Diyabet Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Diyabet

Home » Diyabet
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
German Spitz

German Spitz ırkının bilhassa Taş Devri’nde yaygın olarak görülen Turba köpekleri ile akrabalıklarının bulunduğu bilinmektedir. Torfhund olarak da tanımlanmaktadır. Uzun yıllardır insanlar ile yakın ilişkiler içerisinde olan bu ırk dikkat çekici bir av yeteneği sergilemektedir. 1899 yılında ırkın standart hale getirilmesi için çaba sarf edilmeye başlanmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Griffon Nivernais

Griffon Nivernais ırkının Fransa’da dağlık alanlarda özellikle sürülerin kurt saldırılarından korunması için kullanıldığı görülüyor. Hala aynı amaçlar ile kullanılmaya devam eden ve varlığın sürdüren ırklardandır. Bu ırkın bir diğer adlandırılmasının da Chien Gris de St. Louis olduğu düşünülmektedir. Sadece soylular arasında değil, aynı zamanda halk arasında da yaygın olan ırklardan olması dikkat çekmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.0/5
Bilgilendirme
Finnish Lapphund

Finnish Lapphund ırkının Sami ve Lapp olarak adlandırılan halklardan ismini aldığı düşünülmektedir. Şuanda bu halkların çok çok seyrek konumda oldukları bilinmektedir. Bu ırkın son dönemlerde yaygın olarak bilinmeye başlamasının temel nedeni ise Noel Baba figürünün zihinlerde yaygınlaşması ile alakalıdır. Noel Baba’nın kızağını çekerken resmedilen köpeklerin bu ırkın bir parçası olduğu saptanmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.8/5
Bilgilendirme
Amerikan Leopar Tazısı

Amerikan Leopar Tazısı Amerika’da varlık gösteren İspanyol sömürgeciler tarafından favori görülen köpek ırkları arasındadır. Özellikle ilk sömürgecilik zamanlarında yaygın olarak görülen leopar avcılığında sıklıkla kullanılmıştır. Bazı gen araştırmalarına göre İspanyol sömürgecilerin bu köpek ırkına erişmek ve onların av sürecinde daha yüksek performans sergilemesini sağlamak adına Meksika’da bulunan köpek ırkları ile birleştirdiğini iddia etmektedir.

Diyabet olan köpekler nasıl bakılır ve tedavi yöntemleri nelerdir, hangi cinslerde diyabet hastalığı görülür? Kronik diyabet olan köpekler sahiplenmek doğru mudur ve mantıklı mıdır?

Diyabet hastalığı genel olarak insülin yetersizliği olarak tanımlanmaktadır. Şeker hastalığı olarak da bilinmekte ve pek çok köpek türünde görülür. Birkaç farklı tipte görülebilen bu hastalık tedavi edilmelidir. Peki nasıl tedavi edilir? Bunları merak ediyor musun? Hemen içeriklerimize göz at.

Diyabet Hangi Köpeklerde Var?

Diyabet, köpek hücrelerinde oluşan şeker yetersizliğiyle alakalı bir hastalık olarak biliniyor. İnsanlardaki diyabet hastalığına benzer bir durumdur ve kanda bulunan şekerin standart değerlerinin çok çok üzerinde olmasıyla açıklanabilir. Genel olarak köpeklerdeki şeker değeri kanda 79 ila 126 mg/dl seviyelerinde olması gerekiyor. Bu oranların üzerine çıktığında diyabet riski bulunur ve mutlaka veterinere götürülmesi, testlerin yapılması gerekir.

Doberman Pinschers, İngiliz Springer Spaniel ve Golden Retriever Cinslerinde yaygın olarak görülebilen bir hastalık olarak biliniyor. Ayrıca Labrador Retriever ırklarında kalıtsal olarak biliniyor. Ancak pek çok türde yine beslenme ve sağlıksız yemek koşullarına bağlı olarak diyabet görülebilir.

Köpeklerde normalin dışında fazla iştah ve fazla yemek yeme, aşırı su içme ve buna bağlı olarak da idrara yoğun şekilde çıkmak gibi konulara bağlı olarak diyabet görülebiliyor. Bu hastalığın kesin olarak tespit edilmesi için mutlaka veteriner tarafından ilgili tahlillerin yapılması gerekiyor ve bunun için de basit kan ve idrar muayeneleri ile semptomları gözlemlenir ve teşhis konulur.

