Hipergenesiz
Hipergenezis hastalığı olan köpekler doğum konusunda problemler ile karşılaşırlar. Kronik Hipergenezis olan köpekler ile üreme konusunda dikkatli olunması gerekir.
Hipergenezis köpeklerde genetik sorun olarak ortaya çıkan durumu ifade eder. Bu durum köpeklerin aşırı üreme yeteneğine sahip olmaları sonucu meydana gelir. Köpeğin sağlık durumu aşırı sayıda yavrunun doğmasına neden olabilir. Ama yavrular genellikle sağlık sorunlarına sahip olabilir. Belirli ırklarda daha yaygın olabilir ve özellikle köpek yetiştiricileri tarafından istenmeyen durumdur. Bu durumun oluşmasının altında yatan temel durum genetik faktörlerdir.
Hipergenesiz Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Bu sağlık durumu herhangi ırk ya da boyutundaki köpeklerde görülebilen genetik sorun olarak tanımlanmaz. Oluşan durum genetik geçmiş, soy ağacı ve bireysel köpekler arasındaki farklılıklara bağlı olarak herhangi köpekte görülebilir. Hipergenezisin aşırı doğurma yeteneği nedeniyle bazı ailelerinde daha fazla görüldüğü gözlemlenmiş olabilir. Ancak durumun ırklarıyla özgü hastalık ya da sorun olmadığını belirtmek önemlidir.
Hipergenezis köpeklerin kalıtım yoluyla sahip olduğu özellik olabilir. Sorun köpek üreticileri ve sahipleri tarafından dikkatle yönetilmelidir. Hastalığa sahip tür köpeklerin çoğaltılmasının önüne geçilmelidir. Çünkü aşırı üreyen köpeklerin sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Hastalığın daha önceden anlaşılabilmesi gibi durum bulunmuyor. Genellikle yapılan detaylı taramalarda köpeğin doğurma öncesindeki durumu anlaşılabilir. Eğer köpeğinizi çiftleşmesi için kullanmak istemiyorsanız böyle köpeğin genel sağlık durumu için herhangi problemi bulunmuyor.
Köpeklerde Hipergenesiz Hastalığının Tedavisi Var mı?
Hastalık durumu temelde hastalık ya da rahatsızlık değildir. Terim köpeklerin aşırı üreme yeteneğine sahip olmaları durumunu ifade eder. Dolayısıyla hipergenezis hastalığına yönelik doğrudan tedavi yöntemi bulunmaz. Bunun yerine önlemek ve kontrol altına almak daha önemlidir.
Tedavi için kullanılan yöntemler ise şöyle değerlendirilir;
- Sorumlu Üreme: Köpek üreticileri sorumlu şekilde çiftleştirme yapmalıdır. Köpeklerin genetik geçmişi ve sağlık geçmişi dikkate alınmalıdır. Aşırı üreme eğilimine sahip köpeğin çoğaltılmasından kaçınılmalıdır.
- Köpek Soy Ağacı İncelemesi: Köpeğin soy ağacı ve genetik geçmişi problem riskini değerlendirmek amacıyla incelenmelidir. Aşırı doğurma eğilimine sahip köpeklerin soy ağacında sık görülen durum varsa çoğaltılmasından kaçınılmalıdır.
- Veteriner Muayene: Köpeklerin sağlık durumu ve üreme yetenekleri düzenli olarak veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Sağlık sorunları tespit edildiğinde bu sorunların genetik olarak aktarılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kısırlaştırma ve Sterilizasyon: Üreme sorununu önlemek için aşırı üreme eğilimine sahip köpekler kısırlaştırılabilir ya da sterilize edilebilir.
Problem köpek üretiminde dikkatli planlama ve sorumluluk gerektiren konudur. Bu tür önlemler durumun kontrol altına alınmasına ve köpeğin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Bu köpekler tek seferde çok fazla yavruya gebe kalabilirler ve durum hem anne olan köpeğin hem de yavruların sağlığında problem oluşturabilir.
Hipergenesiz Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Hipergenezis hastalık değil, köpeklerin aşırı üreme yeteneği ile ilgili terimdir ve genellikle sağlığını etkileyen durum değildir. Ancak yine de oluşan genetik problem durumuna sahip olan türlerin sahiplenilmesini istiyorsanız detaylı şekilde düşünmek doğru karar vermenizi sağlar.
Eğer köpeğin aşırı üreme yeteneği nedeniyle sahip olduğu genetik özellikler ırk standartlarına ya da sağlık normlarına uymuyorsa köpeği sahiplenmek riskli olabilir. Çünkü aşırı üreme eğilimine sahip hayvanların yavruları genellikle sağlık sorunlarına yatkın olabilirler.
Böyle köpeği sahiplenmek istiyorsanız kısırlaştırma ya da tedavi süreçleri gibi farklı durumlar için maddi olarak kendinizi hazırlamanız gerekir. Oluşan durum genellikle köpeklerde herhangi probleme yol açmaz. Yalnızca köpeklerin doğumu konusunda problemleri bulunur.
