İç-Dış Parazit olan köpekler hangileridir ve bu ırklar nasıl tedavi ediliyor, iç parazit nedir? Köpeklerde dış parazit nedir? Kronik İç-Dış Parazit olan köpekler nasıl bakılıyor?
İç-Dış Parazit çeşitli organizmalardan dolayı görülen hastalıklardır. Köpekler ve pek çok evcil hayvanlarda görülebilen sayısız parazit türü bulunuyor. Bunlar temel olarak iç parazitler ve dış parazitler olarak 2 ayrı sınıfta değerlendirilir. Genel türlerini hemen incelemeye başlayabilirsin.
İç-Dış Parazit Hangi Köpeklerde Var?
İç-Dış Parazit görülebilen türlerden bahsetmek çok uzun bir liste oluşmasına neden olabilir. Zira parazit dış faktörlere veya genetik faktörlere bağlı olarak görülebilen ve hemen her köpek cinsinde çeşitli dönemlerde oluşabilen hastalıklardır. Ancak bazı türler buna daha çok yatkındır. Özellikle oyuncak ve küçük çanta köpeklerinde daha çok parazitler görülebilir. Çiftlik hayvanlarıyla birlikte yaşayan köpeklerde çeşitli parazitler görülebiliyor.
İç parazitler genellikle köpeklerin bağırsak, sindirim sisteminde yaşadıkları için iç kısımda şeklinde tanımlanırlar. Parazitler bir organizmada yaşayan ve tüm beslenme ihtiyaçlarını bu organizmalarda gideren mikro canlılar olarak değerlendirilirler.
Köpeklerde huzursuzluğa ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilecekleri için mutlaka tedavi edilmeleri gerekebiliyor. Özellikle aşı ve ilaç takviyeleri tüm köpek cinslerinde uygulanmaktadır. Peki iç parazitler veya diş parazitler nasıl bulaşıyor, nasıl önlenir? Bunlar hakkında bilgi almak ister misin?
Köpeklerde görülen iç parazit türleri köpeğin vücudunda yaşayan ve onun kaliteli yaşamını etkileyen çeşitli fonksiyonlar olarak belirtilir. İnsanlarda olduğu gibi tenyalar, kurtlar, kamçılı kurtlar gibi farklı türlerde görülebilen parazit organizmaları bulunabiliyor. Giardia ve coccidia gibi protozoalar veya kamçılı kurtlar gibi sayısız şekilde parazit türünden bahsedebiliriz.
Yavruluk döneminde köpeklerde bazen anne emerken enfeksiyon bulaşabildiği gibi, bazen de dışkı yutmak veya farklı yiyeceklere yutmakla üreyebilen parazit türleri bulunuyor. Ayrıca toprak yiyen veya kendi dışkısını yiyen köpeklerde de çeşitli parazitler ve enfeksiyonlar görülmektedir.
Köpeklerde İç-Dış Parazit Tedavisi Var mı?
İç-Dış Parazit türleri genellikle veteriner hekimin kontrolü ve yapacağı testlerden sonra iç veya dış faktörlere göre oluşur. Hangi boyutlarda olduğu ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğine karar vermesi yöntemiyle uygulanmaktadır.
Köpeklerde görülen yuvarlak türdeki parazitler ince bağırsaklarda yaşarlar. Oldukça uzunlardır ve adeta uzun makarnaya benzetirler. Bu tür parazitlerin olduğu genellikle ishal ve kusma gibi belirtilerden anlaşılabilir. Ayrıca paraziti olan köpeklerde karın bölgeleri şişer ve daha tepeleme bir görüntü sunar. İç parazit kurtları genellikle köpeklerin bağırsak duvarlarına yuvalanırlar. Ayrıca köpeğinin kanıyla doğrudan beslenirler. Genel görünümleri iplik benzeridir ve oldukça küçüklerdir.
Bir de iç parazitlere örnek olarak kancalı kutuplardan bahsedebiliriz. Ancak bunlar iç bağırsaklarda ince bağırsaklarda değil, kalın bağırsaklarda yaşarlar ve köpeklerde bakteriye enfeksiyona neden olabildikleri gibi aynı zamanda kan kanserine ve köpeklerde enerji düşüklüğüne neden olabiliyorlar. Genellikle bunun belirtileri de dışkılama da ishal ya da kanlı ishal olarak tespit edilebiliyor.
Giardia türündeki parazit ve diğer iç parazitlerde olduğu gibi yine ishal benzeri fonksiyonlarla tespit edilebiliyor. Genellikle mide bulantısı öğürme ve köpeklerde kusma ve uzun süreli tedavi edilmediği durumlarda da zayıflama, hızlı bir şekilde kilo kaybı gibi nedenlerle kendini belli edebilir. Bu tür bakteriler genellikle içtikleri sulardan bulaşabildiği gibi ya da köpeklerin dışkılamayı yoluyla da görülebiliyor.
