Hiperkeratoz Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Hiperkeratoz

Home » Hiperkeratoz
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Irish Red And White Setter

Irish Red And White Setter 1600lerden bu yana İrlanda’nın en sevilen ırkları arasında yerini almış durumdadır. O dönemden kalma sanat eserlerinde de sıklıkla betimlendiği ve yer bulduğu görülmektedir. Ağ ile yapılan avcılıklarda da ateşli silahlar ile yapılan avcılık faaliyetlerinde de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Irish Setter

Irish Setter ırkının Spaniel soyu ile Setter soyunun melezlenmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hem bedensel özellikler hem de dayanıklılık konusunda köpek ırkları arasında çok önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Irkın genetik haritasına bakıldığı zaman Pointer ırkı ile de oldukça yakın ilişkileri olduğu ve akrabalığının bulunduğu anlaşılmaktadır. Özellikle 1800lerde İrlanda’nın en sık kullanılan av köpeklerinden biri haline gelmiştir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Hokkaido

Hokkaido Japonya’da varlığını sürdüren Spitz örnekleri arasında en bilinen seçenekler arasında kendini göstermektedir. Bu ırkın özellikle dayanıklılığının ön planda olduğu görülür. Bilhassa Tohoku bölgesinde varlığını sürdürdüğü bilinir. Ainu halkının günlük yaşamının en temel karakterlerinden biridir. 1937 senesinde ise koruma altına alınmıştır.

Hiperkeratoz

Cildin üst tabakasında protein birikimi sonucu ortaya çıkan ciddi sorun hiperkeratoz hastalığı olan köpekler açısından tedavisi güçtür. Yazımızda kronik hiperkeratoz olan köpekler hakkında tüm detaylara yer veriyoruz.

Köpeklerde yaşanan cilt problemi çoğunlukla burun, tırnak kökleri, dirsek ve pati gibi kalın deri bölgesinde görülür. Nemlendirme ve düzenli bakım ile tedavi edilen hastalık için uygun yöntemi veteriner hekim belirler. Kalınlaşma, sertleşme ya da kalınlaşma gibi belirtileri vardır. Nedenleri genetik yatkınlık başta olmak üzere dengesiz ve yetersiz bir beslenme, aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalma, hormon dengesizliği, çeşitli cilt hastalıkları, iltihaplanmalardır.

Hiperkeratoz Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Hipertrofik osteodermatit ya da bilinen adıyla hiperkeratoz sık rastlanmayan deri hastalığıdır. Cilt hücrelerinin kalınlaşmasından dolayı oluşur ırkta yaygın olarak görülebilir. Yaşlanmaya bağlı görülme olasılığı daha fazladır. İngiliz bulldog, labrador retriever ile setter ırkı köpeklerde karşılaşılma olasılığı yüksektir.

Çeşitli bölgelerde cilt kalınlaşması ya da sertleşmeye neden olurken yürüme zorluğu ve ağrı gibi problemlere neden olur. Görüldüğü bölgelerde kanamaların yanı sıra aynı zamanda çatlaklar, yaralar belirir. Bağışıklık sistemini zayıflatması dışında ayrıca diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur.

Tedavi sürecinde uygun bir plan oluşturulmalı ve bunun için veteriner hekimle iletişime geçilmelidir. Altında yatan sebepler belirlendikten sonra bakım gerçekleştirilir ardından tıbbi kontroller düzenli olarak sağlanır.

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis tedavide önemlidir. Hastalığı önleyebilmek için gençlik aşısı yapılması tavsiye edilir, hafif vakalarda çeşitli losyonlar ile kremler kullanılırken ciddi vakalarda oral ilaçlar ya da cerrahi müdahale gerekir.

