Kalça Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Kalça Sorunları

Home » Kalça Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.5/5
Bilgilendirme
Papillon

Papillon ırkının en ilginç özelliklerinden biri uzun yüzyıllar boyunca Avrupa’da soyluların en sık tercih ettikleri köpeklerden biri olmalarıdır. Özellikle soylu kadınların hayatlarının en temel eşlikçilerinden biri oldukları bilinmektedir. Avrupa’ya damgasını vurmuş olan ressamlardan Rembrandt’ın resimlerinde bu ırka rastlamak mümkündür. Irk bakımından Fransa ile bağlantıları kuvvetli olsa da özellikle türün tam ortaya çıkışında İtalya ve İspanya’nın yeri reddedilemez.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Phalène

Phalène Batı Avrupa’nın en popüler ve sevecen köpek ırkları arasında yerini almaktadır. Hatta Anakara’nın en sık tercih edilen köpeklerinden biri olduğunu da söylemek mümkün. 1500lerden bu yana varlığını kesintisiz şekilde sürdürmekte olan bu ırkın tarihi geçmişine ilişkin sanat eserlerinde bilgi almak mümkün. Urbino Venüsü isimli tabloda resmedilmesi geçtiğimiz yüzyıllarda ırkın varlığına ilişkin elimizde bulunan en temel kanıtlardandır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Skye Terrier

Skye Terrier ırkının sevimliliği ve atik yapısı ile 1500lerden bu yana insan hayatının çok önemli parçalarından biri olduğu anlaşılıyor. Bu ırkın ortaya çıkışında İskoçya’nın çok özel bir yere sahip olduğu da tespit edilmiştir. Bölgenin en önemli gelir kaynaklarından olan samur ve porsuk avlarında muhteşem bir performans sergiler.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Kromfohrländer

Kromfohrländer uzun zamandır insanlar ile bir arada yaşamaya alışkın olan ve sosyal yapısı ile de dikkat çeken ırklar arasındadır. Almanya’da yaygın olarak yetiştirilen özellikle refakatçi ve eşlikçi köpek olarak bilinen ırklardandır. Maskot köpek olarak amaçlanan ve daha sonrasında çok daha geniş bir yaygınlaşma alanına ulaşan ırktır.

Kalça sorunları hastalığı olan köpekler nasıl tedavi edilir, kalça sorunları olan hangi ırklar genetik hastalıkla mücadele eder?

Kalça sorunları büyüme dönemindeki zayıf gelişimden kaynaklanır, ancak genetik ve diğer predispozan faktörler de bilinmektedir. Ancak nedeni henüz tam olarak aydınlatılamadı. Sadece büyük köpeklerde değil, küçük köpeklerde ve bazen de kedilerde olmak üzere tüm hayvanlarda bulunur. Çıkık şiddetli ağrıya neden olur. Köpeğiniz çıkarıldığında ciyaklama sesi çıkarabilir, beline dokunmaya çalıştığınızda bundan hoşlanmayabilir veya sinirlenebilir.

Ek olarak, eğer köpeğiniz arka bacağını çıkarırsa, düzgün bir şekilde hareket edemeyecek veya ağırlığını destekleyemeyecek, bu nedenle çıkık bacak kaldırılmış halde üç ayak üzerinde yürüyebilecek veya yürümekte isteksizleşip fazla hareket edemeyecek duruma gelebilir. Çıkık tekrar tekrar meydana gelirse ve “alışkanlık” olarak adlandırılan kronik hale gelirse, neredeyse hiç ağrı olmaz ve çıkık durumunda bile hasta ayaklarını iyi kullanarak yürüyebilir ve belirgin semptomlar olmayabilir.

Kalça Sorunları Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Kalça sorunları  %70 genetik, %30 çevresel olduğu söylenmektedir. Asetabulumun sığ olduğu ve asetabulumun içine tam oturması gereken femur başı ile onu destekleyen femur boynu denilen kısmın anormal bir açıya sahip olduğuna dikkat çekildi. Kemik sorunlarına ek olarak, kalçayı destekleyen gluteus kasları da dahil olmak üzere arka bacaklardaki yetersiz kas kütlesi ve anormal ilişkiler de suçlanmıştır. Kemik ve kas gibi iskeleti oluşturan yapıların yanı sıra anormal seks hormonları, gerekli vitamin eksikliği, egzersiz eksikliğine bağlı obezite, aşırı büyüme hızı gibi yaşam tarzı alışkanlıklarından da kaynaklanabileceği söyleniyor.

