Hipoglisemi Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Hipoglisemi

Home » Hipoglisemi
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Maltese

Maltese Toy olarak tanımlanan köpek ırkları arasında tarihi en eskilere dayanan ırklar arasında yerini almaktadır. Özellikle orantısı ile Antik Yunan döneminde filozofların değerlendirmelerine konu olmuş olan ırklardan biri olduğu düşünülmektedir. Ortalama 2000 yıl kadar önceye dayanan tarihinin insanlar ile her daim yakın ilişkiler içermesi ise memnuniyet uyandırmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Amerikan Su Spanyeli

Amerika’nın Yeni Dünya olarak düşünüldüğü ve oldukça geniş bir üretim alanının oluşturulduğu dönemlerde; Kıta Avrupası’ndan getirilerek Yeni Dünya’da yeniden şekillendirilen hususların başında gelmektedir. Rakun avının Amerika’da en temel geçim kaynaklarından ve zenginleşme araçlarından biri olduğu düşünüldüğü zaman Amerikan Su Spanyel ırkının geliştirilmesine neden bu kadar önem verildiği bir kere daha görülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Chihuahua

Chihuahua hakkında ırkın tam olarak hangi ırkların birleşimi ile meydana geldiğine ilişkin net bir emare bulunmamaktadır. Fakat genel olarak Amerika’nın yerli ırklarından biri olduğunu ve onun günümüze kadar ulaşmış bir temsilcisi olduğu üzerine yoğunlaşmaktadır. Techichi ile aynı soydan gelmektedirler.

Hipoglisemi olan köpekler ve tedavi süreçlerini senin için inceledik. Irklara göre kronik Hipoglisemi olan köpekler hangileri, bu hastalık nasıl iyileştirilir ve riskli midir, hemen incelemeye başla.

Hipoglisemi görülen köpek türlerini analiz ettik. Köpeklerde, kan içindeki glikoz seviyesinin düşmesine bağlı görülen bir hastalık türüdür. Peki glikoz rezervleri nasıl kontrol edilir, merak ediyor musun? Sahiplenmeden önce mutlaka bu hastalığı incele.

Hipoglisemi Hangi Köpeklerde Var?

Hipoglisemi, tıpkı insanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de glikoz seviyesiyle alakalı bir hastalık türüdür. Pek çok ırkta görülebilir. Diyabet olmayan köpek türlerinde bilinen bir hastalık olarak kandaki glikoz seviyesinin anormal seviyelerde değişiklik göstermesiyle alakalı açıklanabilir bir hastalık türüdür.

Sağlıklı bir köpekte olması gereken glikoz seviyesi 3,3- 6,1 mmol/L şeklinde belirtilir. Şayet köpeğin bedenindeki glikoz rezervleri normalin dışında ve fazlasıyla tükenirse bu tür hastalıklar görülebiliyor.

Köpeklerde enerji kaynağı genel olarak glikozdur. Düşük kan şekeri olarak tanımlanan bu hastalıkta bedenin pek çok uzvu etkilenebileceği gibi direkt olarak beyin işlevleri de etki altına alınabiliyor. Şeker olarak tanımlanan bu durum aşırı düşüklüklerde ve özellikle köpeklerin halsizliği ve farklı beslenme periyotlarına yönelmesiyle tespit edilebiliyor.

Genellikle diyabete dönüşebilir bir hastalık türü olduğu belirtiliyor. Şayet köpeğin ırkına bağlı olarak eşlik eden farklı hastalıklar varsa merkezi sinir sistemi, kas hastalıkları, beyin veya diğer organlarla alakalı daha farklı hastalıklara dönüşebilir. Genellikle tek başına görülebilen bir hastalık olmadığı veya köpeğin türüne bağlı olarak veya sağlıklı yaşam koşullarına bağlı olarak farklı hastalıklara eşlik eden bir durum olarak görülmektedir.

İhmal edilmeden teşhisi konulmalı, tedavi edilmeli ve daha riskli durumlara dönüşmemesi, yani köpeğin yaşamının tehlikeye girmemesi için mutlaka veterinere götürülmesi ve tedavilerine uyulması çok önemlidir.