Köpek hastalıkları arasında iç parazitlerinin belirtileri genellikle şöyle sıralanır;
- Şiddetli enfeksiyon, ishal ve kusma
- Kanlı ishal ve kanlı dışkılama
- Öksürme, kaşıntılar, huzursuzluk hali,
- Kimi zaman ateş ve enerji düşüklüğü,
Davranış değişikliği gibi pek çok etkiye neden olabilir ve bu tür belirtiler görüldüğünde mutlaka veterinere götürülmesi ve parazit tedavisine hızlı bir şekilde başlanması önemlidir. Şayet evde farklı evcil hayvanlar var ise onların mutlaka korunması, aynı mama ve dışkılama kaplarını kullanmamaları önerilir.
İç-Dış Parazit Olan Köpek Sahiplenilir mi?
İç-Dış Parazit teşhisi sonrasında tedavi yöntemine gidilir. Pek çok köpek belirti verse de bazı köpeklerde belirti olmayabilir. Yumurtlama döneminde olabilir ve daha geç dönemlerde parazitin etkileri görülebilir. Bu nedenle parazitli bir köpeği sahiplendikten sonra da ortaya çıkabilir. Zira geçen bir durum olduğu için fazla endişe etmeye gerek yoktur.
Gerekli ilaç tedavilerini uyguladığın zaman çok sorun olmayacaktır ve pek çok cinste görülebildiği için sahiplenmekten ziyade diğer hastalıkları konusunda bilgi alman tavsiye edilir.
Dewormer türünde ilaç tedavileri ile genellikle iç parazitler yok edilir. Oral yolla alınan ilaç tedavilerindeki amaç, parazitleri doğrudan öldürmektir. Hızlı şekilde tedavi edilebilir fakat daha sonraki süreçlerde yeniden görülebilir. Dolayısıyla senin hangi mamalarla beslediğin ona nasıl baktığın, ne kadar temiz su ile susuzluğunu giderdiği gibi konularda çok önem taşıyor.
Sağlıklı koşullarda yaşayan köpeklerde genellikle bu tür sorunlar görülmez. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi iyileştikten sonra da ona gerekli özeni göstermelisin. Topraklar, diğer hayvanlar, küçük haşereler veya gıdalarına göre de pek çok nedene bağlı şekilde görülebilir hastalık türleridir.
İç-Dış Parazit Olan Köpek İyileşir mi?
İç-Dış Parazit geçiren köpekler genellikle iyileşirler ve çok fazla sorun olmaz. Dış parazitlerden de biraz bahsetmemizi istersen yine köpeğin kanıyla beslenen çocukların mikro organizmaları olduğunu söyleyelim. Hem alerjen etkiler oluşturabilir hem de anemiye dönük hastalıklara sebebiyet verebilir. En nihayetinde köpeğin kanıyla beslendiği için kan hastalıklarını tetikleyen unsurlardır ve kısa süre içerisinde de tedavi edilmeleri önerilir.
Köpeğin dışından gelen parazit türleridir. Genellikle küçük haşerelerin köpeği ısırmasından dolayı kana karışmasıyla görülebilir hastalık türleridir.
Ctenocephalides adıyla bilinen pireler dış parazitlere neden olan en belirgin canlılardır. Köpeklerde kesintisiz kaşıntıya ve cilt tahrişlerine doğrudan neden olurlar. Pirelerin tükürüklerinde bulunan çeşitli fonksiyonlardan dolayı evcil hayvanların ciltlerinde alerjik reaksiyonlar oluşur. Pirelerin taşıdıkları bu parazitler direkt olarak köpeklere bulaşmış olur.
Genel olarak bir aylık yaşamları olan pireler, canlıları ısırdıktan, yani kanlarını emdikten sonra 24 ile 48 saat aralığında yumurtalarını bırakırlar ve köpeklere hızlı bir şekilde yerleşirler. Onların derileri arasında yaşarlar. Kanlarını rahat bir şekilde emebildikleri için bu süreçte ürerler. Dolayısıyla dış parazitleri hızlı bir şekilde yok etmen, ilaç tedavileri ve bakımlarını uygulaman tavsiye edilir.
Pirelerin yumurta evresi genellikle oval şekilde ve beyaz renkte görülürler. Ancak bunlar çıplak gözle değil, doğrudan büyüteçle görülebilir. Yumurtalar şeklindedir. Daha sonra pirelerin dışkıları genel olarak karabiber görüntüsündedir. Tek bir pireden bile yüzlerce yumurta çıkışı olduğu için özellikle evcil hayvanların olduğu bölgelerde ya da tek bir evcil hayvanın üzerinde bile yüzlerce pire yaşayabilir.
Özellikle sahipsiz köpekler ve sokak hayvanları, pirelere fazlasıyla maruz kaldıkları için sağlıkları direkt olarak etkilenebilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde kürkünü, tüylerini ve oral yolla ilaç tedavilerini sürdürmen gerekiyor.
İç veya dış paraziti olan köpekler elbette iyileşir ancak nasıl tedavi edildiği tedaviye ne kadar özen gösterildiği de önem taşıyor. İlk etap geçtikten sonra da yumurtaların mutlaka geçirildiğinden emin olman önemlidir. Zira yumurtalar daha sonradan üreyebilir ve kanını emerek direkt şekilde anemiye neden olabilir.