Kardiomyopati Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kardiomyopati

Home » Kardiomyopati
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Manchester Terrier

Manchester Terrier ırkı İngiltere’nin sanayileşme döneminde en önemli merkezlerinden biri olan Manchester şehrinin sembollerindendir. Bu ırkın özellikle atikliği ile haşerelere karşı en temel silahlardan biri olarak karşımıza çıkması dikkat çekicidir. Irk özellikle Doberman Pinscher ile yakından bağlantılıdır. Fakat bu noktada ata durumunda olan ve melezleme sırasında kullanılan Manchester Terrier ırkıdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Golden Retriever

Golden Retriever ırkının gelişim ve mükemmelleştirilme çalışmalarında Lord Tweedmouth isminin çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Irkın genetik haritasının oluşturulması sırasında Tweed Water Spaniel ırkının da çok büyük öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bu ırkın melezleme çalışmaları ile hem av konusunda başarılı hem de su ile temastan kaçınmayan hayvanlar yetiştirmeye odaklandığı görülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Greyhound

Greyhound ırkının Avrupa’da ele alınan sanat eserlerinde yaygın şekilde görülmesine rağmen bu ırkın genetik yapısının Mısır’dan bu yana devamlılığını sürdürdüğü bilinmektedir. Bilhassa diğer köpeklerden koku takip yeteneği ile ayrılması ve av köpeklerinin de büyük bir kısmının atası olarak bilinmesi dikkat çekmektedir. Mısır’da Firavunlar döneminde adeta gösterişin ve korkunun sembollerinden olmuşlardır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Great Dane

Great Dane görkemli yapısı ile köpek ırkları arasında oldukça ayırt edici özelliklere sahip olan seçenekler arasında kendini göstermektedir. Irkın kökenleri incelendiği zaman Molossus köpeği ile yakın akrabalığı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu ırkın yetiştirilme sürecinde Alman köpek yetiştiricilerinin çok aktif şekilde rol oynadığı anlaşılmaktadır. Özellikle yapılan çalışmalar neticesinde 1876 senesinde Almanya’nın ulusal köpeği ilan edilmiştir.

Kardiomyopati hastalığı olan köpekler en popüler köpeklerdir. Kronik kardiomyopati olan köpekler sahiplenildiğinde tedavisi ve köpekler hakkında her şey!

Öncelikle köpek kardiyomiyopatisinin ne olduğunu anlayalım. Kalp, “miyokard” adı verilen kaslardan oluşur. Bu miyokard bazı nedenlerden dolayı anormallikler geliştirebilir. Sonuç olarak kardiyomiyopati, kan göndermeyi sağlayan pompa fonksiyonunu zayıflatan bir hastalıktır. Korkutucu olan ise şaşırtıcı bir şekilde hiçbir belirti vermeden ilerleyen vakaların çokluğudur. Bu, sahiplerinin bilmesi gereken hastalıklardan biridir. Kardiyomiyopati hastalığı ventrikül duvarının incelip gerildiği ve bunun sonucunda ventriküler kavitenin genişlemesine neden olan bir durumdur. Bu hastalığa sahip köpeklerde, ventriküllerin duvarları incelir ve gerilir, bu da kalbin pompalama yeteneğinin azalmasına neden olarak kanın vücuda pompalanmasını zorlaştırır.

Kardiomyopati Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kardiyomiyopati hastalığı ventriküler kasların kasılmasının bozulduğu ve kalbin genişlediği, bunun sonucunda konjestif kalp yetmezliği ve çeşitli aritmilerin ortaya çıktığı bir hastalıktır. Bu kalp hastalığında kalp yetmezliği, senkop, aritmi, ani ölüm gibi belirtiler her zaman görülmez ve normal hemodinami korunabildiği sürece belirtiler uzun süre ortaya çıkmaz. Bu nedenle semptomlar fark edildiğinde hastalığın oldukça ileri bir aşamaya ulaşması nadir değildir. Köpeklerde kardiyomiyopati genel olarak üç türe ayrılabilir: Dilate kardiyomiyopati, hipertrofik kardiyomiyopati ve kısıtlayıcı türüdür. Bunlar:

  • Hipertrofik kardiyomiyopati

Kalp kasının genişlemesi veya kalınlaşması olarak ifade edilebilir. Çünkü kalbin lümeni yani iç boşluk daralır, kalp anormal şekilde genişler ve kasılır. Bunun sonucunda kan dolaşımı bozulur. Şu anda nedeni bilinmiyor ancak köpeklerde nadir olduğu bildiriliyor.