Köpeklerde Hiperkeratoz Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Cilt hücrelerinin büyümesinden kaynaklı olarak kalınlaşma ve sertleşme yaşanmasına neden olan hiperkeratoz tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, ağrılara neden olan sorunun çözüme kavuşturulması köpeğin cinsine, yaşına, hastalığın şiddetine, cilt durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Uygulanan yöntemler şunlardır;

  • Hafif yaşanan vakalarda topikal tedaviler uygulanır, merhem ya da özel nemlendirici kremler cildin yumuşamasını, kalınlaşmasını azaltır.
  • Cilt bakım ürünleri ile düzenli olarak yıkamak, ayaklarını temiz tutmak uygulanan yöntemdir.
  • Beslenme düzeni ile ilgili olmasından dolayı omega 3 yağ asitleri içeren özel diyetler tavsiye edilir.
  • Vitamin ya da mineral eksikliğinden kaynaklandığı süreçte uygun takviyeler kullanılır.
  • Ağır vakalarda immunosupresif ya da kortikosteroid gibi ilaçlar kullanılır.
  • Nadiren de olsa cerrahi müdahale söz konusudur özellikle aşırı büyümüş cilt bölgesi operasyon ile çıkarılır.
  • Altında yatan sağlık sorunu tespit edildiğinde öncelikli olarak tespit edilen hastalık tedavi edilir.

Hastalığın şiddeti veteriner hekim tarafından tespit edildikten sonra iyileşmesi için belirlenen plan çerçevesinde süreç başlatılır. Tedavisi olan cilt hastalığı erken teşhis ve etkili planı sayesinde kısa sürede giderilir. Hastalığı ağır geçiren köpeklerin patilerine koruma amaçlı bandajlar takılır böylelikle kalınlaşan derinin zarar görmesi engellenir.

Kaşımaya karşı önlem almak önemlidir çünkü kaşıntıdan dolayı yaralar açılır. Gençlik hastalığı en önemli faktör olduğundan dolayı köpeklerin mutlaka aşılanması gerekir. Veteriner hekim gözetimindeki ırkların hastalığa yakalanma olasılığı düşüktür karşılaşılan sağlık sorunu erken teşhis edilebilir.

Her geçen gün yeni yöntemler kullanılmakta özellikle deri hücre üretimini azaltan ve kalınlaşan derinin soyulmasına yardımcı olan kremler ile losyonların kombinasyonu etkilidir.

Hiperkeratoz tedavisinde yeni ortaya çıkan hatta büyük umut olan gen terapisi deri hücrelerindeki genleri değiştiren bir yöntemdir. Uygulanmaya başlanan yöntemde soruna neden olan genlerin etkisi azaltılır bu sayede iyileşme hızlı şekilde gerçekleştirilir.

Hiperkeratoz

Hiperkeratoz Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Hiperkeratoz hastalığı bulunan köpeği sahiplenmek ona sevgi dolu bir ortam sunabilmek adına mükemmel bir fırsattır ama özen ve sabır gerektiği unutmamalıdır. Her zaman özel bakıma ihtiyaç duyarlar, sahiplerinin sevgisini ilgisini bekler. Şayet sağlık sorunu ile yakından ilgileneceğinizi ona özel bir bakım sunacağınıza eminseniz sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.

Sahiplenme kararı vermeden önce buna hazır olmalısınız dolayısıyla bilinçli karar vermek zorundasınız. Özel bakımın yanı sıra ayrıca düzenli veteriner kontrolleri gerektiğinden dolayı masrafları karşılayabileceğinizi düşünmelisiniz. Dikkate ihtiyaç duyulduğundan dolayı sabırlı olup olamayacağınızı gözden geçirmelisiniz.

Kendini rahat hatta güvende hissetmesi için uygun ortam yaratabilmelisiniz. Hiperkeratozlu köpek sahiplenmek derin düşünülmesi gereken anlamlı karardır, kararınızı vermeden önce ihtiyaçlarını ve bakımını anladığımızdan emin olun.

