Elongated Soft Palate Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Elongated Soft Palate

Home » Elongated Soft Palate
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.5/5
Bilgilendirme
Alapaha Blue Blood Bulldog

Alapaha Blue Blood Bulldog köpeğinin Otto soyundan geldiği düşünülmektedir. Soyunun bir dönem yok olmanın kıyısına geldiği fakat sonrasında yapılan özel çalışmalar ile soyun devam ettirilmesi için çaba sarf edildiği görülmüştür. 1986 tarihinde kayıt kuruluşları tarafından da kabul edilen bir ırk haline gelmiştir. Özellikle bu ırk hakkında en bilinen anekdot ölen sahibinin başında haftalarca bekleyen sadık üye ile alakalıdır.

Elongated Soft Palate olan köpekler ve bunların tedavi yöntemlerini inceledik. Sahiplenmeyi düşündüğün köpekle alakalı yumuşak damak sarkması, sendromu olup olmadığını incelemeye ne dersin?

Elongated Soft Palate temel olarak yumuşak damak sarkması ya da uzaması hastalığı olarak biliniyor. Köpeklerde ve çeşitli evcil hayvanlarda nefes almayı ve beslenmeyi zorlaştıran bir tür hastalıktır. Tedavi ve hangi türlerde görüldüğünü hemen inceleyebilirsin.

Elongated Soft Palate Hangi Köpeklerde Var?

Elongated Soft Palate uzamış yumuşak damak olarak tıp literatüründe bilinmektedir. Kedilerde nefes almayı zorlaştıran solunum hastalığı olarak bilinmektedir. Damak yapısının formunu kaybetmesi ve sağlıklı şekilde işlevini yitirmesine bağlı olarak görülebilir bir hastalıktır.

Damağın arka kısmında bulunan kas ve bağ dokusunun bozulmasıyla alakalı bir hastalık olarak tabir edilir. Epiglotun tepesini olarak tanımlanan ağız boşluğunun üst kısmındaki yumuşak tavan bölgesindeki doku formunun bozulması, yumuşaması ve uzamasıyla açıklanabilir bir hastalık olarak bilinir. Peki köpeklerde ne gibi etkilere neden olur bunu biliyor musun?

Köpek yemek yerken onu rahatsız edebilir. Nefes alışverişinde rahatsız edebilir veya hiçbir şey yapmadan dururken bile yaşam fonksiyonunu daha kalitesiz hale dönüştürebilir. Nefes alırken veya uyurken bile ön kısmına toplandığı için burnu tamamen kapatabilir.

Bulldog, Pekingese, Lhasa Apso, Shih Tzu ve Fransız Bulldog, Boxer Türü köpeklerde yoğun olarak görülebilen bir hastalık türüdür. Boğazı ve burun kısmını tamamen kapatarak onların soluk alışverişini etkiler. Daha çok yüz kısmı basık olarak tabir edilen yani düz yüz hatlarına sahip olan köpeklerde görülür. Adeta burun ve ağzın arka kısmında yumuşak bir dokunun yukarı aşağı hareket etmesi ve solunum etkinliklerini rahatsız etmesiyle tanımlanabilir bir hastalık türüdür.

Edinmeyi düşündüğün köpek cinsinde bu tür hastalıklar var mı veya ırksal yatkınlıkları var mı? Gibi konularda mutlaka bilgi alman gerekiyor. Ayrıca çeşitli testler ve klinik veteriner muayeneleri yapılarak da yumuşak damak sendromu olup olmadığı anlaşılabilir.

Elongated Soft Palate

Köpeklerde Elongated Soft Palate Tedavisi Var mı?

Elongated Soft Palate durumlarında çeşitli tedavi periyotları uygulanabiliyor. Ancak en önemli husus veteriner hekim muayeneleridir. Zira köpeğin sahibi bu tür semptomların farkına varabilir ve bir sendrom olduğunu seçebilir. Ancak radyolojik görüntüler veya klinik muayenelerin yapılması ve veteriner tarafından teşhisin konulması en önemli aşamadır.

Daha sonra bu yumuşak damağın formuna göre ve köpeğin eşliğinde devam eden diğer hastalıklarına göre tedaviler uygulanır. Kimi zaman ilaç ve sprey yöntemleriyle fon tutulabilir, kimi zaman da cerrahi uygulamalar gerekebilir.

Teşhis yönteminde genellikle hem başlangıç hem de kulak burun muayeneleri birlikte yapılır. Belirtiler görüldüğü zaman vakit kaybedilmeden mutlaka veterinere götürülmelidir. Köpeklerde görülen yumuşak damak sarkması tedavilerinde bozukluğun yapısını ve tipine göre etkiler, değerlendirilir. Şayet köpek sahibi de bunları kabul ediyorsa hemen tedavi aşamasına geçilir.

Oklüzal anomalileri düzeltilmesine yönelik yapılan çalışmalarda ön muayeneleri ve köpeğin genetiksel olarak yakınlıklarına bağlı analizler kabataslak çıkartılmıştır. Ortodontik muayeneler ya da endodontik programlara göre operasyona alınan köpek şayet, ameliyat başarılı geçerse daha sonra hızlı bir şekilde iyileşme sürecine gider.