Bazı av köpeklerinde görülebildiği gibi genellikle küçük sınıf köpeklerde oyuncak köpeklerde, çanta köpeklerinde görülebilen bir hastalık olarak biliniyor ve mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Daha çok köpeklerin halsizlikleri, titreme nöbetleri, bayılma, bilinç kaybı, iştahsızlık gibi işaretlerle belirlenebiliyor.

Zaten ırkına bağlı olarak özellikle küçük köpekler fazla enerjik ve hareketli olduklarından bu hastalık görüldüğünde enerji eksikliği ve hareketsizlik gibi belirtilerle tespit edilebilir ve ardından veterinere götürerek gerekli testleri yaptırarak teşhis konulmasında ön ayak olabilirsin.

Hipoglisemi

Köpeklerde Hipoglisemi Tedavisi Var mı?

Hipoglisemi tedavisi var mıdır? Ne tür yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu hastalık genellikle cinslerde yorgunluk ve enerji kaybı olarak kendini ortaya çıkarır. Tespitinin tam olarak yapılması için mutlaka veterinerin görmesi, klinik muayenesinin yapılması ve gerekirse bazı tahlillerinin uygulaması zorunludur.

Özellikle ani nöbetler geçiren veya çökme gibi belirtileri olan köpeklerde vakit kaybedilmeden mutlaka hekim kontrolüne götürülmelidir. Öncelikle cinslerine göre hipoglisemi tahmin edilen köpeklerdeki ortalama belirtilerden sana bahsedelim;

  • Öğünlerinde azalma ve iştahsızlık görülebilir.
  • Egzersiz vakitlerinde hareketsizlik, enerjisizlik ve yavaş hareket etme görülür.
  • Durumlara karşı verdiği tepki süresi düşer, tepkiler azalır.
  • Mizacının dışında davranışlar gösterebilir.
  • Sıvı tüketimi ve su içme oranı yükselir ve dolayısıyla idrara çıkmasında da artış görülür.
  • Bazı köpekler de kısmi felç görülebiliyor.
  • Kilo kaybı ve zayıflık görülebilir.
  • Koordinasyon eksikliği genellikle küçük sınıf köpeklerde görülür ve bazı durumlarda titreme belirtileri bulunur.
  • Kaslarında ve davranışlarında kasılmalar, ani hareketsizlik ve genel olarak kronik yorgunluk görülür.
  • Oyun oynama isteğinde azalma, egzersizlerden kaçma ve genellikle kendi alanına çekilip hareketsiz kalma belirtileri vardır.

Hipoglisemi olan köpeklerde sık şekilde nöbet geçirme görülebilir ve bu tür durumlarda genellikle bilinç kaybına rastlanır.

Hipoglisemi Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Hipoglisemi neden olur ve şeker hastalığı olan köpeği sahiplenmek kolay mıdır? Irklarına göre bazı köpek kulüplerinin sahiplenici kişilere tavsiye ettiği bazı testler vardır. Şayet yavruluk dönemlerinde veya erişkinliğe ulaşmışken sahiplenmeyi düşünüyorsan bu testlerinin yapılmış olduğunu ve sağlık kartlarının mutlaka görmelisin.

Şayet testler yapılmamış ise sahiplenmeden önce mutlaka senin bu testleri yaptırmadan veya mümkünse veterinere kontrol ederek sahiplenmen önerilir. Zira çok kolay bir hastalık değildir fakat kontrol altında tutulabildiği biliniyor. Bu tamamen kişiye bağlı bir durumdur. Ancak hipoglisemi hastalığı teşhisi konulmuş bir köpeğin çok fazla sahiplenilmediği de biliniyor.

