avrupa’ya damgasını vurmuş olan ressamlardan Rembrandt’ın resimlerinde bu ırka rastlamak mümkündür. Irk bakımından Fransa ile bağlantıları kuvvetli olsa da özellikle türün tam ortaya çıkışında İtalya ve İspanya’nın yeri reddedilemez.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Cardigan Welsh Corgi

Cardigan Welsh Corgi özellikle Galler Bölgesi’nde yaygın olarak bilinen ırklar arasında yerini almaktadır. Cardiganshire Krallığı ile özdeşleşmiş türler arasındadır. Menşe konusunda inceleme yapıldığı zaman Keltler’in Orta Avrupa’da yer alan bu köpek ırkını Galler Bölgesi’ne kadar getirdiği düşünülmektedir. Galler Bölgesi ise bu aşamanın sonrasında en çok görüldüğü alan olmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Toy Manchester Terrier

Toy Manchester Terrier ırkının gelişim sürecinde Dobermann ile yakın akrabalığı olduğu tespit edilmiştir. Bu ırkın kullanım süreci içerisinde diğer Terrier köpeklerde olduğu için fare yakalayarak etraftaki hijyen sorununa çözüm bulmanın en temel amaçlardan biri olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda tavşan avlarında da görevlendirilebilmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Black And Tan Terrier

Black And Tan Terrier 1500lerden bu yana insanlar ile yakın ilişkiler kurabilen ırklar arasında kendini gösteriyor. Özellikle üretim ve yaygınlığının İngiltere’de 8. Henry döneminde yaygın bir hal aldığı bilinmektedir. Bu türün bilhassa 1800lerde yaşanan fare yayılmacılığının önünü kesmek için de kullanıldığı tarihi kaynaklardan öğrenilmektedir.

Kas krampları hastalığı olan köpekler hakkında merakınız var mı? Kronik Kas krampları olan köpekleri ve hastalığı inceledik…

Tıpkı insanlar gibi köpekler de nöbet geçirebilir. Köpeklerde konvülsiyonlar vücudun bir kısmının veya tamamının istemsiz titremesidir. Kaslar kasılır, sarsılır ve sarsılır. Kas krampları hastalığı yani spazm, bir köpeğin kaslarının istemsiz ve şiddetli bir şekilde hareket ettiği bir durumdur. Vücut hareketleri kraniyal sinirler tarafından düzenlenir ve kasılmalar beyin anormalliklerinden ve beyni olumsuz yönde etkileyen virüs ve toksinlerin varlığından kaynaklanır.

Sinir anormallikleri, merkezi sinir sistemindeki anormallikleri ve periferik sinirlerdeki anormallikleri içerir. Nöromüsküler kavşakla ilişkili ilaçların zehirlenmesinde de konvülsiyonlar meydana gelebilir. Ayrıca kas yorgunluğundan da kaynaklanabilir. Diğer hastalıklar gibi metabolik hastalıklar, beslenme hastalıkları, doğum sonrası vb. nedenlerle de kas krampları ortaya çıkabilmektedir.

Kas Krampları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Köpeklerde kas krampları hastalığı köpeğin beynine ani hatalı sinyaller gönderilerek köpeğin vücudunun kasılmasına ve titremesine neden olması gibi belirtilerdir. Köpeğin beynindeki motor nöronlar anormal şekilde uyarılır ve köpeğin iradesine bakılmaksızın elektriksel uyarılar yayarlar, bu da kasların köpeğin iradesi dışında (istemsiz olarak) kasılmasına neden olur. Vücudun bir parçası ya da tamamı olsun, semptomların aralığı değişir. Bazı durumlarda bilincinizi bile kaybedebilirsiniz. İnkontinans ve kusma da aynı anda ortaya çıkabilir.

Temel olarak nöbet belirtileri köpeklerin kendi başlarına kontrol edebilecekleri bir şey değildir. Ani ve şiddetli nöbetlerde köpekler istemeden vücutlarına vurarak yaralanmalara neden olabilir.  Genel olarak kas krampları yaşama durumu genetikte olabilir. Alman Kurdu veya Sibirya Husky köpek cinsleri için çok yaygındır.

