Kalp Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kalp Sorunları

Home » Kalp Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel özellikle İngiltere ile özdeşleşmiş olan sembol köpekler arasında kendini göstermektedir. 1700lerden bu yana kraliyet ailesinin ayrılmaz parçalarından biri olmuştur. Bilhassa 2. Charles’ın bu köpeklere olan düşkünlüğü ve farklı kraliyet ailelerine bu ırkın hediye olarak gönderilmesi de ilginç detaylar arasındadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Amerikan Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Köpeği olarak anılsa da bu köpek ırkının yaygın şekilde bilinen Eskimo halkı ile bir bağlantısı yoktur. Amerika’ya gelen özellikle Amerika’nın Orta Batı kısmında yaygın şekilde etkisi hissedilen Alman göçmenlerin etkisi ile bilinirliği artmış olan bir ırktır. Özellikle tarım alanında yaygın şekilde kullanılan bir ırk olarak ortaya çıksa da daha sonrasında şov dünyasının bu köpeği keşfetmeye başlaması ile tarım alanlarında kullanımı azalmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Amerikan Cocker Spaniel

Amerikan Cocker Spaniel antik çağlarda dahi varlığını sürdüren Spaniel ırkının günümüzdeki temsilcileri arasındadır. Özellikle henüz ateşli silahlar yaygınlaşmadan evvel av sırasında insanların en iyi av arkadaşları arasında yerini alması dikkat çekicidir. Spaniel ırkının sömürgecilik faaliyetleri kapsamında Amerika’ya getirilmesi ile beraber yapılan gen çaprazlamalarında erişilen ırklardan biri olmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Minyatür Pinscher

Minyatür Pinscher ırkının melezleme süreçlerinde özellikle Dachshund ve İtalyan Greyhound ırkının ön planda olduğu görülmektedir. Koku takip yeteneğinin bu iki ırkta olduğu gibi ortaya çıkan küçük boyutlu köpekte de ön planda olduğu görülüyor. Özellikle Avrupa’da sahiplenilme oranı yüksek olan seçeneklerdendir. Aile yaşantısına olan uyumu ile tam bir şehir köpeğidir.

Kalp sorunları hastalığı olan köpekler hangileri? Hangi köpeklerde kronik kalp hastalığı var? Evcil dostlarımızın kalbine dair detaylar yazımızda.

Köpeklerin kalbi  dört odadan oluşur: üst ve alt (atriyum ve ventrikül), sol ve sağ kalp ve atriyumlar ile ventriküller arasında ve ventriküller ile arterler arasında, geri akışı önlemek için bir valf bulunmaktadır. Hayvanlarda kalp hastalığının pek çok farklı türü vardır, ancak bunlar sorunun nerede oluştuğuna bağlı olarak genel olarak kategorize edilebilir.

Kalp, kanı vücutta dolaştırmak için bir pompa görevi görür ve iki ana akış vardır. Biri oksijen bakımından zengin kanı akciğerlerden alıp vücuda gönderen akıştır. Diğeri ise vücutta dolaşan kanın alınarak akciğerlere gönderilerek oksijenle doldurulması işlemidir. Bu iki akışın birbirine karışmasını önlemek amacıyla köpeklerin de aralarında bulunduğu memelilerin kalbi dört bölmeye ayrılır ve kan tek yönde akar.

Üst ve alt bölmeler arasındaki bölmeye vana denir. Yaşlanma ya da genetik yatkınlık nedeniyle bu kapakçığın anormal hale gelmesi ve kan akışının tek yönde sürdürülememesi durumuna kalp hastalığı denir. Kanı akciğerlerden alıp vücuda gönderen akım, kalbin sol bölümünden geçer. Bunu ayıran kapak mitral kapaktır. Tersine, kanın vücuttan akciğerlere akışı kalbin sağ tarafından geçer ve onu ayıran kapağa triküspit kapak adı verilir. Köpeklerde triküspit kapak hastalığı nadiren tek başına ortaya çıkar ve kalp sorunları terimi çoğunlukla mitral kapak yetersizliği veya her iki kapaktaki anormallikleri ifade eder.