Peki hipoglisemi köpeklerde neden olur, buna ne zemin hazırlıyor? Bunun hakkında bir bilgin var mı? Senin için genel olarak bu tür hastalıkların neden oluştuğuna dair yapılan araştırma sonuçlarını inceledik. Şöyle ki;

  • Karaciğer bozuklukları ya da endokrine bağlı olarak gelişebilir.
  • Köpeğin fiziksel ve sağlık özelliklerine bağlı olarak glikoz üretimi ve kullanımının hızlı bir şekilde artış göstermesinden dolayı oluşabilir.
  • Vücut tarafından yetersiz miktarda glikozdan dolayı bu hastalık görülebiliyor.
  • Sindirim sistemi bozuklukları veya bölgede bulunan kansere bağlı olarak hipoglisemi gelişebilir.
  • Karaciğer bölgesinde enflamasyon oluşması pankreas hücrelerinde hızlı ve orantısız büyümekten kaynaklanabilir.
  • Portosistemik şant, glikojen depolama hastalığına bağlı olarak eş hastalık olarak devam edebiliyor.
  • Fazla oyun, aşırı hareketlilik ve egzersiz ihtiyacından fazla zorlamada köpeklerde genellikle hipoglisemiye neden olabilir.
  • Yavrunun anne karnındayken aşırı şekilde glikoz kullanılmasından dolayı doğduğundan sonraki periyotta görülebilir.

Dengesiz ve düzensiz beslenme, kötü beslenme ve kalitesiz mamalar gibi nedenlere bağlı olarak vücuttaki glikoz oranı seviyesi değişiklikleri ve buna bağlı olarak hipo glisemi hastalığı görülebiliyor. Öğünlerinin çok düzenli olarak verilmesi gereken köpek cinsleri ve özellikle minik sınıf köpeklerde öğünler arasındaki vakitlerin düzensiz olması ve bu vakitlerin çok uzun sürmesine bağlı olarak glikoz değişiklikleri görülebilmektedir.

Ayrıca kötü beslenme koşullarına bağlı olarak yapay tatlandırıcılar bazı köpek ırklarında hipoglisemiye tetikleyen hastalığı faktörler arasında yer alıyor. Sahiplenilen her evcil hayvana gerekliliğinde beslenme, bakım ve egzersiz uygulanmalı ve fazla zorlanmamalıdır.

Hipoglisemi Olan Köpek İyileşir mi?

Hipoglisemi seviyesine bağlı olarak ve veterinerin yapacağı klinik muayenelere bağlı olarak tedavi periyotlarına geçilebilir. Şayet çok ileri boyutlarda bir hipoglisemi değilse genellikle ağız yoluyla sıvı şekilde glikoz tedavisi uygulanır. Orta boyutlarda görülebilen bu tür hastalıklar için kan şekerinin yükseltilmesini destekleyecek bazı takviyeler verilir. Bunlara dekstroz adı veriliyor.

Daha çok sıvı tedavileriyle bakımlar uygulanabilir ancak yüksek boyutlarda veya tehlikeli durumlarda genellikle veteriner kliniğinde tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Beraberinde devam eden hastalıklar varsa veya hipoglisemi oluşturan eş hastalıklarına bağlı olarak kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemleri de hipoglisemi olan köpeklere nasıl bir periyotta tedavi uygulanacağını belirleyen ana unsurlar arasında yer alıyor.

Temel olarak bilmen gereken şey ise hipoglisemi nöbetleri acil durum gerektirir ve bu tür durumlarda mutlaka müdahale uygulaman gerekiyor.

Köpeklerde protein, hak, karbonhidrat dengesi yüksek olan yağ bakımından zengin ve minik periyotlarla hazırlanmış öğünlere göre beslenmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.

Orta veya yüksek seviyede olan hipoglisemi sahibi köpek cinslerinde genellikle insülin tedavisi uygulanabilir. Bazı köpekler ise genellikle hastanede müşahede altına alınır ya da tedavi edilir. Edindiğin cinse göre bir şeker hastalığı görülmüş ise vakit kaybetmeden mutlaka veteriner hekim kontrolüne götürmen ve tedavi için uygun testleri yaptırman önerilir. Canlının sağlığı için sağlıklıyken dahi özen göstermen gerekir.