Veteriner ile görüşerek neler yapabileceğiniz konusunda fikir sahibi olun eğer yardım etmek ve sıcak bir yuva sunmak için kendinize inanıyorsanız sahiplenebilirsiniz. Hasta köpeği sahiplenmek benzersiz mutluluk verir ama durumu yönetmek, ihtiyaçlarını karşılamak ancak özel çaba ile yapılır.

Ekstra ilgi daha çok sevgiye ihtiyaç duyulan dönemlerde öncelikli olarak hastalığı kabullenerek gerekli özeni göstermelisiniz. En yakın dostunuzu sağlıklı tutabilmek için gerekli olan tüm önlemleri almalısınız, iyi bir şekilde bakabileceğinizden emin olmadan sahiplenme kararı vermek doğru değildir.

Hiperkeratoz Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Binlerce yıldır insanların en yakın dostu olan köpekler çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşır ya da genetik yatkınlıkları ile doğar. Hiperkeratoz hastalığı köpek ırklarının neredeyse tamamında yaşanan sağlık sorunudur. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesi dışında ciddi bir soruna neden olmaz.

Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemi sayesinde iyileşme şansı yüksektir. Pati ile birlikte burun bölgesinde yer alan kerotenin aşırı büyümesinden kaynaklanan deri rahatsızlığı keratinositlerin birikmesi sonucunda oluşur. Yaşlı köpeklerde sık görülür ancak her yaş köpekte ortaya çıkma olasılığı vardır, bazı köpek ırklarında risk daha yüksektir.

Belirtileri pati ve burunda derinin kalınlaşması ya da sertleşmesi, çatlaklar ve ağrılı yaralardır. Patiler hassaslaştığında ağrıya yürüme zorluğu eşlik eder. Burunun iç kısmında oluşan yaralar kanamaya sebep olur. Çeşitli kremler ve losyonlar düzenli olarak kullanıldığında keratinin yumuşaması sağlanır bu sayede deri kolaylıkla normal haline döner.

Tırnaklarda oluşabilme ihtimali göz önüne alınarak düzenli tırnak kesimi önem kazanır. İhtiyacı olduğu besin maddelerini içeren gıdalar ile düzenli beslenmesi sağlanmalıdır. Hastalığı kontrol altında tutmaya yardımcı olan bakımdır. Uygulanan yöntemlere erken yanıt önemsenir bu yüzden erken teşhis ciddiye alınmalıdır.

İhmal edilmesi ya da tedavi edilememesi durumunda ağrılar artar bu nedenden dolayı yaşam kalitesi etkilenir. Hasta köpekler iyileşir ama bunun için süreç veteriner ile birlikte yürütülmelidir. Sağlığı yakından takip etmek aynı zamanda önerilen hekimin hazırladığı planına uymak hem hastalıktan koruma hem de hastalığı çok daha kısa süre içerisinde iyileştirme için fırsat sunar.

Köpek sahipleri için durum endişe vericidir ama iyileşmesine yardımcı olmak elinizde. İlaçların düzenli olarak kullanılması iyileşme sürecini hızlandırır ayrıca hastalıklı bölgeleri temiz tutmak enfeksiyon riskini azaltır. Köpeklerin temizliğini önerilen ürünleri kullanarak yapmakta fayda vardır.

Hastalığın görülebileceği bölgeleri sürekli olarak nemlendirmek cildin kalınlaşmasını engeller bu yüzden nemlendirici ürünler ile düzenli olarak bakım işlemi yapılmalı. Güneş ışığına maruz kalan bölgelerde daha belirgin olarak görüldüğünden dolayı güneş koruma ürünlerini kullanabilir ayrıca köpeği UV ışınlarından koruyabilirsiniz.

İyileşme sürecinin zaman alacağını bilmeli ve buna göre sabırlı davranarak gerekli sevgiyi, ilgiyi göstermelisiniz. Evcil dostların hızla iyileşebilmesi için morale hatta desteğe ihtiyacı olduğunu asla unutmayın.