Profesyoneller tarafından yapılması gereken bu testler, köpeklerde genellikle strese bağlı farklı hastalıkları ve özellikle hipoglisemiyi tetikleyebilir. Kan alımı esnasında ve tahlillerde strese girmemesi ürkütülmemesi en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Sen de bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan, hangi ırklarda kalıtsal olduğunu mutlaka incelemen gerekiyor.

Diyabet

Köpeklerde Diyabet Tedavisi Var mı?

Diyabet tedavisi genellikle vardır ve köpeklerde şeker hastalığına yönelik farklı yöntemler uygulanmaktadır. Genellikle şeker hastalığının köpeklerde bıraktığı etki süreklilik halinde devam eder ve genellikle yavaş görülür. Hatta gözde katarakt ve retina patiler hastalıklara dek sürmektedir.

Diyabet hastalığı köpeklerde böbrek hastalıkları ve vasküler sistemde çeşitli boyutlarda sorunlara yol açabiliyor. Genel olarak tıpkı insanlarda görüldüğü gibi 3 farklı tipte değerlendirilir. Bunlar kısaca şöyledir;

  • Insüline bağlı olarak görülen tip bir diyabet hastalığı, küçük yaşlarda ve yavru küçük köpeklerde daha sık görülür. Hipoinsülinizm şeklinde tanımlanır.
  • Tip 2, diyabet hastalığı obez olan köpek cinslerinde daha yaygın şekilde görülür ve bu tip hastalıklar insüline dirençli bir grup olarak biliniyor.
  • Gizli şeker olarak tanımlanan tip 3 diyabet hastalığı genellikle kendini çok fazla belli etmez insanlarda olduğu gibi gizli şeker şeklinde tanımlanır.

Gizli şeker köpeklerde genellikle pankreas tümörlerinden kaynaklanabiliyor. Bu hastalığın belirlenmesi için çok fazla işaret yoktur ve çok zor tespit edilebiliyor. Genellikle akut pancreatitis hastalığıyla belirlenir.

Diyabet Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Diyabet yatkınlığı olan köpek ırklarını iyice incelemen ve beraberinde gelen hastalıklar konusunda bilinçli olman tavsiye edilir. Özellikle yavruluk dönemlerinde sahipleneceğin köpeklerin mutlaka testlerinin yapılmış olmasına özen göster.

Erişkin sınıf köpeklerde yine sağlık kontrolleri ve köpek kulüpleri tarafından tavsiye edilen hastalık testlerinin tamamının yapılmış olması oldukça önemlidir. Kronik diyabet olan köpeklerin sahiplenmesi tamamen şahsi düşüncelere bağlı olarak devam ettirilebilir. İlk sahipleneceğin zaman herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve daha sonradan görülmüş ise köpeğinle yeterince ilgilenebilecek, bakım masraflarını üstlenebilecek ve ona zaman ayırabileceksen onunla devam etmen önerilir.

Bir köpeği sahiplenmek biraz uğraş gerektirebilir. En nihayetinde insülin iğneleri sahiplenici tarafından düzenli ve günlük olarak yapıldığı için bunu ancak üstlenebilecek ve buna zaman ayırabilecek kişilerin diyabet hastası köpekleri sahiplenmesi önerilir. Ayrıca veteriner tarafından tavsiye edilen diğer diyetlere tam manasıyla uyulması gerekiyor.

Irkına ve hastalığına uygun kaliteli mamalar ve ek gıdalarla birlikte öğünlerin atlanmadan sağlığının daha iyi formlarda sürdürülmesi gereklidir. Kilo kontrolü ve kilo yönetimi konusunda bilinçli davranman son derece önemli ve onun sağlıklı bir şekilde yaşaması diğer uzuvları ve organlarının etkilenmemesi için dikkat etmen gereken temel unsurlar arasında yer alır.

