Hormon Dengesizlikleri Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Hormon Dengesizlikleri

Home » Hormon Dengesizlikleri
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Borzoi

Borzoi Rusya’nın Çarlık döneminde en sık yinelenen aktivitelerinden olan Kurt avcılığında kullanılan köpekler arasındadır. Görkemli yapısı ile av sırasında avcılara büyük oranda destek sağlamaktadır. Kraliyet ile özdeşleştiği için Rus Devrimi ile beraber bu köpeklerin de hayatına son verildiği görülmüştür. Hayatta kalanlar devrim öncesi Avrupa ve dünyanın farklı yerlerine gönderilen numunelerdir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Styrian Coarse-Haired Hound

Styrian Coarse-Haired Hound ırkının diğer ırklara göre en avantajlı özelliklerinin başında farklı coğrafi koşullara, zorlu arazilere uyum sağlama kabiliyetinin oldukça yüksek seviyede olmasıdır. Bu ırkın genetik haritası incelendiği zaman Hannover Hound ile benzer bir genetik dizilime sahip olduğu tespit ediliyor.

Hormon dengesizlikleri olan köpekler nasıl bırakılırlar, hangi türlerde hormon bozuklukları görülüyor ve kronik hormon dengesizlikleri olan köpekler uzun süre yaşarlar mı?

Hormon dengesizlikleri farklı nedenlere bağlı olarak görülen durumlardır. Tiroid salgı bezi ile alakalı bir durum olup genellikle köpeklerde boyun bölgesinde bulunurlar. Peki nasıl tedavi edilir? Hastalığın içerikleri nelerdir merak ediyor musun? Öyleyse içeriklerimizi hemen keşfetmeye başla.

Hormon Dengesizlikleri Hangi Köpeklerde Var?

Hormon dengesizlikleri yaygın olarak pek çok ırkta görülebiliyor. Genellikle büyük sınıf köpeklerde görülebilir ve özellikle Golden Retriever köpekleri buna örnektir. Labrador, Doberman ve Boxer köpek türlerinde genellikle görülebilen bir hastalık türü olduğu biliniyor.

Orta sınıf veya büyük sınıf köpeklerin kalıtsal olarak görebildikleri veya yaşamlarına, sağlıklı bakım koşullarına beslenme periyotlarına bağlı olarak daha sonraki dönemlerde görülebilen bir hormon bozukluğu olarak biliniyor. Bu hastalığın erken süreçte fark edilmesi ve buna göre tedavi edilmesi tavsiye edilir.

Özellikle ilk defa sahiplenmeyi düşünen kişilerin köpek kulüpleri tarafından ırklara göre tavsiye edilen testleri yaptırmaları ve hormon bozuklukları konusunda aile soy geçmişi hakkında bilgi almaları tavsiye edilir.

Köpek cinslerinde hormon bozuklukları, tiroid salgı beziyle alakalı bir durumdur. Beslenme periyotlarında bağlı olarak aldıkları gıdaların enerjiye dönüştükleri esnada görevli olan bir hormon vardır. Bu hormona trioksit denilir. Köpeğin sağlıklı şekilde devam etmesi sürdürüyorsa troksit hormonunun tam şekilde salgılanmasıyla alakalı olarak açıklanabilir ve bu duruma “hipotiroidizm” adı verilir.

Hormon Dengesizlikleri

Metabolizma hızları inanılmaz şekilde yavaş bir periyoda girer ve bu da köpeklerde ve farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir ve davranışlarında değişiklik olabilir. Enerji seviyeleri egzersiz isteklerinde farklılıklar görülebilir. Tiroid salgı beziyle alakalı bu hastalığın genel belirtileri ise veterinerler tarafından şöyle açıklanır;

  • İştahsızlık olabilir fakat kilo artışı genellikle devam eder ya da iştahları artabilir.
  • Enerjileri çok yüksek olmaz.
  • Oyun istekleri, egzersiz istekleri azalır ve genel olarak halsiz görünürler.
  • İklim tolerans seviyeleri direkt olarak değişir.
  • Tenlerinde koyu renk hakim olur ve tüylerde yoğun bir şekilde dökülme görülebilir.
  • Irklara göre özellikle kalıtsallığı yüksek olan türlerde hem deri hastalıkları hem de kulak iltihaplarında artış görülebilir.
  • Kan değerlerine ve tahlillerine bakıldığında genellikle kolesterol seviyelerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.
  • Şayet bu süreçte tıraş edilen köpekler var ise daha sonraki aşamalarda bu tüylerin uzanamadığı ve derilerinde kürklü yapılarında form kayıpları olduğu biliniyor.

Belirleyici faktörlerden birisi de kalp atışı ritminde bozukluklardır. Genellikle hormon dengesizlikleri olan köpeklerde hızlı nefes alışverişi ve ritim ya da daha yavaş nabız atımı gibi çeşitli fonksiyonlar tespit edilir.

Köpeklerde Hormon Dengesizlikleri Tedavisi Var mı?

Hormon dengesizlikleri olarak belirtilen hipotiroidizm nedenleri arasında çeşitli fonksiyonlar olabilir. Bunların teşhis edilmesi için mutlaka veterinerin kontrol etmesi gerekiyor. Hem klinik ortamda yapılacak muayeneler hem de kan sayımları ve çeşitli tahlillere bağlı olarak hormonlarda dengesizlik olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Köpeklerde görülebilen hormon dengesizliği, 2 farklı şekilde tanımlanabilir. Bunlardan birisi lenfositik tiroidit, diğer hormon bozukluğu ise idiyopatik tiroid bezi atrofisi şeklinde tanımlanabiliyor.

