Kan Hastalıkları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kan Hastalıkları

Home » Kan Hastalıkları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
ÖNEMLİ UYARI

Evcil hayvan evlat edinme ve evcil hayvan bakımıyla ilgili en son bilgiler burada.

*Sorumluluk Reddi: Burada belirtilen özellikler sıklıkla bu cinsi temsil ediyor olsa da, köpekler kişilikleri ve görünümleri değişkenlik gösteren bireylerdir. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılar için lütfen evlat edinme kuruluşuna danışın.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
English Toy Terrier (Black & Tan)

English Toy Terrier (Black & Tan) ırkının atalarının bilhassa Sanayi Devrimi sırasında yaygınlaşan ve özellikle sıçanların öldürülmesinde çok başarılı olan Terrier ırkının devamı olduğu düşünülmektedir. Irkın son görünümünü almasında özellikle Italian Greyhound ırkı ile melezlenmesinin çok büyük bir katkısı olduğu düşünülmektedir. Hala belirli çiftlik alanlarında genel hijyenin bozulmasına neden olabilen farelerin yerlerinin tespitinde kullanılabilmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Finnish Spitz

Finnish Spitz ırkının bir diğer adı Suomenpystykorva olarak anılmaktadır. Bu ırkın özellikle Rusya’nın merkez bölgelerinden Finlandiya’ya gelen göçmenler tarafından bölgeye getirildiği düşünülmektedir. Özellikle küçük kuşların avlanması sırasında çok önemli bir yere sahip oldukları bilinmektedir. 1800lerde bu ırkın varlığının tehlikeye girdiği görülmektedir. Daha sonra kurtarmak için atılımlarda bulunulmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Kokoni

Kokoni Malta’nın en bilinen köpek türü olmasının yanı sıra; bu adanın simge hayvanlarından biridir. Helenistik bir arka planının olduğu yapılan genetik araştırmalarda anlaşılmaktadır. Yunan sanat eserlerine bakıldığı zaman o dönemlerden kalma kalıntılarda bu ırkın sıklıkla resmedildiği farklı örnekler bulmak mümkündür.

Köpeklerde kan hastalıkları olan köpekler hangi ırklar bilmek ister misiniz? Kronik kan hastalıkları olan köpekler sizler içi yayında!

Kan hastalıkları pek çok türü olan ve etkilenen hayvanların çoğunda sıklıkla şiddetli semptomlar görülür, bu nedenle hızlı ve güvenilir bir şekilde teşhis koymak ve uygun tedaviyi derhal sağlamak çok önemli hale gelir. Ancak bu kan hastalıklarının tanı ve tedavisi yüksek derecede uzmanlık gerektiren, nispeten kolay teşhis edilebilen hastalıklardan, ileri tetkik gerektiren hastalıklara kadar uzanan bir ek hastalık olarak adlandırılabilir.

Kırmızı kan hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesinden kaynaklanan anemiye, bağışıklık aracılı hemolitik anemi denir. Bazı durumlarda kırmızı kan hücreleri sağlıklı köpeklerinkinin yarısından daha azına azalır ve ciddi anemi oluşması muhtemeldir. Aynı zamanda kan pıhtılaşma sisteminde anormalliklere de neden olabilir, bu da onu sistemik şok semptomlarına yol açabilen tehlikeli bir hastalık haline getirir.

Kan Hastalıkları Hangi Köpeklerde Var?

Kan hastalıkları olan köpek cinsleri genellikle çok fazla enerji harcayamayan köpeklerdir. Kanda üç tip kan hücresi vardır: kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler ve her hücre, özelliklerine göre önemli bir rol oynar. Bu kan hücreleri, kanın hematopoietik fabrikası olan kemik iliğinde üretilir. Solunum yoluyla akciğerlerden alınan oksijenle birleşerek kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda taşımak gibi önemli bir görevi yerine getirir.