  • Genişletilmiş kardiyomiyopati

Dilate kardiyomiyopati olarak tıpta bilinir. Kalp kasının incelmesi ve gerilmesidir. Bu, kalbin kasılma yeteneğini zayıflatır ve kan dolaşımını engeller. Dilate kardiyomiyopati köpeklerde görülen kardiyomiyopatilerin çoğunluğunu oluşturur. Bazı köpek cinsleri hastalığa duyarlıdır, dolayısıyla genetik olabileceğine dair bir teori var ancak kesin nedeni bilinmiyor.

  • Kısıtlayıcı kardiyomiyopati

Kalbin kısmi olarak işlevini yerine getirememesi ve fonksiyonlarının bozulmasını ifade eder. Kalbin gerekli miktarda kanı alması zorlaştığı için vücuda pompalanabilen kan miktarı da etkilenir. Ancak hipertrofik kardiyomiyopati gibi köpeklerde nadir görülen bir durumdur.

Büyük cins köpeklerde sık görülen ve en çok orta yaşlı köpeklerde (3-10 yaş) görülen bir hastalıktır. Cinsiyet farkı vardır ve hastalık erkeklerde daha sık görülür. Dobermanlar, Boxerlar, ve Cocker Spanieller kardiyomiyopatiye sahip en yaygın türlerdir.

Kardiomyopati Hastalığı

Köpeklerde Kardiomyopati Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Ne yazık ki tedavi, hasar görmüş kalp kasını onaramaz. Bu nedenle evcil köpekte görülen belirtilere göre belirtilerin iyileştirilmesine yönelik medikal tedavinin yapılması esastır. Örneğin, kan damarlarını genişleten ilaçlar veya kardiyotonik ilaçlar uygulayarak kan dolaşımını iyileştirmenin yolları vardır. Solunum akciğer ödeminden etkileniyorsa diüretikler fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir ve aritmi mevcutsa semptomları azaltmak için ilaçlar kullanılır.

Ayrıca, belirli besin maddelerinin eksikliğinden şüphelenilen köpeklerde, eksik olduğundan şüphelenilen besin maddelerini uygulayabilir ve ilerlemelerini izleyebiliriz.

Tedavinin bir parçası olarak evcil hayvan sahibinin yapabileceği bazı şeyler vardır, bu yüzden onlara haber verin. Kalbi zorlayan yorucu egzersizlerden kaçınırken belirtilerinize göre orta düzeyde egzersiz yapmaya çalışın. Kalp hastalığı olan köpekler için mamalar mevcuttur, bu nedenle sahiplerinin yapabileceği şeylerden biri de geçiş konusunda bir veterinere danışmaktır.

Köpek kardiyomiyopatisini diğer hastalıkların semptomlarından ayırt etmek zor olabilir. Erken aşamalarda genellikle hiçbir belirti görülmez, bu nedenle değişikliklerin fark edilmesi zor olabilir. Ancak köpeğinizde herhangi bir şüpheli belirti fark ederseniz, lütfen en kısa sürede bir veteriner hekime başvurun. Bu hastalığa duyarlı büyük bir köpek ırkınız varsa düzenli sağlık kontrollerinden geçmenizi öneririz. Kardiyomiyopati hastalığı  teşhisinde:

  • İlk olarak röntgen durumuna bakılır.
  • Dolaşım durumu, kalbin büyüklüğü ve şekli, trakeanın konumu, karaciğerin büyüklüğü vb. ile anlaşılır.
  • Ayrıca soluk borusunun kalınlığı, akciğerlerin ve bronşların kirli olması vb. solunum yolu hastalıklarından ayırmada kullanılır.
  • Ultrason muayenesi de durumu anlamak için tercih edilir.
  • Kalbin iç yapısını görebilirsiniz. Kapak anormallikleri (yetersizliğin varlığı veya yokluğu), anormal kapak konumu, yetersizliğin derecesi, miyokardiyal durum perikardiyal efüzyonun varlığı veya yokluğu vb. tespit edilebilir.

