Gebelik Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Gebelik Sorunları

Home » Gebelik Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Old English Sheepdog

Old English Sheepdog ırkının kökenleri incelendiğinde temellerinin Cornwall Dükalığı ile yakından bağlantılı olduğu tespit edilmektedir. Görünümleri ile olduğu kadar zekaları ile de ön plana çıkan bu ırkın bilhassa farklı koşullara adaptasyon yeteneği ile ön plana çıktığı anlaşılmaktadır. 1888 yılında ilk tescilini almış olan ırklardandır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Olde English Bulldogge

Olde English Bulldogge ırkının ortaya çıktığı alan Pensilvanya olmuştur. Bu eyalette melezlenen köpeğin oldukça modern ve yeni bir ırk olduğu bilinmektedir. Bu ırkın oluşturulması sırasında Bulldog, American Bulldog, Bullmastiff ırkının melezlenme adımlarının çok büyük bir öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır. Irkın gelişim süreci içerisinde bilhassa Dr. Fechheimer’ın katkısının gözden kaçırılmaması gerekir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Pastore Della Lessinia E Del Lagorai

Pastore Della Lessinia E Del Lagorai ırkın genetik haritasının oldukça eski dönemlere dayandığı bilinmektedir. Triveneto Bölgesi’nin en eski ırkları arasında kendini gösterdiği anlaşılmaktadır. Irkın coğrafi konum olarak bulunduğu yer izole olduğu için bu ırkın uzun seneler boyunca dış etkilerden uzak bir biçimde yaşamlarına devam etmeleri mümkün kılınmıştır. Irkın genetik haritasının saflığı oldukça yüksek noktadadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Large Münsterländer

Large Münsterländer hem boyutu ile hem de avcılık sırasında sergilemiş olduğu kabiliyet ile diğer köpek ırklarından ayrılmaktadır. Bu ırkın genetik yapısında Pointer ve Grosser Munsterlander Vorstehhund ırkının da önemli bir yere sahip olduğu anlaşılmaktadır. Sadece Almanya’da değil aynı zamanda İngiltere ve Kanada’da da sıklıkla tercih edilmektedir.

Gebelik sorunları olan köpekler hangileridir ve ne tür sorunlar görülebilir? Hamile bir köpeğe nasıl bakılır, beslenmesi nasıl sürdürülür? Kronik gebelik sorunları olan köpekler hangileridir, merak ediyor musun?

Gebelik sorunları genellikle gebeliğin ilk belirlediği andan doğumun gerçekleştiği ana kadar devam eden çeşitli hastalıklar ve sorunları kapsar. Bunlar arasında beslenme sorunları, bakım sorunları, dış gebelik, geç gebelik gibi pek çok sorundan bahsedebiliriz. Detaylarını hemen içeriklerden incelemeye başlayabilirsin. Yetiştirmeyi düşündüğünü ırk hakkında daha kolay tespit yapabilirsin böylece.

Gebelik Sorunları Hangi Köpeklerde Var?

Gebelik sorunları genellikle ırklara göre farklılık gösterebilir. Küçük sınıf bir köpek ile iri sınıflarda yer alan köpeklerin hamilelik süreçleri tamamen farklıdır. Genel olarak köpeklerin gebeliği 62 veya 64 günde tamamlanır. Bazı cinslerde ise 57 ile 61 gün arasında hamileliğin tamamlandığı biliniyor.

İlk aşamadan itibaren daima takip edilmesi gereken ve ırkın yatkın olduğu hastalıklara göre tedbirlerin alınması gerekiyor. Ayrıca yavruların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için de mutlaka veteriner kontrolünün ihmal edilmemesi, beslenme ve bakım süreçlerinin tam tavsiye edildiği şekilde yapılması çok önemlidir.

Gebe köpeğin sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi ve doğacak çocuklarının da yine sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için bu sorunları öngörmek, analiz etmek ve tedavi yöntemine geçmek çok çok önemlidir.