Kas Krampları Hastalığı

Köpeklerde Kas Krampları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpeğinizde kasılmalar veya uzuvlarda sertleşme varsa, önce tasmayı çıkarın, köpeğin vücudundaki gerilimi azaltın ve köpekle nazikçe konuşun. Sahibi sessizce konuşarak sakinleşiyor gibi görünüyor. Öte yandan, köpeğinize çok sert dokunmaktan, onu yerden kaldırmaktan veya yüksek sesle bağırmaktan lütfen kaçının; aksi takdirde beklenmedik bir kaza meydana gelebilir.

Buna ek olarak, bir nöbet sonrasında kişi bilincini kaybedebilir ve duvarlara çarpabilir veya uzuvları sertleşip düzgün hareket edemeyebilir, bu da kişinin bir şeylerin üzerine basmasına neden olabilir. Yakınlarda yaralanmaya neden olabilecek bir şey varsa mümkün olduğunca kaldırın. Ayrıca kusma meydana gelirse kusmuğun boğulmamasına dikkat edilmelidir. Köpeğinizi taşımaya hazır olduğunuzda onu mümkün olan en kısa sürede veterinere götürün.

Ayrıca, kasılmalar veya uzuvlarda sertleşme meydana geldiğinde durumu ve köpeğinizin vücudunun durumunu dikkatlice gözlemlerseniz, veteriner hastanesini ziyaret ettiğinizde sorunsuz bir şekilde yanıt verebileceksiniz. Ailenin diğer üyeleri özgürse, veteriner hekime spazmın neyle ilgili olduğunu açıklamak için bir video kaydetmek faydalı olabilir.

Veterinere konvülsiyon anındaki durumu mümkün olduğunca ayrıntılı olarak açıklayın. Bilinçli kalıyor mu? Tüm vücutta kramplar var mı? Mümkün olduğunca kayıt etmenizin teşhis açısından faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca köpeğinizin kilosunu, yaşını, hastalık geçmişini, hastane ziyaretlerini, ilaç kullanım geçmişini vb. açıklayan bir köpek sağlık defteriniz varsa o ana kadarki sağlık durumunu anlamanız daha kolay olacaktır. Epilepsi veya böbrek hastalığı gibi kronik bir hastalığınızın olup olmaması havalelerin nedeni ile yakından ilişkilidir, bu yüzden onlara mutlaka söyleyin. Köpeğiniz hakkında düzenli olarak bilgi içeren bir günlük tutmak iyi bir fikirdir.

Kas krampları hastalığı teşhisinin koyulması tedavisine önemlidir. Bu krampların oluşmasının birçok nedeni olabiliyor. Nedeni ne ise tedavisi de ona göre değişir. Krampların yaşanmasında:

  • Köpeklerde kasılmalara neden olan hastalıklar arasında epileptik nöbetler, kalp krizleri, beyin tümörleri, akut karaciğer yetmezliği, üremi, hepatik ensefalopati ve kardiyomiyopati yer alır.
  • Bazı durumlarda bunun nedeni yaşamı tehdit eden bir hastalıktır.
  • Semptomlar geçici olarak azalsa bile ne zaman tekrar ortaya çıkacağı belli değildir.
  • Fiziksel güçleri giderek azalan yaşlı köpekler, günlük olarak çeşitli sağlık sorunları yaşarlar.
  • Vücuttaki kasların zayıflamasına bağlı olarak spazm benzeri belirtiler ortaya çıkabileceği görülmektedir.
  • Yaşlı köpeklerde nöbetler bacaklarda hareket kabiliyetinin azalmasından da kaynaklanabilir.

Kas kramplarına neden olacak hastalığa göre tedavisine baktığımızda:

  • Metabolik anormallikler yaşandığında toksinleri vücuttan atmak için intravenöz tedavi, her ana semptomun ilerlemesini hafifletmek veya bastırmak için ilaç tedavisi, diyet tedavisi vb. yapılır.
  • Zehirlenme nedenli ise panzehirlerin, infüzyonların, ilaçların vb. uygulanması.
  • Enfeksiyon ilaç, damlama vb. tedavi yöntemi uygulanır.
  • Hidrosefali olduğunda diüretiklerin uygulanabilir ve ameliyat gerekebilir.

