Duyu Nöropatisi Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Duyu Nöropatisi

Home » Duyu Nöropatisi
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Gaucho Sheepdog

Gaucho Sheepdog ırkının ağıllara bekçilik etme; hayvanların sürülmesi konusunda çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle bulunduğu coğrafya’nın Brezilya’nın en bilinen verimli arazilerinden biri olması dikkat çeken hususlardandır. Bu ırkın gelişiminde Portekiz maceracılarının da önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir.

Duyu Nöropatisi

Duyu nöropatisi olan köpekler sinir sisteminde problemler ile karşılaşır ve günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Kronik duyu nöropatisi olan köpekler diyabet, yaşlanma ve travma gibi durumlardan etkilenebilir.

Köpeklerde duyu nöropatisi periferik sinir sistemde yani vücuttaki sinirleri ve duyu organlarını kontrol eden sistemde meydana gelen hasar ya da bozukluk nedeniyle duyusal bilgilerin yanlış iletilmesine bazen de tamamen kaybına neden olan bir durumdur. Bu durum köpeğin vücudu ile çevresi arasındaki iletişimi etkileyebilir. Oluşan durum da onun normal olarak hissetmesi gereken şeyleri doğru şekilde hissetmesini engelleyebilir. Travma, iltihap, genetik faktörler ve toksin maruziyeti gibi durumlar nedenleri arasında yer alır.

Duyu Nöropatisi Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Duyu nöropatisi hastalığı tüm köpek ırklarında ve melezlerde potansiyel olarak ortaya çıkabilen durumdur. Ancak bazı köpek ırkları genetik yatkınlıkları nedeniyle daha fazla risk altında olabilir. Alman Çoban Köpeği ve İngiliz Setters gibi köpekler genetik olarak yatkın türler arasında yer alır.

Nöropati genetik hastalık olabilir. Buna bağlı olarak bazı ırklarda daha fazla görülme eğilimindedir. Bunun yanında farklı durumlara maruz kalmış olan köpeklerde de görülebilir.

Sinirler travma sonucu yaralanabilir ya da sıkışabilir. Kaza, düşme ya da diğer yaralanmalar sinir hasarına yol açabilir. Sinir iltihapları da sağlık problemine neden olabilir. Örneğin enfeksiyonlar ya da otoimmün hastalıklar sinir iltihaplarına yol açabilir.

Bazı toksinler sinirlere zarar verebilir. Örneğin bazı kimyasal maddeler ya da zehirli bitkiler köpeklere zarar verebilir. Diyabet de aynı zamanda sinir hasarına neden olabilen metabolik bir hastalıktır. Diyabetin kontrol altında tutulmaması sinir hasarının artmasına yol açabilir.

Yaşlanma süreci sinir sistemi dahil birçok vücut sisteminin doğal olarak bozulmasına yol açar. Bu da sinir hasarına yol açabilir. Tüm durumlar ile karşılaşmış olan köpeklerde ise hastalığın görülme ihtimali artabilir.

Köpeklerde Duyu Nöropatisi Hastalığının Tedavisi Var mı?

Köpeklerde duyu nöropatisi sinir sisteminde meydana gelen hasara dayalı durum olduğundan kaynaklı tedavisi genellikle zordur. Ne yazık ki sinir hücreleri bir kere hasar gördüğünde genellikle tam olarak iyileşemezler. Ancak tedavi aşağıdaki faktörlere bağlı olarak semptomların hafifletilmesi ya da yönetilmesi amacıyla uygulanabilir.

Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri şöyledir;

  • Semptomatik Tedavi: Köpeklerin rahatlamalarına yardımcı olmak için semptomlara yönelik tedaviler uygulanabilir. Örneğin ağrı yönetimi, idrar retansiyonunu önlemek amacıyla düzenli olarak idrar yapmalarının sağlanması gibi semptomlara yönelik önlemler alınabilir.
  • Destekleyici Bakım: Köpeğin genel sağlığını korumak amacıyla iyi beslenme uygun egzersiz aynı zamanda düzenli veteriner muayeneleri önemlidir.
  • Fizik Tedavi: Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları köpeğin kas gücünü korumaya ya da artırmaya yardımcı olabilir. Özellikle kas kaybı önlenmeye çalışılır.
  • İlaçlar: Köpeğin yaşadığı semptomları hafifletmek ya da yönetmek için ağrı kesiciler gibi diğer ilaçlar kullanılabilir.
  • Özel Bakım: Köpeğin ihtiyaçlarına göre özel bakım gerekebilir. Örneğin idrar ve dışkı inkontinansı ile başa çıkmak için özel ekipmanlar kullanılabilir.

Bu durum her köpekte farklı seviyede olabilir. Tedaviler ve bakım için en önemli kısım köpeğin yaşı, genel sağlık durumu ve sahip olduğu hastalığın derecesidir. Her köpek farklı özelliklere sahip olduğu için geçirmiş olduğu hastalıklar aynı olsa dahi farklı semptomlar gösterebilir.

Tedavi süresince veteriner kontrolleri son derece önemlidir. Hastalığın ilerlememesi için gerekli önlemler alınır. Ancak köpekler de tedavi amacıyla tamamen kalıcı bir yöntemin sağlanması mümkün olmuyor.