Kalp Sorunları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kalp sorunları köpeklerde boyutuna ve ırkına göre farklı türlerde ortaya çıkıyor. Köpeklerde kalp hastalığı:

  • Büyük köpeklerde genişletilmiş kalp yetmezliği görülür sıklıkla.
  • Zamanla kalp damarlarında görüşme veya kalp damarlarının kasılmasında azalma yaşanır.
  • Orta boyutlu köpeklerde ise sıklıkla kalp kasının kalınlaşması görülür bu aynı zamanda kediler içinde ortaktır.
  • Mitral yetersizlik ise küçük köpeklerin kronik kalp sorunları yaşadığı bölümdür.

Sol kızımdaki kapaktaki anormallikler nedeniyle kadının geri akışının yaşanması da ağırlıklı küçük köpeklerde gözlenir. Ayrıca tüm köpeklerde mitral yetersizlikte yaşanabilir. Hastalık, adından da anlaşılacağı gibi, kalpte mitral kapak adı verilen bir kapakta meydana gelen bir sorundur.

Kalp, üst ve alt, sol ve sağ olmak üzere dört odaya bölünür ve kalbe dönen kan kulakçıklara alınır, kalpten gelen kan ise karıncıklar yoluyla dışarı gönderilir. Diğer birçok köpek hastalığında olduğu gibi burada boyutlarına göre kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir. Ancak en fazla Doberban, Cocker Spnaiel köpek cinsleri arasında yaygındır.

Kalp Sorunları

Köpeklerde Kalp Sorunları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpekler yaşlandıkça, giderek daha fazla köpekte kalp hastalığı gelişiyor. Kalp hastalığı aynı zamanda doğuştan da olabilir ve sıklıkla yavru köpeklerde fark edilir. Kalp hastalığı geliştikten sonra tedavisi zordur ve tek seçenek genellikle ilerlemesini yavaşlatacak adımlar atmaktır.

Ancak belirtileri ne kadar erken fark ederseniz ve uygun tedaviyi alırsanız, sağlıklı kalma ve daha uzun yaşama olasılığınız o kadar artar. Kalbin görevi kanın vücutta dolaşmasını sağlamaktır. Kan, oksijen ve besin içerir ve vücutta dolaşarak bunları dokulara iletir. Bu nedenle kan kalbe döndüğünde oksijeninin çoğunu kaybetmiş olur. Bu kan, pulmoner venöz sistem yoluyla akciğerlere pompalanır, burada oksijenlenir ve kalbe geri döner ve burada tekrar tüm vücuda pompalanır.

Bir köpeğin kalbi günde yaklaşık 180.000 kez atar ve yaklaşık 2 litre kan pompalar. Kanın vücutta dolaşmasının yaklaşık 8 ila 30 saniye sürdüğü söyleniyor.

Kalp sorunları tedavisi, hastalığın şiddetine ve tipine göre değişmekle birlikte temel olarak üç tedavi yönteminin birleşimini içerir: dinlenme terapisi, diyet tedavisi ve ilaç tedavisi. Dinlenme kalp hastalığının tedavisinin en önemli parçasıdır. Özellikle konjestif kalp yetmezliği nedeniyle nefes almanın zor olduğu durumlarda mutlak dinlenme çok önemlidir.

Birçok köpek sahibi, kalp rahatsızlığı olmasına rağmen köpeklerini egzersiz yapıyor. Kalp hastalığı tanısı konulduktan sonra, sahipleri yatak istirahatinin önemini anlamalı ve köpeğinin dinlendiğinden emin olmalıdır. Kalp sorunları tedavisi için beslenme ikinci yapılacak iştir. Diyet terapisinin dinlenme terapisinden sonra en önemli şey olduğu söyleniyor.

