Eklem Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Eklem Sorunları

Home » Eklem Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.8/5
Bilgilendirme
Russian Tsvetnaya Bolonka

1950’lerde Ruslar evde bakılacak güzel bir cins üretmek için çaba sarf ettiler ve Bolonka ortaya çıktı! Bu dekoratif ırkı üretmek için pek çok hayvan çiftleştirildi ve sonuç mükemmel oldu. İlk atası Tin Tin adında bir lapdog. Tin Tin küçük ırklarla çiftleşti. Bu nedenle Rus renkli Lapdog’u da denen bir cinstir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Avustralya Teriyeri

Avustralya Teriyeri ırkının Rough Coated Terrier ırkı ile aynı gen haritasına sahip olduğu bilinmektedir. Avrupalı yerleşimcilerin Avustralya’da sayılarının artması ile beraber kendi isteklerine ve ihtiyaçlarına uygun ve bilhassa dayanıklı bir köpek ırkına ihtiyaç duydukları görülmüştür. Mevcut Avustralya ırkları ile melezlenen Terrier ırkı sonucunda ortaya çıkmıştır. Bilhassa hava koşullarına dayanıklılığı ve cesareti sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrierler 19.yüzyılın ortalarında İngiltere’nin Yorkshire bölgesinde geliştirildi. Bu cinsin ilk ortaya çıkışında etkili olan İskoçya’dan İngiltere’ye çalışmaya giden İskoçyalı işçilerdir. Bu cins bölgede fareleri avlamak için yetiştirilmiştir; hastalıkların yayılmaması adına o dönem farelerin yakalanması en temel problemlerdendir. İskoç Terrier ırkı ile yakın akrabalığı mevcuttur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Pekingese

Pekingese Çin İmparatorluk döneminden bu yana kadar varlığını sürdürmüş olan en sevilen ve kadim kökenleri olan ırklar arasında yerini alır. Özellikle Çin soylularının sahiplenebildiği ırklar arasındadır. Bu ırkın farklı bir kişi tarafından çalınmasının cezasının geçtiğimiz yüzyıllarda ölüme kadar ulaşabildiği biliniyor. 1890larda bu ırkın Amerika’da meşhur olması üzerine popülerliği de kısa sürede artış göstermiştir.

Eklem sorunları olan köpekler ve bu hastalıklarda uygulanan temel teknikleri senin için inceledik. Eklem sorunu hangi türlerde görülüyor ve bu hastalık öldürüyor mu? Kronik eklem sorunları olan köpekler nelerdir, keşfetmeye ne dersin?

Eklem Sorunları genellikle kemik ve iskelet sisteminde oluşan hastalıklar olarak bilinmektedir. Kalça veya diz kemiklerindeki eklemler veya bedenin herhangi bir bölümdeki eklemler ve buna bağlı bağdoku seviyesini oluşturan yapılardaki bozukluklara yönelik hastalıkları senin için inceledik.

Eklem Sorunları Hangi Köpeklerde Var?

Eklem sorunları pek çok ırkta elbette görülebilir. Küçük sınıf, iri veya dev sınıf köpeklerde çeşitli eklem rahatsızlıkları görülebiliyor. En yaygın olarak kalıtsal şekilde Alman çoban, Retriever, Golden Retriever türlerinde görülebilen çeşitli eklem sorunları vardır. Bu köpeklerin genellikle oyun oynamama isteklerinden eklem sorunları olduğunu anlayabilirsiniz.

Genellikle çok hareketli ve dinamik olan bazı ırklarda ise eklem sorunları baş gösterdiğinde egzersizleri yapmama veya çekinme gibi davranışları görülebilir.

Ağrılarından dolayı hareketler yapmaktan kaçınırlar. Oyun oynamaya başlamazlar. Genellikle yatar pozisyonda olurlar ancak eklem ağrıları onların ideal pozisyonda yatmalarına dahi izin vermez. Oturup kalkarken, hareket ederken genellikle yavaş davranırlar ve ağrılara bağlı olarak çeşitli inleme, hırıltılar ve sesler çıkabilir. Ve hareket esnasında genellikle çıtlama sesleri görülür.

