Gastric Dilatasyon Volvulus Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Gastric Dilatasyon Volvulus

Home » Gastric Dilatasyon Volvulus
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Amerikan Bulldog

Amerikan Bulldog 1700lü yıllarda Amerika’da yaygın olarak görülen bu coğrafyanın karakteristik ırkları arasında yer alan köpeklerden biridir. Özellikle geniş çiftlik alanlarının bu dönemde Amerika’da yaygın olduğu düşünüldüğünde bu ırka neden ihtiyaç duyulduğu bir kere daha görülmektedir. Özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı etkisi ile yok olmanın kıyısına gelmiş; Alan Scott tarafından türün korunması sağlanmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Great Dane

Great Dane görkemli yapısı ile köpek ırkları arasında oldukça ayırt edici özelliklere sahip olan seçenekler arasında kendini göstermektedir. Irkın kökenleri incelendiği zaman Molossus köpeği ile yakın akrabalığı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu ırkın yetiştirilme sürecinde Alman köpek yetiştiricilerinin çok aktif şekilde rol oynadığı anlaşılmaktadır. Özellikle yapılan çalışmalar neticesinde 1876 senesinde Almanya’nın ulusal köpeği ilan edilmiştir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.5/5
Bilgilendirme
Fila Brasileiro

Fila Brasileiro ırkının Avrupa’nın en yaygın ırklarından olan mastifflerin bir kolu olduğu düşünülmektedir. Yaygın bilinen adı ile Brezilya Mastiff’i olarak da anılmaktadır. Bu ırkın özellikle 1600lerden sonra yaygınlaştığı ve severek tercih edildiği bilinmesi gereken temel hususlar arasındadır. Irkın gelişim aşamasında İspanyol Mastiff’in de önemli bir yere sahip olduğunun belirtilmesi lazımdır.

Gastric Dilatasyon Volvulus olan köpekler nasıl bakılır ve hangi cinslerde bu hastalık görülür? Peki GDV ne demektir ve tedavisi mümkün müdür? Kronik Gastric Dilatasyon Volvulus olan köpekler ve bakımlarını hemen incelemeye ne dersin?

Gastric Dilatasyon Volvulus hastalığı olan köpek cinsleri ve mide sağlığı için bu cinslere uygulanan genel yöntemleri senin için inceledik. Bu hastalık genel olarak mide dönmesi olarak bilinir ve bazı köpek ırklarında kalıtsaldır.

Gastric Dilatasyon Volvulus Hangi Köpeklerde Var?

Gastric Dilatasyon Volvulus kısaca GDV olarak tanımlanmaktadır. Köpeklerde mide dönmesi hastalığı, örneğin çoban köpeklerinde veya Doberman’da görülebiliyor. Ayrıca Saint Bernard köpekleri ve alman çoban köpeklerinde sık şekilde rastlanabilen bir hastalık türüdür.

Atlanmaması gereken bir hastalıktır ve hekim tarafından cerrahi müdahale uygulanmadığı sürece köpeklerde ölüme dahi neden olabilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte daha çok akut şekilde görülebiliyor.

Adından anlaşılacağı şekilde bu hastalık, midenin kendi etrafında dönmesi ve olağan konumunun farklı bir şekle gelmesiyle açıklanabilir bir durumdur. Köpeğin tükettiği besinler, katı veya sıvı fark etmeksizin çeşitli gaz oluşumlarına neden olabilir. Bu besinler köpeklerde midenin dönmesine bağlı olarak kimyasal olarak şekillenirler ve her 2 ucunun da kapatıldığı için sorunlara neden olur.

Bunu adeta bir şeker paketi olarak düşünebilirsin. Ortasındaki şeker paketinin 2 taraftan bağlanmış olması durumu olarak tanımlanabilir. Ve midede biriken gazlar, midenin şişmesine neden olduğu gibi aynı zamanda kan dolaşımının da etkilenmesine ve bu akımının yavaşlamasına neden olabiliyor.