Elongated Soft Palate Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Elongated Soft Palate hastalığı olan köpekleri sahiplenmek kolay mıdır veya bu sahiplenme nasıl anlaşılabilir? Köpeğin soluk alışverişi, yemek yemesi mutlaka hekim tarafından incelenmiş olması gereklidir. Profesyonel yetiştirme alanlarında genellikle sağlık kartları ve yapılmış testler görüntülenir. Ancak tam emin olmak istiyorsan mutlaka bir veterinere kontrol ettirmelisin.

Yumuşak damak sarkması genellikle hamilelik sürecinde meydana gelebiliyor. Küçük yaştaki veya yavru köpeklerde görülebildiği gibi büyük sınıflarda görülebilir. Buna bağlı olarak devam eden damak formdaki hastalıklarda yumuşak damak bozuklukları olarak ifade ediliyor. Nefes alma sorunları, solunum bozuklukları, beslenme problemleri gibi pek çok unsura neden olabiliyor.

Ağız ve burun boşlukları kapandığı için bazen uyku esnasında, bazen egzersiz veya herhangi bir durumda ciddi şekilde yaşamları da risk altına girebilir. Bu nedenle yumuşak damak bozuklukları olan köpeklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Gerekirse bazı durumlarda ameliyatın hızlı bir süreçte yapılması, onların nefes alışların sağlıklı forma kavuşturulması önerilir.

Sahiplenme konusunda bu tamamen kişiye bağlı bir durumdur. Ancak sağlıklı bir köpekte daha sonradan görülebilir bir etki olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden belirtileri görüldüğünde hemen tedavisine ve çözüm yollarına gidilmelidir.

Elongated Soft Palate Olan Köpek İyileşir mi?

Elongated Soft Palate ve beraberinde oluşan yumuşak damak bozuklukları genellikle iyileşir. Köpeklerin ağız bölümleri yumuşak ve sert damak olarak 2 farklı kısımdan oluşur. Ağız çatısının ön kısmı, yani dişlerin hemen arkası ve üst kısımdaki alan sert damak olarak kemikli doku formuna sahiptir.

Yumuşak damak ise ağız yapısının arka kısmında bulunan ve sert kısmının olduğu yerden sonra başlayan alan olarak belirtilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi ön kısım serttir ve arka kısım yumuşak bir dokuya sahiptir. Genellikle ırklara göre kalıtsal yatkınlık olarak belirtilir. Yani bu hastalığın görülmesi daha çok genetiksel faktörlere bağlıdır.

Yumuşak damak sarkması ve bozukluklarındaki belirtiler ise genel olarak şöyle tanımlanabilir;

  • Nefes alışverişinde ses ve hırıltılı şekilde sirkülasyon belirli şekilde algılanır.
  • Beslenme esnasında öldürmeler ve özellikle yutkunurken öğürme ve kusmaya yönelik hareketler görülebilir.
  • Dil yüzeyinde yeşil veya mavi renkler görülebilir ve özellikle diş eti renklerinde morluk siyaha dönük renkler gibi form bozuklukları belirlenir.
  • Egzersiz ve oyunlardan sonra ya da esnasında aşırı yorgun olduğu enerji düşüklüğü olduğu ve motivasyon bozukluğu görülebilir.
  • Yumuşak damak sendromu olan köpekler avlarken bile zorlanabilirler.
  • Beslenme çiğneme yalama, emme ve yutma gibi durumlarda onların zorlandıkları ve bunlarda genellikle istemsiz isteksiz oldukları görülebilir.

Sadece solunum yollarını etkilemediği gibi, çoğu zaman akciğerlere kadar da çeşitli unsurlara neden olabiliyor. Hem bedene yeterli oksijen pompalanması hem akciğerin işlevlerini yerine tam olarak getirmemesi nedeniyle ileri dönemlerde organ kayıplarına neden olabiliyor.

Belirtilerin görülmesi halinde mutlaka doktora veterinere göstermen gerekiyor. Zira ilaç veya farklı yöntemlerle iyileştirilecek ise hemen tedaviye alınmalıdır. Bu belirtileri önemsemez isen bahsettiğimiz gibi akciğerlerde veya diğer organlarda işlevsel bozukluklara, kalp ve damar sisteminin bozulmasına neden olabilir.

Hastalıklar diğer hastalıkları tetiklediği için merkezi sinir sistemine ya da beyin hasarına kadar sorun oluşturabilir. En nihayetinde insanlarda olduğu gibi hayvanlarda oksijen gereksinimi en büyük ihtiyaçtır. Fiziksel etkinliklerin tam olarak yerine getirilmesi, beyin ve bedeninin arasındaki iletişimin sorunsuz şekilde sürdürebilmesi için solunumun sorunsuz şekilde yapılması gerekiyor.

Yaşamlarının daha kaliteli sürdürülmesi için sahiplendiğin bir köpekte bu sendrom çıkmış ise tedavi yöntemine geçmelisin. Şayet hastalıkla ilgilenecek zamanın yoksa ya da ilgilenmeyi düşünmüyorsan bir köpek cinsleri sahiplenirken mutlaka yatkın olduğu hastalıklar konusunda tam bilgiler alman, bilinçli davranman ve bütçe, zaman, ilgi ve sevgi ayırmaya yönelik programlama yapman gerekiyor.

Köpek sahiplenmek sadece onunla eğlenceli vakit geçirmek değildir. Her durumda onun sağlığını kaliteli bir şekilde devam ettirebilmek ve hastalığında tedavilerini üstlenmek etik olandır.