İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Home » İdrar Yolu Enfeksiyonu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Dachshund

Dachshund ırkının ortalama 600 senelik bir geçmişi olduğu tespit edilmiştir. Bilhassa porsukların yakalanması ve avlanmasında en büyük rolü üstlenen ırklardandır. Bu ırkın bir diğer temel özelliği de Almanya’nın ulusal simgelerinden biri haline gelmesidir. Taş ocaklarının yaygın olduğu dönemlerde bu ocaklarda da sıklıkla çalıştırıldığı bilinmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Giant Schnauzer

Giant Schnauzer Bavyera bölgesinin karakteristik ırkları arasında yerini almıştır. Özellikle bölgede yer alan sığır popülasyonunun güdülmesi ihtiyacı üzerine yaygınlık kazanmıştır. 1800lerde kullanım alanının çok yaygın olduğu görülmektedir. Bu ırkın itaatkar yapısı nedeni ile hem polis teşkilatlarında hem de askeriyede sıklıkla yer bulduğu görülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Flat-Coated Retriever

Flat-Coated Retriever göl kenarlarında yapılan avlarda en yaygın şekilde tercih edilen ırklar arasında kendini göstermektedir. Göl kenarında yapılan kuş avlarının vazgeçilmez yardımcılarıdır. Bu ırkın genetik yapısı incelendiği zaman St. John's Dog ile büyük bir benzerliği olduğu görülmektedir. Sahip oldukları kürkün onları zorlu iklim koşullarına karşı koruması nedeni ile soğuk bölgelerde sıklıkla tercih edilmiştir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Eurasier

Eurasier yeni ırklar arasında yer almaktadır. Alman köpek yetiştiricileri tarafından ortaya koyulan ve özel gereksinimler karşısında üretilmiş olan seçeneklerdendir. Keeshond ırkı melezlemeleri sonucunda ortaya çıkmış olan yeni ırklardandır. Bu ırkın melezleme çalışmalarına son aşamada Samoyed köpek ırkının da dahil edildiği bilinmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu erken teşhis edilmeli. İdrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan köpekler sağlığına dikkat edilmesi gereken bireylerdir. Kronik idrar yolu enfeksiyonu olan köpekler konusundaki makalemize göz atın!

İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonlar köpeklerde sık rastlanan sağlık sorunudur, bakterilerin idrar yoluna girmesinden kaynaklanır, köpeğin sağlığını olumsuz etkiler. Önlem için düzenli temiz su temini ilk şarttır ardından hijyenik şartlar sağlanmalı, veteriner kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirilmeli. Ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak adına bol su tüketimine imkan sağlanmalı.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Köpekler sadık arkadaşlardır ancak sağlık sorunlarına yatkın olmalarından dolayı sürekli gözetim altında olmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu her köpek ırkının karşılaşabileceği yaygın sağlık sorunlarının başında gelir çoğunlukla idrar yollarına yerleşmiş olan bakteriler neden olur genellikle ağrılı süreçtir.

Mesane, üretra ya da böbrekler, bakteriler tarafından enfekte edilir. Bu yüzden çiş yapma süreci etkilenir beraberinde ağrı, idrarda artış, çiş kaçırma ya da azalma gibi çok farklı belirtiler yaşanır. Semptomlar her köpekte değişiktir ama büyük bölümü sık idrara çıkma ihtiyacı hisseder buna rağmen miktarı azdır.

Tutma yeteneği kaybedildiğinden dolayı istem dışı kaçırmalar söz konusudur. Dışkılama yapma esnasında ağrıyla birlikte rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Kötü kokuya kan izleri eşlik eder, iştahsızlık beraberinde halsizlik yaşanması, ciddiye alınması gereken önemli belirtiler arasında yer alır.

Erkek köpeklere göre dişilerin üretra yapısı daha kısadır bu yüzden bakteriler çok kolay hareket eder dolayısıyla dişi köpeğin yatkınlığı fazladır. Yaşlı köpeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan dolayı risk oranı yüksektir. Kısırlaştırılan köpeklerdeki doğurganlık döneminde yaşanan hormonal değişikliklerden kaynaklı hastalık riski taşınır.

Bağışıklık sistemi zayıflığı veya anatomik özellikler köpekleri hastalığa karşı eğilimli hale getirir. Böbrek taşı problemi, daralma, diyabet ve cushing gibi hastalığa sahip olan köpeklerde yatkınlık oranı her zaman fazladır. Hem yaşam kalitesini arttırmak hem de önleyebilmek için bazı adımlar takip edilebilir.

Yapılması gereken sürekli taze ve temiz su sağlamak aynı zamanda yeterli su alımını desteklemektir. Düzenli olarak idrar yapmasını sağlamak riski azaltır. Kısırlaştırma döneminde hormon değişikliklerini azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, düzenli veteriner kontrolleriyle hastalığa karşı önlem alınır bu sayede erken teşhis imkanı da oluşturulur.

Böbreklerden başlayarak idrar kesesine kadar uzanan kanallardan oluşan yol, enfeksiyon nedeniyle soruna neden olur. Problem her yaştan ya da her cinsten köpekte görülebilir ancak bazı ırklar risk altındadır.

Yapısal anormallikler yaşayan, fazla kiloya sahip, düzenli egzersiz yapamayan köpeklerde hastalığın görülme olasılığı artar. Kesin nedeni bilinmese de şu faktörler tetikleyici olmasından dolayı ele alınır;

  • İdrar yolu travması.
  • Viral ya da mantar enfeksiyonu.
  • Bakterilerin oluşturması.
  • Yapısal anormallik.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu türüne ve hastalığın şiddetine bağlı olarak farklıdır. Bakterilerin neden olduğu sorunlarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanırken viral sorun için antiviral, mantar kaynaklı problemlerde antifungal, idrar yolu taşları ile yapısal anormallikler de cerrahi müdahale gerekir.