Köpeklerde hamilelik her aşamada farklı durumlar gösterebilir. Özellikle erken dönemde hamilelik belirtileriyle geç gebelik belirtilerine göre inceleme yapmak ve ilk andan itibaren veteriner kontrollerine götürmek çok önemlidir. Burada herhangi bir cinsten bahsedilemez, ki tüm ırklar hamile olabilir. Bazılarında bir yavru dünyaya gelirken, bazıları 10 ila 12 yavruya kadar dünyaya getirebiliyor. Ancak gebelik sorunları yine her türde farklı şekillerde görülebilen hastalıklar ya da sorunlar olarak değerlendirilmelidir.

Gebelik Sorunları

Köpeklerde Gebelik Sorunları Tedavisi Var mı?

Gebelik sorunları kızgınlık döneminden itibaren olabilir veya gebeliğin oluştuğu ilk 2 ila 4 hafta arasında da görülebilir. Hassas yapıları veya genel sağlık durumlarına bağlı olarak çeşitli sorunlar görülebilir. Ancak bunların pek çoğunun tedavisi vardır. Hangi hastalığın hangi süreçte oluştuğuna bağlı olarak veya altta yatan hastalığın nedenine bağlı olarak tedaviler uygulanır. Her periyotta veteriner kontrolü yapılır. Ultrason görüntüleri ve çoğu zaman röntgen uygulanabilir.

Hormon değişiklikleri, beslenme periyotları, egzersiz ihtiyaçları, hamilelik döneminde her köpekte tamamen değişmektedir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde gebelik dönemlerinde bulantı ve kusmalar görülebilir. Bazı köpekler kusma isteği görülürken kusamaz ve fakat onun etkilerine bağlı olarak çeşitli ağrılar görülebilir. Dördüncü haftadan sonra hormon değişiklikleri görüldüğü için daha çok dinginlik, halsizlik ve huzursuzluk köpeklerde yaygın olarak görülebilen bir durumdur.

Kusma potansiyeline göre öğünleri azaltılması veya küçültülmesi uygulanabilir. Sık bir şekilde periyotlar, onların daha rahat beslenmelerini destekleyecektir.

Köpeklerin hamileliğinde ultrason cihazları ile görüntüleme yapılabilir. Genellikle bu kaç tane yavruya hamile kaldığı konusunda net bilgi verir. Gebeliğin devam ettiği 4 haftadan sonraki süreçte ise genellikle veteriner tarafından ses dalgaları yöntemiyle köpek rahmi görüntülemesi yapılır.

Hormon seviyesi daima kontrol altında tutulabilir ve çoğu zaman kan tahlilleri uygulanmaktadır. Relaxin hormon dengelemesi köpekler için önemlidir. Hormon bozuklukları, şeker ve tansiyon, hipoglisemi ve diyabet gibi çeşitli hastalıklar görülebilir.

Gebelik Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Gebelik sorunları her ırkta ve hatta aynı ırkta olan köpeklerde bile farklılık gösterebilir. Köpeğin nerede yaşadığı, aile hayatı, sağlık geçmişi yaşı ve kaçıncı hamileliği olduğuna bağlı olarak gebelik sorunları farklıdır. İlk kez hamile olan köpekle dördüncü veya beşinci kez hamileliğini tamamlayan köpek aynı değildir. Hem belirtileri farklıdır hem de görülen hastalıklar farklılık gösterebilir.

Tıpkı insanların gebeliğinde olduğu gibi köpeklerde hormon değişikliklerine bağlı olarak mizaç ve davranış değişiklikleri görülebilir. Peki gebe olan ya da gebelik sorunları olan bir köpek sahiplenilir mi? Bu genellikle yetiştirilmeye yönelik tercihleri olan sahipler tarafından incelenmesi gereken bir konudur.

