Kalıtsal Stomatositoz Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kalıtsal Stomatositoz

Home » Kalıtsal Stomatositoz
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.8/5
Bilgilendirme
Drentse Patrijshond

Drentse Patrijshond Avrupa’nın farklı köpek ırklarının katkısı ile Hollanda merkezli olarak ortaya çıkmış olan ırklar arasında yer almaktadır. Küçük Münsterländer ile akraba olduğu yapılan genetik haritalamalardan da net olarak anlaşılmaktadır. Hollanda’da küçük hayvanların avlanma sürecinde en kapsamlı rolü üstlenen hayvanlardandır.

Kalıtsal Stomatositoz

Sahipleneceğiz köpekte hangi hastalıkların bulunabileceğini merak ediyor musunuz? Kalıtsal stomatositoz hastalığı olan köpekler neler yaşıyor? Kronik Kalıtsal stomatositoz olan köpekler hakkında merak edilenler ve hastalığa dair bilgiler burada.

Kalıtsal stomatositoz Sorunu köpeklerin kan hücrelerine sıvıların sızmasına neden olan bir gendir. Burada köpeğin kan hücresine ozotomal resesif sızar ve buna potasyum ve sodyum iyonlarını da dahil edebiliriz. Hastalık, hücresel işlev bozukluğuna yol açar ve kalıtsaldır. Halk tabiriyle açıklamak gerekir ise kırmızı kan hücreleri kırılgan olduğu için bu hücreler çok kolay ölebiliyor. Hücrelerin ölmesi nedeniyle de karaciğer hastalığı öncelikle görülürken, köpekte birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır.

Kalıtsal Stomatositoz Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kalıtsal stomatositoz Hastalığı bazıları diğer ırklara göre daha fazla etkilemektedir. Köpekler de bu sağlık sorunu ortaya çıktığında köpeğin hücre duvarlarında sorun yaşanıyor. Yaşanan bu sorun bazı hücrelerine daha fazla sıvı girmesine neden olarak kırmızı kan hücrelerine zarar vermesidir. Hastalığı yaşayan köpekler genellikle anemik belirtiler göstermezken, ancak bu veterinerler bundan tespit edilebilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Ayrıca bilinçli köpek sahipleri köpeklerindeki bazı durumları dikkat ederek hastalığı yaşadığını da tespit edebilir.

Yaygın olarak görülen ırklar arasında minyatür Schnauzer ve Pomeranya ırkı köpekler vardır.

Sebebine baktığımızda hastalık köpeğin görülmeyen Hücrelerinde bazı iyonların giriş yapmasını nedeniyle kan hücrelerinin hasar görmesi olarak açıklanabilir. Kronik olarak köpekten köpeğe geçen bir hastalık olurken, bunun yanında kronik anemi de ortaya çıkmasındaki en büyük nedenlerden biridir. Genetik olarak sromatositoz- hipertrofik gastrit öyküsü olan cinslerde de görülme olasılığı çok yüksektir.

Hastalığı taşıyan köpekler ve törenlerin yapacağı testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak köpek sahiplerinin de veterinere köpeğinin götürmesine neden olacak belirtileri bulunuyor. Bunlar köpek de sık sık karın ağrısı yaşanması veya köpeklerde anemi sorunu olmasıdır. Bunun yanında kan pıhtılaşma sorununun olması, dalağın genişlemesi ve kırmızı kan hücrelerinin anormal şekilleri alması da bilinen belirtileri arasındadır.

Köpeklerde Kalıtsal Stomatositoz Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Teşhis edilmesi tamamen veteriner kontrolünde gerçekleştiriliyor. Öncelikle veterinerin köpeğin tam tıbbi geçmişini bilmesi ve genetiği hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Kesin tanı konulmadan önce veteriner hekim köpeğe bazı testler uygular ve buna göre tedavisini yönetir. Tanı koyabilmek için idrar tahlili, biyokimya profili ve köpeğin kan nakline ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için tam kan sayımı testleri uygular.

Testlerden sonra ise kalıtsal stomatositoz hastalığı teşhisi hemen konulamaz ve hekimin süreci biraz daha uzatmaya ihtiyacı olacaktır. Bu durumun temel sebebi ise bu hastalığa sahip köpekler için belirli bir tedavi seçeneğinin olmamasıdır. Yani diğer birçok köpek hastalığı gibi hastalığın kesin bir tedavi süreci yoktur. Çalışmalar diyetin tedavi üzerinde etkili olduğunu gösterdiği için ilk olarak köpek mamaları ile tedavi edilmeye çalışılır.

Kalıtsal Stomatositoz

Özellikle veteriner hekimler köpeğin mamasını da takviye edici gıdaların olmasını talep edecektir. Bu gıdalar içerisinde folik asitlerin bulunması son derece önemli olurken, kan hücrelerinin durumunu kontrol altına almak için de etkili bir tedavi olduğu düşünülüyor. Eğer hastalık sonucu dalağın da şişme çok fazla gerçekleşti ise dalağını almak bir diğer cerrahi tedavi yöntemidir. Genişleyen dalın cerrahi olarak çıkarılmasındaki amaç hastalığı iyileştirmek için değil yayılmasına önlemektir.