Genel olarak bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık türüdür. Köpeklerde zihin sistemi tiroid bezlerinin riskli durumda olduğunu düşünür ve algılaması sonrasında direkt olarak bağışıklık sistemi savunmaya geçer. Mekanizma devreye alındıktan sonra elbette hormon bezlerine saldırı gerçekleşir. Kalıtsal olarak görülebildiği gibi doğuştan veya daha sonradan köpeklerde hormon bozuklukları ve dengesizlikleri görülebiliyor ve tam nedeni hakkında kesin klinik çalışmalar bulunmuyor.

İdiyopatik tiroit bezi atrofisi görülebilen köpeklerde durum biraz daha farklı olabiliyor. Bu tür hormon bozukluklarında ise vücut dokularının yağ dokularıyla değiş tokuş yapması halinde hormonlarda tam bir dengesizlik söz konusu olabiliyor. Çok sık görülmese de tiroid kanseri olan köpeklerde hormon bozukluklarının görülmesine ve beraberinde eş hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilen temel unsurlar arasındadır.

Köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan, ilgili ırka göre mutlaka tahlilleri yapıp aşı kartları ve sağlık kartlarını görmen gerekiyor. Zira uzun süre devam edebilir bir hormon bozukluğu olabilir. Ayrıca bütçe, maliyet hesaplamasında mutlaka bir planlama yapman gerekiyor. Şayet ileri ki dönemlerde hormon bozukluğu olabilecek bir köpeğe yeterince bakıp özen gösteremeyeceksen mutlaka ona göre bir ırk seçmen ve sahiplenmeyen önerilir.

Hormon Dengesizlikleri Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Hormon dengesizlikleri olan bir köpeği sahiplenir misin? Bu genellikle ilk defa köpek sahibi olacak veya tecrübeli bakıcılara bağlı bir durumdur. Zira hastalıklar, kişilerde zaman ayırmaları, bütçe ayırmaları ve onlara özen göstermeleri gibi farklı unsurları gerektiriyor. Şayet belirlenmiş bir hormon dengesizliği olan bir köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsan mutlaka nasıl bakılacağı, nasıl tedavi edileceği konusunda bilinçli olman ve veterinerle konuşman gerekiyor.

Tedavisi tamamlanmış bir köpekte, genellikle düzenli beslenme ve bakım uygulandığı sürece çok fazla sorun görülmemektedir. Irksal yatkınlıkları olan köpeklerin kaliteli mamalar, vitamin ve protein değerleri yüksek besinlerle beslenmeleri genellikle hormon sorunlarının oluşmamasını sağlar, iklim koşulları ve nasıl bakıldığı stres ve kaygı altında olup olmadığı gibi durumlarda köpeklerde bu tür hormon dengesizlikleri görülebilir.

Veterinerin belirlediği periyoda ve düzene göre hormon tedavisi uygulandıktan sonra genellikle geçer. Yani tamamen iyileşebilir bir durumdur. Aktif bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler ve kaliteli hayat formlarına dönebilirler. Dinamik yapıları tekrar yerine gelir ve hormon dengelemesi sağladığı için beraberinde oluşan diğer cilt problemleri veya enfeksiyonlar gibi çeşitli riskler doğrudan geçirilmiş olur.

Tedavi başladığı süreçten itibaren mutlaka hekimin verdiği periyotlara göre uygulanmalı ve hormon ilaçları özellikle fazla verilmemelidir. Hızlı süreçte iyileşmesini istiyorsan dahi, fazla hormonlar onun farklı şekilde hastalanmasına ve yeniden dengesiz hormon salınımının olmasına neden olur.

O yüzden hızlı bir şekilde geçirebilen bir hastalık olduğu için mutlaka beslenmesini, ilaçlarını, enjeksiyon ve takviyelerini sadece veterinerin yönergelerine göre uygulaman önerilir.

Hormon Dengesizlikleri Olan Köpek İyileşir mi?

Hormon dengesizlikleri iyileşir ve hızlı süreçte iyileşirler. Önemli olan senin ona nasıl baktığındır, nasıl besleyip ve hangi koşullarda kol kanat gerdiğinle alakalı bir durumdur. Zaten ilk yavruluk dönemlerinden itibaren sağlıklı bir köpek edindiysen ve ona çok düzgün bakıyorsan hormon dengesizliğinin çok fazla yaşanmayacağını tahmin edebilirsin.

Kimi zaman ilaçlar, kimi zaman enjeksiyonlar ile kimi zaman şase ve çeşitli gıdalarla hormon dengesizlikleri düzeltilir. Büyük sınıflarda veya orta sınıf köpeklerde farklı ilaç periyotları uygulanabilir, ancak çok ciddi bir durum değildir. Dolayısıyla sahiplenmeyi düşünüyorsan bunun tedavi edilebilir ve kalıcı olmayan bir rahatsızlık olduğunu bilebilirsin.

Kimi zaman insanlarda da hormon dengesizlikleri görülebiliyor. Burada en önemli husus bilinçli bir sahiplenici olman ve yavruluk döneminden erişkinlik dönemine dek hangi hastalıklara meyilli olduğunu, nasıl bakılması gerektiğinin, nasıl taranması, nasıl mamalar tüketmesi gerektiğini bilmen gerekiyor.

Ayrıca hastalıkların belirtisi konusunda bilinçli olman, ilk etaplarda bunların teşhis edilmesi ve en kısa süre içerisinde tedaviye alınması konusunda oldukça önem taşıyor. Köpeğindeki farklılıkları keşfettiğin veya fark ettiğin anda hemen veteriner hekime danışmalısın ve bunun hızlı bir şekilde geçmesi için yollarına bakmalısın.