Henüz gebelik pozisyonuna geçmemiş bir köpeği sahiplenebilirken, bazıları da hamilelik aşamasında hazır yavruları edinebilmek için hamile sahiplenebiliyorlar. Gebelik sorunları genellikle çok ciddi hastalıklar olmadığı sürece aşılabilir ve gebeliğinin bitimiyle birlikte tamamı geçebilir sorunlardır. Bu sorunlar arasında;

  • Hormon değişikliklerine bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik hali.
  • Bulantı ve kusma görülebilir.
  • Sabırsız davranışlar ve genel davranışlarında değişiklikler, her türde görülür.
  • İtaat etme sorunları ya da odak sorunları görülebilir.
  • Çok hareketli köpeklerde dinginlik, çok dingin köpeklerde ise aşırı hareketlilik görülebilir.
  • Huysuzluk, aşırı havlama, hırıltı ve aceleci davranışlar görülebilir.
  • Psikolojik durumları ve fizyolojik etkilerine bağlı olarak gebelik sorunları her köpekte farklıdır.
  • Elbette hamile köpekler ilk aylardan itibaren değişime başlarlar ve genellikle kilo artışları görülür.
  • İştahta artış, tüketimde artış ve idrara çıkışlarda artış gözlemlenir.
  • Vajinal akıntılar olabilir.
  • Hamile köpeklerde bir buçuk aydan itibaren genellikle meme başlarında hormonlara bağlı olarak koyu renkler görülür ve memeleri genellikle büyümeye başlar.

Doğumun yaklaşmasıyla birlikte köpeğin memeleri dolmaya ve içerisindeki süt hacminin artmaya başladığı gözle görülür hale gelir. Hem yavruların büyümesiyle ağırlaşan karnı hem de memelerinin süt olması nedeniyle genellikle çok hareketsiz ve genellikle yatar halde olurlar. Onlara daha çok sevgi ve ilgi göstermek çok önemlidir. Sağlık sorunları varsa ilaç ve enjeksiyonları ihmal edilmemelidir.

Gebelik Sorunları Olan Köpek İyileşir mi?

Gebelik Sorunları olan köpekler elbette iyileşir. Hamileliğin tamamlanması, yani doğum yapmalarıyla tüm gebelik sorunları da doğal olarak ortadan kalkmış olur. Ancak köpeğin hamilelik sürecinde nasıl bakıldığına veya çeşitli hastalıkların oluşmasına bağlı olarak hamilelik bittikten sonra çeşitli sorunlar görülebilir.

Doğum sonrasındaki periyotların düzenli şekilde uygulanması ve muayenelerinin yapılması öneriliyor. Yavrularının sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve annenin de sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için her aşamada ilaç takviyeleri, vitamin ve mineral destekleri ihmal edilmemeli. Beslenme ve bakımı yine veteriner hekimin önerdiği şekilde uygulanmaya devam edilmelidir.

Kalori artışı hesaplanmalı ve günlük kalori ihtiyacına göre beslenme periyotları mutlaka uygulanmalıdır. Irkına göre mineral takviyeleri yapılmalı, suplament destekleri yine veterinerin önerdiği şekilde uygulanmalıdır.

Irkların yakınlıklarına göre göz ve kulak enfeksiyonlarına karşı daha fazla korunmalıdır. Tüy bakımları yapılmalı ve özellikle meme uçları ve vajinal bölgelerde oluşan akıntılar temizlenmelidir.

Özellikle gebelik döneminde oluşabilecek enfeksiyon sorunları hem hamile annenin sağlığı hem de doğacak yavruların sağlığını direkt olarak etkileyebilir. Bakıcılarının ve yetiştiricilerinin son derece bilinçli olması ve ırklarına göre hamilelik süreçlerindeki sorunları atlatmak üzere davranmaları onların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için çok önemlidir. Bebekler doğduktan sonra nasıl bakılması gerekiyor? Doğumu yapan bir anne köpeğe nasıl bakılır, hangi beslenme uygulanır? Bu konularda bilgi alman gerekiyor.

Her ırkın gerektirdiği unsurlara göre aşılar ve takviyeler vererek sen de güvenilir ve bilinçli bir sahiplenici olabilirsin. Şimdi gebelik sorunları olan köpekler listesi üzerinden sahiplenmeyi düşündüğün köpek cinsleri ve bu ırkların genel olarak gösterdiği hastalıkları inceleyerek başlayabilirsin. İlk kez köpek sahipleniciler için mutlaka genel özellikleri, mizaçları ve hamileliklerde kaç yavruya kadar, kaç günde doğdukları hakkında bilgi almaları tavsiye edilir.