  • Kalp hastalığına yönelik diyet tedavisinin anahtarı, tuz (sodyum) alımını azaltmak, yani tuzlu yiyecekler vermekten kaçınmaktır.
  • Veteriner hastaneleri kalp hastalıkları için özel diyetler satmaktadır, bu nedenle bunları kullanmak iyi bir fikirdir.
  • Bununla birlikte, özel diyetlerin sodyum oranı düşüktür, bu nedenle pek çok köpek bunlardan hoşlanmamaktadır.
  • Bu gibi durumlarda baharatlar da (bal, reçel, susam, salata yağı vb.) ekleyebilirsiniz.
  • Öncelikle bir gün oruç tutun ve ertesi günden itibaren üç gün boyunca köpeğinizin yediği mamanın üçte ikisini ve üçte birini özel bir diyetle (düşük sodyumlu diyet) karıştırabilirsiniz.
  • Sonraki 3 gün oranı yarı yarıya azaltın ve sonraki 3 gün boyunca 1/3 normal mama, 2/3 özel mama ile beslenir.

İlaç tedavisi kalp hastalığının üçüncü tedavisidir. Son zamanlarda geçmişe göre çok iyi ilaçlar geliştirildi ve bu nedenle ilaç tedavisi oldukça ilerledi. Ancak kalp hastalığınız varsa tek yapmanız gerekenin ilaç almak olduğu fikri çok kolaydır. Son olarak lütfen yatak istirahatine devam edin, diyet tedavisini uygulayın ve bunun üzerine ilaç tedavisinin de olduğunu düşünün.

Kardiyak ilaçlar su ve tuzların atılımını artırabilir. Bu etkiye sahip çeşitli ilaçlar var ancak eski çağlardan beri kullanılan kalp atışını yavaşlatmak yani Digitails çok iyi geliyor. Digitalis, kalp atış hızını yavaşlatıp kasılma hızını artırarak hasarlı bir kalbin çalışmasına yardımcı olur.

Kalp Sorunları Hastalığı Olan Köpekler Sahiplenir Mi?

Kalp sorunları yaşayan bir köpek  sahiplenilebilir. Ancak burada önemli detay köpeğinizin her zaman kalbinin hasta olduğunu bilmektir. Yani çok yorulmamalı, beslenmesine özel dikkat edilmeli ve düzenli veteriner kontrolünden geçirilmelidir. Köpeğinizin kalbi hasarlı ise ortalama yaşam süresi hemcinslerine göre daha düşük olacaktır. Bu nedenle hastalıklı olan köpekler çoğu zaman tercih edilmez. Tedavisine dikkat ettiğiniz sürece kalp hastalığı olan köpek kesinlikle sahiplenilmemelidir diye bir kaide yoktur. Elbette doğal sağlıklı olan köpeklerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Doğuştan kalp hastalığı var ise siz köpeğinizi sahiplendikten sonra ortaya çıkacağı için bu soruyu sormak için geç kalmış olabilirsiniz. Bu nedenle süreci tamamlamadan iyi bir görüşme ile genetiğinde ki hastalıkları araştırmanız doğru olur.

Kalp Sorunları Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Konjenital kalp hastalığı her 500 köpekten yaklaşık 1 ila 2’sinde görülür ve genellikle veteriner kliniğinde köpekler ilk aşılarını 2 ila 3 aylıkken aldıklarında keşfedilir. Köpeğiniz büyüme çağındaysa ancak diğer köpekler kadar büyük değilse veya enerjisi yoksa, bu doğuştan kalp hastalığı da dahil olmak üzere doğuştan bir malformasyondan şüphelenilir. Çok sevimli yüzlere sahip yavru köpeklerde de bu hastalık görülebilir.

Köpeğinizde kalp üfürümü varsa, köpeğinizde doğuştan kalp hastalığı olma ihtimali güçlüdür. Alıştığınızda, kalbinize dışarıdan dokunarak kalp atışınızda bir anormallik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kalp hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sıklıkla kötüleşen ve ölüme yol açan bir hastalıktır. Olağandışı bir şey fark ederseniz, evcil hayvanınızı derhal bir veteriner hastanesine götürün. Tedavisi ile ise köpeğin iyileşmesi mümkün oluyor.