Hiperplazi Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Hiperplazi

Home » Hiperplazi
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Lhasa Apso

Lhasa Apso ırkının Tibet bölgesinin en karakteristik hayvanlarından biri olduğu düşünülmektedir. Bu bölgede yaygın olan manastır hayatına adapte olmuş olan köpeklerdendir. Irkın aynı zamanda Abso Send Kye olarak da adlandırıldığı anlaşılıyor. Bu ırka sahip olmanın özellikle son senelerde kolaylaştığı; daha öncesinde sahip olmanın sadece manastır üyelerine özgü olduğuna dair tahminler mevcuttur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Bearded Collie

Bearded Collie İskoçya’nın engebeli arazilerinde kolaylıkla varlık gösterebilen ırklardandır. Bu nedenle yerel halkın hayatı ile iç içe bir yaşam sürmektedir. Irkın geçmişi hakkında incelemeler yapıldığı zaman Romalıların Britanya Bölgesi’ne giriş yapması ile tespit edildiği iddia edilmektedir. Özellikle İngiltere’de Viktorya Dönemi’nde severek bakılan hayvanlar arasında yerini almıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Landseer

Landseer Almanya’ya özgü köpek ırkları arasındadır. Mastiff ırkı ile yakın akrabalığı bulunmaktadır. Mastiff ırkının dayanıklılığının bu ırkta da kendini net olarak gösterdiği fark ediliyor. Irkın akrabaları incelendiği zaman St. Bernard ile de genetik olarak yakınlıklarının olduğu tahmin ediliyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Bernese Mountain Dog

Bernese Mountain Dog İsviçre gibi büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bununla bağlantılı olan süt ürünleri konusunda aktif rol oynayan ve hayvanların güdülmesinde çok karakteristik bir yere sahip olan köpek ırkları arasındadır. 1800lerde hayvan soyunun genetik kalitesi bakımından sorunlar olsa da; 1900lerde girişilen çaba ile genetik sağaltım sağlanmıştır.

Hiperplazi olan köpekler hangileridir ve tehlikeli bir hastalık mıdır? Peki bu tür hastalıklarda ne yapılması gerekir? Kronik Hiperplazi olan köpekler listesini ve tedavi yöntemlerini edinmek istediğin köpek için belirledik.

Hiperplazi bazı köpek cinslerinde sıkı şekilde görülebilen bir hastalıktır. Jinekolojik bulgudur ve dişi köpeklerde vajinal hastalık olarak bilinen bir iltihabik durumdur.

Hiperplazi Hangi Köpeklerde Var?

Hiperplazi hastalığı vaginal hiperplazi olarak bilinir. Yavruluk döneminden çıkmış ve genç köpeklerde görülebilen ve çoğu zaman hormon bozukluklarına bağlı olarak yaşanan bir durum olarak bilinir. Bir kitle oluşması ve bu kitlenin ödem haline gelip çeşitli etkilere neden olmasıyla tanımlanabilir bir durumdur. Yangı, travmatik bir duruma dönüşebilir. Klinik muayenelerde tespit edilir ve özellikle büyük sınıf köpeklerde görülebilir.

Köpeklerde görülen bu hastalığın seviyesine ve yaşanan şiddetine göre tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle köpekleri üretmek ve çoğaltmak amacıyla yanlış uygulamalar ve çiftleşmeye zorlanmaları gibi durumlarda bu tür etkiler görülebilir ve çoğu zaman ameliyatlara kadar tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Aslında rahim iltihabı olarak bilinen bu hastalık kısırlaştırma yapılmış köpeklerde de görülebiliyor. Genellikle 4 ila 6 yaş arasındaki dişi köpeklerin yaşadığı bir durumdur.

Teşhisin konulması ve tedavi sürecine başlanması çok önemlidir. Hormonal değişiklikler yoğun bir şekilde görülmektedir ve köpeklerde genellikle ağrı, sancı, akıntılar baş gösterir belirtilerdir. Direkt köpek sahibi bunu anlayabilir ve mutlaka bu süreçte veterinere göstermesi önerilir.

