Hidrosefali
Hidrosefali hastalığı olan köpekler kafa büyümesi, davranış değişiklikleri ve göz problemleri ile tanınır. Kronik hidrosefali olan köpekler doğuştan gelen hastalığa sahipse “konjenital hidrosefali” denir.
Hidrosefali canlının beyninde aşırı miktarda beyin omurilik sıvısı birikimi sonucu oluşan durumdur. Bu sıvı beynin çevresinde bulunan ventriküller adı verilen boşluklarda normalde bulunur. Hastalık ventriküllerin genişlemesi ve beyin dokusunun sıkışması ile karakterizedir. Köpeklerde ise durum insanlarda olduğu gibi sağlık sorunu olabilir. Köpeklerde genellikle doğuştan gelir. Oluşan durum köpeğin beyninin normal bir şekilde gelişmediği durumlarda ortaya çıkabilir.
Hidrosefali Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Bu durum herhangi köpek ırkında görülebilir. Hidrosefali hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklanan sağlık problemidir. Irk ya da köpeğin büyüklüğü ile doğrudan ilişkilendirilmez. Yani küçük ırklar, büyük ırklar, orta boy gibi tüm ırklar arasında görülebilir.
Hastalık genellikle doğuştan gelir. Genellikle köpeğin genetik yapısı ile ilişkilendirilebilir. Ancak bazı çevresel faktörler de durumun gelişimine katkıda bulunabilir. Örneğin anne köpeğin gebelik sırasında maruz kaldığı enfeksiyonlar ya da toksinler riskini artırabilir.
Hidrosefaliye sahip köpeklerin ırklar arasında ayrımı yoktur. Herhangi köpek ırkı veya karışık cins köpek yakalanabilir. Ancak bazı ırkların daha fazla genetik yatkınlığa sahip olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin, Chihuahua ve Yorkshire Terrier gibi küçük ırklar hidrosefaliye daha yatkın gibi görünebilir.
Sağlık problemi genellikle köpeğin doğumundan itibaren belirgin hale gelir. Köpek yavrularının doğuştan sahip olduğunu tespit etmek zor olabilir. Genellikle bir veteriner tarafından teşhis edilmelidir. Tedavi seçenekleri köpeğin yaşına, sağlık durumuna, hidrosefalinin ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.
Hastalığın belirtileri olarak ise kafa büyümesi, davranış değişiklikleri, baş ağrısı, koordinasyon problemleri ve göz problemleri gibi farklı problemler bulunuyor. Bunun yanında huzursuzluk, sinirlilik ya da dengesizlik gibi duygu durum değişiklikleri de görülebilir.
Köpeklerde Hidrosefali Hastalığının Tedavisi Var mı?
Köpeklerde hidrosefali hastalığının tedavi seçenekleri vardır. Ancak tedavi problemin nedenine, ciddiyetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi yöntemleri olarak günümüzde şu yöntemler sıklıkla kullanılır;
Hafif belirtileri olan köpekler için ilaç tedavisi kullanılabilir. Genellikle kortikosteroidler ya da diüretikler gibi ilaçlar kullanılır. İlaçlar beyin omurilik sıvısının üretimini azaltabilir. Böylece sıvının emilimini artırabilir. İlaç tedavisi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ama tedavi yöntemi hidrosefaliyi tamamen tedavi etmez.
Daha ciddi formları için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi işlem aşırı beyin omurilik sıvısı birikimini azaltmaya veya engellemeye yöneliktir. Ventriküloperitoneal (VP) şant adı verilen cihazın cerrahi olarak beyine yerleştirilmesi sıkça kullanılır. Bu şant fazla sıvının karın boşluğuna boşalmasını sağlar. Bu da sıvının vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Tedavinin bir parçası olarak semptomların yönetimi için destekleyici tedaviler uygulanabilir. Örneğin köpeğin ağrı veya nöbetleri varsa semptomları yönetmek için ilaçlar kullanılabilir.
Hastalık teşhisi konmuş köpeklerin uzun vadeli yönetimi için iş birliği yapmak önemlidir. Düzenli veteriner kontrolleri, ilaç dozlarının ayarlanması, semptomların izlenmesi gerekebilir.
Sağlık problemi her köpekte farklı durumlar gösterebilir. Bu nedenle her bir köpek kendine özel olarak kabul edilir. Hastalıkları da bireysel olarak gerçekleşir. Ne kadar erken sürede tespit edilirse o kadar hızlı gelişme elde edilebilir. Böylece köpeğinizin var olan sağlık probleminin en az seviyeye indirilmesini amaçlayabilirsiniz.
Hidrosefali Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Böyle bir hastalığa sahip olan köpeği sahiplenmeniz mümkün. Ancak yine de hasta bir köpek sahiplendiğinizin farkında olmalı, düzenli olarak uygulamanız gereken bazı işlemlerin bulunacağını göz önünde bulundurmalısınız. Aşağıdaki durumlara dikkat etmek karar verme sürecinizi daha kolay hale getirebilir;
- Hidrosefali hastalığı olan bir köpeği sahiplenmeden önce durumu anlamalı ve ne tür bir bakım ve ilgi gerektirdiğini bilmelisiniz. Oluşan durum uzun vadeli bir sağlık sorunudur. Köpeği tedavi etmek, yönetmek için hem zaman hem de kaynaklar gerekebilir.