Sahiplenmek istediğiniz köpeği çiftleştirmek ya da yetiştirmek amaçlı kullanmak istemiyorsanız bu köpeği sahiplenmek herhangi bir problem oluşturmayacaktır. Kısırlaştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi köpeğin üreme ihtimalini ortadan kaldırır ve köpek çok daha yüksek kalitede yaşam sürebilir.
Ayrıca hastalık bulaşıcı hastalık türü olmadığı için evde bulunan diğer evcil hayvanları da etkilemez. Köpeklerde herhangi şekilde problem davranışın oluşmasına neden olmaz.
Genel çerçeveden bakıldığı zaman köpekleri sahiplenmek konusunda ciddi problem bulunmuyor. Sıcak yuva içerisinde son derece mutlu şekilde yaşarken kısırlaştırma işlemi ile de oluşabilecek tüm problemlerinin önüne geçebilirsiniz.
Yalnızca köpek sahiplenmek genel olarak sorumluluk almak demektir. Bu nedenle kendinizi köpek bakmak için uygun görüyorsanız yavru ya da yetişkin olarak sahiplenmeniz gerekir. Köpekleri sahiplendikten sonra yeniden evlerini değiştirmeleri ciddi travmalar oluşturabilir.
Sevimli dostunuz böyle tür rahatsızlığa sahip ise çekince duymadan sahiplenme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum genel olarak sağlık problemi kabul edilmediği için köpeklerin genel yaşam şartlarında herhangi zorluk bulunmaz.
Hipergenesiz Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Bu sağlık durumu tamamen hastalık olarak değerlendirilmediğinden kaynaklı tedavi edilmesi için de yöntem bulunmuyor. Ancak kısırlaştırma gibi işlemler sayesinde köpeğinizin üreme işlemlerini kontrol altına alabilirsiniz ve çok daha yüksek kalitede yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Özellikle köpek yetiştiricileri tarafından tercih edilmemesi gereken bir köpek türüdür. Çünkü istenmeyen gebeliklerin engellenmesi amacı ile kısırlaştırmanın en kısa sürede yapılması gerekir.
Oluşan durum köpeğinizin herhangi şekilde genel sağlığına zararda bulunmaz. Köpek genel olarak sağlıklıdır ancak yalnızca üreme konusunda bazı problemlerle karşılaşır. Bu nedenle de kısırlaştırmanın yapılması bu türlerin ev ortamında ya da dışarıda yaşamalarına yönelik uygun durumu oluşturacaktır.
Bu köpeklerin doğrudan tespit edilmesi mümkün olmadığı için geçmişte böyle bir hastalığa sahip olan soy ağacına sahip olan köpeklerde daha dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle sahiplenmiş olduğunuz köpeğin geçmiş zamandaki süreçlerini iyi şekilde incelemelisiniz.
Hipergenezis köpeklerde tehlikeli hastalık değildir. Kullanılan terim köpeklerin aşırı üreme yeteneği ile ilgili özellik ya da durumu ifade eder. Yani tür hastalık ya da sağlık sorunu değildir. Ancak hastalığı bulunan hayvanların aşırı doğurma eğilimi nedeniyle sorunlara neden olabilir.
Bu duruma sahip köpek çok sayıda yavru doğurma eğiliminde olabilir. Köpek üreticileri ya da sahipleri için yönetilmesi zor olabilir çünkü yavruların bakımı ve sahiplenilmesi gerekebilir. Ayrıca aşırı üreme, hayvanların sağlık ve refahını olumsuz etkileyebilir.
Bu nedenle durum genellikle köpek yetiştirme pratiğiyle ilgilidir. Köpek üreticileri ve sahipleri durumu dikkatle yönetmelidir. Aşırı üreme genetik sorunlara aynı zamanda genel durumlara da neden olabileceği için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle köpeklerin sağlık durumunu yönetmek ve kontrol altına almak önemlidir.
Eğer sıhhat açısından böyle olan köpeği sahiplenmek istiyorsanız diğer normal köpeklerden çok fazla bakıma göstermenize gerek kalmayacaktır. Yalnızca doğurma konusunda dikkat etmeniz gerekir ve kısırlaştırma bulunması durumunda artık duruma da dikkat edilmesine gerek kalmaz.
Oluşmuş olan anomalinin ortadan kaldırılması mümkün olmayacaktır çünkü köpek doğuştan itibaren böyle olacak şekilde gelişmiştir. Sağlık için de herhangi problem oluşturmadığından kaynaklı genellikle cerrahi olarak işlem uygulanmaz ve köpeğin kısırlaştırılması tavsiye edilir. Kısırlaştırma doğum üzerine kısıtlama sağlayacağından kaynaklı oluşabilecek durumların engellenmesi amaçlanır.
Böylece sahiplendiğiniz hayvanın daha iyi şartlarda yaşamasını sağlayabilirsiniz. Mutlu ortamda hiçbir sorun ile karşılaşmadan sevimli sıcak yuvanızın tadını çıkarabilirsiniz. Ciddi durum olmadığından kaynaklı sahiplenmeleri sahiplere yönelik fazla yük eklemez.
Doğuştan genel anormallik olduğundan kaynaklı türlerin hem çiftleşmesine hem de doğum yapmasına izin verilmemesi çok daha iyi ortamın sunulmasını sağlar.