10 ila 14 gün arasında süren antibiyotik yönteminde enfeksiyona sebep olan bakteriler öldürülürken belirlenen süre, duruma göre uzayabilir. Teşhisin ardından gerçekleştirilen veteriner muayenesinde doğru yöntem belirlenir. Semptonların hafifletilebilmesi için anti inflamatuar ilaçlarla ağrı kesiciler etkilidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Antiviral tedavi sürecinde hastalığa sebep olan virüsler öldürülür, antifungal süreci ise hastalığın nedeni olan mantarların yok edilmesi sağlanır. Cerrahi müdahale sadece idrar yolu taşları veya yaşanan yapısal anormallikleri gidermek için uygulanır.

Sevimli dostunuzun hastalığa yakalandığını düşündüğünüz anda veterinere götürmelisiniz. Bu sayede erken teşhis ve iyileşme sürecine başlayarak hem daha hızlı iyileşmesini hem de daha düşük oranda komplikasyon yaşamasını sağlarsınız. Alabileceğiniz en önemli önlemlerden birisi temiz içme suyudur böylelikle korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kilosunu kontrol edip düzenli egzersiz yaptırmanız halinde riski en aza indirebilirsiniz. Şiddetine bağlı olarak bazı durumlarda veteriner hekim tarafından idrar yolu temizliği gerçekleştirilebilir.

Gerek tekrarlanmasını önlemek gerekse iyileşme sürecini hızlandırabilme noktasında tuvalet eğitimini vermeli aynı zamanda hijyenine özen göstermelisiniz. Ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak adına semptomlarını yakından takip etmek, her durumu veteriner hekimle paylaşmak izleyebileceğiniz yöntemler arasında değerlendirilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Birçok hayvan gibi köpeklerde de yaşamları boyu çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir bunlardan biri de idrar yolu enfeksiyonu olarak karşımıza çıkar. En sık rastlanan problem olmasından kaynaklı sahiplenme planı yapanlar açısından son derece önemli bir konudur.

İdrar yolları üreterler, böbrekler, üretradan oluşan atıkları temizleyen aynı zamanda idrar üreten organdır. Bakteri, virüs ve mikroplar nedeniyle enfekte olduğunda çeşitli semptomlarla birlikte hastalanır. Hasta bir köpeği sahiplenmek avantajlarının yanında çeşitli risklerde içerir.

Hayatını kurtaracak fırsat sunmanın yanında korunmasını sağlamak insanlık adına paha biçilemez deneyimdir. Hasta köpekler sağlıklı köpeklere oranla daha fazla ilgiye, sevgiye ihtiyaç duyar bu yüzden sahiplenirken onlara vereceğiniz sevginin ne kadar etkili olduğunu asla unutmayın.

Tekrarlanma riskini, sürecin maliyetini göz önünde bulundurup hem sabır hem de ekonomik anlamda altından kalkıp kalkamayacağınızı değerlendirmelisiniz. Sahiplenmeye karar verdikten sonra uygun bakımı sağlamanız önemli bu konuda birçok noktayı dikkate almalısınız.

Yapmanız gereken ilk iş veteriner takibi olmalı düzenli olarak kontrollerini yaptırırsanız sağlığını olumlu yönde koruma şansı elde edersiniz. Beslenmesine göstereceğiniz dikkat sayesinde birçok hastalıktan onu koruyabilir bu sayede sağlıklı yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Gerek teşhis gerekse tedavi sürecinde veterinerin talimatlarına uygun hareket etmeniz ilaçlarını doğru ve zamanında vermeniz hastalığı kontrol altında tutma imkanı tanır. Enfeksiyonun yayılmasını önleme aşamasında yapmanız gereken temizliğine dikkat etmek özellikle genital bölgesinin temizliğine özen göstermektir.

Yeni yaşam fırsatı vermek, sevgi dolu aile sunmak bir köpeğe verilebilecek en büyük ödül olsa da sahiplenmenin özel sorumluluk olduğunu aklınızdan hiçbir zaman çıkarmayın.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Kusma, ateşlenme, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı gibi çeşitli semptomlara neden olan idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olur. İltihaplanma hem idrar kanalı hem de mesanede hasara yol açarken şiddetinin artmasını etkiler.

Tedavi edilebilen hastalıktır ve veteriner hekim tarafından uygulanan yöntemlerle iyileşme söz konusudur. Erken teşhis iyileşme süresini hızlandırır, süreç hafif vakalarda birkaç gün ile sınırlıyken orta ve şiddetli durumlarda antibiyotik takviyesiyle birlikte birkaç hafta sürebilir.

Yaşanabilecek komplikasyonları önlemede iyileşme süreci takip edilmeli. Tanı koyabilmek için fiziksel muayenenin yanında idrar örneği alınarak çeşitli laboratuvar testleri gerçekleştirilir. Yapılan tahlilde hem enfeksiyon varlığı hem de durumun ciddiyeti belirlenir.

Tanı aşamasında ultrason radyografi gibi görüntüleme testlerinde kullanıldığı bilinir. Sıvı alımı arttırılır böylece idrar seyreltilerek bakteriler yıkanır, antibiyotik ilaçlarla bakteriler öldürülür. Ağrıyı hafifletmek için çeşitli ağrı kesiciler reçete edilir.

Erken teşhis ve tedavi komplikasyonların önlemesinin yanında böbrekler üzerinde oluşabilecek zararları da en aza indirebilir. Gözlemlenen belirtiler ya da endişeler yaşanması durumunda mutlaka veteriner ile iletişime geçilip zaman kaybetmeden sürece geçiş yapılmalıdır.