- Tedavisinde ilaçlar ya da cerrahi müdahale kullanılabilir. Tedavi maliyetleri yüksek olabilir. Bu nedenle maliyetleri karşılamak için bütçe ayırmanız gerekebilir.
- Böyle hastalığı olan köpeklerin genellikle özel ihtiyaçları vardır. Örneğin bazı köpekler belirli diyet gerektirebilir. Semptomları yönetmek için düzenli ilaç almalıdır.
- Hastalık durumu köpeğin davranışını etkileyebilir. Köpeğinizin özel ihtiyaçlarına uygun davranış eğitimi ve sosyalizasyon gerekebilir.
- Ayrıca hastalığı olan köpek evde özel bakıma bağlı gözetim gerektirebilir. Özellikle nöbet geçirme gibi semptomlarla başa çıkmak için dikkatli olmanız gerekebilir.
Hastalığı olan köpeği sahiplendikten sonra ona en iyi şartları sağlamanız gerekir. Ancak köpeklere sevgi, ilgi ve özen gösterebilirsiniz. Böylece onların yaşam kalitesini artırabilirsiniz.
Bu durum herhangi bir bulaşıcı özelliğe sahip olmadığı için evde bulunan diğer üyeler ya da evcil hayvanlar için herhangi problem oluşturmaz. Ancak bakım konusunda dikkatli olmanız gerekir ve mümkünse sizden başka bakabilecek yetişkin kişilerin bulunması köpeğin daha rahat etmesine yardımcı olabilir.,
Ayrıca davranış problemlerinden kaynaklı olarak çocuklarıyla beraber bulunmaları istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Hastalık tamamen ortadan kaldıramadığı için de devamlı bakım süreci gerekir. Tüm bu durumlara hazırlıklı olarak sahiplenme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm köpekler kendilerini seven, mutlu oldukları ev içerisinde sağlık semptomlarını en az seviyeye indirir. Eğer maddi ve manevi olarak hasta bir köpeğe bakmaya kendinizi hazır hissediyorsanız böyle köpeği sahiplenmek köpeğin hayatında çok büyük değişiklikler yapabilir.
İyileşme süreci çok daha uzun olabilir. Kimi köpekler tamamen hastalık ile beraber yaşarlar. Sahiplenme durumunda mutlaka iyileşme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece gerçekçi sahiplenme işlemi gerçekleştirilmesi mümkün olan başarılı süreç olacaktır.
Hidrosefali Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Hidrosefali hastalığı olan köpeklerin tamamen iyileşmesi nadirdir. Çünkü oluşan durum genellikle kalıcıdır. Beyin omurilik sıvısı birikiminin neden olduğu bir sorundur. Bu sıvı birikimi sıklıkla kalıcı hasara neden olur. Ancak tedavi ve yönetimle semptomlar kontrol altına alınabilir ve köpeğin yaşam kalitesi artırılabilir.
Tedavi semptomların hafifletilmesine aynı zamanda durumun ilerlemesinin önlenmesine odaklanır. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahale ve semptomların yönetimi bulunur. Bu tedavi yöntemleri hidrosefalinin ciddiyetine ve köpeğin genel sağlık durumuna göre değişebilir.
Örneğin ilaçlar beyin omurilik sıvısının üretimini azaltabilir ya da sıvının emilimini artırabilir. Cerrahi müdahale beyin omurilik sıvısının normal dolaşımını yeniden sağlamak için kullanılabilir. Ancak cerrahi müdahale ciddi riskler taşıyabilir ve köpeğin durumuna bağlı olarak başarılı olmayabilir.
Böyle hastalığı olan köpeklerin sahipleri veteriner hekimleri ile yakın bir iş birliği içinde olmalı ve düzenli kontrolleri sürdürmelidir. Bu semptomların izlenmesi, ilaç dozlarının ayarlanması ve gerektiğinde tedavi planının güncellenmesi anlamına gelir.
Hasta köpeklerin yaşam süreleri, yaşam kaliteleri, tedaviye ve yönetim çabalarına bağlı olarak değişebilir. Bazı köpekler semptomların kontrol altına alınmasıyla uzun ve sağlıklı yaşam sürebilirken diğerleri daha fazla zorluk yaşayabilir. Bu nedenle böyle hastalığı olan bir köpeği sahiplendikten sonra sürekli özen ilgi gerektirir.
Sağlık durumu köpeklerde ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Potansiyel olarak tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Durum beyin omurilik sıvısının aşırı birikmesi, beyin dokusunun sıkışmasına neden olan sorundur. Hastalık genellikle doğuştan gelir ve köpeğin yaşam kalitesini etkileyebilir.