Köpekler genellikle ağrı ve sızı olan eklem bölgelerinin yalayarak da belli edebilirler. Salyaları daha yoğun görülebilir ve eklem ağrıları çeşitli eklem enfeksiyonlarına bağlı olarak salyadaki renk değişimi bu hastalıkların genel belirtisi olarak değerlendirilir. Buna bağlı olarak kaslarda zayıflama görülebilir. İsteksizlik veya sahibine karşı duyarlı olmama genel anlamda huzursuzluk veya depresif hareketlerde görülebilir.

Edinmeyi düşündüğün ırkla alakalı tam bilgi alman ve bu ırklarda hangi bölgelerde eklem sorunları çıkar gibi konularda bilinçli olman, sahiplenme konusunda sana destek sağlayacaktır. Bazı hastalıklar kolay tedavi edildiği gibi bazıları ciddi sonuçlara ameliyatlara, kadar da uzayabilir. Bu nedenle şayet bunları üstlenebileceksen köpek sahiplenmeden tavsiye edilmektedir.

Eklem Sorunları

Köpeklerde Eklem Sorunları Tedavisi Var mı?

Eklem Sorunları tedavileri genellikle vardır. Kimi zaman ilaç tedavisi, kimi zaman fizik tedavi yöntemleri çoğu zaman cerrahi müdahaleler uygulanır. Herhangi aşamada hastalığın tespit edildiğini, köpeğin ırkına, genel sağlık periyoduna bağlı olarak belirlenebilir. Teşhis sadece veteriner hekimi tarafından uygulanır ve eğer beraberinde devam eden hastalıklar varsa veya hastalık geçmişine bağlı olarak bir tedavi yöntemi seçilir.

Genellikle topallayarak yürüyen köpekler eklem hastalığının belirtilerini net bir şekilde gösterebilir. Bazı köpeklerde sıçrama şeklinde ya da daha yavaş hareketlerle eklem bozukluğu olduğu saptanabilir.

Davranış değişiklikleri, saldırganlık gibi çeşitli fonksiyonlarda yine tedavi yöntemiyle değiştirilebilir durumlardır. Kemik yapısında sertliklerin oluşması ve köpeklerin genellikle şaşkın davranmaları ya da fiziki muayenelerde huzursuz davranmaları gibi pek çok etki görülebiliyor. Eklem hastalıkları iltihabik durumlarda görülebiliyor. Özellikle eklemlerde oluşan enfeksiyonlar ve iltihaplar çok daha riskli hastalıklara dönüşebilir. Şayet enfeksiyon var ise genellikle antibiyotik etkili ilaçlarla tedaviye başlanır.

Eklem Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Eklem Sorunları olan bir köpeği sahiplenmek, bu köpeği ne kadar istediğine bağlı olarak değişebilir. Her zaman belli olmayan ve ileriki dönemlerde yaşlarda da görülebilen hastalıklardır. Bazı köpek cinslerinde genellikle 18 aya kadar olan süreçte eklem sorunları görülebiliyor. Kalıtsal hastalıklar dahilinde ileriki yaşlarda erişkin dönemlerinde eklem rahatsızlıkları veya çeşitli dış etkilere bağlı olarak enfeksiyonlar görülebilir. Bazı ilaç tedavileri ile hastalığın ilerlemesi ve daha farklı hastalıklara dönüşmemesi önlenebilir.

Kaliteli ve rahat bir yaşam sürdürmesi için hastalığın ilerlemesi durdurulmalı ve rutin olarak veteriner hekim ziyaretleri gerçekleştirilmektedir. Eklem sorunları olan veya tedavi geçirmiş olan köpeklerinde sert zeminlerde oynamaları engebeli alanlarda veya onun bacaklarına, eklemlerine zarar verecek alanlarda egzersiz yaptırmaları yaptırılmaması ve zorlanmaları önemlidir.

Tedavi sürecinde veya sonrasında ona masaj yapmak o çok iyi gelecektir. Kilo kontrolünü sağlamak, besin takviyeleri ve özellikle kemik eklem yapısının hızla iyileşmesi için veteriner tarafından tavsiye edilen takviyeler ve gıdaların verilmesi de köpeğine destek sağlar. Ayrıca oyun oynayacağı veya istirahat edeceği alanlarında yumuşak zeminler olarak hazırlanması, onun kaliteli ve konforlu şekilde yaşanmasını destekler.