Gastric Dilatasyon Volvulus

Doğal olarak tetiklediği alanlardan birisi direkt olarak kalptir. Köpeklerde kalp ritminin bozulmasına ve yavaşlamasına neden olduğu gibi hızlı şekilde müdahale yapılmadığı zaman ölüme neden olabiliyor. Ayrıca köpeklerde mide dönmesi, toksinlerin birikmesi ve dışa atılamaması nedeniyle yoğun tahribata neden olabiliyor.

Özellikle dalak bölgelerinde inanılmaz bir baskı oluşturduğu için direkt olarak bu bozukluklara neden olabilir. Köpeklerin diyaframları ideal şekilde işlevsel özelliklerini göstermez ve hatta solunum güçlükleri bile görülebilir. Dolayısıyla atlamaman gereken ve köpeğinde görüldüğü zaman mutlaka bunun çözümü için veterinere kontrol ettirmen şarttır.

Peki köpeklerde mide dönmesi neden olur merak ediyor musun? Bazı sebeplerini sana şöyle açıklayabiliriz;

  • Köpeklerde mide dönmesi hastalığının kanıtlanmış bir unsuru- nedeni bulunmuyor.
  • Bazı ırklarda kalıtsal yatkınlıktan dolayı görülebiliyor.
  • Göğüs kafesi geniş olan en büyük sınıf, iri köpeklerde daha yaygın görülmektedir.
  • Oyuncak köpekleri ve küçük sınıf köpeklerde daha nadir görülebilen bir hastalık türüdür.
  • Kötü beslenme koşulları, kalitesiz mamalar ve hızlı bir şekilde beslenme periyotların değiştirilmesine bağlı olarak mide dönmesi görülür.
  • Az beslenme, günlük bir öğün ile beslenmeye zorlanma ya da öğün aralıklarının yoğun ya da uzun aralıklı olmasına bağlı olarak mide yapısını yitirir ve dönmeye neden olabilir.
  • Aşırı beslenme de yine midede dönmeye neden olabilir.
  • Tek öğünde aşırı fazla mama tüketmiş olması mide rahatsızlıklarını tetikler.

Mevsimlere bağlı olarak bu tür hastalıklar görüldüğü gibi çeşitleri mide ve sindirim sisteminde görülen enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ayrıca egzersiz periyotlarının beslenmeleri uygun şekilde sürdürülmesi önem taşıyor. Zira fazla beslenmiş bir köpeğin egzersiz yapması oyun oynaması midede dönmelerine neden olabilir. Üzüntü, kaygı bozuklukları ve streste çeşitli mide hastalıkları ve dönme görüldüğü biliniyor.

Genellikle sahibi tarafından terk edilmiş köpekler ya da strese girmiş köpeklerde mide dönme hastalığı görülebilir.

Köpeklerde Gastric Dilatasyon Volvulus Tedavisi Var mı?

Gastric Dilatasyon Volvulus hastalığı için farklı tedavi periyotlarına gidilebilir. Hem ilgili köpeğin eş hastalıklarıyla alakalı hem de genel sağlık durumuna bağlı olarak ilaç tedavisi veya bazı durumlarda cerrahi operasyonlar uygulanabiliyor. Ne kadar erken tespit edilirse ve ölüm riski önlenirse köpeğin sağlığı o kadar muazzam şekilde devam edebilir.

Karın bölgesindeki genişlemeler ve beslenmeden sonraki çeşitleri nöbetlerde bu hastalığın belirtisi olabilir. Hızlı bir şekilde acil müdahale gerektiği durumlarda mutlaka veteriner hekim ile bağlantıya geçilmelidir.

Köpeklerde ağrı genellikle kambur duruş pozisyonlarıyla kendini göstermektedir. Karın bölgelerinde, mide bölgesinde aşırı şişlik ve halsizlik ve köpeğin farklı davranışları senin ondan mide dönmesi olup olmadığını anlaman için belirleyici ipuçları arasında yer alır.