Ayrıca karbondioksit de atılır ve vücuttaki oksijen ve karbondioksit dengesi korunur. Kırmızı kan hücrelerinin sayısı azaldığında “anemi” adı verilen, oksijen taşınmasını engelleyen ve vücudun oksijen eksikliğine düşmesine neden olan, birçok organın fonksiyonlarının bozulmasına yol açan patolojik bir duruma dönüşür. Tersine, kırmızı kan hücrelerinin sayısı arttığında “polisitemi” adı verilen, kan dolaşımını bozan ve kan damarlarının tıkanma olasılığını artıran bir durum ortaya çıkar.

Beyaz kan hücreleri:

  • Beyaz kan hücreleri, bakteri ve virüs gibi yabancı maddelerin vücuda girmesine karşı vücudu korur.
  • Nötrofillere, lenfositlere, monositlere, eozinofillere ve bazofillere bölünmüş birçok beyaz kan hücresi türü vardır ve bunların her biri farklı bir role sahiptir.
  • Beyaz kan hücrelerinin sayısı arttığında “lökositoz” adı verilen patolojik bir durum ortaya çıkar ve bu durum vücutta enfeksiyon veya inflamasyonun meydana geldiğini düşündürür.
  • Beyaz kan hücrelerinin sayısı azaldığında “lökopeni” adı verilen bir duruma dönüşür ki bu tehlikeli bir durumdur çünkü vücudu koruyan beyaz kan hücrelerinin sayısı azdır.

Bu hücreler kanamayı durdurmak için “hemostaz” için gereklidir. Bir kan damarı hasar gördüğünde ve kanama başladığında, aktive olur ve hemostatik bir işlev uygulamak ve kanamayı durdurmak için hasarlı bölgede toplanır. Trombosit sayısındaki azalma, trombositopeni adı verilen ve hemostatik işlevi bozan bir duruma neden olur. Artan trombosit sayısı, bazen hemostatik işlevi de bozan trombositoz adı verilen bir duruma neden olur. Görüldüğü üzere çok geniş ve önemli bir sorundur. Kan hastalıkları kronik olan köpekler İspanyol Coocker köpeği ve Bichon Frise köpeğinde çok yaygın.

Kan Hastalıkları

Köpeklerde Kan Hastalıklarının Tedavisi Var Mı?

Kan hastalıkları tedavisi için erken teşhis çok önemli. Şiddetli hemoliz meydana geldiğinde kırmızı idrar (hemoglobinüri) atılır veya sarılık nedeniyle göz beyazları ve diş etleri sararır. Ayrıca ateşi de olabilir. Özellikle kırmızı idrar evde dahi kolaylıkla fark edilebildiği için bu noktada doktora başvurulan vakaların çok olduğu düşünülmektedir.

İmmün aracılı hemolitik anemi da tromboz riskini artırabilir. Kan damarındaki küçük bir kan pıhtısı olan yaygın intravasküler pıhtılaşma, tüm vücuttaki kan damarlarını tıkar ve çoklu organ yetmezliği riski vardır, bu nedenle acil tedavi önerilir.

Kan hastalıkları tedavisi köpekler için üç aşamada gerçekleştiriliyor. Tedavinin üç ayağı vardır. İmmünosupresanlar, kan nakli ve antitromboz uygulanır.

  • İmmünosupresan

Otoantikorlar kırmızı kan hücrelerini yok ettiği için immünosupresanlar kullanılır. Kırmızı kan hücrelerinin yok edilme olasılığı azaldığında ve yeni oluşan kırmızı kan hücreleri arttığında ve anemi semptomları düzeldiğinde, doz yavaş yavaş azaltılır. İlaçların azaltılması genellikle birkaç ay sürer ve tedavi uzun zaman alabilir. Diğer bir seçenek ise insan immünoglobulin preparatlarını kullanarak hemolizi geçici olarak önlemektir.

