Göz Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Göz Sorunları

Home » Göz Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.8/5
Bilgilendirme
Russian Tsvetnaya Bolonka

1950’lerde Ruslar evde bakılacak güzel bir cins üretmek için çaba sarf ettiler ve Bolonka ortaya çıktı! Bu dekoratif ırkı üretmek için pek çok hayvan çiftleştirildi ve sonuç mükemmel oldu. İlk atası Tin Tin adında bir lapdog. Tin Tin küçük ırklarla çiftleşti. Bu nedenle Rus renkli Lapdog’u da denen bir cinstir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
King Charles Spaniel

King Charles Spaniel ırkının isim babası II. Charles’tır. II. Charles’ın bu ırkı çok sevmesi ve yanında bulundurmak istemesi dikkat çekici tarihi ayrıntılardandır. Hatta farklı kraliyet ailelerine hediye olarak da gönderdiğine kayıtlarda rastlamak mümkündür.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont Terrier bilhassa 1700lü yıllarda ön plana çıkmaktadır. Farklı sanat ve edebiyat eserlerinde de varlığını simgeleyen işaretlerin kendini gösterdiği anlaşılmaktadır. İngiltere ve İskoçya’nın sınırı olarak kabul edilmiş olan Cheviot Tepeleri kapsamında bulunan ve Terrier grubunun farklı bir üyesi olarak kendini gösteren köpeklerdendir. 1800lerin sonunda kurulmuş olan Dandie Dinmont Terrier Kulübü bu ırka ilişkin standardizasyon çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Lhasa Apso

Lhasa Apso ırkının Tibet bölgesinin en karakteristik hayvanlarından biri olduğu düşünülmektedir. Bu bölgede yaygın olan manastır hayatına adapte olmuş olan köpeklerdendir. Irkın aynı zamanda Abso Send Kye olarak da adlandırıldığı anlaşılıyor. Bu ırka sahip olmanın özellikle son senelerde kolaylaştığı; daha öncesinde sahip olmanın sadece manastır üyelerine özgü olduğuna dair tahminler mevcuttur.

Göz sorunları olan köpekler ve bunların çözümleri ile alakalı sana en temel bilgileri topladık. Kronik göz sorunları olan köpekler hangileridir ve hangi konularda ırksal olarak görülür? Merak ettiğin tüm konular bu içeriklerde yer alıyor.

Göz sorunları genel olarak alerjiler, enfeksiyonlar, görme bozuklukları ve körlükler olarak değerlendirilir. Hem kalıtsal hem de daha sonradan oluşabilecek bazı göz sorunları ve hangi ırklarda görüldüğüne dair kapsamlı bir araştırma yaptık. Sen de sahiplenmeyi düşündüğün köpek ırkıyla alakalı bu içeriklere hemen keşfetmelisin.

Göz Sorunları Hangi Köpeklerde Var?

Göz sorunları cinslere göre farklılık gösterebilir. Kuru göz sendromu veya sulu göz sendromu gibi çeşitli enfeksiyonlar olduğu gibi göz kapaklarıyla alakalı görme bozukluklarında pek çok hastalık türünden bahsedebiliriz. Göz enfeksiyonları en yaygın şekilde görülebilen hastalık türleridir. Genel olarak köpeklerde göz sorunları şöyle sıralanmaktadır;

  • Göz Enfeksiyonları
  • Kiraz Gözü ve Glokom
  • Konjunktivit
  • Ektropium ve Entropium
  • Katarakt ve Tembel Göz
  • Kornea Ülserleri
  • Retina Sorunları
  • Göz Alerjileri
  • Kuru Gözler ve Sulu Gözler
  • Şişkin Gözler
  • Tahriş Edici/Kırmızı Gözler
  • Şaşılık ve Camsı Gözler
  • Bulutlu Gözler
  • Göz Kapağı Tümörleri
  • Üçüncü Göz Kapağı

Köpeğin mutlaka göz testlerine yaptırman gerekiyor. Bakımları da hayatları boyunca düzenli olarak yapılmalıdır. Gözde oluşabilen çeşitte akıntılar vardır. Örneğin sarı veya yeşil renklerde veya kırmızı renklerde göz akıntıları bu enfeksiyonların en temel belirtileri arasındadır.

