Ektropion
Ektropion hastalığı olan köpekler gözde kızarıklık, şişlik, gözün sulanması ve göz kapağının dönmesi gibi belirtilere sahiptir. Kronik Ektropion olan köpekler cerrahi işlem ile tedavi edilebilir.
Ektropion köpeklerde göz kapağının dışa doğru dönmesi sonucu gözün üst göz kapağı altında kalması durumunu tanımlayan bir göz hastalığıdır. Bu durum köpeğin göz yüzeyini koruyan korneanın kurumasına aynı zamanda tahriş olmasına yol açabilir. Göz kapağındaki anatomik sorun nedeniyle meydana gelir. Bazen doğuştan gelirken bazen sonradan gelişebilir. Genetik yatkınlık, yaşlanma, yaralanma, diğer göz hastalıkları ve şişlik gibi durumlardan kaynaklı oluşabilir.
Ektropion Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Hastalık herhangi köpek ırkında görülebilen hastalıktır. Buna rağmen bazı ırklar bu hastalığa daha yatkındır. Yatkınlık genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Bazı ırkların gözünün kapağı yapısı veya deri gevşekliği gibi özellikleri nedeniyle artabilir.
Hastalığa sahip olan köpek türleri genellikle şöyledir;
- Büyük ve Gevşek Derili Irklar: Büyük, gevşek derili köpek ırkları ektropion gelişme riski taşır. Bu ırklara örnek olarak Bloodhound ve Newfoundland gibi ırklar verilebilir.
- Avcı Köpek Irkları: Avcı köpek ırkları arasında Basset Hound gibi bazı ırklar ektropion riski taşıyabilir.
- Brakiosefalik Irklar: Brakiosefalik yani kısa burunlu köpek ırkları sağlık sorunlarına yatkın olabilirler. Örnek olarak Bulldog, Pug ve Shih Tzu gibi ırklar sayılabilir
Ancak unutulmaması gereken önemli nokta durumun yalnızca belirli ırklarla sınırlı olmadığıdır. Diğer ırklarda da göz hastalığı görülebilir. Hastalığın genetik faktörlerden etkilendiği düşünülse de herhangi köpekte bu sorunun oluşma olasılığı vardır.
Göz probleminin belirtileri arasında kapağın dışa doğru dönmesi, gözde kızarıklık, tahriş, kuruma, sulanma, yabancı cisim hissi gibi durumlar bulunur. Ayrıca gözde iltihaplanma ve enfeksiyon riski de belirtiler arasındadır. Dikkatli olunarak bu durumlara rastlandığında kısa süre içerisinde tedavi edilmeleri sağlanabilir.
Köpeklerde Ektropion Hastalığının Tedavisi Var mı?
Ektropion göz kapağı sorunları nedeniyle oluşan hastalık türüdür. Çoğu durumda cerrahi müdahale gerektirir. Tedavisinin temel yöntemi kapağın düzeltilmesini, normal pozisyonuna getirilmesini amaçlayan cerrahi bir işlemi içerir.
Bu cerrahi müdahale göz kapağının aşırı dışa dönmesini düzeltir ve yüzeyi korur. Cerrahi işlem sırasında köpeğin genel anestezi altında olması gerekebilir. Neden olduğu tahrişini aynı zamanda iltihaplanmayı hafifletmek için ise damla veya merhemleri gibi ilaçlar kullanılabilir. İlaçlar genellikle cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında uygulanır.
Cerrahi sonrası dönemde köpeğin gözünün iyileşmesini desteklemek için veteriner hekiminiz önerilerde bulunabilir. Gözün enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için belirli bakım gerekebilir.
İşlem sonrası köpeğin gözü genellikle iyileşir. Yüzeyinin tahriş ve kuruluğu azalır. Ancak cerrahi işlem sonrası düzenli takip ile veteriner önerilerine uymak önemlidir. Hastalık erken teşhis tedavi ile yönetilebilen durumdur. Yapılan iyileştirme genellikle köpeğin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırır.
Ektropion Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Bu göz hastalığına sahip bir köpek sahiplenilebilir. Ama yine de sahiplenme işleminden önce iyi bir değerlendirme yaparak doğru bir karar vermelisiniz. Köpek sahiplenmek hele de hasta bir köpeği sahiplenmek beraberinde birçok sorumluluğu getirecektir.
Hastalık birçok köpekte başarıyla giderilebilen durumdur ve pek çok sahibi tarafından sahiplenilen köpekler sağlıklı, mutlu bir yaşam sürebilir. Ancak dikkate almanız gereken bazı önemli faktörler vardır.
Durum genellikle cerrahi müdahale gerektiren hastalıktır. Cerrahi tedavi sonrası köpeğin iyileşmesi ve bakımı gerekebilir. Yani sahibin zaman, para ve özen harcamasını gerektirir.
Bazı köpek ırklarında ise daha yaygın olabilir. Eğer köpeğinizin Ektropion problemine yatkınsa hastalığın genetik yolla aktarılma riski yüksek olabilir. Yatkın olan cinslerin aile geçmişlerine, buna bağlı genel hastalıklarına bakılması gerekir.
