Diz Displazisi Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Diz Displazisi

Home » Diz Displazisi
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
New Guinea Singing Dog

New Guinea Singing Dog ırkının tırmanma kabiliyetinin çok yüksek olması ve zorlu arazilerde dahi sorunsuz bir biçimde varlık gösterebilmesi dikkat çeken hususlar arasında yer alıyor. Bu ırkın tarihi yapısı incelendiği zaman bulunan arkeolojik kalıntıların ortalama 6000 yıl öncesine dayandığı anlaşılmaktadır. Irkın korunması için bölgede çalışmalar sürdürülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Newfoundland

Newfoundland ırkını diğer köpek ırklarından ayıran en temel özelliğin kesinlikle muhteşem bir yüzücü olmasından ileri geldiği anlaşılmaktadır. Bu ırkın çok ilginç şekilde arama kurtarma ekiplerinin vazgeçilmez parçalarından biri olduğu görülüyor. Bu alanda eğitilmeye çok uygun olan köpeğin ayak kısımlarının yüzmeye oldukça elverişli olması en temel avantajdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Norrbottenspets

Norrbottenspets ırkı Bothnia bölgesinde yaygın şekilde rastlanan ve genetik haritasında Spitz ırkının da çok önemli yer bulduğu köpeklerin başında gelmektedir. Avcılık ve toplayıcılık zamanından bu yana insanlar ile iç içe bir yaşantıya sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum görevlendirme ve itaat konusunda türe büyük bir katkı sağlamaktadır. Samur ve sansar gibi hayvanların yakalanmasında avcılara en yoğun şekilde katkısı dokunan ırklar arasında yerini almıştır. Bu denli yoğun bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen tescillenmesi 1967 senesini bulmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Chow Chow

Chow Chow ırkının bilhassa Moğolistan odaklı ve buna ek olarak Kuzey Çin Bölgesi kapsamında varlık gösterdiği düşünülmektedir. Ortaya çıkma sürecinin Çin’de hüküm süren Han Hanedanı dönemine denk geldiği tahmin edilmektedir. Bu ırka oldukça benzeyen tasvirlerin o döneme tarihlenmesi en temel kanıtlar arasında yer alır.

Diz displazisi olan köpekler hangileri? Ne tür ırklarda vardır, kronik diz displazisi olan köpekler iyileşir mi? Bu, nasıl bir hastalık, biliyor musun?

Diz displazisi Patella Lüksasyonu olarak tanımlanır. İfade edilişi, diz kapağı çıkıklığı olarak tanımlanır. Kıkırdak deformasyonu ve çeşitli iltihaplanmalara bağlı olarak görülen bir durum olarak tanımlanır. Genellikle cerrahi operasyon gerektirir.

Diz Displazisi Hangi Köpeklerde Var?

Diz Displazisi daha çok küçük sınıf köpeklerde oyuncak ve kucak köpeklerinde görülen hastalıktır. Onların küçük bacakları, ince kemikleri ve hassas eklemlerine bağlı olarak diz çıkıklığı görülebiliyor. Hassas yapılarından dolayı onların egzersizleri ve oyun saatlerinde çok özen göstermek, onları fazla yormamak ve engebeli arazilerde yapısı bozuk zeminlerde çok fazla zaman geçirmemelerine sağlamak çok önemlidir.

Kıkırdak hasarına bağlı olarak çeşitli enfeksiyonlar, iltihaplanmalar görülebilir ve bunlar köpeğin kaliteli yaşamını etkileyerek ağrılara neden olabilir ve dokularda bağlarda yırtıklara ve buna bağlı olarak pek çok fiziksel probleme neden olabiliyor. Patella lüksasyonu olarak tanımlanabilen bu hastalık mutlaka hekim tarafından teşhis konularak tedaviye alınmalıdır.

Zira diz kapağı çıkıklığı olan köpeklerde hareket etme zorunluluğu, ağrı ve sızılar oyun oynamasını, egzersiz yapmasını ve hatta yürümesini dahi etkileyebilir. Kaliteli ve aktif bir şekilde hayatını sürdürmesi için veteriner kontrollerine son derece uyulmalı ve tedavi sürecine girdikten sonra da harfiyen uygulanmalıdır.