Genel olarak insanlarda olduğu gibi bir göz yapısına sahiptirler. Saydam tabaka, kornea, iris gibi bölümlerinde herhangi bir aşamasında sorunlar oluşması, yapı hasarı ve doku bağlarındaki hasarlardan kaynaklı göz sorunları görme problemleri oluşabiliyor.

Bazı ırklarda kalıtsal olarak görülebilen hastalık türleridir. Ne kadar erken teşhis edilir ne kadar hızlı tanı koyulur ve tedavi yöntemine gidilirse köpeklerde o derece sağlıklı gelişim olduğu biliniyor.

Göz Sorunları

Köpeklerde Göz Sorunları Tedavisi Var mı?

Göz sorunları teşhisine göre tedavi uygulanırken, kimisinde sadece hafif ilaçlar, antibiyotik etkili kremler ve pansumanlarla göz sorunları tedavi edilebilir. Bazı durumlarda ise ciddi şekilde ameliyat gerekebilir. Göz sorunları ileri dereceye geldiği zamanlar genellikle protezler uygulanabiliyor. Kalıcı körükler ve geri dönüşü olmayan göz problemleri oluşabiliyor.

Örneğin dev sınıf köpeklerde genellikle üçüncü göz kapağı etkilenmesiyle birlikte kiraz göz sendromu yaygın şekilde görülür. Gözler enfeksiyonları pek çok dış etkiye veya iç etkiye bağlı olarak görülebiliyor. Hem gözlerde kızarma, şişlik, akıntı, görme problemleri, odaklanma sorunları gibi etkiler görülebiliyor hem de hiçbir etki olmadan direkt olarak görme bozuklukları oluşturabiliyor.

Köpeklerde görülebilen yaygın bazı göz hastalıklarından sana kısaca bahsedebiliriz. Örneğin köpeklerde glokom hastalığı göz tansiyonu olarak bilinmektedir. Göz içi basınç dengesinin değişmesi ve bu basıncın artması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Basınç sıvısının gözünün içine veya dışına akması sonucu tansiyon oluşur. İlaçla tedavi edilebilir ancak ileri seviyede olduğunda ilaç tedavisi yeterli gelmeyebilir ve doğrudan ameliyatlar uygulanır.

Köpeklerde Konjunktivit hastalığı yine göz çevresi ve göz kapağının altındaki yapıyla alakalı bir hastalıktır. Yangı olarak tanımlanır ve nemli mukoza dokusunu doğrudan etkiler. Hem enfeksiyon olarak hem de travma gibi çeşitli dış faktörlere veya durumlara bağlı olarak görülebilir bir hastalık türüdür.

Bunun belirlenmesinde genellikle köpeğin gözünden yeşil veya sarı renkte akıntıların olması teşhisin konulması için kimi zaman yeterli gelebilir. Görmede ve gözlerde ağırlık olur ve kaşıntılı şekilde köpeğin gözlerini ovuşturduğu görülebilir. Genellikle kapalı tutar, kısarak bakar veya gözünde rahatsızlık olduğu, ağrı olduğunu çeşitli davranışlarıyla belli eder.

Pek çok göz hastalığında genellikle beyaz kısmın kırmızıya veya sarıya döndüğü görülmektedir. Üst göz kapağında oluşabilen hastalıkların yanı sıra bir de köpeklerde alt göz kapağında oluşabilen bazı hastalıklar vardır. Bunlardan bir tanesi Ektropium olarak bilinmektedir. Alt göz kapağının sarkması olarak tanımlanır. Bu durumda genellikle köpeğin alt kısımdaki gözkapağı dışa doğru kaplanır.

Bullmastiffs, Bassett Hounds, Bloodhounds ve Spaniels türlerinde yaygın olarak görülebiliyor. Çoğu zaman bu hastalık köpeklerde kuru göz sendromuna neden olabilir veya sulu gözlü hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu hastalığın görüldüğü türler arasında da Irish Setters, Labrador Retriever, Golden Retriever, Saint Bernards, Shar-Pei köpek cinsleri bulunuyor.