  • Kan nakli

Anemi şiddetliyse, kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini bekleyecek zaman yoktur, bu nedenle kan nakli yapılır. Ayrıca immünsüpresif ilaçların etki göstermeye başlaması birkaç hafta aldığından, bu dönemde destekleyici bakım olarak kan nakli yapılabilir. Tam kan transfüzyonu sadece eritrositleri değil aynı zamanda kan pıhtılaşma sisteminin bileşenlerini de yenileyebilir, dolayısıyla trombozu önlemede de etkili bir tedavi yöntemidir.

  • Antitromboz

İmmün aracılı hemolitik aneminin tromboza yatkınlık oluşturduğu bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerini artırmaya yönelik tedaviye ek olarak tromboz önlemleri de sıklıkla gereklidir.

Kan Hastalıkları Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Aneminin belirtileri arasında beyazımsı diş etleri ve dil ile azalmış aktivite yer alır. Ancak evde diş etleri ve dilin rengindeki değişiklikleri fark etmek zor görünmektedir. Spesifik olarak, “yürüyüş sırasında çabuk yorulmak”, “eskisinden daha fazla koşmak istememek” ve “daha ​​fazla uyumak” gibi değişikliklerde azalmış aktivite belirtileri ortaya çıkıyor ancak bunlar çevresel faktörler ve yaşam tarzı alışkanlıkları da neden olabiliyor. Bu aşamada anemi tespit edilirse, genellikle bir veteriner hastanesinde görsel muayene sırasında bir veteriner tarafından keşfedilir veya başka amaçlarla yapılan bir kan testi sırasında tesadüfen keşfedilir.  Kan hastalıkları olan bir köpek sahiplenilebilir. Uygun tedavi koşullarını ve masraflarını kabul ediyorsanız sahiplenilmesinde bir sorun olmaz. Ancak her zaman hasta bir köpeği sahiplenmek sahibinin karar vereceği bir durumdur.

Kan Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Köpeğinizde olan hastalığın türüne ve seviyesine göre iyileşme durumu değişiyor. Ne yazık ki bazı köpekler bağışıklık aracılı hemolitik anemiden ölmektedir. Çoğu durumda doğrudan ölüm nedeni anemiden ziyade tromboembolizmdir. Ayrıca bu hastalıktan ölen köpeklerin yaklaşık %80’inde tromboz görüldüğüne dair bir rapor da bulunmaktadır. Kırmızı idrar ve sarılık çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir ancak bunu fark ettiğiniz anda hemen bir doktora görünün.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek doğal bir süreçte köpeğin yaşantısını da destekleyebilirsiniz. Buna Rejeneratif denir. Rejeneratif tıp, bağışıklık aracılı hemolitik aneminin  tedavisi için bir seçenektir. “Rejeneratif tıp”, “hücreleri” kullanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi başlangıçta vücudun “onarım fonksiyonu” ve “kendi kendini iyileştirme gücü” kullanılarak hastalığı iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sistemin bir diğer önemli özelliği vücuda diğer ameliyatlara göre daha az stres yüklemesidir. Kan hastalığı olan bir köpeğin iyileşip iyileşmeme durumu tamamen durumuna ve sizin ne kadar acil müdahale yaptığınızla ilgili. Belirtiğimiz üzere çok önemli bir kan hastalığı var veya anemi ise ölecektir. Ancak tedaviye alındığında ortalama 4- 9 ay arasında köpek normal sağlığına kavuşabiliyor.

Kan hastalıklarının tedavi süreci kısa süreli değildir ve köpeklerin genellikle bu süreçte dinlenerek ve hastalığına uygun beslenme düzeni oluşturulması ile yapılır. İyileşme oranları çok yüksektir ancak her yıl çok sayıda köpek bu gibi rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Sonuç olarak köpeğinizde kan rahatsızlığı çıkar ise kesin ölecek gözüyle bakılmamalıdır. Erken bir tedavi süreci ile hızlıca toparlanır ve sağlığı yerine gelir.