Hastalığın ilerlemesinde deki bir sonucu olarak kamp pıhtılaşma sorunu da yaşanabilir. Bu durumda ise kampında ulaşma sorununu önlemek için pıhtılaşma, önleyici ilaçlar veteriner tarafından tedavi içerisinde reçeteye eklenir.

Sorun yaşanan köpeklerin teşhis edildiğinde prognoz yaşama ihtimali de bulunuyor. Prognoz köpekler için hiç iyi bir durum değildir ve yaklaşık bir yıl içerisinde köpeğin uyutun olmasıyla sonuçlanır. Köpeğin unutulmasına neden olacak bir etken olmasının sebebi ise semptomlarının sürekli ilerlemesi ve köpeğin daha fazla acı çekmeye başlamasıdır. Bundan dolayı eğer teşhisi konan köpeklerde prognoz oluştu ise tedavisi için yapılacak bir durum yokken kalan hayatını daha rahat geçirebilmesi için ağrı kesiciler verilebilir.

Tedavi sürecine özetlemek gerekir ise:

  • Folik asit içeren vitaminler, mamalar veya suyuna katılan damlalar tedavisi için kullanılır.
  • Kan nakli ile kan krizleri çözümlenebilir.
  • Kan pıhtılaşması yaşanıyor ise ilaçla tedavisine başlanır.
  • Dalak genişlemesi yaşanıyor ise dalağı ameliyat ile alınır.

Tedavisi devam edemiyor ise köpek birkaç ay içerisinde uyutulur.

Kalıtsal Stomatositoz Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kalıtsal stomatositoz hastalığına sahip köpekleri sahiplenmek uygun değildir. Temel olarak baktığımızda ölümcül bir kalıtsal hastalık olarak yorumlanamaz. Ancak tam olarak ne olduğu neyin sebep olduğu ve nasıl tedavi edileceği bilinmediği için süreç karanlık ilerler.

Kan rahatsızlığı ortaya çıktığında köpeğin iç organlarını ve damarlarına bu kan hastalığının nasıl tepki vereceği bilinmemektedir. Basit bir şekilde köpek mamasına takviye gıdalar vererek köpeğin iyileşmesi ve daha iyi bir süreç geçirmesi sağlanırken ölümle de sonuçlanabiliyor. Bundan dolayı kalıtsal hastalığa sahip köpek sahiplenildiğini de ne kadar ömrü olacağı hakkında hiç kimse bir fikir beyan edemez. Sağlıklı bir şekilde yaşaması çok zor olan ve 10- 12 ay içerisinde uyutulması gerekebileceği için kalıtsal hastalığı olan köpeği sahiplenmek en doğru tercih olacaktır.

Hastalık yavruluk döneminde kendini çok fazla belli etmediği için bu hastalığın ancak genetik olarak oluşması ortaya çıkabiliyor. Köpeği sahiplenmeden önce ailesi hakkında bilgi sahibi olarak hastalığı kalıtsal olarak taşıyıp taşımadığını sorgulamanız gerekmektedir. Bu hastalığa sahip köpeklerin üremesi doğru bulunmazken, köpek kısa bir süre içerisinde çeşitli hastalıklar yaşayarak hayatı sona erecektir.

Kısacası kırmızı kan hücrelerinin zarar gördüğü hastalığa sahip köpeklerin sahiplenilmesi doğru değildir. Çünkü sonucu ölüme varabilecek ciddi bir hastalıktır.

Kalıtsal Stomatositoz Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Şu anda bu hastalığın spesifik bir tedavisi yok ve birçok hastaya folik asit takviyesi vererek iyileştirilmeye çalışılıyor. Folik asit takviyesi b 9 vitaminini içerir ve bu vitamin hücrelerin daha fazla dönüşümü için tüketilmektedir. Hücrelerden sızan sıvının kan hücrelerine zarar verdiğinde yeni kan hücrelerinin üretimini arttırmaktan başka bir yöntemi yoktur. Ayrıca ilerleyen dönemlerde kan pıhtılaşma sorunu da ortaya çıkabildiği için köpek de küçük bir yaralanma olduğunda dahi çok fazla kan kaybetmesine neden oluyor. Dışarıdan bir yaralanmada kan sızarken içeriden bir yaralanma da ise kan organlara zarar vermektedir.

Kalıtsal stomatositoz için en iyi tedavi ve iyileşmesine neden olacak tedavi b 9 vitamini alınmasına çok iyi dikkat edilmesidir. Bu sayede hücre yenilenmeleri sağlanabilir ancak kan krizleri zamanında köpeğin kan nakli alması dahi gerekebiliyor. Pıhtılaşma sorunu yaşanıyor ise ki en basit sorundur. İlaçlar ile iyileşmesi sağlanabilir. Ancak bu hastalığa sahip köpeklerin iyileşme durumu %100 gerçekleşir gibi bir durum asla yoktur. Tıbben hala çok fazla bilinmeyen ve tedavi olarak halen araştırılan hastalıklar arasında. İyileşmesi tamamen olmasa da hayatını daha konforlu bir şekilde yaşaması gerçekleştirilebilir. Tedavi edilmez ise köpek çok fazla acı çekerek hayatını kaybederken tedavi edildiğinde dahi bir yıla yakın sürede uyutulması söz konusu olacaktır.