Göz Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

Göz sorunları arasında yaygın şekilde görülen hastalıklardan birisi de katarakttır. Köpek gözündeki lensin şeffaflığını kaybetmesi ve hasar görmesi durumlarında oluşan bir hastalık türüdür. Genellikle köpeğin gözleri bu durumlarda özellikle orta kısımlarının daha bulanık görüldüğü tespit edilmektedir. Irksal yatkınlıkları olarak köpeklerde genellikle sağlıklı yaşam koşullarına veya beslenme, strese bağlı olarak çeşitli durumlarda ve yaşlarda görülebilir. Diyabet, şeker hastalığı, tansiyon veya köpeğin bulunduğu diğer hastalıklara bağlı olarak görülebiliyor.

Köpeğin yaşına bağlı olarak veya enfeksiyona bağlı olarak katarak hastalıkları görülebilir. Sahipleneceğin ırkın mutlaka göz testlerinin yaptırmanın sahiplendikten sonra rutin olarak göz bakımlarını ihmal etmemen gerekiyor. Veterinerin tavsiye ettiği göz damlaları ve temizleme losyonları varsa bunları düzenli olarak uygulaman gerekir.

Köpeklerdeki göz hastalıkları arasında bir de tembel göz sendromundan bahsedelim. Şaşılık olarak da bilinebilir bu hastalık tek gözün veya 2 gözün birden aynı noktaya odaklanmaması veya birinin farklı açılarla bakması olarak bilinmektedir. Genellikle Boston Teriyer köpeklerinde görülebilen bir hastalıktır ve pek çok Pug yine göz tembelliği ile doğmaktadır.

Göz Sorunları Olan Köpek İyileşir Mi?

Göz sorunları olan köpeklerde iyileşme görülür mü? Hangi tedavi daha etkilidir? Bu köpeğin hangi göz hastalığını yaşadığına bağlı olarak değişen bir durumdur. Ayrıca erken teşhis erken tedavi pek çok göz hastalığının kalıcı olmamasını sağlar. Düzenli bakımlar, temizlik, beslenme, sağlıklı koşulları, iklimler bile köpeklerin göz sorunları yaşamaması veya olası hastalıkları daha hızlı atlatması için önemli faktörler arasında yer alıyor.

Uygulanacak tedaviye harfiyen uyulması ve tedavi periyotlarında da diğer hastalıkların kontrollü şekilde devam ettirilmemesi devam ettirilmesi yine önemlidir. Diyabet olan köpekler, hipoglisemi gibi rahatsızlıkları olan köpeklerde genellikle de göz sorunları daha yaygın olarak görülmektedir. Hastalık geçmişi, köpeğin geldiği soy kütüğüne bağlı olarak pek çok fonksiyon değerlendirilmelidir ve alanında uzman veteriner hekimin yönergelerine uyulmalıdır.

İleri derecedeki göz sorunlarında genellikle operasyonlar öngörülmektedir. Bu çoğu zaman iyileşmesinin hızlı süreçte olmasını sağlarken, bazı durumlarda kalıcı körlük veya gözün tamamen çıkarılıp yerine protez takılması gibi durumlarla sonuçlanabilir.

Elbette yavruluk döneminde bir köpeğin göz sorunları yaşayıp yaşayamayacağı çok da tespit edilemez. Ancak pek çok köpek henüz bir yaşına girmeden veya 2 yıldan önce de göz sorunlarına dair işaretler vermektedir. Herhangi bir ırkta daha sonradan göz sorunları veya görme problemleri oluştuğu zamanda ona aynı özeni göstermen ve tedavilerini ihmal etmeden yaptırman çok önemlidir.

Köpek sahiplenmek sadece eğlence için ya da bir pet sahibi olmak için planlanan bir durum olmamalı. Büyük sorumluluk gerektirir ve en nihayetinde onlarda canlı oldukları için sadece bakabilecek, hastalandıklarında tedavilerini üstlenebilecek ve onlara zaman ayırabileceklerin sahiplenmesi öneriliyor. Sen de şayet olası göz hastalıkları olduğunda onunla yeterince ilgilenebilecek zamana ve bütçeye sahipsen elbette edinmende bir sakınca görülmez.