Ayrıca midede dönme olan bir köpek genellikle ağızda köpürme veya salya akıtma veya nefes darlığı, solunum değişiklikleri gibi belirtiler gösterebilir. Kusmak ister fakat kusamayacağı için buna benzer hareketlerle köpek midesinin döndüğünü sana belirtebilir.

Davranışlarında değişiklikler genellikle ağrı, sızı veya yakarış görünümdeki huzursuz davranışlarına bağlı olarak GDV hastalığının oluşup oluşmadığını o an için anlayabilirsin. Genellikle ağrısı olduğundan ve midesi zaten toksitleri biriktirdiği için o sırada inleme veya farklı ses tonlarıyla birlikte bir sorun olduğunu görebilirsin.

Genellikle halsizlik ve enerjisizlik olur. Genel acıya bağlı olarak yürümede hareket etmekte zorlanırlar ve isteksiz olurlar.

Yaygın olarak hatalı beslenme alışkanlıklarına bağlı şekilde görülebilen gdv hastalıklarında veterinerin önerdiği şekilde beslenme uygulanması ve buna bağlı kalınması çok çok önemlidir. Irkına uygun şekilde büyük veya küçük sınıf köpek olduğuna bağlı olarak ideal şekilde günde 2 defa beslenme uygulamalısın.

Gereksiz, haddinden fazla beslenme, periyotlarında tutarsızlık ya da öğünlerinde gerekli ölçülerden fazlasını vermek onlara sadece zarar olur. Ayrıca enfeksiyon risklerine karşı önlemek için su içtiği ve yemek yediği kabı sürekli olarak temizlemek çok önemlidir.

Hızlı iklim değişiklikleri, ani sıcaklık değişiklikleri gibi fonksiyonlara bağlı olarak köpeğini koruman onun mide ve sindirim sistemi yollarında bozuklukların olmasına karşı korunmasını sağlar. Genellikle bu hastalık mutsuz köpek hastalığı olarak adlandırılır. Tedavi yöntemine geçilmesi için öncelikle veterinerin klinik muayeneye alması ve mutlaka teşhis ve tanı koyması önemlidir. Ayrıca acil durumlarda ameliyat gerekebilir.

Gastric Dilatasyon Volvulus Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Gastric Dilatasyon Volvulus bulguları gösteren bir köpeği sahiplenmek çok kolay değildir. Zira her sahiplenici, sağlıklı köpekleri beslemek, onlarla güzel vakit geçirmek isteyebilir. Ancak bazı durumlarda sahiplendikten sonra bu tür hastalıklar görülebilir.

Bu hastalık genellikle çözüme kavuşturulur ve bu çözümlerde en yaygın olarak kullanılan teknik operasyonlardır. Hızlı bir şekilde köpek ameliyata alınır ve 2 yönden bağlanmış olan mide kesilerek uygun şekilde tekrar dikilir ve kayma olan yer ideal konumuna getirilir.

Ameliyat olmuş bir cinsi sahiplenmek, daha sonraki süreçlerde de beslenme ve bakımına özen göstermeni gerektirir. Tedavi sürecinden sonra uygun bakıldığında genellikle sorun olmaz.

Gastric Dilatasyon Volvulus Olan Köpek İyileşir mi?

Gastric Dilatasyon Volvulus nöbeti geçiren köpeklere mutlaka erken müdahale etmek gerekiyor. Zira yalnız başına olduğunda veya fazla mama tüketip aniden mide dönmesi yaşandığı durumlarda şayet yanında hiç kimse yoksa kısa süre içerisinde yaşamı riske girebilir ve ölebilir.

Dolayısıyla acil müdahalenin öneminden sana bir kez daha bahsedelim. Ancak çok ileri boyutta bir sorun değilse hızlı şekilde operatif müdahale uygulanarak köpeğin iyileşmesi sağlanabilir. Sağlıklı şekilde devam etmesi için mutlaka beslenmesine uygun davranmalı ve ırkına uygun şekilde mamalar takviye edilmelidir. Bu konuda çok fazla araştırma yapıp bilinçli bir bakıcı olman tavsiye edilir.