Daha çok kızgınlık dönemi tamamlandıktan sonraki haftalar içerisinde görülebilir. Aşırı susama ve solunum yolundaki değişikliklere kadar farklı etkileri görülebilir. Rahim iltihapları tedavi edilmezse rahim kanserine dönüşebilir. Diğer iç organlarını etkileyebilir veya köpeğin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu tür iltihaplanmalar pek çok etkiye neden olabiliyor. Sepsis bu etkilerden biri olarak tanımlanır ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Büyük sınıf köpekler hatta kangal köpeklerinde dahi hiperplazi görülebiliyor.

Hiperplazi

Üremesi devam eden pek çok cinste görülebilir bir hastalıktır. Genellikle orta ve büyük sınıflarda daha sık rastlanır. Özellikle enfeksiyon riski olan ve hijyenik koşullarda bakılmayan köpeklerde yaygın olarak görüldüğü biliniyor.

Köpeklerde rahim hastalıkları tedavi edilmediği durumlarda ölümle bile sonuçlanabilir. Ayrıca köpeklerin hamilelik süreçlerinde olabileceği için yavruların sağlıkları riske girebilir.

Hormonal değişiklikler genellikle köpeklerin rahmindeki uterusta oluşur. Enfeksiyon, iltihap durumları bakteriye gibi pek çok fonksiyon görülür ve köpeğin acısı, ağrısı çok inanılmaz seviyelerde artabilir. Daha çok 4,5 yaşından itibaren dişi köpeklerde yaygın olarak görülmemektedir.

Köpek rahminin hamileliğe hazırlanması dönemlerinde görülebilir bir hastalıktır. Döngüye göre rahim duvarında kalınlaşma ve kistlerin oluşmasıyla da bu kistlerde artışlar görülebiliyor.

Köpeklerde Hiperplazi Tedavisi Var mı?

Hiperplazi erken süreçte belirlendiğinde tedavi yöntemine gidilebilir. Elbette bu hastalığın tedavisi vardır. Kızgınlık döneminde rahmin açılarak çiftleşmeye hazır hale gelmesi durumlarında çeşitli enfeksiyonlar ve bakterilerin görülmesiyle yaşanabilir bir durumdur. Rahmin gevşemesi ve açılması, elbette rahim de görülen bu bakterilerin hızlı bir şekilde üremesi, yayılması ve hastalığı daha üst boyutlara taşıması görülmektedir.

Rahim iltihabından şayet iç duvarı kalınlaşırsa ve bu bölgede çeşitli tümörler kistik yapılar oluşursa da yine enfeksiyon daha hızlı ilerler. Bakteriler daha fazla ürer ve çeşitli ciddi sorunlara neden olabilir. Bu kalınlaşma doğal olarak astarın yeterli şekilde işlevsel olmamasından kaynaklanır.

Temel olarak köpeklerde rahim iltihabının oluşması, beyaz kan hücrelerinin rahme tam olarak ulaşmamasıdır. Ancak bu tür durumlarda olan bir köpeğin üremesi ve çiftleşmesinde herhangi bir sakınca yoktur ve genellikle rahim iltihabı olan köpeklerden erkek köpeklere ya da erkek köpeğin spermden dişiye herhangi bir sakınca gelmez ve hastalık riskini fazla değiştirilmez.

Tedavi yöntemleri genellikle ilaç şeklinde uygulanabilir. Antibiyotik yöntem ilaçları veya progesteron içerikli ilaç takviyeleri ile bu hastalığın tedavi edilmesi yöntemine gidilir. Döngüye göre hormonal değişiklikler, köpeğin gebelik durumuna göre veya kaçıncı hamileliği olduğuna göre bir tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Aynı zamanda köpeğin farklı hastalıkları, kronik durumları veya kullandığı ilaçlar varsa da elbette buna göre bir yol seçilir. Tüm bunlarda sadece veteriner hekiminin klinik muayenesi, ultrasonografi görüntüleriyle ve hastalık öyküsüne bağlı olarak belirlenmektedir.