Diz displazisi bozuklukları genellikle uyluk kemiği ve kaval kemiği ile alakalı bir durumdur. Eklemin bağlı olduğu bu 2 kemik arasındaki yapı ve doku bozukluğu da patella lüksasyonu olarak bilinir. Patella, burada direkt olarak diz kapağı şeklinde tanımlanmaktadır.

Patella yine femur olarak tanımlanan bölgenin içerisinde yani bir oluk içerisinde konumlanmıştır. Lüksasyon ise genel olarak yerinde olmayan kelimesiyle tarif edilir. Dışarı çıkmış, konumunu kaybetmiş veya lüksasyona uğramış şekilde tanımlanır. Hastalığın tam tanımı yerinden çıkmış diz kapağı olarak ifade edilir.

Diz Displazisi

Çanta köpekleri veya süs köpekleri gibi küçük sınıflarda görülebilen bu hastalık onların direkt olarak fiziksel yapısını etkileyebilir ve genellikle ikinci aydan itibaren de tespit edilebilir. Sen de yeni bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan, hangi köpek cinslerinin yatkın olduğu konusunda mutlaka bilgi alman gerekiyor veya yavruluk döneminde bir köpek ediyorsan şayet mutlaka veteriner kontrollerinden geçmiş olması gerekir. Biraz köpek bakımından anlıyorsan kendin de mutlaka test etmelisin.

Zira tam sağlıklı ve tüm aşıları yapılmış, gıda periyotlarında uyulmuş bir köpek edinmek, eminiz ki seni daha mutlu edecektir.

Sahiplendiğin bir küçük sınıf köpekte diz kapağı çıkıklığını fark etmek için belirtilerine bakabilirsin. Genellikle arka ayaklarının aksadığını fark edebilirsin. Ancak bu durum genellikle uzun süre değildir. Birkaç adım sonra genellikle bu düzgün bir yürüme aşamasına dönüşür. Genellikle küçük sınıf köpeklerde bu hastalığı belirtmek için diz kapaklarını yalarlar ve ağrıyı hafifletmek isterler.

Köpeklerde Diz Displazisi Tedavisi Var mı?

Diz Displazisi erken erken teşhis edilebilir. Veteriner hekim tarafından tanı konulduktan sonra tedavi edilebilir. Köpeğin sıra dışı davranışları, yürüyüşü ve dizindeki farklı açılarda bükülmüş duruşuyla belirlenebilir. Aksama ve topallama gibi davranışlarını gördüğün zaman mutlaka bunu kontrol etmen gerekiyor. Bazen çok fazla belirti vermez ve uzun seneler sonra diz çıkıklığı kendini gösterebilir.

Genellikle belirli bir yaş skalası için belirlenen bir hastalık değildir ve ileri yaşlardaki köpeklerde de görülebiliyor. Temel olarak 2 nedeni olduğu bilinir. Bunlardan birisi şiddete bağlı olarak eklemlerde oluşan hasar kaynaklıdır. Buna konjenital anatomik kusur adı verilir ve daha sık görülen belirtileri vardır.

Köpeğin merdivenlerden veya herhangi bir zeminden düşmesi, herhangi bir yere çarpması veya çarpılması gibi etkilere bağlı olarak görülebilir lüksasyon türüdür. Genellikle dizin uzamasına ya da dümdüz görünmesine neden olan bir travma türüdür.

Bu tür etkiler görüldüğünde oluk ya yukarı ya da aşağı yönde hareket ederek düz biçim ya da uzama fonksiyonunda kendini gösterir. Travmadan sonra genellikle aşınma hızlı bir şekilde görülebildiği gibi uzun yıllar sonra da ortaya çıkabilir.