Beyin iltihabı ve tümörleri için antiinflamatuar ilaçların uygulanması, ameliyat vb. Sebebi tedavi ederken ameliyat, diğer oral ilaçlar ve intravenöz damlamalar etkilidir. Spazmın kendisini sakinleştirmenin ana tedavisi ağızdan alınan ilaçlardır. En yaygın neden ise epilepsi hastalığıdır. Epilepsi beynin yapısının normal olduğu, ancak anormalliklerin yalnızca işlevde ortaya çıktığı bir hastalıktır. Bazen “ani beyin fırtınası” olarak da tanımlanır.

Epileptik nöbetler, küçük, lokalize nöbetlerden, tüm vücutta kasılmalara neden olan büyük nöbetlere kadar değişir ve nöbetler arasındaki aralıklar farklılık gösterir. Hipoglisemi gibi hastalıklarda kaslarda kramplara ve kasılmalara neden olur. Kandaki şekerin önemli ölçüde azaldığı bir durum. Kan şekeri düştüğünde nöbet gibi nörolojik belirtiler ortaya çıkar. Köpeklerde kas krampları hastalığı çok nedenli olabileceği için tedavisi de çok farklıdır.

Kas Krampları Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kas krampları hastalığı olan bir köpeği sahiplenebilirsiniz. Temel olarak her köpekteki kas kasılması önemli olmayabilir. Bazen çok egzersiz yaptığı günlerde yoğunluğundan kaynaklı olarak bile kramp olabiliyor. Epilepsi gibi ciddi bir nedenden dolayı kramp giriyor ve nöbet geçiriyor ise durum değişebilir. Krampların olmasından daha çok krampın neden olduğu köpeğin sahiplenilip sahiplenilmemesinde önemli bir dayanak oluşturuyor. Ancak genel olarak bilgi vermek gerekir ise kas kramplarından çok korkmak doğru değildir. Ancak önemsemeden köpeğin normal yaşantısına devam edebileceğini de düşünmeyiniz. Çünkü bu rahatsızlık sonucunda hayatını kaybeden köpeklerde bulunabiliyor.

Kas Krampları Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Kasılmalar aniden ortaya çıkar, bu yüzden endişelenecek bir şey yoktur. Ancak zehirlenmeye neden olan hiçbir şeyin verilmemesi ve sıcak çarpmasına karşı önlemlerin alınmasıyla zehirlenme, sıcak çarpması ve hipoglisemiye bağlı kasılmalar önlenebilir. Yavru köpekler hipoglisemiye yatkındır, bu nedenle beslenmelerine dikkat etmek iyi bir fikir olabilir. Kas krampları genellikle kendiliğinden geçmez ve veteriner kontrolü ile nedeni bulunduktan sonra tedavi süreci başlatılır. Ancak bu duruma karşı köpeğinizi uyararak kasılmalarında size tepki vermesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda iyileşme süreci hızlanır ve köpek bilinçlenir. Krampların olduğu zamanlarda:

  • Köpek konvülsiyonları sırasında davranışlarını izleyin ve solunumunu devam ettiriyor mu ona bakın.
  • Köpeği zorla tutarak spazmı durdurmaya çalışmayın.
  • Yükseltin veya sallayın ki köpeğiniz kramp olduğu bölgenin farkına varsın.
  • Köpeğinizi, adını yüksek sesle söylemek gibi yüksek seslerle uyarın.
  • Köpeğin ağzına havlu koymaya çalışmak vb.

Şeyler onun farkındalığının artmasına da yardımcı olur. Genellikle geçici nedenlerden dolayı kramplar gerçekleşir ve iyileşir. Ancak kalıcı bir rahatsızlığı bulunuyor ise o zaman iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Kas krampları ile köpeklerin ölüm oranı düşüktür. Ancak bu riski göze almadan, yaşam kalitesinin düşmesini engellemek için en hızlı şekilde veteriner hekime götürmelisiniz. Her zaman erken teşhis iyileşme sürecini olumlu etkiler.