Hiperplazi Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Hiperplazi olan köpekleri sahiplenmek biraz şahsi bir durumdur. Rahim iltihabı daha sonradan da görülebilir. Bu tamamen kızgınlık dönemi, gebelik dönemine hazırlanma gibi durumlarda görülmektedir. Kısırlaştırılması olan köpeklerde çok fazla rastlanmaz. Yavruluk döneminde edinilmiş bir köpekte genellikle hiperplazi tespit edilemeyebilir.

Kızgınlık döneminin tamamlanmasından sonraki 1 ve ikinci aylardan sonra meydana gelebilen bir hastalık türüdür. Rahmin açık kalmasıyla alakalı bakterilerin hızlı bir şekilde üremesi durumudur. Sen ona sağlıklı bir biçimde bırakacaksan, beslenme periyotlarında uygulayacak ve veterinerin verdiği ilaçları tam manasıyla vereceksen genellikle iyileştirilebilir bir hastalıktır.

Ancak dikkat etmen gereken bazı unsurlar bulunuyor. Özellikle bu iltihabik durumlarda çok fazla akıntı görülebiliyor ve bu akıntılar hem köpeğin bedeninde, kürk yapısında ve kuyruğunda çeşitli tahrişlere, tahribatlara neden olabiliyor. Ayrıca köpeğin temas halinde bulunduğu ev eşyalarında çeşitli etkileri görülebiliyor.

Evde farklı bir evcil hayvan var ise veya küçük bebekler var ise bu tarz durumlar çok da istenmez. Bakterilerin diğer evcil illere geçme riskinden dolayı daha çok genellikle gözlem altında tutulmaları veya veteriner hekim kliniklerinde müşahede altında olmaları daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Bu hastalığı yaşayan köpeklerde genellikle ateş ve iştahsızlık gibi durumlar görülebiliyor. Hareketsizlik hali, halsizlik, uyuşukluk ve genel bir mutsuzluk halde görülebilir. En nihayetinde ağrı ve sızı onun depresyon durumlarını yaşamasına da neden olabilir.

Bazı durumlarda rahim kalınlaşması ve rahim çıkışının kapalı olmasına bağlı olarak bu akıntılar dışarı atılamaz. Dolayısıyla vücut içerisinde biriken bu akıntılar inanılmaz bir şişkinliğe neden olabilir ve rahim bölgesinde toplanarak köpeğini daha ciddi anlamda etkileyebilir.

Bakterilerde üretilen bu toksinler nedeniyle de köpek hızlı bir şekilde tedavi sürecine alınması gerekiyor. Zira kana karışabilen veya dolaşımını etkileyen toksitler sayesinde zehirleyebilir. Genellikle belirtileri kusma ve ishal gibi şikayetlerle görülebilir. Kimi zaman kan veya akıntılarında yoğunluğu bu hastalığın ne kadar hızlı tedavi edilmesi gerektiğini gösteren önemli ipuçlarıdır.

Hiperplazi Olan Köpek İyileşir mi?

Hiperplazi olan köpeklerde iyileşme sürücü ne kadar hızlı tedaviye başlandığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Rahim iltihabı hastalıkları oldukça tehlikelidir, risklidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Şayet senin sahiplendiğin bir köpekte bu tarz bir durum görüldüyse mutlaka ilaç tedavilerini ve gerekli takviyeleri uygulaman gerekir.

Zaman kaybedilmemesi ve ne kadar hızla müdahale edilirse o kadar hızlı sonuç alınacağı da bilinmelidir.

Pyometra tedavisi rahim iltihabı olan köpeklerde uygulanan bir tekniktir. Genellikle hem yumurtalıkların hem de rahmin alınması operasyon müdahaleleriyle birlikte sağlanır. Cerrahi uygulamadan sonra genellikle köpek sağlığına kavuşur. Kısırlaştırma düşünmeyen köpek sahiplerinin bu tür hastalıklar göründüğünde genellikle ya antibiyotikli ilaçları uygulaması ya da ameliyat yolunu tercih etmeleri görülmektedir. Şayet köpeğin rahmindeki giriş kısmı kapalı ise ilaç tedavileri çok fazla işe yaramaz ve bunlar önerilmez.