Obeziteye yatkınlığı olan köpeklerde, kilo kontrolü elde edilmemiş köpeklerde eklem rahatsızlıkları görülür veya eklem sorunu olan bir köpekte kilonun mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Zira ne kadar yük binerse köpeğin ağrısı o derece artabilir.

Tedavilerde son yıllarda hiyalüronik asit ve omega yağı etkileri de kullanılmaktadır. Omega 7 destekleriyle eklem gelişimi ve o bölümde bulunan sorunların giderilmesi hasarlı dokuların sağlığına kavuşması hedeflenir.

Eklem Sorunları Olan Köpek İyileşir mi?

Eklem Sorunları genellikle geçilebilir, yani iyileştirilebilir hastalıklar olarak biliniyor. Teşhis, tanı ve tedavi en önemli üçlüdür. Dolayısıyla eklem sorunu olan bir köpeği ihmal etmeden mutlaka veterinere götürmen gerekiyor. İyileşmesi için uygulanabilecek periyotları ve ilaçlarını mutlaka düzgün şekilde kullanmam gerekir.

Kolajen, kondroitin sülfat, glukozamin sülfat, hyanülorik asit türünde tamamlayıcı destek takviyeler ve ilaçlar eklem sorunlarının iyileştirilmesinde etkin rol oynar. Özellikle aksayan, zıplayarak yürüyen, topallayan köpeklerde ağrının hafifletmesi, doku ve bağların güçlendirilmesi için doğal bileşenler ve kimyasal etkiler birlikte kullanılabilir.

Eklem sorunları tedavisinde kullanılan hiyalüronik asit genellikle sülfat maddelerinden oluşur. Sadece köpekler değil, her türlü eklem tedavisinde en iyi çözümlerden biri olarak bilinmektedir. Kıkırdak yapıda bağ dokular, eklem sıvılarında ve tendonların güçlendirilmesinde en etkili çözümlerden biri olarak insanlarda ve köpeklerde hiyalüronik asit kullanılıyor.

Vitamin takviyeleri sayesinde ameliyat öncesinde veya operasyon sonrasındaki süreçte köpeğini destekleyerek sen de hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsin. İyileştirilebilir hastalıklardan sonraki süreçlerde onun sağlığını düzenli olarak kontrol ettiğin sürece genellikle bir sorun olmayacaktır.

Bu arada köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan pek çok köpek türünde eklem sorunları olabilir veya daha sonraki aşamalarda herhangi bir dış etkiye bağlı olarak gelişebilir. Dolayısıyla bunlar tedavi edilebilir ve yaşam boyu onun kaliteli bir şekilde hayatını sürdürmesini sağlayabilir. Çok fazla endişe etmeye gerek olmayan bir durumdur. Sahipleneceksin ırka göre diğer hastalıklar konusunda bilgi alarak edinebilirsin.

Köpek türlerine göre eklem sorunlarından biri de kireçlenmedir. Kireçlenmenin olmasındaki en büyük nedenlerden biri ise kalıtsal olarak değerlendirilen gen faktörüne bağlı olarak özellikle iri sınıf köpeklerde görülebiliyor. Ancak küçük sınıf köpeklerde eklem kireçlenmesi, sık rastlanan bir durumdur. Eklem deformasyonlarına bağlı olarak anormal eklem girişleriyle görülebilen bir hastalık türüdür.

İleri yaşa gelmiş bazı köpeklerde eklem, doku ve bağlardaki bozukluklara bağlı olarak hem displazi yani çıkık hem de kireçlenme gibi etkiler görülmektedir. Kalça displazisi veya displazisi olarak bilinen hastalıklar da çıkık olarak bilinmektedir. Bu eklemlerin arasındaki dokuların zarar görmesi, diz kapağının çıkması veya kalça çıkıklığı gibi hastalıkları tetikleyebiliyor.

Tedavileri aksatmadan hemen yapmak için veterinere götürmelisin. Belirtileri mutlaka gözetilmeli veya ilk kez köpek sahipleneceksen sana uygun köpek cinslerini bulmak için mutlaka yatkın olduğu hastalıkları incele.

Daha sonradan sorun yaşamamak için mutlaka özen gösterebileceğin veya hastalık durumlarında ameliyatlarına bütçe ayırabileceğin cinsleri seçmen tavsiye edilendir.