Alman Çoban köpeği, Labrador, Retriever gibi köpeklerde sıklıkla görülür.

Kalça Sorunları Hastalığı

Köpeklerde Kalça Sorunları Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpeklerde kalça sorunları tedavisi olan farklı olarak yapılan birkaç uygulaması ile bilinir. Tedaviden önce  öncelikle köpeğin hangi bacağını nasıl hareket ettirdiğini ve nasıl yürüdüğünü belirleyin.

Daha sonra dokunup köpeğinizin patilerinin durumunu kontrol edin. Bir köpek kalça sorunları yaşıyor ise genellikle sıkışmış ve acı veriyormuş gibi hisseder. Çıkık tamamlanırsa köpek topallayacak, halsizleşecek ve zayıflayacaktır. Kalça sorunları tedavisi:

  • Röntgen muayenesi yapılarak tedavi süreci başlatılır.
  • Köpeğinizin hangi bölgelerinin ne durumda olduğunu ve çıkığın durumunu detaylı olarak anlamak için yan veya sırt üstü yatarken fotoğrafları çekilir.
  • Röntgen muayenesi ile tespit edilemeyen alanlar gerekirse BT muayenesi ile doğrulanabilir.
  • Köpeklerde kalça çıkığının iki tipi tedavisi vardır: çıkığın ameliyatsız olarak manuel olarak tersine çevrilmesini içeren “açık olmayan redüksiyon” ve çıkığın cerrahi olarak azaltılmasını içeren “açık redüksiyon”.

Çıkığın üzerinden geçen süreyi, aynı yerin daha önce çıkık olup, kırık olup olmadığını, osteoartrit olup olmadığını kontrol edilir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağına dair kapsamlı bir karar verilir. İşlem ağrılı olduğundan anestezi altında yapılır. Yöntem, köpeğin çıkığının yönüne ve şiddetine göre biraz değişir ancak genellikle çıkan eklem 10 ila 14 gün süreyle yerleştirilip bandajla sabitlenir. Ancak bir kez redüksiyon sağlansa bile yeniden çıkık oluşma riski vardır ve bu durum tekrar tekrar meydana gelirse açık redüksiyon gerekebilir. Kalça sorunları tekrarlama olasılığı yüksek bir hastalıktır.

Köpeğinizde değiştirilmesi zor bir çıkık varsa, tekrarlayan çıkıklar varsa, osteoartrit varsa veya kırık varsa kapalı redüksiyon seçilir. Tipik cerrahi yöntemler arasında pinleme yöntemi, mafsallı pin yöntemi, femur başı rezeksiyonu ve total kalça protezi yer alır ve ameliyat, köpeğinizdeki çıkık derecesine bağlı olarak gerçekleştirilir.

Köpeğinizin kalça ekleminde kalça displazisi, tıpta legg-perthes hastalığı veya femur başı kırığı gibi bir anormallik varsa, bunu yapay bir eklemle değiştirmek için ameliyat yapılır.

Kalça Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Kalça displazisini önlemenin spesifik bir yolu yoktur. Ancak obezite eklemlere ağır bir yük getirir ve kalça displazisinin başlamasına ve ilerlemesine katkıda bulunur, bu nedenle kilo kontrolü önemlidir. Köpeğinizde kalça displazisi varsa:

  • Kalça displazisi tanısı konulmuş ve hafif ise
  • İstirahat (egzersizin kısıtlanması)
  • Kilo kontrolü
  • Ağrı kesiciler
  • Eklemlere yönelik takviyeler
  • Rehabilitasyon

yapılır. Kalça displazisinde genetik önemli bir rol oynar, bu nedenle kalça displazisi olan köpeklerin yetiştirilmemesi önerilir. Ancak köpeklerde kalça sorunu olduğu için sahiplenilmez. Bu sorunu eğer ciddileştirmek isterseniz listemizde gördüğünüz kalça sorunu yaşayan tüm köpek cinslerinden uzak durmanız gerekecektir.