Duyu Nöropatisi

Duyu Nöropatisi Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Duyu nöropatisi hastalığı olan köpekler sahiplenilebilir. Ancak durum ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve sahiplenen kişinin ekstra bakım ve dikkat göstermesi gerekebilir. Sahiplenme durumunda kişinin çok fazla özen göstermesi gerekebilir. Bu nedenle böyle hastalığa sahip olan köpeği sahiplenmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktalar bulunuyor.

Böyle sağlık sorunu bir köpek idrar retansiyonu, hareket kısıtlamaları ya da dengesizlik gibi özel ihtiyaçlara sahip olabilir. Bu nedenle böyle tür köpeği sahiplenmeden önce ekstra bakım gereksinimlerini, buna bağlı maliyetleri göz önünde bulundurmalısınız. Normal bir köpek bakmaya oranla çok daha fazla emek vermeniz gerekebilir.

Aynı zamanda düzenli veteriner kontrolleri ve tıbbi bakım gerektirebilir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin sağlık durumunu izlemek uygun tedaviyi sağlamak için önemlidir. Veteriner ziyaretleriniz çok daha sık olacaktır. Bu durumda kimi zaman hem maddi hem de manevi olarak yorulmanıza neden olabilir.

Bu tür hastalıkla yaşayan köpekler sahiplerinden ekstra duygusal destek gerektirebilir. Sabır ve sevgiyle köpeğin yaşam kalitesini artırmak niyetiyle çaba sarf etmek önemlidir. Her köpek gibi köpekler de sevgi dolu ortamda oldukları zaman hastalıkları ile yaşamak durumunda çok daha kolay bir yaşam sürebiliyorlar.

Böyle bir sorunu olan köpeğin yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygun önlemler alınmalıdır. Örneğin uygun diyet, fiziksel aktivite düzenlemeleri gibi destekleyici ekipmanlar kullanılabilir. Bazı köpeklerin tekerlekli sandalye dahi kullanması gerekebilir.

Hastalık bulaşıcı etkenlere sahip değildir ancak yine de köpeğin bakılması için çok fazla özen gösterilmesi gerekir. Bu durum da diğer evcil hayvanlara verilen ilginin azalmasına neden olabilir.

Aynı zamanda böyle sağlık problemine sahip olan köpeklerin evde yalnız bırakılması uygun olmayacaktır. Sahiplenen kişilerin mutlaka her zaman köpek ile ilgilenebilecek kişileri bulunması gerekir.

Bazı köpeklerde bu hastalık son derece ileri seviyede olduğu için yürüme konusunda dahi zorluklar görülebilir. Tüm durumlarda hem maddi hem de manevi olarak hazırlıklı olmanız gerekecektir.

Her köpek gibi bu hastalığa sahip olan köpeklerde sevgi dolu ortamda çok daha mutlu yetişirler. Yalnızca sahiplenen kişilerin almış olduğu sorumluluğun haberinde olması gerekir. Çünkü köpekler sahiplendirildikten sonra yeniden yuva arayışına girdiğinde çok daha büyük travmalar yaşıyor.

Duyu Nöropatisi Hastalığı Olan Köpek İyileşir mi?

Bu hastalık sinir sisteminde meydana gelen kalıcı hasar nedeniyle tamamen iyileşmeyebilir. Sinir hücreleri bir kere zarar gördüğünde genellikle tam olarak onarılamazlar. Bu nedenle hastalığa sahip köpeklerde tam iyileşme nadir görülür.

Ancak duyu nöropatisi hastalığına sahip köpeklerin yaşam kalitesinin tamamen kaybedildiği anlamına gelmez. Veteriner hekimler ve sahipler semptomları hafifletmek, yönetmek, köpeğin yaşamını daha rahat hale getirmeye yönelik tedavi planları geliştirebilirler. Bu semptomların şiddetini azaltmaya ve köpeğin yaşamını daha konforlu hale getirmeye yardımcı olabilir.

Uygun bakım süreci ile köpeğin semptomlarının azaltılması sağlanabilir. Böylece hem sahip hem de köpek daha yüksek yaşam standartlarına sahip olabilir. Bu süreçte sahip olan kişinin sabırlı olması önemlidir.

Hastalık köpeklerde sinir sistemi ile ilgili bir durum olup köpeğin sağlığına olduğu gibi yaşamına ciddi etkileri olabilir. Ancak hastalığın tehlikeliliği hastalığın şiddeti, semptomlar ve tedaviye nasıl yanıt verdiği gibi birçok faktöre bağlıdır.

Genellikle hareket kısıtlamaları, yaralanma riski, ağrı ve rahatsızlık gibi durumlar köpeğin genel sağlık durumunu etkiler. Tedavi sürecinde de kesinlik bulunmadığı için köpeklerin bakımında dikkatli olunması gerekir. Sahiplenen kişilerin hem maddi hem de manevi olarak yeterli desteği sağlaması durumun daha iyi olmasına yardımcı olur. Oluşmuş olan sağlık durumu zorlayıcı adımlara sahip olabilir. Bunu bilerek sahiplenme yapılmalıdır.