Sonuca göre ise ilaç tedavisine başlanır. Tedavi esas olarak tıbbi tedavidir, esas olarak konjestif kalp yetmezliğinin tedavisidir. Vücutta kan akışını kolaylaştırmak için kan damarlarını genişleten ilaçlar, kalbin kuvvetini artıran ilaçlar ve şişliği azaltan ilaçlar kullanılır. Aritmisi olan köpekler antiaritmik ilaçlarla tedavi edilir.

Kardiomyopati Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kardiyomiyopati hastalığı olan bir köpek normal bir köpek değildir. Bu köpeklerde ani enerji kaybı yaşanır ve diğer köpekler gibi çok fazla hareket edemez. İştah kaybı çok fazladır ve her zaman az beslenir. Nefes almakta zorlanır ve bu nedenle çoğu zaman yüksek sesle nefes alma eğilimi gösterir. Oksijen yetersizliği yaşar ise bayılır. Bir köşede duran köpeğinizin bir süre hareketsiz kalması veya donması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Akciğerlerinde su olur ve şiddetli acı çeker.

Yaşadığı hastalık onun hırçınlaşmasını veya mutsuzlaşmasını da sağlayacaktır. Çığlık atmaya meyil eder ve deli gibi çığlık atar, ses çıkarır ve havlamaya çalışır. Ancak iyi derece de nefes alamadığı için bunların tamamını kesik kesik gerçekleştirir. Arka bacaklarında çok güç kaybı yaşar ve felç geçirebilir.

Hastalığı olan bir köpeği sahiplenmek isterseniz eğer tüm bunlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Onunla geçireceğiniz hareketli ve neşeli anların yanında daha sakin bir köpektir. Sahiplenilmez diye bir sonuç yok eğer tüm bu sonuçları göze alıyor ve tedavisini üstleniyorsanız sahiplenebilirsiniz. Ancak ilk kez köpek sahibi olacaklar için kalp hastalığı yaşayan bir köpeğin sahiplenilmesi önerilmemektedir.

Kardiomyopati Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Kardiyomiyopatinin kendisi tedavi edilemez ancak semptomlara göre tedavi yapılır. Örneğin, akciğer ödemini tedavi etmek için diüretikler kullanılır ve dolaşım yetmezliğini gidermek için vazodilatörler ve kardiyotonik ilaçlar kullanılır. Ayrıca aritmi sık sık ortaya çıkıyorsa antiaritmik ilaçlar kullanılabilir, plevral efüzyon veya asit mevcutsa asit alınması da yapılabilir.  Günlük yaşamda ağır egzersizlerden kaçınmak, semptomlara göre orta düzeyde egzersiz yapmak ve kalp hastalıklarına yönelik tedavi edici diyetler uygulayarak fazla tuz tüketmemeye dikkat etmek gerekir.

Köpeklerde kardiyomiyopati hastalığı genetik bir hastalık olarak kabul edilir. Kesin nedeni hala bilinmiyor ancak gelişme riski yaşla birlikte artıyor. Kesin bir koruyucu yöntem yoktur ve erken evrelerde herhangi bir semptom görülmez. Bu nedenle özellikle orta yaşlı veya daha yaşlı büyük bir köpekte veteriner hastanesinde kalp üfürümünün doğrulanması durumunda ayrıntılı bir kalp muayenesi düşünülmeli ve erken tedavi uygulanmalıdır.

Solunum sıkıntısı çeken köpeklerin genellikle yeterli oksijenlenme ve diüretiklerin uygulanması için bir oksijen odasına yatırılması gerekir. Şiddetlenirse tedaviye yanıt zayıf olur, tedavi gecikirse yaşamı tehdit eden bir hastalıktır, bu nedenle yeterli tedaviyi erkenden alınmalıdır. İyileşme durumu ise hastalığın ne kadar erken teşhis edilir ise köpeğin iyileşme durumu o kadar fazladır. Asla bu hastalığa sahip köpekler %100 sağlıklı bir köpek olmayacaktır. Ancak koruyucu tedaviler ve kullanılan ilaçlar ile yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır. Solunum yetmezliği nedeni ile ömürleri kısalır ancak hastalık %100 ölümcül değildir.