Diyabet hastalığı böbreklerde oluşturulabilecek diğer sorunların yanı sıra karaciğerde yağlanma gibi fonksiyonları tetikleyebilir. Ayrıca tıpkı insanlarda olduğu gibi yaraların iyileşmesi daha uzun sürebilir ve bazı deri yapısında bozukluklara neden olabilir. Görme bozuklukları olan ve göz hastalıklarına yatkın olan bazı ırklarda görüldüğü zaman durum daha ciddi olabilir.

Diyabet Olan Köpek İyileşir mi?

Diyabet hastalığı beraberinde bir de koma getirebilir. Çeşitli durumlarda riskli bir hastalık olabiliyor. Diyabetik koma bir köpeğin kan dolaşımındaki değişikliklere bağlı olarak görülen bir durumdur. Aşırı seviyede glikoz bulunmasına bağlı olarak beyinde çeşitli fonksiyonlar görülebilir. Yani diyabet koması geçiren bir köpek hem kendinin hem de diğer faktörlerin çok da farkında olmaz. Adeta bilinçsizlik durumu yaşar.

Irklarına göre köpekler de diyabet belirtileri genellikle artan susuzluk ve aşırı su tüketme ve hızlı- sık şekilde idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırma gibi durumlarda tespit edebiliyor. Hızlı bir şekilde zayıfladığını, kilo kayıplarının olduğu görülmektedir. Bu da genellikle glikozdan yeterince verim alamadıklarından dolayı tükettikleri besinlerdeki yağların kasları parçalanmasıyla gelişen bir durum olarak biliniyor.

Genellikle diyabet hastası köpekler daha uyuşuklardır, enerjisizlerdir ve egzersizlerde genellikle isteksizlik olurlar. Halsizlik onların en temel göstergeleri arasında yer alıyor. Karaciğer fonksiyonları ve enzimleri değişebildiği gibi zihinsel yönden çeşitli hastalıklar görülebilir ve iç organlarda farklı hastalıklar meydana gelebilir.

Diyabetin boyutuna bağlı olarak belirtiler arasında kusmadan veya ishalden de bahsedebiliriz. Görme bozukluklarından daha önce bahsettiğimiz gibi köpeklerde katarakt genellikle diyabetten dolayı gelişebiliyor.

İltihaplı hastalıklar veya pankreatit gibi durumlardan dolayı köpeğinin sağlığını mutlaka kontrol ettirmen, insülin ilaçlarını mutlaka vermen gerekiyor. Şayet ona yeterince özenli şekilde bakamıyorsan bir merkeze bırakman ya da veterinere teslim etmen en doğal yöntem olacaktır. Sahiplenirken de mutlaka veterinere kontrol ettir ve diyabeti olan köpekleri gerçekten besleyebileceğine karar verirsen, onları sahiplen.

Diyabetik koması, bir tip nöbet olarak tanımlanmaktadır. Beyin fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilmediği durumlarda görülebilir enerjiden mahrum kalan zihin yapısı köpeklerde sinir sisteminin merkezi fonksiyonlarının iletişimsiz kalması ve buna bağlı olarak da nöbet geçirmesine yani kısaca komaya girmesine neden olabilir

Köpeklerde diyabetik koma tedavileri kontrol altına alınabilir. Ancak bazı cinslerde insüline karşı otomatik olarak direnç gelişebiliyor. Özellikle köpeğinde iltihaplar, enfeksiyonel hastalıklar görülmüş ise insülin direnci daha yüksek görülebiliyor.

Tedavi yöntemlerinde genellikle kan şekeri kontrol altına alınır ve yönetilmeye çalışılır. Tedavilerde mısır şuruplarının yaygın olduğu olarak kullanıldığı biliniyor ve bunun yanı sıra karo şurupları da diyabetli köpeklere veriliyor. İnsülin hassasiyet durumlarına göre rutin olarak mutlaka muayenelerini yaptırman ve ilaçlarını eksiksiz şekilde vermen önemlidir.

Şimdi diyabet meyili olan köpek cinslerinin listesini ve bu cinslerin diğer kalıtsal hastalıklarını inceleyerek, sana uygun bir evcil seçebilirsin. Sağlıklı bir pet edinmek için testleri ihmal etme.