Ayrıca hastalığın tedavisi maliyetli olabilir. Cerrahi müdahale, ilaçlar ve düzenli veteriner ziyaretleri yapılması gibi harcamaları içerebilir. Maliyetleri karşılayabileceğinizden emin olmalısınız.
Tedavisi sonrasında da köpeğin sağlığını düzenli olarak izlemek aynı anda gerekirse ek bakım sağlamak önemlidir. Bu hastalık bulaşıcı hastalık olmadığı için ev içerisinde bulunan diğer evcil hayvanlarınız ya da aile üyeleri için herhangi bir potansiyel durum bulundurmaz.
Ancak yine de hasta köpeği sahiplenmek sonrasında mutlaka iyileştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerektirir. Bu hastalık çok ciddi bir hastalık olarak kabul edilmediği için iyileşmesi mümkündür. Eğer tedavi sürecini iyi şekilde idare edebileceğinizi düşünüyorsanız böyle köpeği sahiplenmeniz hem köpek hem sizin için daha avantajlı olabilir.
Yalnızca köpeğin tedavi olmasını gerektirdiği için uygun potansiyele sahip olan kişiler tarafından sahiplenmelidir. Hasta olan köpekler de tüm köpekler gibi bakılması için sorumluluk gerektirir. Eğer sorumluluğunu alabileceğinizi düşünüyorsanız bu köpekler de sıcak bir yuvayı hak eder.
Ektropion Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?
Böyle bir hastalığına sahip köpek uygun tedavi sürecinde bakım ile genellikle iyileşebilir. Ektropion göz kapağı sorunları temelli oluşan durumdur. Çoğu durumda cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi işlem göz kapağının düzeltilmesini normal pozisyonuna getirilmesini amaçlar.
Cerrahi hamle sonrası köpeğin gözü genellikle iyileşir ve belirtiler azalır. Ancak tam iyileşme süreci köpeğin yaşına, genel sağlık durumuna ve ektropionun ciddiyetine bağlı olabilir. Bazı köpekler tamamen iyileşebilirken diğerleri kalıcı semptomlara sahip olabilir. Cerrahi işlem sonrası dikkatli bakım ve veteriner hekim önerilerine uymak önemlidir.
Tedavi sürecinde köpeğin gözünün düzenli olarak takip edilmesi gerekebilir ve veteriner hekimin önerdiği ilaçların kullanılması gerekebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Aynı zamanda iyileşme süreci kapsamında mutlaka düzenli olarak pansumanlar yapılmalı, cerrahi işlemin etkileri takip edilmelidir. Genellikle ameliyat sonrasında köpekler kısa süre içerisinde iyileşir. Yaşam kaliteleri daha yüksek seviyeye gelir.
Bazı köpeklerde ise kalıcı durumların kalması durumunda sahiplenen kişilerin ortam için düzenleme yapması gerekebilir. Bu hastalık doğru zamanda sürece başlanmaz edilmez ise kalıcı görme problemlerinin oluşmasına neden olabilir.
Bahsedilen sağlık durumu köpeklerde göz kapağı sorunlarına yol açan hastalıktır. Yani hastalık köpeğin sağlığına zarar verebilir. Ancak durumun tehlikeli olup olmadığı, belirtilerin ciddiyetine, tedaviye ne kadar iyi yanıt verildiğine bağlıdır.
Sağlık probleminin ilgi ile düzeltilmemesi durumunda tahriş, iltihaplanma, kornea problemleri, ikincil enfeksiyonlar, görme sorunları, konfor sorunları gibi farklı hem sağlığı etkileyen hem de köpeğin günlük yaşamının kalitesini düşüren etkiler bulunur.
Yüzde problem olarak bilinen bu durum erken teşhis ile kolay şekilde iyileştirme sağlanabilir. Genellikle genç yaştaki köpekler de daha hızlı sonuç alınır.
Böyle sağlık durumuna sahip olan köpeği sahiplenmek istiyorsanız kısa süre içerisinde hemen tedavi ettirmeniz gerekir. Süreç sonrasında köpekte tüm sağlık problemi ortadan kalkabileceği gibi bazı kalıcı durumlar da bulunabilir.
Sahiplenme işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız hem bakım hem maddi olarak bu duruma uygun olduğunuza emin olmalısınız. Ancak birçok farklı hastalık türüyle karşılaştırıldığı zaman bu hastalığa sahip olan köpeklerin sahiplenilmesi diğer hastalıklara göre çok daha kolay denilebilir. Köpeğin genel sağlık durumu ve yaşı da önemli olarak kabul edilir.
Süreçler kapsamında dikkat edilmesi durumunda köpek için oluşan sağlık durumları ortadan kaldırılabilir. Avantaj sağlayan iyileşme sayesinde daha sonraki yaşamda köpeğinizle mutlu şekilde hayat sürmeye devam edebilirsiniz. Sahiplenme için büyük sağlık problemleri bulunmaz olarak kabul edilir.