Genellikle büyük köpeklerde daha fazladır ancak küçük köpeklerde hiç görülmediği anlamına gelmez. Ancak küçük köpeklerde yaşanma olasılığı büyük köpeklere göre kanıtlanmış bir şekilde azdır. Eğer büyük bir köpek alacaksanız kronik olarak kalçalarında sorun yaşanabileceğini en başından beri bilerek köpeğinizin temel yaşantısını düzenlemeniz gerekir. Bunun içinde tıpkı insanlar gibi yüksek yerlerden atladığında veya kalçalarını zorlayarak hareketlere girdiğinde yaşanma olasılığı daha artar.

Tedavisi olduğu için bu köpekte kalça sorunu var onu sahiplenmemeliyim düşüncesi de doğru bir düşünce olmayabilir. Buna karar verirken sizin yaşantınız ve köpeğinizle birlikte yaşayacağınız yeri değerlendirmeniz gerekiyor. Çok fazla doğaya çıkacak ve onunla farklı olaylar yaşamak isterseniz kronik sorun yaşayan köpeklerden uzak durabilirsiniz. Onların da yapısı insanlar gibi hassas. Şunu da bilmelisiniz ki bu hastalık sadece köpeklerde değil kedilerde de görülüyor. Yani boyut burada olasılık arttırırken her köpeğin dikkat edilmez ise kalça sorunu yaşama olasılığı yüksektir. Sorunlu köpek sahiplenebilir çünkü tedavisi vardır. Burada seçim tamamen sahiplenmek isteyen kişinin tercihidir.

Kalça Sorunları Olan Köpek İyileşir Mi?

Genellikle güçlü kuvvet uygulandığında çıkıklar meydana gelir, bu nedenle köpeğinizin yüksek yerlere tırmanmasını engelleyerek ortamı hazırlamak iyi bir fikirdir. Ayrıca köpeğinizi tutarken, köpeğinizin dengesiz ve saldırgan olmamasına dikkat edin ve eğer köpeğiniz bundan hoşlanmadıysa kendinizi onu tutmaya zorlamayın.

Kalça displazisi veya hormonal bozuklukları olan köpekler, küçük basamaklardan yukarı veya aşağı yürürken veya günlük hareketler sırasında bile meydana gelebilen çıkıklar açısından özellikle risk altındadır.

Yürüyüşe çıktığınızda girişteki merdivenlere dikkat etmeniz gerekiyor. Yürürken gerilim yükselir ve enerjisel olarak sıçrar, bu da çıkık oluşmasına neden olabilir. Adım kısmını kucaklayalım. Ayrıca yürüyüşünüz için mümkün olduğunca az adımlı bir parkur seçin. Yokuş yukarı yürümek arka bacaklarınızdaki kasları güçlendirir, bu nedenle çok sayıda yokuşun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız bunu yürüyüş rotanıza dahil ettiğinizden emin olun.

Evde, köpeğinizin merdivenlerden inip çıkamayacağı veya sandalyelere veya kanepelere atlayamayacağı bir ortam yaratın. Kalça displazisi ve hormonal bozukluklar yalnızca görünüşte belirgin olmayabilir.

Köpeklerde çıkık bir kalçanın kendi başına iyileşme şansı çok azdır. Çok nadir durumlarda, çok hafif çıkıkları olan köpekler doğal olarak normal pozisyonlarına dönerler ve rahatsızlık duymadan yürüyebilirler, ancak sonunda tekrar tekrar çıkık olurlar. Kalça serbest bırakılırsa artrit neredeyse her zaman bir süre sonra gelişir. Birkaç yıl sonra eklemlerdeki kemikler çoğalacak (belirli hücreler çoğalacak ve büyüyecek) ve köpek şiddetli ağrı çekecek ve yürüyemeyecek hale gelecektir.

Köpeğinizde kalça çıkığı belirtileri görülüyorsa, uygun tedavi için beklemeyin ve bir veterinere görünün. Tüm yöntemlerin vakaların %85-90’ında iyi ayak fonksiyonunu geri kazandırdığı söylenmektedir. Sonuç olarak köpeğiniz de kalça sorunu yaşandığında tedavisi mümkündür ve iyileşir. Bu bir süreçtir ve köpeğinize iyi bir bakım verdiğinizde sorunsuz iyileşme süreci tamamlanır.