Maltese, Chihuahua ve Bichon Frise Türünde küçük sınıf köpeklerde yaygın olarak görülebilen bir hastalık türüdür. Dolayısıyla adından anlaşılacağı gibi bunlar kucak köpekleridir. Çanta ve refakat köpekleridir. Onların engebeli alanlarda veya eklem yapısına, kemiklerine zarar verecek alanlarda aşırı egzersize ya da oyuna zorlanmamaları ve özenle bakılmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Diz Displazisi Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Diz Displazisi olan bir köpek nasıl anlaşılır ve bu tür köpekleri sahiplenmek ne kadar mantıklıdır? Patella lüksasyonu olan köpekler genellikle kendilerini belli etmeyebilirler ya da belirgin bir aşamada ise zaten bacaklarının duruşundan, eklem açılarından veya hareketsizliklerinden bunu anlayabilirsin.

Doğru bir merkezden sahipleniyorsan ve ilk yetiştiricisi, ilk bakıcısı gayet bilinçli ve ona özenli şekilde davranmış ise sahiplenmende genellikle sıkıntı olmayacaktır. Daha sonradan görülebilir diz çıkıklığı sorunlarında ise özen göstermen ve hekimin belirlediği fizik tedavi, ilaç tedavilerine uygun şekilde davranmam gerekiyor.

Genellikle görülebilir fakat tedavi edilebilir bir hastalıktır. Boyutuna göre kimi zaman alçı uygulamaları dahi yapıldığı bilinmektedir. Erken teşhis en önemli unsur olup ve dokuların çok fazla bozulmadan ve bağların çok fazla kopmadan hızlı bir şekilde tedaviye alınması, senin küçük sınıf köpeğinin hızlı bir şekilde iyileşmesine ve diz kapaklarının hızlı şekilde düzenlenmesine destek verecektir.

Genellikle bu sınıf köpeklerde ayrıca kalça displazisi yaygın olarak görülmektedir. Genellikle minik bedenlerinden ve hassas eklem yapılarından kaynaklı ırksal yatkınlıkları olarak tanımlanmaktadır. Ancak tedavisi söz konusudur. Pek çok ülkede ve Türkiye’de de yaygın şekilde popüler olan küçük sınıf köpekleri genellikle bu hastalıklara yatkın olsa da sahipleniliyorlar. Ancak tedavi aşamasında bir köpeğin çok fazla tercih edilmediğini belirtmekte fayda vardır.

Diz Displazisi Olan Köpek İyileşir mi?

Diz Displazisi 4 farklı aşamada tanımlanır ve buna göre de tedavi süreçleri uygulanır. Genellikle reçeteli anti- enflamatuarlar, eklem takviyeleri ve terapötik hareketlilik diyetleri uygulanarak tedavi sürecine gidilir ve lüksasyonunun ilerlememesi hedeflenir.

Çoğu zaman diz kapağı çıkıklığı olan köpekler cerrahi operasyona alınır. Veteriner hekimin öngördüğü zaman ve süreçte köpek ameliyat edilerek dizindeki problem direkt olarak giderilir. Ancak bu hafif derece veya ileri dereceye göre yapılan teknik muayenelerden sonra belirlenmektedir. Şayet köpeğin beraberinde devam eden hastalıkları var ise ameliyat buna göre belirlenmektedir.

Dizlerde ve diz kapaklarında hastalıkları olan köpekler mutlaka ameliyat edilmelidir. Fizik tedavisi yerine oturma ya da ameliyat sonrasında elbette kalça veya diz çıkıklığı sorunu olan köpekler iyileşme sürecinde ve ameliyat sonrasında da onların enfeksiyon kapmaması, bakterilere karşı korunması en önemli unsurudur.

Nasıl ki yaşamlarında özen gösterilmesi gerekiyor ise tedavi süreçlerinin tamamında beslenme ve bakımlarına özen gösterilmesi gerekiyor. Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı mutlaka kontrol edilmelidir. Edinmeyi düşündüğün bir köpeğin ırksal yatkınlıklarını mutlaka kontrol et ve bakabiliyorsan, soy geçmişi hakkında bilgi al. Ailesinde bu tür hastalıklar var mı, hangi merkezde dünyaya gelmiş ve aşıları tam olarak yapılmış mı? Gibi ilk aşamada kontrol etmen unsurlardan bir kaçıdır.